Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera - pomocy

Stas1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest nowy na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość :-)

Zamierzam w najbliższym czasie zakupić kino domowe tzn. Amplituner, głośniki itp.

Nie wiem jednak jaki sprzęt wybrać gdy nie znam się dobrze na tym a nie chciałbym później żałować ze wydałem pieniądze na coś nieodpowiedniego.

Konkretnie chodzi mi o amplituner 7.1 ponieważ wolałbym bardziej rozbudowane audio domu niż modne dziś 5.1.

Co możecie mi polecić (może być i używane) tak do 1500zł jakiś denon, onkyo, yamaha, marentz...?

Pozdrawiam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/118666-wyb%C3%B3r-amplitunera-pomocy/

Rozumiem ze audio rozbudowane kosztuje wiecej ale mysle ze moze jest jakis tzw. zloty srodek:-) Hmm bo szczerze powiem czytalem troszke i myslalem o denonie 1911 lub 1910 tylko nie wiem czy to dobry wybor...

A mam do kupna za 800zl marantz sr4002 czy co jest dobry amplituner do kina domowego a moze celowac w innych producentow?

800 zł nie warto to bardzo niski model bez dekoerów hd,kosztował w sklep[ie 1800 zł w 2006 roku

za 800 można dostać 5003,i tego polecam.

Jakie kolega zamierza zakupić kolumny (czy są jakieś pomysły) w jak dużym pomieszczeniu do będzie działały i czy w planach jest subwoofer , czy kwota 1500 to na całość czy tylko amplituner.

O kolumny tez zamierzalem zapytac bo z tego co czytalem amplituner to podstawa wiec jak narazie skupilem sie na nim. Pom.to okolo 17-20m3. Suboofer jak najbardziej chce miec do tego bo lubie jak jest ten bas;-) A jesli chodzi o kwote to 1500zl na sam amplituner przeznaczylem tak okolo

800 zł nie warto to bardzo niski model bez dekoerów hd,kosztował w sklep[ie 1800 zł w 2006 roku

za 800 można dostać 5003,i tego polecam.

Rozumiem. A tak sie rozgladalem jecze troszke po forach i pomyslalem o denonie 1911 , onkyo 606, marantz 6004... Czy to dobre modele? Ktory najbardziej warty uwagi i kupna?

Acha i jeszcze slyszalem o yamaha 1065

PS.Tylko.wybaczcie ale nie wiem jakieto klasy tych amplitunerow wiec przepraszam za takie zagmatwanie

6004 zdecydowanie

Oki rozumiem ze 6004to wyzszy model ale zapytam teraz tak z ciekawosci i pewnie jak prawdziwy laik przegladam 5003 i 6004 z tylu i nie zauwazam wiekrzej z roznic miedzy tymi.modelami oba maja po 9par wejsc glownikowych oba maja 3wejscia optyczne i jedno wyjscie... Oki zgoda rozna sie troszke wyjsciami i wejsciami hdmi 6004 ma tez usb z przodu... Ale moze podpowieciemi czy sa miedzy nimi jakas znaczne roznice?

moc,oraz wygląd 6003,6004,6005 mają fronty z klapką,a pod nią wszystko ukryte 5003,5004 wszystko na wierzchu.

Tylko szkoda bo dopiero.przeczytalem ze dopiero modele 5005 i 6005 maja juz hdmi 1.4 ktore przesyla dzwiec i 3d 4k... A 5003 i 6004 jeszcze maja 1.3a....szkofa troche bo do kina moze sie przydac to

Przepraszam za to swoje wydziwianiei niezdecydowanie ale znalazlem teraz na internecie denona avr 2113 cienowo jest podobny do marantza sr 6005 ktory obralem za najlepszy puki co dla mnie ale teraz sie wacham czy denon nie.jest lepszy...? (Wizuwalnie marantz mi.sie podoba bo wg mie denon zbyt kwadratowy ale to kwestiagustu) Jak jest to miedzy dwoma sprzetami ktory gra lepiej? Jeszcze raz przepraszam za swoje wymysly :-)

