Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Research CD5

savitar7

Rekomendowane odpowiedzi

Napaliłem się na ten odtwarzacz lecz zastanawiam się czy za około 10k zł można kupić coś co gra lepiej?

Bedzie to pracować z amplifikacją Audio Research, stąd napaliłem się na CD5, na CD7 jeszcze mnie nie stać.

https://www.audiostereo.pl/topic/118445-audio-research-cd5/

Napaliłem się na ten odtwarzacz lecz zastanawiam się czy za około 10k zł można kupić coś co gra lepiej?

Bedzie to pracować z amplifikacją Audio Research, stąd napaliłem się na CD5, na CD7 jeszcze mnie nie stać.

CD8 lub CD7 z odpowiednią przeróbką możesz wyrwać za 20 tyś PLN a może zdarzy się odrobinkę taniej...jak już masz szaleć to zaszalej raz a dobrze...życie jest za krótkie na półkroczki. CD8 to inwestycja na lata. Jeszcze Twoi spadkobiercy będą Ci za niego dziękować;-)

CD8 lub CD7 z odpowiednią przeróbką możesz wyrwać za 20 tyś PLN a może zdarzy się odrobinkę taniej...jak już masz szaleć to zaszalej raz a dobrze...życie jest za krótkie na półkroczki. CD8 to inwestycja na lata. Jeszcze Twoi spadkobiercy będą Ci za niego dziękować;-)

haha, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Znalazłem CD7 za 15kzł ale mimo wszystko nie szarpnę się aż tak.

Lepiej sie raz szarpnąć dobrze niż bawić sie kilka lat w kupno i odsprzedaż...

Spytaj doświadczonych ludzi w tym hobby...każdy uczciwy doradzi Tobie dołożyć i kupić coś ekstra.

Może za dwa lata bedzie już po Tobie albo Putin wysoła tu piekło na ziemi... I wtedy już nigdy nie będziesz wiedział co straciłeś żałując tych marnych 10 tys PLN dopłaty na CD8...

;)

Szukaj pełnej wersji CD8 lub CD7 w przeróbka zasilania ale potwierdzoną odpowiednimi papierami. To bedzie ostatnie CD jakie kupisz...

Życie jest za krótkie na nudne HIFI;)

Piano ma CD7 od Elbka z zasilaczem od CD8. Chce przyzwoite pieniądze więc może się dogadasz. Na CD5 szkoda pieniędzy.

Osobiście znam ciekawsze i dużo lepiej wykonane klocki w tej cenie ale nie będę koledze mieszał w głowie. Jak ktoś lubi barwę i niedomagania na basie i górze to może być zadowolony z CD7/8 :)

Dla mnie wykonanie tych klocków jest nie do przyjęcia. Tym bardziej że na rynku wtórnym walają się czasem AA lub Esoterici.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja też uważam, że jak kupić to CD 7 a potem dobrze je upgradować... Jest to chyba opcja optymalna w relacji do ceny, CD 8 jest jednak istotnie droższy. Wiele zależy od gustu, w CD 8 jest DAC Burr-Brown a w CD 7 Crystal co powoduje konkretne różnice brzmieniowe. Szymon ma rację pisząc o niedomaganiach CD 7, zwłaszcza na dole pasma. Co do góry to bym się już nie czepiał, nie jest mega rozdzielcza ale aksamitna. Natomiast dół można poprawić instalując zegar Tent Labs, zmiana jest rewolucyjna. CD 5 to półśrodek, ja bym brał CD 7, założył zegar i cieszył się dźwiękiem.

Sorry koledzy ale dyskusja z mojego punktu widzenia podąża na manowce. AR CD5 to jest dla mnie klocek potencjalnie na "całe życie". Jeszcze dwa tygodnie temu chciałem kupić zestaw Audiolab 8200CDQ + monobloki 8200MP bo mam dość żonglowania używanymi klockami za 2-3 kzł. Poczytałem i zwątpiłem w nowe sprzęty średniej klasy. Dla tego wysupłałem dodatkowe "ostatnie grosze" i zwróciłem uwagę na używane klocki ale znakomitego producenta. Ma powstać maksymalnie prosty system: Odtwarzacz, kabelek, wzmacniacz, kabelek, monitory. Koniec.

