Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 4k czy warto już kupić?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

" Telewizor 4k czy warto już kupić? "

Myślę , że warto , gdyż dzięki temu przyczynisz się rozwoju tej technologii (niezbędne pieniądze na rozwój) i za parę lat będziemy mogli cieszyć nasze oczy obrazem 16 K , 32 K , 64 K a może nawet i I 4 , a tak na serio , to ja poczekam , jak się już upowszechni obraz holograficzny , no chyba że promieniowanie z III wojny światowej wypali mi oczy , serdeczności .

Ja tam mam nadzieje ze nic mojemu TV się nie stanie mam 55 FHD i jak nie będzie awarii to spokojnie mogę czekac na nowy ekran, może oled w końcu wykdzie od kogos innego jak LG. A może po prostu projektor kupie w końcu 4k czy 8k wymaga dużych ekranow żeby to miało sens.

chwilowy brak działalności w audio.

Dwukrotne przejście technologiczne jest chyba droższe niż pojedyncze?

I o to biega!

Ktoś płaci, ktoś zarabia.

Trzeba produkować i sprzedawać!

Bez tego bezrobocie i nędza.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Miałem plazmę 47cali, oddałem synowi.

Mam oleda 52 cale .....i ciągle te same ryje i żenujące seriale w tv żona ogląda.

4K ? - nie opłaca się .....chyba że dla sąsiedzkiego poklasku.

Ja też gdybym nie był żonaty to bym nie miał żadnego telewizora;-)

Powracając do tematu, chyba już warto kupić.

I o to biega!

Ktoś płaci, ktoś zarabia.

Trzeba produkować i sprzedawać!

Bez tego bezrobocie i nędza.

Widać Japonia nie potrafi myśleć ekonomicznie. Stąd taka u nich bieda i nędza. Czekają na nauki z Polski, która jest najbardziej kwitnącą gospodarką świata.

Japończycy wyznaczają trendy i nowości.

Nie zmieniają, bo coś kombinują.

Na pewno nie dlatego, że za drogo.

Wszystkiego nie wiemy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Japończycy wyznaczają trendy i nowości.

Nie zmieniają, bo coś kombinują.

Pomyliłeś czasy.

Wyznaczali, teraz próbują za dużo do koreańskiej i chińskiej technologii nie stracić.

No tak.

Nie chodziło mi, kto jest mistrzem świata,

raczej odniosłem Japonię jako gospodarkę rozwiniętą jednak.

Widać Japonia nie potrafi myśleć ekonomicznie.

Myślisz że 8k w domu na TV średnio 40-55' to właściwy sposób myślenia ? Może i tak, ale ja nie sądzę że to na codzień będzie marzeniem "Kowalskich" żeby taki produkt (system) posiadać. Od strony nadawczej to jest jeszcze większy znak zapytania o właściwość sposobu myślenia (ekonomia). W kinie czyli systemach projekcyjnych to oczywiście tak.

Czekają na nauki z Polski, która jest najbardziej kwitnącą gospodarką świata.

Kto wie może nas obserwują ;-). Niektóre etapy rozwoju w emisji TV udało nam się ominąć. Biznes jednak lubi kontrolowany (dozowany) rozwój powolny. Na tym się najwięcej zarabia a nie na "milowych" przeskokach. Dowodów na świece takiego sposobu działanie bez liku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Myślisz że 8k w domu na TV średnio 40-55' to właściwy sposób myślenia ?

Oglądałem na 85" i mogę z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa powiedzieć: TO JEST TO.

Na tym się najwięcej zarabia a nie na "milowych" przeskokach. Dowodów na świece takiego sposobu działanie bez liku

Jest również multum dowodów na tezę przeciwną. Uważam, że Polska, mająca duże opóźnienie we wprowadzaniu telewizji cyfrowej, postąpiła ze wszech miar słusznie przeskając od razu z analogu na MPEG-4 z pominięciem MPEG-2.

Oglądałem na 85" i mogę z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa powiedzieć: TO JEST TO.

O.K, tylko rodzi się pytanie ile mieszkań/pomieszczeń pozwala na takie i większe formaty TV.

postąpiła ze wszech miar słusznie przeskając od razu z analogu na MPEG-4 z pominięciem MPEG-2.