W dobrej cenie możesz na ebay.de kupic też np Yamaha RX-A 730 (np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Sam mam Denona AVR 3313 i jestem z niego bardzo zadowolony ale to trochę droższe sprzęt. (kiedys miałem Pioneera vsx 1014 i denon mi bardziej odpowiada). Ten model Yamahy ma dość dobre opinie i porównywalny klasowo do denona 2313 i Marantza 6005. Należy jednak pamiętać, iż amplituner sam nie gra i jak będzie grać zależy jakie będą do niego podpięte głośniki. Oba amplitunery wskazane przez ciebie jak i Yamaha obsługując już pliki HI-RES flac więc mozna sobie posłuchać muzyki. W kinie jakiegoś przełomu pomiędzy nimi nie będzie. Pod koniec tygodnia powinienem mieć dla kolegi Denona AVR 1912 do testów to mogę Ci dać znać jak on gra, jest to model poprzedni z tej samej grupy cenowej. Kupiłem go na ebay-u za 800 zł i ma grać u kolegi z TAGA Harmony 606 SE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm bo szczerze powiem czytalem troszke i myslalem o denonie 1911 lub 1910 tylko nie wiem czy to dobry wybor..

Mam 1910 i używam.

Wady:

1. plastikowy lakierowany front

2. HDMi1.3 więc odtwarzacz blu-ray 3d musi mieć 2 wyjścia HDMi (mam Panasonic BDT500 jest OK.)

3. wejście analogowe wielokanałowe bez możliwości regulacji barwy dźwięku - po prostu działa tylko w pure audio co mi osobiście nie odpowiada. Wejście to używam do słuchania płyt SACD mch (odtwarzacz Philips DVD963SA)

4. Trudne menu przynajmniej z początku.

5. Brak pokręteł regulacji tonów - trzeba to robić przez menu i nie zawsze to jest możliwe (w zależności od wybranego trybu.)

6. brak wejścia usb na dysk (ale jest w blu-ray czy dekoderze sat itp)

Zalety.

1. Fajnie gra z Magnatami.

2. Audyssey - kalibruje equalizer pod kolumny.

3. Zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia.

4. Mnóstwo gniazd przyłączeniowych więc podłączenie starszych sprzętów bezproblemowe a nowoczesne również działają - poza 3d FHD (wada 1911 to ich brak)

5. świetne stereo - wielokanał wymaga jednak starannego strojenia w audyssey - źle ustawiony gra gorzej niż stereo)

6. Cichutki, bezawaryjny, ładny, wyświetla co trzeba, nie grzeje się nie wyłąćza itd itp. Ma swoje własne tryby symulacyjne dźwięku Denona np Rock arena, jazz club itp można coś poeksperymentować z niektórymi płytami.

Generalnie stosunek jakości do ceny świetny mogę polecić.

Wybrałem go po przesłuchaniach w salonie HiFi - Bezwględnie zależało mi na wejściach analogowych pod SACD i tylko takie ampli testowałem.

Nowe Denony a chyba nawet serii 2xxx obsługują SACD (DSD) po HDMI - nie słyszałem więc nie wiem jak to się ma w porównaniu do oryginalnego SACD na chinchach.

Używam do oglądania koncertów na blu-ray/dvd - dźwięk jest znakomity. Moje Magnaty frontowe przenoszą od 20 Hz do 35000 Hz wiec SUBA nie używam.

Jeżeli chodzi o dźwięk 7,1 to koncertu takiego nie widziałem ale np film życie Pi ma ścieżkę 7.1. Niestety nie mam tylu głośników żeby sprawdzić jak to gra.

Myślę czy nie dokupić jeszcze 2 podłogówek na kanały boczne do muzyki . Wtedy "surroundy" dam na tył i będzie 7.1.

Jesli mozna to poprosil bym o.opinie o 1912. A z tych dwoch co... Denon i marantz to ktory lepiej gra ogolnie czy moze nie ma roznicy?

Mam 1910 i używam.

Wady:

1. plastikowy lakierowany front

2. HDMi1.3 więc odtwarzacz blu-ray 3d musi mieć 2 wyjścia HDMi (mam Panasonic BDT500 jest OK.)

3. wejście analogowe wielokanałowe bez możliwości regulacji barwy dźwięku - po prostu działa tylko w pure audio co mi osobiście nie odpowiada. Wejście to używam do słuchania płyt SACD mch (odtwarzacz Philips DVD963SA)

4. Trudne menu przynajmniej z początku.

5. Brak pokręteł regulacji tonów - trzeba to robić przez menu i nie zawsze to jest możliwe (w zależności od wybranego trybu.)

