Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 4k czy warto już kupić?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

W tym układzie warto, bo odtwarzacze 4K mają pojawić się na rynku już w tym roku.

Poza tym - zależy jaki masz szybki internet i jaką pojemność na domowych twardych dyskach... ;)

Ale szybkość internetu z roku na rok wzrasta i ceny nośników pamięci spadają.

W tej sytuacji zakup 4K już dzisiaj ma jak najbardziej sens.

Jedna rada - UNIKAJ zakrzywionych ekranów.

Szukaj TV z jak najlepszą czernią i z jak najlepszym systemem kompensacji ruchu.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam chciałbym wiedzieć co myślicie o tym dodam że zakup będzie na dobre 6 góra 7 lat ?

Nie do końca zgodzę się z przedmówcą.

Przede wszystkim założenie że TV będzie Ci służył 6-7 lat, jest mocno optymistyczne.

Na razie filmów w 4K brak. Nic nie wskazuje na to, żeby w jakiejś bliżej określonej przyszłości, mieliśmy dostępne nowości filmowe w 4K, czy to z platform cyfrowych, czy płyt 4K czy do zassania z netu.

Jeden Netflix z jednym serialem o niczym nie świadczy.

Mało tego, nie mamy żadnej pewności jak na razie, czy te 4K to będzie formatem przyszłości. Równie dobrze może to być nawet 8K i TV zakupiony jako przyszłościowy będzie już zabytkiem.

W grę wchodzi też przekątna. Jeśli planujesz zakup około 55'' np. to podaruj sobie rozmyślania o 4K.

Przede wszystkim założenie że TV będzie Ci służył 6-7 lat, jest mocno optymistyczne.

a czemu nie ?

Na razie filmów w 4K brak. Nic nie wskazuje na to, żeby w jakiejś bliżej określonej przyszłości, mieliśmy dostępne nowości filmowe w 4K, czy to z platform cyfrowych, czy płyt 4K czy do zassania z netu.

filmy mają być już w tym roku a nawet jak im się to nie uda to w przeciągu kilku najbliższych lata standard się zadomowi. O dolby atmos się nie krzyczało o sprzęt trudno a filmy są od kilku lat.

Mało tego, nie mamy żadnej pewności jak na razie, czy te 4K to będzie formatem przyszłości. Równie dobrze może to być nawet 8K i TV zakupiony jako przyszłościowy będzie już zabytkiem.

idąc tym tokiem rozumowania lepiej jechać na starym CRT, na więcej niż 4k bym nie liczył bo obecnie producenci posiadają sprzęt z 4ką a nie 8mką. No i bublowate HDMI znowu nie wydoli

W grę wchodzi też przekątna. Jeśli planujesz zakup około 55'' np. to podaruj sobie rozmyślania o 4K.

gdybyś napisał 42 to bym się zgodził ale na 55 już widać że HD nie daje rady.

Producenci TV 4k po prostu za szybko wyskoczyli, a większość z nich ma tylko matryce 4k. Ale od początku, wszystko zależy od Twoich oczekiwań i budżetu, jeśli ten jest ubogi a wymagania duże to o dobrym TV z 4k nie ma co myśleć. Jeśli chcesz po prostu rozsądny TV i masz trochę grosza to myślę że uda Ci się znaleźć jakiś kompromis.

Najlepiej znajdź sobie kilka pozycji HD i UHD i sam zobacz jaki obraz Tobie pasuje.

BTW: czemu bocznica ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

filmy mają być już w tym roku a nawet jak im się to nie uda to w przeciągu kilku najbliższych lata standard się zadomowi. O dolby atmos się nie krzyczało o sprzęt trudno a filmy są od kilku lat.

O to mi w takim razie coś umknęło.

Podaj mi tytuły nowości filmowych w 4K i żródło skąd je można zdobyć.

idąc tym tokiem rozumowania lepiej jechać na starym CRT, na więcej niż 4k bym nie liczył bo obecnie producenci posiadają sprzęt z 4ką a nie 8mką. No i bublowate HDMI znowu nie wydoli

Bzdura.

Obecnie wymogiem jest TV FHD, skoro taki mamy własnie dotepny materiał. I to jak z platform cyfrowych, tak z płyt BD, z wypożyczalni i z netu.

a czemu nie ?

