Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera - pomocy

Stas1989

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem wiec zaraz sie jeszcze okaze ze do filmow nie ma co przeplacac i mozna uzyc typowych plastkiwoych kin domowych typu 5.1 lg itp? :-)

A co do wyjsc optyczbych i hdmi nie sadzilem ze jednak te zlacza optyczne nie sa takie "idealne". A hdmi 1.4 jakie jest w denonie 1911 przesyla dzwiek dobry czy wraz nalepszy stary dobry chinch?

HDMI 1.4 w stosunku do 1,3 umożliwia tylko przesłanie obrazu 3D jeżeli amplituner jest pomiędzy odtwarzaczem 3D a monitorem 3D.

Dźwięk DTS HD MA w 1.3 obsłużony zostanie tak samo jak w 1,4.

Wg tego co mi wyświetla ampli kiedy odtwarzam stereo z blu ray jest ok. 88 kHz. Nie wiem jak wygląda SACD po HDMi - nigdy nie słyszałem.

Zależy więc jaki to będzie odtwarzacz jakiej klasy. Mój drugi odtwarzacza dvd/ SACD emituje 192 kHz/24 bity nawet przy odtwarzani płyty CD (coś w stylu upsamplingu obrazu SD do HD tylko na dźwięu) i żadne połączenie cyfrowe optyczne czy coaxialne tego nie jest w stanie łyknąć - po prostu jest cisza dopóki nie obniżę próbkowania do 96 kHz. - a chinche grają na 192 z tego wynika lepsza jakość choć owszem nie z każdego odtwarzacza.

Dlatego mam ten DVD podpięty na 3 sposoby - coaxial do oglądania płyt dvd gdzie cyfrowo jest przesyłany kodowany dźwięk DD 5., potem stereo do CD stereo o znów po chinchach ale wielokanałowo bo mam płyty SACD wielokanałowe które tylko i wyłącznie przy takim podłączeniu można odtworzyć. (Można po HDMI ale z odtwarzacza SACD np Denon ma takie zestawy- niemniej drogie)

Poza tym samo HDMi na amplitunerze jest o kant d.. potłuc bo tylko taki odtwarzacz podepniesz który takie ma a co z innymi urządzeniami?

Przecież taki amplituner jest tzw centrum multimedialnym i po to się go kupuje żeby wszystko do niego wetknąć i żeby odtwarzać na kolumnach czyż nie?

Ja ma nawet magnetowid podpięty bo akurat mam S-VHS Hi-Fi i dużo taśm z koncertami gdzieś tam ponagrywanymi w przyzwoitej jakości i czasem sobie puszczę, żeby posłuchać.

Dopóki nie zbiorę kolekcji na BR to dobre i to.

Co do kin plastikowych to jestem na nie - choć są takie zestawy co też całkiem przyzwoicie radzą sobie z filmami i wiele osób jest zadowolonych.

Niemniej dobry plastikowy zestaw kosztuje sporo i IMO lepiej w tym budżecie poszukać coś dużego.

Poza tym możliwosci przyłączeniowe do takich plastików są mizerne no i gdy padnie np odtwarzacz pojedzie do serwisu to nie masz nic.

Oj to ja jestem naorawde niezlym laikiem w tym tenacie bo juz bardzo nie wiem co wybrac do swojego kina... Bylem juz bardziej zdecydowany na denona avr1911 bo ma arc ale za to ma ubogo z wyposazeniem tylej scianki... Myslalem tez o 2113 ale teraz to juz sam nie wiem... Moge prosic o pomoc odrazu pisze ze to bedzie w 95% kinem domowym a nie jakim sprzetem grajacym zalezy mi zeby jednak byli hdmi te nowsze gdyz nie chce po piersze podlaczac za duzo kabli.do dzwieku obrazu itd.itp. Chodzi mi o sprzed do mojego nowego mieszkania ktore kupuje po slubie bedzie to moj pierwszy sprzet tego typu i nie wiem od czego zaczac przygode z tym swiatem:-) Fajnie byl bylo stworzyc dobry nastroj do ogladania filmow z zona:-)

Pozwole sobie odswiezyc wlasny temat:-)