6. brak wejścia usb na dysk (ale jest w blu-ray czy dekoderze sat itp)

Zalety.

1. Fajnie gra z Magnatami.

2. Audyssey - kalibruje equalizer pod kolumny.

3. Zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia.

4. Mnóstwo gniazd przyłączeniowych więc podłączenie starszych sprzętów bezproblemowe a nowoczesne również działają - poza 3d FHD (wada 1911 to ich brak)

5. świetne stereo - wielokanał wymaga jednak starannego strojenia w audyssey - źle ustawiony gra gorzej niż stereo)

6. Cichutki, bezawaryjny, ładny, wyświetla co trzeba, nie grzeje się nie wyłąćza itd itp. Ma swoje własne tryby symulacyjne dźwięku Denona np Rock arena, jazz club itp można coś poeksperymentować z niektórymi płytami.

Generalnie stosunek jakości do ceny świetny mogę polecić.

Wybrałem go po przesłuchaniach w salonie HiFi - Bezwględnie zależało mi na wejściach analogowych pod SACD i tylko takie ampli testowałem.

Nowe Denony a chyba nawet serii 2xxx obsługują SACD (DSD) po HDMI - nie słyszałem więc nie wiem jak to się ma w porównaniu do oryginalnego SACD na chinchach.

Używam do oglądania koncertów na blu-ray/dvd - dźwięk jest znakomity. Moje Magnaty frontowe przenoszą od 20 Hz do 35000 Hz wiec SUBA nie używam.

Jeżeli chodzi o dźwięk 7,1 to koncertu takiego nie widziałem ale np film życie Pi ma ścieżkę 7.1. Niestety nie mam tylu głośników żeby sprawdzić jak to gra.

Myślę czy nie dokupić jeszcze 2 podłogówek na kanały boczne do muzyki . Wtedy "surroundy" dam na tył i będzie 7.1.

A wiec mozliwe ze denon 1911 jest lepszy od 1910?

Sa one w podobnej cenie jako uzywki chyba...

Jesli mozna to poprosil bym o.opinie o 1912. A z tych dwoch co... Denon i marantz to ktory lepiej gra ogolnie czy moze nie ma roznicy?

A wiec mozliwe ze denon 1911 jest lepszy od 1910?

Sa one w podobnej cenie jako uzywki chyba...

Dla mnie akurat 1911 był gorszy z uwagi na okrojoną ściankę tylną. Dla kogoś kto podłączy tylko BR 3d i tylko z niego będzie korzystał przez HDMi może być lepszy.

Ja natomiast mam prawie wszystkie gniazda wykorzystane.

Kwestia HDMi jak się okazuje nie problem.

Podłaczyłem BDT 500 w ten sposób ż ena tv puściłem HDMI 1 i tylko obraz bez dźwięku - celowo wyłączyłem w menu BDT.- jakość obrazu bez uwag.

A na Ampli z HDMI2 puściłem sam dźwięk bez obrazu - jakość dźwięku DTS HD MA bez uwag.

Czy lepszy Denon czy Marantz?

Nie wiem radziłbym posłuchać ja tak zrobiłem - wybrałem wsszystko co spełniało kryteria w danym pułapie cenowym i sobie słuchałem - ponad pół soboty na to zeszło ale to przyjemne zajęcie.

Natomiast przy tym odsłuchiwaniu poprosiłem o odtwarzacz SACD bo takie płyty ze sobą wziąłem i jakiż to był zonk kiedy nowy odtwarzacz Marantza nie odpalił....

Na szczęście mieli inny z innej firmy.

Tak czy inaczej niektóre Marantze mają kompletnie nietypowy design - te zaokrąglone boki - to powoduje że trzeba kupić zestaw żeby jako tako to wyglądało a ja miałem odtwarzacz i Denon w kolorze premium silver lepiej mi się komponuje.

Natomaist sam właściciel salonu rzekł zew kwestii zestawu KD to wyżej stawia Marantza nad Denona nawet z tego samego pulapu cenowego.