Bo jakoś obecnych TV pozostawia na tyle dużo do życzenia, że należy mieć spore obawy, czy TV te 6-7 lat wytrzyma.

Ja czekam na 16K......i na kolumny odtwarzajace pasmo do 200 kHz.

Bo jakoś obecnych TV pozostawia na tyle dużo do życzenia, że należy mieć spore obawy, czy TV te 6-7 lat wytrzyma.

Jakich ja czasow dozylem, kiedys byle Soniach latal przez 15-20 lat.

Witam chciałbym wiedzieć co myślicie o tym dodam że zakup będzie na dobre 6 góra 7 lat ?

W chwili obecnej nie warto.

Standardem emisji 4K jest MPEG-4/H.265 (HEVC). ŻADEN ze sprzedawanych obecnie telewizorów 4K nie ma na pokładzie dekodera H.265. Wszystkie mają H.264 (a więc Full HD 1920/1080i). Są to więc wyłącznie WYŚWIETLACZE UHD, które pokażą Ci program w takiej właśnie rozdzielczości, jeśli go dostaną w formie gotowej z sieci lub pendrive'a. Przyszłej audycji 4K nie odbiorą, będą do tego wymagały dodatkowego zewnętrznego tunera lub STB. Po co więc komu już teraz taki telewizor? Tym bardziej, że materiałów do oglądania nie ma. Dla samego upskalowania, czy dla szpanu? Sprzedawanie ich jest wyłącznie polowaniem na jelenie i skokiem na kasę w wykonaniu pozbawionego skrupułów marketingu.

Modele wyposażone w dekoder H.265 mają się pokazać na rynku europejskim dopiero około połowy bieżącego roku.

Przeczytałem to wszystko na hdtvtest.co.uk. Maciek Koper twierdzi inaczej, że takie modele już są.

na więcej niż 4k bym nie liczył bo obecnie producenci posiadają sprzęt z 4ką a nie 8mką.

W Japonii 8K już jest. Co więcej (o czym pisałem już na Forum) kraj ten ogłosił oficjalnie, że nie interesuje ich żadna przejściówka w postaci 4K i szkoda im dwukrotnego wydawania kasy: raz na przechodzenie z FHD na 4K, drugi raz niedługo potem z 4K na 8K. Idą od razu z FHD na 8K. No, ale Japonia zawsze umiała myśleć ekonomicznie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja czekam na 16K......i na kolumny odtwarzajace pasmo do 200 kHz.

Jakich ja czasow dozylem, kiedys byle Soniach latal przez 15-20 lat.

Mój topowy Soniak latał aż 1,5 roku i poszedł do zmielenia, bo już nie mieli części zamiennych.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Standardem emisji 4K jest MPEG-4/H.265 (HEVC). ŻADEN ze sprzedawanych obecnie telewizorów 4K nie ma na pokładzie dekodera H.265. Wszystkie mają H.264 (a więc Full HD 1920/1080i). Są to więc wyłącznie WYŚWIETLACZE UHD, które pokażą Ci program w takiej właśnie rozdzielczości, jeśli go dostaną w formie gotowej z sieci lub pendrive'a.

To chyba nieprawda.

Taki ubiegłoroczny Panas AX900 ma HEVC/ H.265.

Nawet niższy model z AX800 jak czytam, też ma H.265.

Podobnie np. Sony S9005B.

Kłamią w specyfikacji technicznej?

I tutaj jest problem gdyż nie warto ale planując na kilka lat tv kiedyś w przyszłości moglibyśmy z tego skorzystać.

Ja bym sie wstrzymał do wypuszczenia oficjalnego standardu a jak jiz musi byc teraz to wzialbym lepszy FHD gdyż co nam z 4k które nie będzie działać prawidłowo a może nawet w ogóle.

chwilowy brak działalności w audio.

O to mi w takim razie coś umknęło.

Podaj mi tytuły nowości filmowych w 4K i żródło skąd je można zdobyć.

rozróżniasz czas teraźniejszy od przyszłego ?

Obecnie wymogiem jest TV FHD, skoro taki mamy własnie dotepny materiał. I to jak z platform cyfrowych, tak z płyt BD, z wypożyczalni i z netu.

za rok, dwa standard się zmieni i co ? po za tym kto się kieruje jakością platform cyfrowych...

