Skocz do zawartości
IGNORED

Pioruny i inne naturalistyczne odgłosy w muzyce

Wuelem

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek powstaje w celu zgromadzenia utworów - wskazanych z wykonawcy i tytułu - zawierających nadzwyczaj naturalistyczne odgłosy: grzmotu pioruna, przejeżdżających pojazdów i wszelkie inne pozwalające zadziwić, zaskoczyć słuchacza po odtworzeniu tych fragmentów na dobrym systemie audio.

Jeśli znasz nagranie, w którym jakieś dźwięki brzmią przerażająco prawdziwie, nie będąc przy tym instrumentami muzycznymi ani głosem człowieka, to podziel się znaleziskiem.

Test dla sprzętu? Ależ oczywiście!

Myślę, że warto posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od 1:34 ciekawie nagrane głosy natury i nie tylko ;) wytrzymaj naście minut, będzie ciekawie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Dzięki, chociaż liczyłem na wybór w postaci konkretnych kilku sekund, gdzie przy większej głośnosci odgłosy ze sprzętu można pomylić z rzeczywistością. To musi być coś wyizolowanego z tła.

Pamiętam, że jakiś utwór disco z lat 80-tych zaczynał się dzwoniącym telefonem. Z kolei na Audio Show w Warszawie prezentujący skorzystał z nagrania, gdy jak grzmotnął piorun, to ludzie podskakiwali. Chętnie bym odnalazł namiar na ten kawałek.

Kiedyś wyszła płytka "Best of chesky jazz and more audiophile test/vol 2" i są na niej poniższe nagrania.

51. Sound Effect: Woods/Day - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

52. Sound Effect: Barnyard - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

53. Sound Effect: Children In The Park - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

54. Sound Effect: Police Riot - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

55. Sound Effect: Supermarktet - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

56. Sound Effect: Drinking Beer - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

57. Sound Effect: Freight Train Crossing - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

58. Sound Effect: Inside Subway Car - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

59. Sound Effect: Rain/Outside - Jeremy R. Kipnis/David Chesky/Bob Katz

Wymienione płyty posiadam i mogę Ci pożyczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A jest tam utwór zaczynający się uderzeniem pioruna? Będę wdzięczny za informację.

Nie ma;(

Posiadana prze zemnie płyta, to jest pierwsze wydanie.

Ukryta Zawartość

Podane nagrania z tej płyty, są bardzo realistycznie nagrane, z dużą dynamiką.

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze namierzyłem utwór o tytule samego zespołu i trwający 6:20, to niestety nie stwierdziłem tam zdecydowanego grzmotnięcia pioruna, czyli tego naturalistycznego efektu.

Może to jest to ;))

Ukryta Zawartość

też mogę pożyczyć.

Ukryta Zawartość

Doceniam aż tyle tematycznych nawiązań :-) W powyższym przypadku wydaje mi się, że w zamyśle było przedstawienie nadciągającej burzy, a nie nadejścia żywiołu. Nie wydaje mnie się, aby serce komuś zamarło po tym wstępie. Taka osoba nie mogłaby się relaksować dalszą częścią utworu.

Michael Stearns - płyta The Lost World - utwór 2 Lost World Theme - coś jak trzęsienie ziemi.

Banco de Gaia - Last Train to Lhasa - przez cały utwór jedzie sobie pociąg.

Generalnie szukaj takich płyt jak The Ultimate Demonstration Disc by Chesky Records - tam jest dużo różnych testów.

Silne walnięcie pociągu w głośniki niskotonowe mam też na Telarc Audiophile Test.

Cała płyta ma wiele smaczków,szczególnie na końcu kilku utworów,ale najbardziej efektowny jest zdaje się samochód na samym końcu płyty.

