Skocz do zawartości
IGNORED

Obsługa Zone 2 w amplitunerach

swierszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie kupuję amplituner do filmów i muzyki. Jednym z kryteriów jest posiadanie powered zone 2. Niestety w najniższych modelach 7.1 zawsze wiąże się to z ograniczeniem polegającym na nieodtwarzaniu ze źródeł cyfrowych w 2. strefie, nawet jako powielenie tego samego, co słuchamy w strefie głównej. Jako wyjątek znalazłem tylko jednego producenta oferującego tę funkcję (jako powielenie): Sony STR-DN1050.

Ponadto przyjrzałem się:

Denon AVR-X2100W

Marantz SR5007U

Onkyo TX-NR636

Yamaha RX-V677 (ten model nie odtwarza w 2. strefie nawet z wejść typu net/usb)

Niestety Sony jest najdroższe. Chciałbym też upewnić się, czy tak jest w rzeczywistości, bo póki co opieram się na informacjach z internetu więc może właściciele/praktycy się wypowiedzą. Oraz czy zostały jeszcze jakieś modele które mógłbym sprawdzić?

https://www.audiostereo.pl/topic/118691-obs%C5%82uga-zone-2-w-amplitunerach/

Witaj,

Masz racje niestety tak jest że dwuga strefa to raczej wejścia analogowe. O ile dobrze pamiętam w Onkyo 636 możesz puścić NET i USB.

Niestety Sony poszło w funkcyjność ale dźwięk już niekoniecznie. Ewentualnie możesz sprawdzić amplituner Pioneera. Oni tez lubią iść bardziej w funkcyjność.

Co chcesz puszczać w drugiej strefie?

Masz racje niestety tak jest że dwuga strefa to raczej wejścia analogowe. O ile dobrze pamiętam w Onkyo 636 możesz puścić NET i USB.

Hej

Wszystkie powyższe, prócz zaznaczonej Yamahy, obsługują net/usb w drugiej strefie. Pioneer VSK-923 / 924 jest taki jak reszta. Myślę, że dam sobie spokój z tym cyfrowym wejściem (żeby nie przepłacać za Sony); w tej chwili i tak tylko PC będzie przezeń podłączony, ale to mogę rozłożyć dodatkowy kabelek i go wpinać w razie potrzeby, chociażby do gniazda słuchawkowego w kompie. Czy ten Pioneer przy tej cenie daje najlepszą relację cena/jakość?

Pioneer VSX-924-K - 1500

Marantz SR5007 - 1800

Onkyo TX-NR636 - 2000

Denon AVR-X2100W - 2250

Sony STR-DN1050 - 2300

Marantz NR1605 - 2600

Niestety w najniższych modelach 7.1 zawsze wiąże się to z ograniczeniem polegającym na nieodtwarzaniu ze źródeł cyfrowych w 2. strefie, nawet jako powielenie tego samego, co słuchamy w strefie głównej

Tak jest ale w czym to przeszkadza?

Mam 2 odtwarzacze płyt i obydwa podpięte na 2 sposoby cyfrowo i analogowo. Małot ego dvd mam podpięte na 3 sposoby bo jeszcze dla SACD musiałem użyć wielokanłowego wyjścia analogowego

Do tego jeszcze mam podpięty magnetowid i dekoder satelitarny

Do Zone 2 wybieram właśnie analogowe podłączenie i po problemie.

Ważne żeby amplituner miał odpowiednio dużo wejść.

Zasadniczo Zone 2 wykorzystuję do wzmacniacza na słuchawki - żona ogląda tv z dźwiękiem na kolumnach a ja sobie w zone 2 słucham muzy z cd albo blu-raya.

dźwięk stereo po chcinch jest lepszy niż z cyfrowych więc to nawet dobrze.

Pioneer VSX-924-K - 1500

Marantz SR5007 - 1800

Onkyo TX-NR636 - 2000

Denon AVR-X2100W - 2250

Sony STR-DN1050 - 2300

Marantz NR1605 - 2600

Ze wspomnianych przez Ciebie amplitunerów, najkorzystniej wypada Onkyo 636, wysoko uklasował bym Pioneera ale tylko ze zględu na cenę. Do nabycia są jeszcze Denon X2000 który będzie tańszy.

Ze wspomnianych przez Ciebie amplitunerów, najkorzystniej wypada Onkyo 636, wysoko uklasował bym Pioneera ale tylko ze zględu na cenę. Do nabycia są jeszcze Denon X2000 który będzie tańszy.

Update cen:

Pioneer VSX-924-K - 1640*

Marantz SR5007 - 1800

Onkyo TX-NR636 - 2000

Denon AVR-X2000 - 2000

Denon AVR-X2100W - 2250

Sony STR-DN1050 - 2300

*w poprzedniej cenie był tylko w jednym sklepie przysyłającym towar z Niemiec, ale zniknął z oferty. Dopisałem X2000.