Standardem emisji 4K jest MPEG-4/H.265 (HEVC). ŻADEN ze sprzedawanych obecnie telewizorów 4K nie ma na pokładzie dekodera H.265. Wszystkie mają H.264 (a więc Full HD 1920/1080i).

każdy gówniany LG 4k ma H.265 inne zapewne tez.

Modele wyposażone w dekoder H.265 mają się pokazać na rynku europejskim dopiero około połowy bieżącego roku.

LG wisi jakieś 6 miesięcy, ma nawet HDMI 2.0

Albo hdtvtest.co.uk podał nieprawdę.

i tak to jest. "gówno widzieli, gówno wiedzą" ale przeczytali ! a ten ktoś też gdzieś coś przeczytał.

I tutaj jest problem gdyż nie warto ale planując na kilka lat tv kiedyś w przyszłości moglibyśmy z tego skorzystać.

Ja bym sie wstrzymał do wypuszczenia oficjalnego standardu a jak jiz musi byc teraz to wzialbym lepszy FHD gdyż co nam z 4k które nie będzie działać prawidłowo a może nawet w ogóle.

no nie do końca, teściu ma LCD 6=7 letniego, który bez problemu bije dzisiejszy LED'y z średniej półki, ja mam taniego LG 5 letniego który bez problemu radzi sobie z dzisiejszymi tanimi LED'ami. Różnica taka że kiedyś tani to było 2500 a dzisiaj jest 1500.

4K będzie działać, kodeki, sprzęt rejestrujący i cała reszta już jest ogarnięta.

A do pomieszczenia średnio nasłonecznionego która matryca lepiej się sprawdzi VA czy IPS a wieczorem oglądam przy świetle

nie kieruj się typem matrycy, tani IPS jest gorszy od średniego VA w tej samej cenie.

tani IPS jest gorszy od średniego VA w tej samej cenie.

Unikał bym tego typu kategorycznych sformułowań. IPS ma gorszą czerń (a więc i kontrast), lecz w modelach z jakimkolwiek local dimming problem ten nie występuje. Natomiast ma dużo lepsze kąty oglądania bez pogorszenia jakości obrazu (w VA kąty to porażka), jak również lepsze, ładniejsze kolory.

W Japonii 8K już jest. Co więcej (o czym pisałem już na Forum) kraj ten ogłosił oficjalnie, że nie interesuje ich żadna przejściówka w postaci 4K i szkoda im dwukrotnego wydawania kasy: raz na przechodzenie z FHD na 4K, drugi raz niedługo potem z 4K na 8K. Idą od razu z FHD na 8K. No, ale Japonia zawsze umiała myśleć ekonomicznie.

Ależ takie zabiegi tylko powodują wzrost kasy. Wyobrażasz sobie sytuację ekonomiczną, że z niczego nie przechodzimy i nic się nie psuje?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Na razie nic na to nie wskazuje.

zobaczymy, same kodeki mają już 3 lata.

Unikał bym tego typu kategorycznych sformułowań. IPS ma gorszą czerń (a więc i kontrast), lecz w modelach z jakimkolwiek local dimming problem ten nie występuje. Natomiast ma dużo lepsze kąty oglądania bez pogorszenia jakości obrazu (w VA kąty to porażka), jak również lepsze, ładniejsze kolory.

to się zdecyduj, bo z jednej strony zaprzeczasz z drugiej potwierdzasz.

8k w samej Japonii jest planowany dopiero na 2020 więc spokojnie można kupować teraz, akurat będzie te 6-7 lat.

Po za tym każdy z nas się powtarza, temat już był na forum i uczestniczyły w nim te same osoby.

NHK’s Super Hi-Vision Plans Could Bring Ultra HDTV as Soon as 2016

www.trustedreviews.com

Ależ takie zabiegi tylko powodują wzrost kasy. Wyobrażasz sobie sytuację ekonomiczną, że z niczego nie przechodzimy i nic się nie psuje?

Dwukrotne przejście technologiczne jest chyba droższe niż pojedyncze?

Ja bym patrzyl na ceny. Wydaje mi sie ze ten rok, lub nastepny bedzie czasem kiedy ceny 4K spadna i ustabilizuja sie na stalym poziomie na kilka lat. Tak sie stalo jakies 6-7 lat temu z plazmami/LCD.