Wzmacniacz to AR VSi55, monitory Rogers LS7 plus planowany subwoofer REL, to wszystko gra w niedużym pokoju i potrzebuję do tego najlepsze źródło w zadanym zakresie cenowym.

Audio Research CD5 to już max na który mogę sobie pozwolić, pytanie dotyczyło porady czy jest dostępne jakieś źródło równie dobrze zbudowane i grające podobnie lub lepiej aczkolwiek tańsze.

Zastanawiam się również nad Naim HDX, z funkcjonalnej strony genialny klocek, lubie Naima lecz czasem nie zgrywa się z innymi sprzętami. Ponadto aby wydobyć pełnię możliwości trzeba dorzucić drugie tyle na zasilacz.

Szymon - czy ten Audio Aero Prestige o którym wspominasz to dźwięk jak CD7?

Czy się różnią?

Wszystkim to przejrzyste i bardzo dynamiczne zrodlo. Zero mulenia ale przy zachowaniu ladnej barwy i dobrej gladkosci. Piekne wykonanie!

Fajny player, gdyby nie taniutki i kiepskawy napęd.

Zawsze jest jeszcze LaSource a dla mających czas na szukanie polecam Esoterica X-1. Ciężki do dostania ale wart każdej złotóweczki. Do dziś mam najwyższy transport P70 i gra to przepięknie. Może kiedyś kupię ponownie pierwszy P0, niepotrzebnie go sprzedałem. Jak kolega chce coś nowszego to seria Esoterica X01, 3, lub 5 są dostępne w dobrych pieniążkach i posiadają genialny napęd.

A jak się ma do tego Ayon CD-07s, dorówna klasą do wymienianych tu odtwarzaczy?

Buahahahahahahaha

Wybacz :)

Trabanta z Porsche chcesz porównywać. Ayon jest dobry tylko w ogłoszeniu. Nawet nie wiadomo w której chińskiej fabryce go składają.

To fakt, Esoteric P0s był niesamowity...nie tylko z budowy, ale przede wszystkim dźwięk!

Szymon, czy Esoterici X01,3,5 mają napędy niedrogie i łatwo dostępne czy są to tykające bomby z opóźnionym zapłonem i jak się one mają do K-03/5/7...?(jak dla mnie jset to celowy bajzel nomenklaturowy żeby klient się nie połapał) Czy wczytują TOC płyty szybko czy się to strasznie dłuży?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

To fakt, Esoteric P0s był niesamowity...nie tylko z budowy, ale przede wszystkim dźwięk!

Szymon, czy Esoterici X01,3,5 mają napędy niedrogie i łatwo dostępne czy są to tykające bomby z opóźnionym zapłonem i jak się one mają do K-03/5/7...?(jak dla mnie jset to celowy bajzel nomenklaturowy żeby klient się nie połapał) Czy wczytują TOC płyty szybko czy się to strasznie dłuży?

Teac/Esoteric nigdy nie miał tanich napędów i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Jest jeszcze drożej :)

Wszystkie nowe konstrukcje są oparte o mechanizmy VRDS Neo w różnych specyfikacjach. Wkleję zdjęcie mechanizmów z opisem bo łatwo się w tym pogubić. Ogólnie najtańszy transport P05 i odtwarzacz X05 mają "gorszej jakości" mechanizm. Modele od P03 i X03 w górę mają najlepsze mechanizmy i najdroższe. Na ich tle bazowe modele SZ-1, UZ-1, SA-10, SA-60, DV-60 prezentują się dużo słabiej. Pamiętać należy, że nawet najtańsze modele są wspaniale wykonane na tle najbardziej uznanego obecnie produktu konkurencji czyli CDPro2 Philipsa. Wszystkie nowe mechanizmy zostały stworzone do odczytu SACD i gorzej sobie radzą ze ścieżką CD od starszych flagowców typu P70 (bardzo krótko produkowany ze względu na "małą" marżę, P01). Teac szybko się zorientował, że jego mechanizmy trafiają do bardzo drogich, topowych konstrukcji, wycofał znakomitą serię 70 i od tej pory zaczęły się kosmiczne ceny. Jeżeli ktoś poszukuje transportu tylko do płyt cd będzie musiał poszukać wśród wymienionych, kultowych modeli.