O tym własnie pisałem wyżej, ale to inna skala problemu niż 8k. 8k w warunkach domowych, jako TV użytku codziennego, jest wg mnie mocno wątpliwe, chyba że będzie w rozsądnej cenie to czemu nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

O.K, tylko rodzi się pytanie ile mieszkań/pomieszczeń pozwala na takie i większe formaty TV.

O tym własnie pisałem wyżej, ale to inna skala problemu niż 8k. 8k w warunkach domowych, jako TV użytku codziennego, jest wg mnie mocno wątpliwe, chyba że będzie w rozsądnej cenie to czemu nie.

UWAGA. Rozmawialem dzisiaj z pewnym branżowcem, tzn. bardziej teoretykiem ale ma leb na karku min. o TV4k i z tego co się dowiedziałem to z tym 4k 8k i innymi bajerami chodzi o tzw. napędzanie produkcji a wiec im bardziej zaprogramujesz kowalskiego ze mu to potrzebne tym większy biznes na całym sektorze TV i pokrewnym zrobisz. Tzn. branza uważa ze smartphony czy komputery/laptopy w tym oprogramowanie do ww. jest wzorem do naśladowania i rynek TV chce sprobowac isc ta droga celem wzrostu. Wezmy laptop: większość używa do przeglądania internetu czy jakiś prostych zadań a już sprzedają z procesorami czterordzeniowymi 8GB ramu WIN8.1 itd. itp. Jest to stopniowanie wydajności która i tak jest nie potrzebna dla większości ale większość została zaprogramowana do tego ze jednak mu to potrzebne i później widzimy jak ktoś wymienia laptopa z procesorem 2x1.6GHz na 4x2.3GHz i wciąż tylko na przeglądanie sieci, albo z Win7 na Win8. I to jest wzorcowe napędzanie produkcji i rynku. Dlatego 4k 8k i inne bzdety. W sytuacji kiedy przeciętny kowalski oglada DVB-T w SD lub mocno okrojona kablowke w pseudoHD - ale jak strategia się powiedzie to będzie ogladal DVBT w SD i czasem cos w pseudoHD za 5 lat na TV 60cali 8k. A może już 16k gdzie niegdzie. Coz tylko biznes się liczy. A jakość - już była teraz ilość.

Aaaa no i dostanie promocyjny program w 4k w 8k o bardzo ograniczonych treściach. Bo to najskuteczniejszy wabik programowanie na zakupy niepotrzebnego.

Jest to stopniowanie wydajności która i tak jest nie potrzebna dla większości ale większość została zaprogramowana do tego ze jednak mu to potrzebne i później widzimy jak ktoś wymienia laptopa z procesorem 2x1.6GHz na 4x2.3GHz i wciąż tylko na przeglądanie sieci, albo z Win7 na Win8. I to jest wzorcowe napędzanie produkcji i rynku.

Dokładnie tak jest, ale to nic dziwnego że marketing usiłuje wywołać popytową nerwówkę. Ważne umieć się przed tą metodą działania bronić. Od tego między innymi powinny być niezależne fora dyskusyjne.

A jakość - już była teraz ilość.

Nie przesadzaj. Jakość nie jest zła. Możliwe że mogłaby być lepsza, ale źle nie jest. Każdy znajdzie dla siebie coś co mu będzie jakościowo pasowało, choć parę lat temu było łatwiej.

Ja tam mam nadzieje ze nic mojemu TV się nie stanie mam 55 FHD i jak nie będzie awarii to spokojnie mogę czekac na nowy ekran, może oled w końcu wykdzie od kogos innego jak LG. A może po prostu projektor kupie w końcu 4k czy 8k wymaga dużych ekranow żeby to miało sens.

Ja mam już szósty rok plazmę Panasonica Viera (52 cale , FHD,100 Hz.) , i również dopóki się nie zepsuje , ani myślę zmieniać , aczkolwiek nie ukrywam , że gdyby nie widmo nadchodzącej wojny , dająca się odczuć recesja , znudzenie ciągłą gonitwą za lepszym , to chętnie bym się przesiadł na telewizor 65 calowy i przede wszystkim o parametrach obrazu nie gorszych , niż obecne medium .

