Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do rotela ra-10 (3000 do 5000zl za dwie)

soyo

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Na wstepie chce zaznaczyc, ze daleko mi do jakiegos konkretnego znawcy w tematach sprzetu audio wiec prosze o wyrozumialosc jak palne jakas glupote.

Posiadam wzmacniacz Rotel ra-10, ktorego posiadam juz ponad rok i z ktorego jestem bardzo zadowolony. Przyszla pora na zakup znacznie lepszych kolumn dla nich, ale z tego co wiem nie jest to zbyt mocny wzmacniacz wiec glownie pod tym katem dokonywalem swoich poszukiwan. W chwili obecnej najbardziej sie sklaniam do Q Acoustics 2050i z racji tego, ze sa bardzo zachwalane, a do tego, ze nie sa one zbyt wymagajace dla wzmacniacza. Jednak podczas przegladania opinii oraz recenzji, w glowie pojawila sie mysl o zakupie kolumn Dali Zensor 7. Czy moj wzmacniacz bedzie wystarczajacy do tych kolumn od strony mocy?

W trakcie przegladania oferty Q acoustics trafilem na jeszcze jedne piekne kolumny, a do tego znacznie lepsze od 2050i mianowicie Concept 40. Czy moj wzmacniacz nie bedzie dla nich za slaby czy raczej porywam sie z motyka na slonce, szkoda pieniedzy i lepiej trzymac sie modelu 2050i?

Zdaje sobie sprawe, ze nic nie zastapi odsluchu ale bede wdzieczny za jakies rady oraz sugestie od bardziej doswiadczonych kolegow. Jesli macie oczywiscie inne sugestie kolumn pod katem mojego wzmacniacza mozecie smialo pisac.

Dzieki

Łukasz

Nie słuchałem, ale zwróć uwagę, że:

Woofery w 2050 są 17 cm, a w Concept 40 - 12,5 cm.

Z pomiarów audio.com wynika pasmo lepsze w 2050 na dole o ok. 5 Hz, niż w Conceptach.

Design też kosztuje, ale niezależnie od tego trzeba wiedzieć na ilu metrach ma to grać.

A najważniejsze i tak - jaką muzykę; to klucz do wyboru.

Konkludując: odsłuch - od tego się nie da uciec.

Zanim jednak co, obejrzyj np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzieki i przepraszam, zupelnie zapomnialem dopisac o pokoju i muzyce.

Pokoj w ktorym beda staly kolumny ma ok 16m^2, natomiast muzyki slucham wszelkiego typu, ale glownie elektroniczna, trance, rock, hip hop.

Kolumny chce nowe.

ps. Czytalem te artykuly od dechy do dechy ;)

Z nowych modeli:

Heco Celan GT 501

Tannoy Revolution DC6T

Dali Zensor 7

Q acustic jest ciekawa konstrukcją, jednak dają mniej emocji niż wyżej wymieniane,

Kwestia czego oczekujesz od dźwięku.

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli chodzi o muzykę to potrzebuję na prawdę kolumny, które się sprawdza do wszystkiego. Od opery wykonywanych przez Pacarottiego po muzykę elektroniczną, po hip hop, po metal. Taki "all rounder" ale z nastawieniem priorytetowym na muzykę elektroniczną, trance oraz rockową. Kolumny chciałbym aby były melodyjne ale również miały w sobie moc do bardziej wymagającej muzyki).

Jeśli udałoby się również dobrać kolumny, które nie są zbyt wymagające odnośnie ułożeniu w pokoju (nie muszą stać metr co najmniej od tylnej ściany, ale wystarczy paręnaście/dziesiat centymetrów) to by był na pewno duży plus.

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację Twojego sprzętu oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego, zaproponowałbym Ci na pewno bardzo dobrą, polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III. To pięknie wykonana kolumna, gwarantująca równy, dobrze wypełniony dźwięk z wystarczającą do Twojego salonu podstawa basową. To także bardzo dobre połączenie z elektroniką Rotel.

Drugą moją propozycją są właśnie kolumny Dali Zensor, które spokojnie Twój wzmacniacz prawidłowo zasili.

Warto posłuchać także kolumn Kef Q700 oraz koniecznie najnowszej podłogówki Tannoy Revolution XT6F. To kolumny z górnej granicy podanej kwoty, jednak mogą okazać sie najlepszym wyborem, szczególnie w kwestii przyszłości, gdybyś zdecydował się na wymianę wzmacniacza na wyższy model.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jeśli tylko masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Posiadam wzmacniacz Rotel ra-10,

który synonimem potęgi nie jest-allle,zagra z większością kolumn,to po pierwsze,a po drugie,5000 tyś jak w temacie to pieniążki są max -TAK?