Ale jeszcze raz powtarzam zobacz dotknij obadaj i posłuchaj.

Rozumiem bede musial tak zrobic wlasnie ze odsluchac itp.tylko narazie nie wiem co sluchac tak naprawde ktore firmy i modele... :-) A jesli chodzi o 1911-tke to mi chodzi glownie o hdmi Wejscia i optyczne do filmow i muzyki bo slyszalem ze tymi gniazdami idzie najlepszy sygnal...

Przepraszam za to swoje wydziwianiei niezdecydowanie ale znalazlem teraz na internecie denona avr 2113 cienowo jest podobny do marantza sr 6005 ktory obralem za najlepszy puki co dla mnie ale teraz sie wacham czy denon nie.jest lepszy...? (Wizuwalnie marantz mi.sie podoba bo wg mie denon zbyt kwadratowy ale to kwestiagustu) Jak jest to miedzy dwoma sprzetami ktory gra lepiej? Jeszcze raz przepraszam za swoje wymysly :-)

trochę jresteś upierdliwy,jeszcze nie wymieniłeś Onkyo,i Pioneera,a może Sony,CA,a co jak Arcam,i HK,zostanie Rotel i jeszcze bóg wie co.

Nie odbieram tego jako upierdliwosc:-)

Hmm onkyo biore pod uwage slyszalem ze 606 jest fajne... A HK to chyba drogie sa ale tez slyszalem ze jedne z lepszych a co do reszty to az tak sie nie zman ale jestem otwarty na doractwo:-)

Witam ponownie, jeżeli chodzi o jakość to zarówno Denon 1912 oraz 2113 jak i Marantz 6005 w kinie domowym na podobnych głośnikach zagrają podobnie (marantz i denon to tak naprawdę jeden producent plasujący na rynku 2 produkty). Naprawdę skoncentrowałbym się na kolumnach jakie z tym sprzętem będą grały i lepiej w tej samej klasie sprzętowej kupić tańszy amplituner a dodać pieniądze na kolumny. Zmiana w jakości kolumn an przestrzeni kilkunastu lat nie zachodzi tak szybko jak na elektronice. Dobre kolumny i po 10 latach będą grały dobrze i jest mniejsze prawdopodobieństwo, iż się popsują niż jakikolwiek inny sprzęt. A w elektronice jest odwrotnie ciągła zmiana modeli z coraz gorszą jakością wykonania. Jak mówiłem po niedzieli mogę dać znać jak gra 1912 na kolumnach opartych na Tannoy Revolutions Signature DC4 + reszta 5.1 (z sub REL 7 lub Infinity beta 10)( bo takie mam ) i dodatkowo przesłucham na Taga Harmony 606 bo takie ma kolega, któremu kupiłem Amplituner. Największą różnicę oczywiście będzie słychać na muzyce. Niestety muzyka odważana sieciowo bezpośrednio na żadnym amplitunerze, który dotychczas słuchałem nie jest tak dobra jak przesłana na amplituner po analogu przez dedykowany odtwarzacz strumieniowy z dac lub + dac. Odnośnie marek zdecydowanie polecam Denona w porównaniu do np Pioneera z tej samej półki cenowej. HK gra fajnie ale cenowo wydaje mi się mniej korzystny w stosunku do innych, zwłaszcza iż wyposażenie w nowinki w HK było zawsze z tyłu za innymi.