Cieszę się również , że jakość obrazu mam lepszą , niż wiele obecnych telewizorów w cenie do 2000 zł. (osobiście porównywałem swoją plazmę Panasonica z roczną plazmą Samsunga i LG moich znajomych , również o przekątnej obrazu 52 cale) .

Zauważalnie lepszy obraz zauważyłem dopiero na wklęsłym telewizorze OLED firmy LG - obraz bajka , ale cena trochę zaporowa , tj. ok 15 000 zł . , także rozsądek podpowiada , aby dać sobie na powstrzymanie , serdecznie pozdrawiam , Piotrek .

Miałem plazmę 47cali, oddałem synowi.

Mam oleda 52 cale .....i ciągle te same ryje i żenujące seriale w tv żona ogląda.

4K ? - nie opłaca się .....chyba że dla sąsiedzkiego poklasku.

Nie trza było zmienić repertuar , a nie od razu telewizor ?.

Ja też gdybym nie był żonaty to bym nie miał żadnego telewizora;-)

Trzeba było się nie żenić , wszak łatwiej jest zmienić lub zrezygnować z telewizora , niźli zbyć stary model żony , oczywiście żartuję , i życzę , aby pańska żona przeżyła niejeden telewizor , Piotrek .

Piotr

Trzeba było się nie żenić , wszak łatwiej jest zmienić lub zrezygnować z telewizora , niźli zbyć stary model żony , oczywiście żartuję , i życzę , aby pańska żona przeżyła niejeden telewizor , Piotrek .

Ja telewizora pozbyłem się w 2011 roku.

Kiedyś podczas kolacji w luźnej rozmowie z żoną stwierdziliśmy że nie będzie dalej trzymać pudła. TV LED LG 32' poszedł od 1 zł na allegro.

Za wylicytowane o ile mnie pamięć nie myli 850 zł pojechaliśmy z żoną i dzieckiem na narty!

Tak więc decyzję podjąłem wspólnie z żoną ,a za zaoszczędzone pieniądze z abonamentu KRRITV i Cyfry + w naszym przypadku to było ok 120 zł/ miesiąc kupujemy książki i czasopisma.

Polecam pozbycie się TV dla własnego dobra........

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

- każdemu wolno, ale po co się z tym dziwactwem afiszowac ?

...ja oglądałem w sklepie 4k i jest to bardzo duży skok jakościowy, dlatego kupię...co prawda TV nie nadaje na razie, ale w You Tube jest masę materiałów w tej technologii i ogląda się to naprawdę rewelacyjnie nawet na zwykłym telewizorze...

excelvinyl winylmania blog szukaj

to nie dziwactwo, po prostu TV jest G warta. A do filmów może ma projektor :)

Full pakiet NC+ mam bo za niego nie płącę, a dekoder świetnie spisuje się jako zegar pod TV.

To teraz pozbądź się jeszcze nowego avatara, plizzzzz - stary był fajniejszy. Nikt teraz Cię nie kojarzy z tym nowym.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Kiedyś podczas kolacji w luźnej rozmowie z żoną stwierdziliśmy że nie będzie dalej trzymać pudła. TV LED LG 32' poszedł od 1 zł na allegro.

Za wylicytowane o ile mnie pamięć nie myli 850 zł pojechaliśmy z żoną i dzieckiem na narty!

Tak więc decyzję podjąłem wspólnie z żoną ,a za zaoszczędzone pieniądze z abonamentu KRRITV i Cyfry + w naszym przypadku to było ok 120 zł/ miesiąc kupujemy książki i czasopisma.

Polecam pozbycie się TV dla własnego dobra........

Telewizja , to złodziej czasu , z drugiej strony dla wielu ludzi , to jedyne okno na świat , gdyż nie każdego stać na wysiłek fizyczny lub finansowy , aby wspiąć się na Mount Everest , zobaczyć Paryż lub Rzym ,itd..

Telewizja może nas uczyć lub ogłupiać , zubożać lub wzbogacać ,itp. , ale to od nas zależy , jaki jej przydzielimy udział w naszym codziennym życiu , myślę sobie , że żadna skrajność nie jest dobra , gdyż ostatecznie sprowadza nas na manowce .