Poczytalem jeszcze troszke na internecie i porozmawialem ze znajomymi co wiedza wiecej odemnie na temat kin domowych i amplitunerow... Uznalem ze jednak 7.1 to przesada jak dla mnie i zestaw 5.1 max 6.1 wystarczy do mojego mieszkania. Czy moglibyscie doradzic jakie sa fajne ampitunerki do takich wlasnie kin? Denon, yamaha, onkyo, marantz, HK...? Jakie modele sa fajne? Zalezy mmi na usb hdmi ARC zeby fajnie podpiac tv.. Pomocy porosze:-)

Oki po dluzszych przemyzleniach mysle ze wystarczy mi denon do moich wymagan kina domowego. Tylko mam jeszcze jeden dylemat...avr1911 czy 1910? 1910 ma bogatrzy tyl i ogolnie czytam ze jest dobry ladnie gra tylko szkoda ze nie ma usb i hdmi 1.3a... A 1911 ma usb z przodu hdmi 1.4a ARC za to ma biedniejszy tyl. Prosze o porownanie tych dwoch modeli...? Z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do twoich wymagań jak znalazł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do twoich wymagań jak znalazł.

To sa modele z najnizszym polek? A co z 1910 i 1911?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HDMI 1.4 w stosunku do 1,3 umożliwia tylko przesłanie obrazu 3D jeżeli amplituner jest pomiędzy odtwarzaczem 3D a monitorem 3D.

Dźwięk DTS HD MA w 1.3 obsłużony zostanie tak samo jak w 1,4.

dodatkowo ver.1.4 daje ARC , kanał ethernet, obsługę rozdzielczości 4K,2K, ARC wydaje mi się, że to chyba jest fajna sprawa :) bo połączenie z TV obsługującym to samo załatwi jeden kabel hdmi więc myślę , że ver. hdmi 1.4 jest bardziej wskazana niż 1.3.

Jeśli masz do wydania na ampla ok 2 tys (z czego to wnioskuję, bo patrzyłeś na Denona 2113) zł to zobacz na wyższy model Denona, który jest teraz w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Fajną propozycją jest też Onkyo 616 , Yamaha RX-V 775 (to najwyższy model z serii RX-V)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba trochę pojechałem bo patrząc na 2113 Denona myślałeś pewnie o używce co nie , lepiej wyższy model a jak już ten Denon to kolumny tylko i wyłącznie 8-io ohmowe gdyż nawet z 6-cio ohmowymi miał problemy (grzał się i wyłączał). Najlepiej Yamahę podany model przeze mnie lub Onkyo 616.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1910 i 1911 to duzo wyższe i lepsze maszyny. O co jest dyskusja?

Jestem laikiem jak wspomniałem i chce kupić swój pierwszy zestaw kina domowego a myślałem o tym denonie 1911 gdyż jak już wspomniałem ma usb i hdmi 1.4.Myślałem tez o onkyo i yamaha ale nie słyszałem o konkretnym fajnym modelu mniej więcej na poziomie 1911...

dodatkowo ver.1.4 daje ARC , kanał ethernet, obsługę rozdzielczości 4K,2K, ARC wydaje mi się, że to chyba jest fajna sprawa :) bo połączenie z TV obsługującym to samo załatwi jeden kabel hdmi więc myślę , że ver. hdmi 1.4 jest bardziej wskazana niż 1.3.

Jeśli masz do wydania na ampla ok 2 tys (z czego to wnioskuję, bo patrzyłeś na Denona 2113) zł to zobacz na wyższy model Denona, który jest teraz w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Fajną propozycją jest też Onkyo 616 , Yamaha RX-V 775 (to najwyższy model z serii RX-V)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba trochę pojechałem bo patrząc na 2113 Denona myślałeś pewnie o używce co nie , lepiej wyższy model a jak już ten Denon to kolumny tylko i wyłącznie 8-io ohmowe gdyż nawet z 6-cio ohmowymi miał problemy (grzał się i wyłączał). Najlepiej Yamahę podany model przeze mnie lub Onkyo 616.