Płyty czytają szybko i bardzo stabilnie. Mechanizmy przy zamykaniu i otwieraniu nie są bezgłośne ale później jest bardzo cicho. Nie miałem styczności z wszystkimi modelami bo ich odmian i wersji było kilkanaście samej X01 (3 wersje) łącznie z wielokanałową. Laikom łatwo się w tym pogubić tak jak w oznaczeniach kabli Mita czy Transparenta :)

Żeby jeszcze trochę namieszać w głowach topowy P-01 i dwaj tańsi bracia :)

Dla P01 używa się zamiennie oznaczenie VMK-3.5-20S a dla topowego playera K01 jego słabsza wersja VMK-3.5-10S

Spotyka się też oznaczenia VMK-0, VMK-1.1 i VMK-5, które przedstawiłem na pierwszym zdjęciu.

Wersje P03 i X01D2 mają część elementów wspólnych z topowym P01 w tym wzmocniony silnik i grubsze elementy obudowy.

Osobną serią jest UX czyli odtwarzacze multiformatowe łącznie z DVD tam też są rodzynki.

O starszych modelach nawet nie będę pisał bo to wymaga oddzielnego wątku. A jest o czym pisać i w czym wybierać. Kilkanaście firm stosowało i stosuje transporty tej firmy w swoich najlepszych playerach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58347-0-62362300-1425312081_thumb.jpg

post-58347-0-26436000-1425313213_thumb.jpg

post-58347-0-91862700-1425314418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Liczyłem na szczerą i rzetelną odpowiedź, a tymczasem o serii "K" ani słowa, a taki Esoteric K-01 - cena - bagatelka 100 000pln - tak "szybko" ładuje płytę....https://www.youtube.com/watch?v=DGAILD6brP8

I najlepszy ten komentarz pod klipem - "Dude? Re-shoot video".

Zepsuty? To ja już wolę, kiepskie i "niestabilne" czytaczki Philipsa/Sony.

--

Liczyłem na szczerą i rzetelną odpowiedź, a tymczasem o serii "K" ani słowa, a taki Esoteric K-01 - cena - bagatelka 100 000pln - tak "szybko" ładuje płytę....https://www.youtube.com/watch?v=DGAILD6brP8

I najlepszy ten komentarz pod klipem - "Dude? Re-shoot video".

Zepsuty? To ja już wolę, kiepskie i "niestabilne" czytaczki Philipsa/Sony.

Już pisałem K01 to mechanizm VMK-3.5-10S. Sly miał ten player to niech się wypowie. Wszystkie urządzenia które miałem bardzo szybko wczytywały warstwę CD. Płyty SACD ze względu na ilość informacji zawsze są odczytywane dłużej. Na filmie nie widać czy płyta jest porysowana więc taki test o kant tyłka...

Miałem i mam urządzenia z różnymi wersjami VRDSa i wszystkie pięknie czytały płyty cd. Trzeba tylko konserwować mechanizm raz na kilka lat i dbać o płyty nic więcej.

Kurde, zabawa w "znajdź różnicę" :( Pisanie "Spotyka się też oznaczenia VMK-0, VMK-1.1 i VMK-5" oznacza, że mowa o tym samym mechanizmie, podczas gdy są to całkowicie róźne mechanizmy i róźnie pozycjonowane-do róźnych odtwarzaczy.

--

Kurde, zabawa w "znajdź różnicę" :( Pisanie "Spotyka się też oznaczenia VMK-0, VMK-1.1 i VMK-5" oznacza, że mowa o tym samym mechanizmie, podczas gdy są to całkowicie róźne mechanizmy i róźnie pozycjonowane-do róźnych odtwarzaczy.

Dlatego wkleiłem zdjęcia to są 3 różne mechanizmy. Dodatkowo Esoteric wprowadza drobne modyfikacje przy modernizacji danej serii co jeszcze utrudnia rozpoznanie. Jak się do tego dorzuci starsze konstrukcje to nawet Ci co je projektowali mogą się pogubić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.