Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie ampli Onkyo TX-NR535 z TV Samsung HU7200

Bibilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, chciałbym prosić o pomoc bo przeszedłem już po kilka razy chyba wszystkie kombinacje ustawień i po stronie telewizora i po stronie amplitunera. Wszystkie źródła są połączone z ampli przez hdmi, a ampli wpięty przez hdmi do gniazda na TV oznaczonego jako ARC.

Pierwszy problem - brak dźwięku z TV na kinie domowym. Czyli jeśli oglądam program z dekodera który "po drodze" przechodzi przez ampli - jest OK. Ale jeśli na telewizorze wybiorę jako źródło nie złącze, lecz po prostu TV, albo jeśli korzystam z aplikacji Smart TV (np. youtube) - za nic nie umiem spowodować aby dźwięk powędrował w drugą stronę - z TV do kina domowego. Choć jestem przekonany, że w którymś momencie to działało - niestety wówczas w ferworze podłączania nie zanotowałem wszystkich ustawień. A może po prostu się nie da? Byłoby to lekkie przegięcie, bo przecież ktoś mógłby kupić sobie kino domowe żeby korzystać z zestawu kino+tv, bez żadnych źródeł dopiętych do apli "od drugiej strony"...

Drugie problem: jak w ampli wyłączy się zasilanie na amen (po pewnym czasie bezczynności wyłącza się standby) to oczywiście urywa się połączenie między np. dekoderem sat a telewizorem. Trzeba wówczas włączyć chociaż na moment ampli - i wyłączyć żeby przeszedł w tryb standby. Przyznam że to lekko załamujące - może jest sposób aby to obejść?

Trzecia rzecz - nie umiem zapobiec emitowaniu dźwięku przez głośniki tv po uruchomieniu głośników kina domowego - te w tv trzeba ręcznie ściszyć żeby słuchać kina. Kolejna uciążliwość, której się nie spodziewałem. Może ktoś się z tym uporał?

Witaj,

Mam Onkyo TX NR 525 i u mnie był taki przypadek ( coprawda z LG), że w momencie kiedy puszczałem coś z tv ( youtube, lub z dysku zewnętzrnego) a póżniej na Ampli przełaczałem żródło na TV to dźwięku nie było. Ale kiedy tylko zrobiłem to w innej kolejności to na ampli z prawej strony wyswietlał się ARC i wszystko było ok. Nie pamiętam jak tam z ustawieniami w amp ale spróbuj może ten sam przypadek.

3) w ustwieniach TV nie ma opcji " korzystanie z zewnętrznych głoścników? U mnie jak to włacze to gośnością sterować mogę pilotem od TV ( oczywiście CEC musi być ON w AMP i TV)

Pierwszy problem

Właćz w amplitunerze oraz TV funkcje HDMI CEC, wówczas wskoczy Ci dostępna funkcja ARC - ją także daj na ON

Drugie problem

Jeśli mówisz o trybie eko, czyli amplituner się wyłącza nie otrzymując sygnału. To możesz ją wyłączyć w opcji.

Jeśli z kolei chodzi Ci o to aby sygnał szedł przez amplituner przy wyłączonym to ta funkcja to PASS Thru, ją musisz włączyć w opcjach.

Trzecia rzecz

Często w TV ustawia się wybór audio. W Sonym np z automatu wskakuje zewnętrzne audio lub głośniki TV w zależności od włączenia / wyłączenia amplitunera. Włącz go i sprawdź czy masz taką funkcje na TV.

Gdzie go kupiłeś? Sprzedawca nie chce Ci pomóc? Masz polską instrukcje?

Witaj,

Mam Onkyo TX NR 525 i u mnie był taki przypadek ( coprawda z LG), że w momencie kiedy puszczałem coś z tv ( youtube, lub z dysku zewnętzrnego) a póżniej na Ampli przełaczałem żródło na TV to dźwięku nie było. Ale kiedy tylko zrobiłem to w innej kolejności to na ampli z prawej strony wyswietlał się ARC i wszystko było ok. Nie pamiętam jak tam z ustawieniami w amp ale spróbuj może ten sam przypadek.

Mogę albo najpierw wybrać TV jako źródło w ampli albo w tv - niezależnie od kolejności nie działa.

3) w ustwieniach TV nie ma opcji " korzystanie z zewnętrznych głoścników? U mnie jak to włacze to gośnością sterować mogę pilotem od TV ( oczywiście CEC musi być ON w AMP i TV)

Jest ale po pierwsze ja nie mam przecież podpiętych do telewizora żadnych zewnętrznych głośników do wyjścia audio, a jedynie aplituner przez HDMI/ARC - a po drugie, nawet gdyby to działało, to byłbym skazany na każdorazowe włączanie kina domowego - to przecież bez sensu i chyba nie tak ktoś to planował...? Po stronie telewizora mam jedyno ustawienie - "Anynet+ (HDMI-CEC) i to jest włączone, ale nie rozpoznaje mi tego amplitunera Onkyo. Nie wiem czy to ma znaczenia dla funkcji CEC czy tylko dla Anynet.

Właćz w amplitunerze oraz TV funkcje HDMI CEC, wówczas wskoczy Ci dostępna funkcja ARC - ją także daj na ON

Mam to włączone - ARC może być wówczas tylko na "auto" i tak jest.

Jeśli mówisz o trybie eko, czyli amplituner się wyłącza nie otrzymując sygnału. To możesz ją wyłączyć w opcji.