Jeśli dobrze pamiętam :),a jeśli nawet nie,to płyta i tak jest świetnie zrealizowana,i warto ją mieć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ja bym postawił na ten typ: płyta restowa Hi-Fi i Muzyka

40663466.jpg

Płyta testowa

tony proste

1. 10 Hz

2. 16 Hz

3. 20 Hz

4. 25 Hz

5. 28 Hz

6. 31 Hz

7. 35 Hz

8. 40 Hz

9. 44 Hz

10. 50 Hz

11. 60 Hz

12. 75 Hz

13. 100 Hz

14. 150 Hz

15. 180 Hz

16. 220 Hz

17. 250 Hz

18. 500 Hz

19. 1 kHz

20. 1,8 kHz

21. 2 kHz

22. 2,5 kHz

23. 2,8 kHz

24. 3 kHz

25. 3,5 kHz

26. 5 kHz

27. 8 kHz

28. 10 kHz

29. 12,5 kHz

30. 16 kHz

31. 18 kHz

32. 20 kHz

33. 440 Hz (a1)

34. 442 Hz

35. 20hz-20kHz

szumy

36. Szum biały

37. Szum różowy

38. Szum brązowy

39. L 75%

40. L 25%

41. 0%

42. P 25%

43. P 75%

muzyka

44. Drums & Bass Sekcja rytmiczna

45. Drums & Bass Music Man Sting Ray

46. Drums & Bass Kramer DMZ 5000 Fretless

47. Drums & Bass Kramer DMZ 5000 Fretless

48. Drums & Bass Kramer DMZ 5000 Fretless

49. Gitary basowe + sekcja rytmiczna (gitary basowe - Wiesław Sałata, perkusja Artur Lipiński, kompozycja - Wiesław Sałata)

50. Drums & Bass 2 Gitary basowe + sekcja rytmiczna

51. Goodbye v.1& v.2 (Kompozycja/fortepian Michał Tokaj)

52. W. A. Mozart - Aria Konstancji z „Uprowadzenia w Seraju” (Barbara Stryjecka - śpiew/Edward Wolanin - fortepian)

53. Czardasz (trad. Kwartet Opera: Adam Kublik, Justyna Kasperek, Artur Rychlik, Robert Karpiński. Arr. Agnieszka Kublik)

54. V. Monti Czardasz (Kwartet Opera: Adam Kublik, Justyna Kasperek, Artur Rychlik, Robert Karpiński. Arr. Agnieszka Kublik)

55. Thomas Morley - My bonny lass (Warszawski Kwartet Puzonowy: Michał Kiljan, Rafał Piłasiewicz, Tomasz Światczyński, Arkadiusz Żwirdowski )

56. Marino Marini - Canzona (Warszawski Kwartet Puzonowy: Michał Kiljan, Rafał Piłasiewicz, Tomasz Światczyński, Arkadiusz Żwirdowski )

57. Na żywo (Warszawski Kwartet Puzonowy: Michał Kiljan, Rafał Piłasiewicz, Tomasz Światczyński, Arkadiusz Żwirdowski )

58. J.S.Bach Sarabanda z 1 Suity wiolonczelowej G-dur (Stradivari - Adam Klocek)

59. Hoe Down (kompozycja - Adam Klocek)

60. Kadr (Ewa Wlazłowska-śpiew, Tomasz Szymuś-instr. klawiszowe, Mariusz „Fazi” Mielczarek - saksofon, Adam Palma - gitara. Komp. Tomasz Szymuś, tekst - Ewa Wlazłowska/Tomasz Szymuś)

odgłosy plenerowe

61. Puszcza (Izabelin) MS

62. Puszcza (Izabelin) AB

63. Linia energetyczna

64. Ruch uliczny

65. Silnik - Mondeo

66. Silnik - Fiesta

67. Drzwi garażowe

68. Wjazd na parking

Parker's Mood

A ja bym dodał

THE KLF; album "Chill out" cały album niesie ze sobą sporo dżwieków natury:pociąg, samochody, traktor, owce i ich dzwoneczki, egzotycznie brzmiacy męski wokal....

Loreena McKeennit - "Lullaby" - odgłos padającego deszczu i grzmotów przetacząjacych się z przodu na tyły słuchacza.

