Skocz do zawartości
IGNORED

Transformatory do Audio

tosiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

O transformatory naprawde warto pytac w www.toroidy.pl,

robia cuda na zamowienie w dobrych cenach,

maja fajne trafa do audio np:

- podwójnie lakierowany rdzeń i lakierowanie po położeniu poszczególnych uzwojeń,

- dodatkowa ilość zwoji po stronie pierwotnej - uzwojenia pierwotne i wtórne oddzielone ekranem z taśmy miedzianej - wyprowadzenie ekranu linką (dodatkowa masa)

- zewnętrzny przeciwzakłoceniowy ekran magnetyczny z taśmy stalowej - środek zalewany żywicą,

- mocowanie przez środek poprzez metalowy dekiel lub dwie podkładki z niestarzejącej się gumy neoprenowej,

ludzie z DIY polecaja :] np do gain-clonow

zamowilem sobie niedawno takie w powyzszej konfiduracji - 250 2x22V za 103 netto

uwazam ze wart swojej ceny - nie slychac go nawet o 3 w nocy heheh

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11856-transformatory-do-audio/

zgadzam sie,

mimo ze zawsze wizualnie prezentowaly sie nienagannie, wczesniejsze wypusty nie byly tak dobre,

zamawialem wczesniej jakas 400setke i brzeczala nieco,

ale te 250 co ostatnio bralem jest naprawde cicha,

pozatym indel o takiej mocy walil korki :/ a ten nie :]

Polecam trafber, na zamówienie wszystko czego sobie chcesz. Są super wykonane i nie buczą cena wysoka ale naprawdę warto. Im lepiej wykonany transformator tym mniej wywalają korki przy starcie - wystarczy dobry NTC np. Epcosa wartości kilka ohm i ładnie startuje. Szczególnie widać to przy wzmakach pracujących w klasie A.

160zł za 450VA??

Chyba 2 lata temu,ostatnio Trafber już 300zł za takie woła (odbija im powoli).

"Zamawialem w Trafberze, dobre trafa, ale szkoda pieniedzy skoro w toroidy.pl mozna zamowic takie same (albo lepsze ??) w nizszej cenie"

Jesteś pewny Tosiek??

Byłbym ostrożny w wydawaniu takich opini,porównywałeś je dokłądnie?

czy ktoś sprawdzał je pod jakimś obciążeniem? Jakiś Aleph 5 czy 4?

>Bartek1

To było wtedy co się gościu pomylił i wysłał twoje do mnie a moje do ciebie i musieliśmy się wymieniać (kwiecień - maj).

Ostanio nie potrzebowałem, ale słyszałem że poszły do góry dlatego też może sie skusze na przetestowanie tych z toroidy.pl

Bawilem sie podobnie jak kolega Cyku (wątek o Gainclone-zakładka chyba 18) - podłączałem do trafa żarówki 12V, trafo mocy 200W, i takież żarówki. (U Cyku trafa to były 150W !!). Nie wiem czy to odpowiedni test, ale uważam że trafo się sprawdziło.

I jeszcze jedno - zamawiajac w toroidy.pl, trzeba koniecznie podać, że trafo ma być do zastosowań audio, ponieważ standardowe lekko buczą. (chcialem zaoszczedzic - niewarto !!)

-> Bartek1

Traf z Trafbera uzywalem i potwierdzam, że to dobre trafa. Nie twierdze, że te z toroidy.pl sa lepsze albo gorsze. Wiem jedno: uzywalem obu i generalnie nie ma miedzy nimi znaczacej roznicy jakosciowej. Jest natomiast cenowa i to prawie x2 na kozyszc toroidy.pl.

Nie chce nikogo namawiac, chcialem tylko podzielic sie kilkoma moimi uwagami

pozdrowienia

"Chyba 2 lata temu,ostatnio Trafber już 300zł za takie woła (odbija im powoli)."

trafa drożeją ze względu na miedź i stal:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dostałem taką wycene:

"

1. około 900VA - 4x19 (4x12A) - 240 PLN netto

2. 120VA - 2x8V (2x3A), 2x12V (2x3A) - 70 PLN netto

Oba trafa w wersji z modyfikacjami do audio, o których mowa była wcześniej

Czas realizacji 5 dni,

"

Ja od siebie polecę firmę Badel Elektronik (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Trafa są wykonane porządnie, nie buczą.

Ekrany międzyuzwojeniowe - statyczne i zewnętrzne magnetyczne.

Środek zalewany żywicą.

Wykonane dokładnie według specyfikacji (firma wymaga dość precyzyjnego podania parametrów).

cena za 300W 2 x 40V (do Leacha) - 100 PLN netto.

Właśnie otrzymałem dwa takie plus jedno do preampa: 2x15V/2x0.75A (50 PLN netto).

Pozdrawiam

Arek

PS. Trafber mnie zwodził dwa miesiące zanim dałem sobie z nimi spokój - może mialem pecha...

Ukryta Zawartość

>> JarekC

No więc moje trafa są takie: 250VA 2x22V (pod obciazeniem)- 103 PLN netto/szt +22% VAT

- podwójnie lakierowany rdzeń i lakierowanie po położeniu poszczególnych

uzwojeń,

- dodatkowa ilość zwoji po stronie pierwotnej

- uzwojenia pierwotne i wtórne oddzielone ekranem z taśmy miedzianej -

wyprowadzenie ekranu linką (dodatkowa masa)

- zewnętrzny przeciwzakłoceniowy ekran magnetyczny z taśmy stalowej

- mocowanie przez środek poprzez metalowy dekiel i dwie podkładki z niestarzejącej się gumy neoprenowej

bez obciazenia około 23,2 V / uzwojenie

i jak juz wspominalem sa naprawde ciche - jestem zadowolony

mozna bylo tez zamowic środek zalewany żywicą ale ja nie brałem, poprosilem tylko o dluzsze wyprowadzenia bo mi tak pasowalo, generalnie dostalem co chcialem

Te trafo to 150VA/18V z wszystkimi dodatkami wymienionymi przez Tosiekk'a + zalanym srodkiem

[obrazekLUKASZ-192716_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafo na zdjeciu to trafo w toroidy.pl dla mojego znajomego, u mnie pracują dwie "dwusetki" w Gaincolnie - bezgłośnie i bezwibracyjnie. Gdzieś na forum był opisany test "żarówkowy", ale nie pamietam gdzie to widziałam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.