Witam ponownie, jeżeli chodzi o jakość to zarówno Denon 1912 oraz 2113 jak i Marantz 6005 w kinie domowym na podobnych głośnikach zagrają podobnie (marantz i denon to tak naprawdę jeden producent plasujący na rynku 2 produkty). Naprawdę skoncentrowałbym się na kolumnach jakie z tym sprzętem będą grały i lepiej w tej samej klasie sprzętowej kupić tańszy amplituner a dodać pieniądze na kolumny. Zmiana w jakości kolumn an przestrzeni kilkunastu lat nie zachodzi tak szybko jak na elektronice. Dobre kolumny i po 10 latach będą grały dobrze i jest mniejsze prawdopodobieństwo, iż się popsują niż jakikolwiek inny sprzęt. A w elektronice jest odwrotnie ciągła zmiana modeli z coraz gorszą jakością wykonania. Jak mówiłem po niedzieli mogę dać znać jak gra 1912 na kolumnach opartych na Tannoy Revolutions Signature DC4 + reszta 5.1 (z sub REL 7 lub Infinity beta 10)( bo takie mam ) i dodatkowo przesłucham na Taga Harmony 606 bo takie ma kolega, któremu kupiłem Amplituner. Największą różnicę oczywiście będzie słychać na muzyce. Niestety muzyka odważana sieciowo bezpośrednio na żadnym amplitunerze, który dotychczas słuchałem nie jest tak dobra jak przesłana na amplituner po analogu przez dedykowany odtwarzacz strumieniowy z dac lub + dac. Odnośnie marek zdecydowanie polecam Denona w porównaniu do np Pioneera z tej samej półki cenowej. HK gra fajnie ale cenowo wydaje mi się mniej korzystny w stosunku do innych, zwłaszcza iż wyposażenie w nowinki w HK było zawsze z tyłu za innymi.

Tak to wszyscy wiemy,nie wspomniałeś jednej istotnej sprawy że Marantz serii 6,to amplituner który możesz porównać z serią 3 od Denona ,jest ciut lepszy,minimalnie słabszy od 4 denona,tak więc porównywanie go do jedynek,oraz 2 Denona to niedożeczność denon 1912 o którym piszesz kosztował około 2 tyś zł,za to Marantz model 6006 te same roczniki,w momencie sprzedaży grubo ponad 4 tyś,i to jest według ciebie to samo.denon okrojony tył to nieporozumienie brak pre-out totalny badziew.

Co do kolumn zgoda i do takiego cieniasa jakim nie wątpliwie jest 1912 wystarczy kupić w zupełności Tagi 606 ,i nawet ich nie napędzi,co do Marantza serii 6 należy zapodać już kolumny za min 5 tyś aby dał z siebie to co ma dobrego.

Tak to wszyscy wiemy,nie wspomniałeś jednej istotnej sprawy że Marantz serii 6,to amplituner który możesz porównać z serią 3 od Denona ,jest ciut lepszy,minimalnie słabszy od 4 denona,tak więc porównywanie go do jedynek,oraz 2 Denona to niedożeczność denon 1912 o którym piszesz kosztował około 2 tyś zł,za to Marantz model 6006 te same roczniki,w momencie sprzedaży grubo ponad 4 tyś,i to jest według ciebie to samo.denon okrojony tył to nieporozumienie brak pre-out totalny badziew.

Co do kolumn zgoda i do takiego cieniasa jakim nie wątpliwie jest 1912 wystarczy kupić w zupełności Tagi 606 ,i nawet ich nie napędzi,co do Marantza serii 6 należy zapodać już kolumny za min 5 tyś aby dał z siebie to co ma dobrego.

Oczywiście Marantz jest mocniejszy i duzo droższy. Nie słuchałem jeszcze 1912. Jak posłucham to dam znać porównując do mojego denona 3313 i pioneera 1014. Ogólnie nie lubię ocenić sprzetu po cenie. Ostatnio słuchałem Onkyo tx nr 838, cena około 5 tys. i w stereo w porównaniu ze wzmacniaczem za jedyne 1550 zł (BC Acoustique EX-222) zagrał słabiutko, a grał na tych samych kolumnach. Później podłączyliśmy Nad-a C 326 i to samo gra przeciętna. Zmiana Kolumn i nad juz zagrał lepiej a Onkyo nadal przeciętnie. Oczywiście wszystko kwestia gustu i doboru komponentów do siebie. Z drugiej strony należy stwierdzić czego ktoś od sprzętu wymaga i jeżeli chce słuchać muzyki i ogladac filmy z pierwszego blu-ray to po co mu wydawać pieniądze na super wzmacniacz jak źródło dźwięku będzie beznadziejne. Niestety efekt najsłabszego ogniwa w łańcuchu sprawdza się w wielu przypadkach, w konfiguracji sprzętu również. NIe miałem nigdy Marantza po mimo kilku przymiarek, mi jednak wygląd nie leżał, wole proste prostokątne konstrukcje. Denonów słuchałem kilku od modelu 2307, po 4308 i mi odpowiadały zwłaszcza w połączeniu z dvd 3910. Mam duże zaufanie w amplitunerach do tej firmy, wszak wzmacniacza stereo juz bym ich nie kupił tak jak i odtwarzacza strumieniowego.