Tak bardziej poluje na używane modele bo jak każdy powtarza te starsze są lepiej wykonywane niż te najnowsze a po drugie to po prostu można taniej kupić wyższe modele... Myślałem yamaha 575 (lub 675 jeśli tylko można kupić używkę w dobrej cenie i jak już pisałem) denon 1911 a co do podanych modeli to chyba jednak nie na moja kieszeń:-)Przepraszam za moje niezdecydowanie ale po prostu nie chce zaliczyć jakiejś gafy przy kupnie swojego pierwszego amplitunera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak jeszcze spytam cztalem gdzies ze 1911 (czy nawet 1910) denona jest ostatnim dobrym wypustem tej marki wiec mam pytanie lepiej kupic 1911 lub czy dolozyc i kupic 1912 bo z tego co rozumiem 1912 daje rade z sygnalem 4K?

Hej,

Wiesz co ogólnie amplitunery z tamtych lat to jest do Onkyo 608, Denon 1910 , 1911, Pioneer VSX 918, Yamaha 667, to były amplitunery które przyzwoicie grały w stereo. Miały dobrą dynamike i na prawde przyzwoita stereofonię.

Pozniej zaczeto myśleć o amplitunerach kierunkowo. Tzn sa to amplitunery więc niech do tego służą. Wszyscy Ci producenci mają przecież w ofercie amplitunery stereo i wzmacniacze i sieciówki itp.

Więc to nie jest tak że wszystkie dalsze to podaka. Mają coś co nie miały wczęsniejsze 3d, 4K sieć itp itd co chcą ludzie w obecnych czasach. A dzwiek poszedł delikatnie na bok. 1912 to dobry amplituner i możesz w niego zainwestować. Kwestia ceny.

Hej,

Wiesz co ogólnie amplitunery z tamtych lat to jest do Onkyo 608, Denon 1910 , 1911, Pioneer VSX 918, Yamaha 667, to były amplitunery które przyzwoicie grały w stereo. Miały dobrą dynamike i na prawde przyzwoita stereofonię.

Pozniej zaczeto myśleć o amplitunerach kierunkowo. Tzn sa to amplitunery więc niech do tego służą. Wszyscy Ci producenci mają przecież w ofercie amplitunery stereo i wzmacniacze i sieciówki itp.

Więc to nie jest tak że wszystkie dalsze to podaka. Mają coś co nie miały wczęsniejsze 3d, 4K sieć itp itd co chcą ludzie w obecnych czasach. A dzwiek poszedł delikatnie na bok. 1912 to dobry amplituner i możesz w niego zainwestować. Kwestia ceny.

Podoba mi sie to w jaki sposob to kolega wytlumaczyl prosto jak dla mnie akurat teraz juz wiem o co w tym chodzi badziej-dziekuje:-)

A jesli chodzi o mnie to nie wiem czy tak naprawde przyda mi sie to 4K i inne te bajery typu wi-fi czy bluetooth bo nawet nie wiem czy majac te rzeczy korzysta sie z nich moze raz na dluzszy czas... Poza tym z wikipedii wyczytalem ze zlacza hdmi 1.4rowniez przepuszczaja 4K wiec moze i 1911 to robi?

Nie 1911 na pewno nie puści i sygnału 4K to na bank.

Wi fi w czym się może przydać - radio internetowe to na prawdę fajna sprawa. nie martwisz się o szumy i jest szerszy wybór kanałów bez reklam.

ALE, :) da się to obejść..... podpiąć komputer do amplitunera :) Problem z głowy :) Wiele telewizorów daje też taką możliwość a teraz każdy jest smart. Więc puścić sobie optykiem z TV do amplitunera i sprawa załatwiona.

HDMI są awaryjne a optyczne i coaxialne nie :)

Nie 1911 na pewno nie puści i sygnału 4K to na bank.

Wi fi w czym się może przydać - radio internetowe to na prawdę fajna sprawa. nie martwisz się o szumy i jest szerszy wybór kanałów bez reklam.

ALE, :) da się to obejść..... podpiąć komputer do amplitunera :) Problem z głowy :) Wiele telewizorów daje też taką możliwość a teraz każdy jest smart. Więc puścić sobie optykiem z TV do amplitunera i sprawa załatwiona.

HDMI są awaryjne a optyczne i coaxialne nie :)

4K mysle ze tez nie jest az tak potrzebne. A wi-fi to juz pewnie maja te drozsze amlitunery bo juz LAN jest bardziej popularny chyba.

Hmm ze hdmi nie slyszalem ze to takie awaryjne wejscia... Az tak sa delikatne?

różnie z tym bywa. Ogólnie przez to że jest ich więcej w nowszych modelach są bliżej zasilacza i końcówek mocy przez co się przegrzewają.