Je..ęcia tu nie uswiadczycie ale b. klimatyczne

Smarknięcia rzeczywiście są tym, czym można zaszokować publiczność - myślałem że będą potrzebne pampersy po wyładowaniu pioruna, ale chusteczki też są dobre :-)

W nawiązaniu do proponowanego zespołu Bathory, w którym to nagraniu koń przebiega z prawej do lewej strony zgłaszam polski zespół Annalist z gatunku prog-rocka - na płycie Annalist jest podobny efekt, tylko tutaj koń galopuje z lewej do prawej strony. To dzieje się na początku 7. utworu. Wklejam okładkę pobraną z sieci ze specjalną dedykacją dla Kazika II, bo to zdaje się jego ulubiony gatunek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak poważnie, to niema szansy nagrać naturalistycznie odgłosy burzy, za duża rozpiętość dynamiki, pasma ;((

Ależ można. Słyszałem taki przykład, tylko jeszcze nie wiem z jakiej płyty to było zagrane. Jak jeszcze raz napiszesz podobnie, to zdobędę tę informację i zaproszę do siebie :-)

PS. To opinia po wystawie na kolumnach jak moje...

Ulubiony numer prezentującego - jakiś utworek klasyczny rozpoczynający się uderzeniem pioruna. Po tym uderzeniu publika dzieliła się na cztery grupy:

- tych, którzy padli na zawał,

- tych, którzy cucili tych, którzy padli na zawał,

- tych, którzy w pośpiechu zmieniali bieliznę,

- prezentującego, który z tego wszystkiego miał niezły ubaw. :)

Dzięki, chociaż liczyłem na wybór w postaci konkretnych kilku sekund, gdzie przy większej głośnosci odgłosy ze sprzętu można pomylić z rzeczywistością. To musi być coś wyizolowanego z tła.

A bo sam nas zmyliłeś… :))

Pioruny i inne naturalistyczne odgłosy w muzyce

Jeśli znasz nagranie, w którym jakieś dźwięki brzmią przerażająco prawdziwie, nie będąc przy tym instrumentami muzycznymi ani głosem człowieka, to podziel się znaleziskiem.

Szukaj frazy „Holophonic Effects” — naprawdę polecam.

I ogólnie:

Thunder +

3D Holophonic SoundDesign VirtualAudio SoundEffects SFX AudiophileTests SoundLibrary MusicDemo DemoCD TestCD

A jest tam utwór zaczynający się uderzeniem pioruna? Będę wdzięczny za informację.

W latach 80. pewnie na połowie płyt z rocka/metalu musiało mieć utwór zaczynający się od pioruna… :) Ciekawsze pytanie byłoby raczej, kto był pierwszy?

F.Fennel, znany amerykański dyrygent, nagrał kilkadziesiąt lat temu płytę o amerykańskiej wojnie domowej i jej odgłosach. W tym słynnym nagraniu obok marszów granych przez orkiestrę znajdziecie, co było sensacją, wielokrotne odpalenie dział używanych w w/w wojnie. Autentycznych dział, autentyczne odgłosy! Gdy się to puści w domu na dużej głośności jest niesamowicie!

W latach 80. pewnie na połowie płyt z rocka/metalu musiało mieć utwór zaczynający się od pioruna… :) Ciekawsze pytanie byłoby raczej, kto był pierwszy?

Nie wiem kto był pierwszy, ale to chyba jest najmniej ważne. Kiedyś kochałem muzykę Free i póżniej Bad Company - miałem wszystko na winylu i mam do tej pory wszystko na cd. Tutaj rok 1976 rok i tytułowy numer z płyty - Burning Sky - z grzmotem!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Pantha Du Prince "Bohemian Forest" z przedostatniego genialnego albumu Black Noise

oraz, przedstawiać chyba nie trzeba

Ukryta Zawartość

Mark odnośnie Free - a masz BBC Sessions 1968-1971 albo jakieś ich booty ?

Ukryta Zawartość

Mark odnośnie Free - a masz BBC Sessions 1968-1971 albo jakieś ich booty ?

Mam siedem ich płyt, od pierwszej do 'Heartbreaker' i 'Live' wydane przez A&M. Bootlegów ani sesji z BBC nie mam. Bad Company mam do 'Company of Strangers' - tej ostatniej już nie dokupiłem.

Parker's Mood

Odgłos pioruna - chociażby Black Sabbath I. Gdzieś był lepszy, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć (Birth Control?)

Kolej - pamiętam na pierwszej stronie płyty Tangram - Tangerine Dream.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.