Amplituner to urządzenie multimedialne i stworzone głównie do kina,a reszta to już dodatek,Ja akurat mam w domu 929,oraz miałem 818 onkyo i nie jest to co oczekiwałem nie ma tak piekielnych mocy 7x190 ,może 7x60,ale w porównaniu z przeciętnymi wzmacniaczami gra to całkiem dobrze,Chyba jedynie systemy dzielone dają to czego powinniśmy oczekiwać w prawdziwym kinie.Analizując całą sytuację stwierdzam że każdy może mieć te swoje ukochane kino w domu,zostaje jedynie kwestja gdzie to ma grać czy w pokoju 15m2 otwartym salonie z kuchnią,oraz schodami o powierzchni 60m2 wtedy jakość nie ma najmniejszego znaczenia,liczy się wygląd.

Amplituner to urządzenie multimedialne i stworzone głównie do kina,a reszta to już dodatek,Ja akurat mam w domu 929,oraz miałem 818 onkyo i nie jest to co oczekiwałem nie ma tak piekielnych mocy 7x190 ,może 7x60,ale w porównaniu z przeciętnymi wzmacniaczami gra to całkiem dobrze,Chyba jedynie systemy dzielone dają to czego powinniśmy oczekiwać w prawdziwym kinie.Analizując całą sytuację stwierdzam że każdy może mieć te swoje ukochane kino w domu,zostaje jedynie kwestja gdzie to ma grać czy w pokoju 15m2 otwartym salonie z kuchnią,oraz schodami o powierzchni 60m2 wtedy jakość nie ma najmniejszego znaczenia,liczy się wygląd.

wiec w moim 17-20m2( nie jestem pewny dokladnego metrazu) pokoju denon 1911 lub 1912 wystarczy czy lepiej zainwestowac w tego marantza 6005?

Moze nie pisalem ale mi chodzi glownie o Ogladanie filmow bo muzyki bede sluchal na tym raczej sporadycznie...

Do filmów to szkoda drzeć szaty. Cała dyskusja ma sens tylko w kwestii słuchania muzy oglądania koncertów w DTS HD MA.

Przy filmach Denon brzmi idealnie.

Nawet jak jest film nadawany w stereo można włączyć symulację 5.1 i cieszyć się efektami dookólnymi.

A jesli chodzi o 1911-tke to mi chodzi glownie o hdmi Wejscia i optyczne do filmow i muzyki bo slyszalem ze tymi gniazdami idzie najlepszy sygnal...

Do filmów HDMI.

Do muzy w stereo czy MCH nie ma jak stare dobre chinche.

Przy kablu optycznym nie przejdzie nic powyżej 48kHz, przy Coaxial ograniczenie jest 96kHz a mój odtwarzacz emituje aż 192 kHz i to wraz z SACD przechodzi tylko po analogu.

Do filmów to szkoda drzeć szaty. Cała dyskusja ma sens tylko w kwestii słuchania muzy oglądania koncertów w DTS HD MA.

Przy filmach Denon brzmi idealnie.

Nawet jak jest film nadawany w stereo można włączyć symulację 5.1 i cieszyć się efektami dookólnymi.

Do filmów HDMI.

Do muzy w stereo czy MCH nie ma jak stare dobre chinche.

Przy kablu optycznym nie przejdzie nic powyżej 48kHz, przy Coaxial ograniczenie jest 96kHz a mój odtwarzacz emituje aż 192 kHz i to wraz z SACD przechodzi tylko po analogu.

Rozumiem wiec zaraz sie jeszcze okaze ze do filmow nie ma co przeplacac i mozna uzyc typowych plastkiwoych kin domowych typu 5.1 lg itp? :-)

A co do wyjsc optyczbych i hdmi nie sadzilem ze jednak te zlacza optyczne nie sa takie "idealne". A hdmi 1.4 jakie jest w denonie 1911 przesyla dzwiek dobry czy wraz nalepszy stary dobry chinch?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.