Rozmawiałem kiedyś z gościem pracującym w dystrybucji. Powiedział że ma taką informację od serwisantów. Dokładali HDMI a nie zmieniono położenia poszczególnych elementów.

Najważniejsze jest dobrze chłodzić amplituner. Dlatego jak koledzy czasem pokazuja jak wkładają Onkyo do szafki to... potem nie dziwne że jest informacja Onkyo to się psują na potęgę. I wielce rzetelny komentarz

Ukryta Zawartość

przykład

Ukryta Zawartość

Jeśli ma mieć wbudowane Wi Fi to Onkyo 636, ale ja rozwiązał bym to w inny sposób.

Stosując łapacz Wifi. Mała skrzyneczka od której prowadzisz już kabel lanowski. I wtedy każdy amplituner z takim wejściem możesz sosować. Wyjdzie taniej. Tylko że kolejne urządzenie podpięte do prądu to jedyna wada.

Oki wybor padl na denona avr1911. Mam teraz pytanko jakiegosniki do niego dobrac? Czytalem ze duzo osob poleca Kode tylko nie wiem czy model typu av707 4v bedzie wystarczajacy czy moze byc ciezko? Na glosniki chce wydac tak do 1200zl bez soboowera narazie?

I jeszcze pytanie czy do tego denona lepiej dokupic glosniki 6czy 8 ohmowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno taniej znaleźć a myslę ze ryzyk niewielkie

Musisz mieć swiadomość ze fronty będą miały u Ciebie kluczowe znaczenie,wolałbym dać za uzywki powiedzmy do 900 zł znajdziesz Dali,jesli się uda JBL lub Dynadio jesli czywiście uzywki wchodzą w grę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz mieć swiadomość ze fronty będą miały u Ciebie kluczowe znaczenie,wolałbym dać za uzywki powiedzmy do 900 zł znajdziesz Dali,jesli się uda JBL lub Dynadio jesli czywiście uzywki wchodzą w grę .

Uzywki wchodza w gre. Jest troszke ryzyko bo jednak nie wiadomo do konca jak ktos je traktowal ale moze sie uda... :-)

JBL to pewnie bardzo drogie jednak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiszm wyważyć ile na co chcesz przeznaczyć kasy.Na głośniki przeznaczyłbym min 60% kasy i to bez suba (kupisz dobre głosniki sub będzie niepotrzebny).

Nie ma też sensu płacić za bajery w ampli z których nie będziesz korzystał,nie kupuje się równierz na wygląd.

W jak duzym pomieszczeniu ma to grać?

Musiszm wyważyć ile na co chcesz przeznaczyć kasy.Na głośniki przeznaczyłbym min 60% kasy i to bez suba (kupisz dobre głosniki sub będzie niepotrzebny).

Nie ma też sensu płacić za bajery w ampli z których nie będziesz korzystał,nie kupuje się równierz na wygląd.

W jak duzym pomieszczeniu ma to grać?

Co do pomieszczenia to pisalem ze chodzi o 17-20m2 i zestaw ma sluzyc w 90%do filmow. A teraz sie zastanawiam jakie glsniki beda pasowaly do denona 1911/1912 ( bo mysle jeszcze nad zamiana 1911)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czym sie roznia te piersze glosniki ktore kolega podal odtych nowych ktore mozna kupic na allegro... W koncu i to jest koda av707?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj informacji na temat ;

Ukryta Zawartość

Podstawa będą fronty, .central czy na tył kupisz resztę.trzeba szukac i tyle.Za ile ten 1911?

Ukryta Zawartość

A gdybyś przyciął trochę na ampli i trochę utargował to komplet;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj informacji na temat ;

Ukryta Zawartość

Podstawa będą fronty, .central czy na tył kupisz resztę.trzeba szukac i tyle.Za ile ten 1911?

Niestety 1911 mi uciekla teraz mam na oku denona 1912 tylko zastanawiam sie czy to dobry sprzet do tych glośników:http://allegro.pl/zestaw-kolumn-kina-domowego-koda-av-707-okazja-i5185178541.htmlNiestety nie znam sie dobrze na odczytywanu tych parametrow i nie wiem czy one bede dobrze graly przy filmach i efektach filmowych...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.