Chcę korzystać z apki na androida - nie jest tak, że któryś z producentów zaniedbał temat czy wszyscy podobnie ogarniają?

Wiele się nie zmieni.

Chcę korzystać z apki na androida - nie jest tak, że któryś z producentów zaniedbał temat czy wszyscy podobnie ogarniają?

Najlepiej ogarnęła to Yamaha. Apka jest najbardziej przejrzysta i czytelna. Na drugim miejscu jest Onkyo później Denon z Marantzem.

Natomiast wszystkie to kwestia przyzwyczajenia, jest w nich pełne sterowanie amplitunerem.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Yamaha 677 nie jest taka całkiem ograniczona, wg instrukcji obsługi pozwala na podłączenie w Zone 2 takich źródeł: Audio 1-2, AV 5-6, tuner, USB, NET (ale AirPlay warunkowo - musi być jednocześnie grane w głównej strefie).

Yamaha 677 nie jest taka całkiem ograniczona, wg instrukcji obsługi pozwala na podłączenie w Zone 2 takich źródeł: Audio 1-2, AV 5-6, tuner, USB, NET (ale AirPlay warunkowo - musi być jednocześnie grane w głównej strefie).

Witaj

Racja! Wcześniej omyłkowo sprawdzałem w instrukcji modelu 667. :/ Yamaha wraca do gry! Denon potaniał 10%.

Pioneer VSX-924-K - 1730

Marantz SR5007 - 1800

Denon AVR-X2000 - 1800

Yamaha RX-V677 - 1950

Onkyo TX-NR636 - 1970

Denon AVR-X2100W - 2230

Sony STR-DN1050 - 2300

Deneon AVR-X1100W też ma Zone 2, ale tylko na wyjściach głośnikowych. W instrukcji nie napisano wprost, jakie żródła obsługuje Zone 2, wygląda to tak, jakby wszystkie były dostępne.

• 3 tygodnie później...

Deneon AVR-X1100W też ma Zone 2, ale tylko na wyjściach głośnikowych. W instrukcji nie napisano wprost, jakie żródła obsługuje Zone 2, wygląda to tak, jakby wszystkie były dostępne.

Trafna uwaga - ten model spełnia moje oczekiwania i jest najtańszy (1670 zł). Liczę na to że jakość dźwięku nie będzie odbiegała od chociażby Denon AVR-X2100W i że nie będzie mi bardzo brakowało jakiegoś bajeru (przydatnego ułatwiacza życia) z wyższego modelu.

Myślę, że instrukcja wprowadza w błąd - rzeczywiście nie wspominają o żadnych ograniczeniach; jednak na WWW jest to podane oraz logiczne, że skoro wyższy model tego nie ma to ten tym bardziej.

Żródła dźwięku dla strefy: HDMI / opt, koax / Network, USB / analog : - / - / o / o

Z tej listy to jednak zdecydowanie Marantz SR5007 stoi klasowo najwyżej (to model klasy ~4000pln ), o ile pamiętam to nie ma ograniczeń w ZONE2...

Edit:

A nie przepraszam, sprawdziłem on jeszcze ma tylko po analogu...

Ale jeśli to ma być tylko do jednego źródła używane to nie będzie problem i zdecydowanie z tej listy najlepiej ;>

• 1 miesiąc później...

Hej

Maj upłynął nad wybieraniem głośników, oczywiście już nie na forum tylko w sklepach audio. Faworytem są Dali Zensor 5 (5.0 w cenie 4.000 zł).

Odnośnie ampli - powyższy Marantz był ostatnim egzemplarzem z ekspozycji i spóźniłem się po niego. Myślę, że wezmę Denona.

Jestem z Poznania i akurat tu w firmie AFG Computers X-2100W jest w ofercie w cenie 1890 zł, choć w innych sklepach kosztuje on od 2250 wzwyż. Firma wydaje się solidną, jednak nie widnieje na stronie Denona wśród oficjalnych punktów sprzedaży. Czy zakup w tym miejscu byłby rozsądny, np. ze względu na gwarancję ("Bezpłatny serwis gwarancyjny oferowany przez Denon wymaga oddania produktu do autoryzowanego punktu sprzedaży Denon, w którym produkt został zakupiony.")?

Z kolei X-1100W jest w cenie 1650 zł (w autoryzowanym punkcie). Czy w ogóle opłaca mi się dokładać 240 zł do wyższego modelu?

Moim zdaniem 240 to nie duzo za przeskok w modelu wiec bym sie nei zastanawial, sam niedawno szukalem ampli i jak dobrze pogrzmeralem kupilem onkyo 636 za 1530 zl z wysylka i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystko tez zalezy czego sluchasz w muzyce, bo w filmach w sumie nei ma roznicy miedzy 636 a x2100 za to w muzyce juz tak, onkyo jest bardziej dynamiczne i twardsze w odsluchu, denon bardziej stonowany i miekszy w basie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.