Jeśli z kolei chodzi Ci o to aby sygnał szedł przez amplituner przy wyłączonym to ta funkcja to PASS Thru, ją musisz włączyć w opcjach.

Wszystko co piszesz dotyczy obsługi sprzętu w trybie standby - czyli dźwięk się wyłącza, zapala się pomarańczowa diodka. Ale ja mówię o sytuacji gdy sprzęt wyłącza się "na amen" - diodka nie świeci i wówczas żadne ustawienia standby czy HDMI Through (możebyć tylko na auto przez włączonym CEC-u)

Często w TV ustawia się wybór audio. W Sonym np z automatu wskakuje zewnętrzne audio lub głośniki TV w zależności od włączenia / wyłączenia amplitunera. Włącz go i sprawdź czy masz taką funkcje na TV.

Pisałem już w sąsiednim poście - ten wybór dotyczy głośników tv/głośników zewn. podpiętych do wyjścia audio w tv - a nie aplitunera podpiętego przez hdmi... U mnie to ustawienie na "wyjście audio" w każdym razie nie działa, co wydaje się logiczne.

Gdzie go kupiłeś? Sprzedawca nie chce Ci pomóc? Masz polską instrukcje?

Audiotrendt Kraków. Spróbuję popytać.

Cytat

Pisałem już w sąsiednim poście - ten wybór dotyczy głośników tv/głośników zewn. podpiętych do wyjścia audio w tv - a nie aplitunera podpiętego przez hdmi... U mnie to ustawienie na "wyjście audio" w każdym razie nie działa, co wydaje się logiczne.

Nie chodzi o głośniki podpietę bezposrednio pod TV tylko o przepuszczenie sygnału z tv przez Amplituner i mozna to bez problemu właczyć w opcjach telewizora ( przynajmniej mojego LG)

U mnie mam tyloko wybór między głośnikiem od telewizora i wyjściem audio, którego nie używam przecież podpinając aplituner przez hdmi/arc. Możed gdyby tv wykrył amplituner jako urządzenie zgodne z jakimś ich standardem to pojawiłaby się jeszcze ekstra opcja - ale tego Onkyo tv nie widzi...

Zrobiłem reset ampli i jest pewien postęp - został rozpoznany przez telewizor i na liście obsługi głośników po stronie tv pojawił się jako odbiornik. Jest pewien postęp - CZASEM działa. Czasem nie, trzeba go wyłączyć, włączyć żeby "łapnął"... Może ten jeden problem jakoś się rozwiąże dzięki resetowi.

właśnie chodzi o wybór zewnętrznych głośników lub (zależnie od tego jak to jest nazwane w danym TV) zewnętrzny system audio, no to wybierasz wyjście audio a wcale nie chodzi o podłaczone głośniki do TV tylko wypuszczenie sygnału na zewnętrzne głośniki podłączone do ampla.

U mnie mam tyloko wybór między głośnikiem od telewizora i wyjściem audio, którego nie używam przecież podpinając aplituner przez hdmi/arc

a właśnie , że powinieneś używać to wejście w TV (hdmi/ARC) i włączyć wyjście audio w TV, wyłączyć eco w ampli bo gdy spowoduje ono całkowite wyłączenie ampla sygnał nie przechodzi przez niego z podpiętych sprzętów.

ale tego Onkyo tv nie widzi...

Znajdź w TV w menu Ustawienia hdmi i coś takiego jak lista urządzeń ( w Soniaku takie coś jest) , jeśli znajdziesz to włącz ampla podpiętego pod hdmi z ARC i uruchom w TV skanowanie lub aktualizacja listy urządzeń kompatybilnych , musi znaleźć, nie chce mi się wierzyć , że nie wykryje Twojego Onkyo. Jeśli jest taka opcja w TV (wyszukiwanie/aktualizacja listy urz. kompatybilnych) i TV wykryje Twego ampla to włączasz wtedy wyjście audio a nie głośniki TV i dźwięk będzie przesyłany tym hdmi z TV na ampla.

HDMI CEC nie włączałbym gdyż jeśli zechcesz pooglądać jakiś program bez udziału ampla i wyłączysz go spowoduje to równoczesne wyłączenie TV i odwrotnie, jeśli będziesz chciał posłuchać np muzy bez udziału TV wyłączysz go to wyłaczy się i TV. Właczając TV włacza się ampli , włączając ampli,, włacza się TV.

ARC - Audio Return Chanel - kanał zwrotny audio, tzn ,że jednym kablem (HDMI) sygnał jest przekazywany na TV i z TV na ampla , ale tylko sygnał audio "leci" z powrotem na ampla. I o to chodzi jesli masz wybór zewnętrznych głośników w ustawieniach w TV.

Tak jak napisałem udało mi się po resecie uzyskać po stronie tv możliwość skierowania dźwięku na ampli - teraz muszę to opanować, nie wiem na razie czy problem całkowitego wyłączania się ustąpił.

Masakra z tym aplitunerem. Zainstalowałem sobie w telefonie apkę Onkyo do zarządzania sprzętem przez telefon, bo jest tygodniejsze - widać całe menu a nie tylko jeden wiersz. Coś tam nacisnąłem nie tak i znowu telewizor przestał widzieć ampli. Żadne zmiany ustawień nie pomogły - przestawiło się coś do czego z poziomu setupu dostępu nie ma i ratunkiem był ponowny reset. Czyli wszystko od nowa - ustawianie wifi, stacji radiowych, haseł itd itd itd. KOSZMAR. Nadal się wyłącza "na ciemno", w serwisie nie umieją powiedzieć czy tak ma być...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.