Parafrazując klasyka , dopowiem jedynie , że telewizja w nadmiarze jest gumą do żucia dla oczu .

Piotr

Telewizja , to złodziej czasu , z drugiej strony dla wielu ludzi , to jedyne okno na świat , gdyż nie każdego stać na wysiłek fizyczny lub finansowy , aby wspiąć się na Mount Everest , zobaczyć Paryż lub Rzym ,itd..

Telewizja może nas uczyć lub ogłupiać , zubożać lub wzbogacać ,itp. , ale to od nas zależy , jaki jej przydzielimy udział w naszym codziennym życiu , myślę sobie , że żadna skrajność nie jest dobra , gdyż ostatecznie sprowadza nas na manowce .

Parafrazując klasyka , dopowiem jedynie , że telewizja w nadmiarze jest gumą do żucia dla oczu .

Ja "prawie" nie oglądam TV (tzn. tylko czasami do snu jako usypiacz kiedy kobieta oglada) ale Telewizor jest mi potrzebny wiec mam, oglądam filmy i seriale z HDD i do tego mi jest potrzebny. Wole nawet w sieci poczytać jak ogladac narzucone mi programy i do tego te reklamy które całkowicie przekreslaja jakiekolwiek poważne oglądanie.

Dlaczego od razu "dziwactwem"?

Wywalenie TV to jest najzwyklejsza "reakcja obronna" organizmu przed psychomanipulacją!

Samo określenie "Odbiornik" w dzisiejszych czasach u mnie już wywołuje dreszcze!

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Telewizja jako taka nie jest ani zła, ani dobra. Zależy co się ogląda. Podobnie jak książki. Są arcydzieła literatury światowej, są również szmirowate knoty. Tylko od nas zależy po które sięgniemy.

Dlaczego od razu "dziwactwem"?

Wywalenie TV to jest najzwyklejsza "reakcja obronna" organizmu przed psychomanipulacją!

Samo określenie "Odbiornik" w dzisiejszych czasach u mnie już wywołuje dreszcze!

- no a skoki ?...gdzie oglądasz ?...u sąsiadki..?

excelvinyl winylmania blog szukaj

Uważam, że Polska, mająca duże opóźnienie we wprowadzaniu telewizji cyfrowej, postąpiła ze wszech miar słusznie przeskając od razu z analogu na MPEG-4 z pominięciem MPEG-2.

Tak, to był bardzo dobry ruch ... jeszcze szkoda, że nie poszli o jeszcze jeden krok dalej, a mianowicie nie zaczęli od razu nadawać w DVB-T2 ... +ww. MPEG4 . Ciekawe kiedy więc przejdziemy na DVB-T2 + HEVC (lub inny, jeszcze bardziej wydajny standard). Sądzę, że po 10 latach od wprowadzenia TV cyfrowej naziemnej w PL, wypadało by może przejść na coś znacznie wydajniejszego (czyli gdzieś 2021r). Co o tym myślicie?

Wole nawet w sieci poczytać jak ogladac narzucone mi programy i do tego te reklamy które całkowicie przekreslaja jakiekolwiek poważne oglądanie.

Jestem ciekaw jak wyglądają ci idioci co płacą za te reklamy w TV,przecież oglądalność jest minimalna.Prawie każdy przełącza na inny kanał lub wyłącza głos i idzie coś zrobić w tym czasie.To jest jakaś paranoia.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jestem ciekaw jak wyglądają ci idioci co płacą za te reklamy w TV,przecież oglądalność jest minimalna.Prawie każdy przełącza na inny kanał lub wyłącza głos i idzie coś zrobić w tym czasie.To jest jakaś paranoia.

Ja już odwykłem od oglądania filmów z TV. Tylko nagrywarka w n-recorderze i oglądania bez reklam.

No chyba że transmisja sportowa.

.ja oglądałem w sklepie 4k i jest to bardzo duży skok jakościowy,

Zależy do czego,do neo plazmy nie.Mam TX-P 65 VT 50 E Panasonica i 4K posiada gorszy obraz.

No chyba że transmisja sportowa.

No właśnie.

Kolega jak zobaczył jaka jest różnica między Panasonic-iem a Sony 4K to szybko zakupił tego TX-P VT.Przestali produkować na Unie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.