NHK’s Super Hi-Vision Plans Could Bring Ultra HDTV as Soon as 2016

www.trustedreviews.com

google.pl i też sobie szukaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - publikacja 2012

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) publikacja 2014

po za tym tym mówisz o pierwszej możliwej transmisji a ja o zadomowieniu standardu, Twój news jest na zasadzie TVP testuje 4k

Ja bym z zakupem poczekał minimum do początku lata. nie ważne jaka roz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Japan's NHK eyes 8K TV broadcasting from 2016

www.pcworld.idg.au

Testowe transmisje 8K są w Japonii od kilku lat. Można je obejrzeć w salonie wystawowym NHK w Tokio.

Co więcej (o czym pisałem już na Forum) kraj ten ogłosił oficjalnie, że nie interesuje ich żadna przejściówka w postaci 4K i szkoda im dwukrotnego wydawania kasy: raz na przechodzenie z FHD na 4K, drugi raz niedługo potem z 4K na 8K. Idą od razu z FHD na 8K. No, ale Japonia zawsze umiała myśleć ekonomicznie.

... przejście z FHD na 8K to podobnie wielka różnica, jak przejście z PAL bezpośrednio na 4K (bez "przejściówki", jak nazywasz ~dwukrotne zwiększenie rozdzielczości, w postaci FHD).

jak również lepsze, ładniejsze kolory.

Gdyby nie było elektroniki między matrycą a dekoderem strumienia video, to Twoje stwierdzenie miałoby jakikolwiek sens. ... a tak, to bezsensowny frazes. Matryca xVA może mieć identycznie "ładne" kolory co IPS ... IDENTYCZNIE, nierozróżnialnie może to wyświetlać (nie licząc kątów) . W praktyce są zawsze dodatkowe różnice wynikajace z innego poziomu kontrastu (inna sprawa, że stare xVA miały taki sam kontrast jak nowoczesne IPS i tu poza kątami można uzyskać praktycznie identyczny obraz xVA vs IPS)

Matryca xVA może mieć identycznie "ładne" kolory co IPS

Maciek Koper twierdzi inaczej, czemu wielokrotnie dawał wyraz w testach na łamach Audio Video. Może niech się sam tutaj wypowie.

"Lepsze" bardziej wypasione telewizory z najwyższych linii i tak są już 4K więc wyboru praktycznie już nie ma.

Mi się udało kupić przyzwoity FullHD ale w amplitunerze mam upscaling do 4K. I upscaling materiału Full HD na TV 4K wygląda lepiej niż natywne FullHD.

Dekoder wewnętrzny mnie nie interesuje, bo i tak używam zewnętrznego tunera lub komputera, mój TV to tylko monitor.

Także uważam,że TV 4K spokojnie można brać już dzisiaj.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Maciek Koper twierdzi inaczej, czemu wielokrotnie dawał wyraz w testach na łamach Audio Video. Może niech się sam tutaj wypowie.

przemilczę...

Japan's NHK eyes 8K TV broadcasting from 2016

www.pcworld.idg.au

Ukryta Zawartość

While NHK still plans on satellite broadcasts from 2020 in the 21GHz frequency band, initial broadcasts could begin in 2016 in the 12GHz frequency band for viewers in Japan, said Shishikui.

Ukryta Zawartość

Ty ciągle piszesz o starcie transmisji, a ja o "8k w każdym domu, w każdej komórce" itd. ta rozmowa nie ma żadnego sensu.

Po za tym "nasze" satelity i tak nie wyrabiają z FHD a co dopiero UHD, nie wiem jak producenci filmów, wiem że mają kamery 4k.. 8k jeszcze nie słuszłem.

Na upowszechnienie się każdej technologii trzeba czasu. Full HD też nie zagościło w każdym domu z dnia na dzień. Od 2016 Super Hi-Vision (jak Japończycy nazywają 8K) będzie u nich publicznie dostępne, każdy chętny będzie mógł sobie kupić i oglądać.

" Telewizor 4k czy warto już kupić? "

Myślę , że warto , gdyż dzięki temu przyczynisz się rozwoju tej technologii (niezbędne pieniądze na rozwój) i za parę lat będziemy mogli cieszyć nasze oczy obrazem 16 K , 32 K , 64 K a może nawet i I 4 , a tak na serio , to ja poczekam , jak się już upowszechni obraz holograficzny , no chyba że promieniowanie z III wojny światowej wypali mi oczy , serdeczności .

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.