Gość aqs

(Konto usunięte)

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację Twojego sprzętu oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego, zaproponowałbym Ci na pewno bardzo dobrą, polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III. To pięknie wykonana kolumna, gwarantująca równy, dobrze wypełniony dźwięk z wystarczającą do Twojego salonu podstawa basową. To także bardzo dobre połączenie z elektroniką Rotel.

Drugą moją propozycją są właśnie kolumny Dali Zensor, które spokojnie Twój wzmacniacz prawidłowo zasili.

Warto posłuchać także kolumn Kef Q700 oraz koniecznie najnowszej podłogówki Tannoy Revolution XT6F. To kolumny z górnej granicy podanej kwoty, jednak mogą okazać sie najlepszym wyborem, szczególnie w kwestii przyszłości, gdybyś zdecydował się na wymianę wzmacniacza na wyższy model.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jeśli tylko masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

A jak prezentują się Tannoy Revolution XT6F w porównaniu do DC6T SE

Pokoj w ktorym beda staly kolumny ma ok 16m^2, natomiast muzyki slucham wszelkiego typu, ale glownie elektroniczna, trance, rock, hip hop.

Można by "wnioskować" :) z muzyki ,że ma być szybko,bo -elektroniczna i trance,rock i hip-hop,-ma być uderzenie,a kolega chyba nie stawia na aspekt (scena,separacja,itd) bo to jeszcze przed kolegą,tak przynajmniej to rozumiem,i się domyślam:) i na te 16m2-stawiam na KLIPSCH RF 52 II-za 2 koła z haczykiem chyba do dostania.

O wzmacniacz kolega nie musi się martwić przy tych kolumnach :) zapasu jeszcze będzie,-a do muzyki takiej jaką kolega podał,to rewel;ka.

Oczywiście to tylko moja propozycja,bo możemy drożej-ok 5 tyś do zapłacenia-za kolumny w przedziale6- 7 tyś,ale po co przepłacać-jak kolega jeszcze nie jest na tym etapie. :)-scena,odrywanie się dzwięku od kolumn,głębia itd..

A tu i w filmie będzie efekt bez suba.przy Klipschach.

Do wskazanych gatunków bezdyskusyjnie Klipsch; a jeszcze nie zrujnuje budżetu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W przypadku nowej serii Tannoy XT, jest to bezpośredni następca Revolution DC, natomiast moim zdaniem jest to bardzo zmieniona brzmieniowo kolumna. Poprzednia seria DC grała przede wszystkim środkiem pasma, ocieplonym, bardzo łagodnym i relaksacyjnym brzmieniem. Nowa seria XT natomiast przy zachowaniu świetnego środka pasma, wypełniania gwarantuje znacznie lepszą dynamikę, bardziej analityczną górę. Porównując obydwie konstrukcje, nowa seria jest znacznie bardziej otwarta, przezroczysta.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzieki wam wszystkim za rady.

Zaszalalem troche, ale prawdopodobnie wezme Monitor Audio Silver 8. Zapytalem rowniez recenzenta rotela ra-10 na jednym portalu oraz support Monitor'a czy moj wzmacniacz nie jest zbyt slaby na te kolumny i dostalem "thumbs up" od obu. Zostaje mi tylko odsluch i jak tu sie nic nie stanie to zaszaleje i je pewnie kupie.

Jesli ktos z was ma jakis komentarz do wyboru lub mowiac wprost uwaza, ze popelniam blad mozecie smialo pisac. Krytyka jest czyms dobrym.

• 1 miesiąc później...

Jestem po dwóch tygodniach ciągłego słuchania zestawu, kiedykolwiek tylko mam możliwość, i kolumny są wprost fantastyczne. Potrafią grać dosłownie wszystko co się na nie "rzuci", dokładnie tak jak chciałem. Głośno, cicho, nie ma znaczenia. Mój Rotel ra-10 nie wykazuje jakichkolwiek problemów. Pieknie sie spisuje, a jego niska charakterystyka ladnie sie komponuje z Silver 8. Odnośnie pomieszczenia, okazał się w ostateczności żadnym problemem.

W całości jestem usatysfakcjonowany z wyboru. Jakość, moc (jak na moje potrzeby), estetyka (wybrałem wersję rosewood). Jak na mój budżet oraz potrzeby produkt kompletny. Każdy kto się pojawia u mnie jest oczarowany kolumnami, tak jak i ja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.