Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ustawić aby grało Yamaha RX V450 ???

makko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam Wszystkich,

mam pytanie jak najlepiej ustawić zestaw: Yamaha Rx V450 + DVD KiSS Dp-450 + Zestaw Jamo PJ 6000 + sub PJ 5000, aby dobrze grał, tzn. jakiej średnicy kable do głośników, czy DVD podłączyć kablem optycznym do amp i dodatkowo coaxialnym do amp dla odsłcuchu CD ? Poza tym czy jedynym rozwiązaniem jest zakup Scart z 3 x chinch [in/out] aby wyciągnać stereo z TV ?? Jakie ustawić amp zeby grał ładnie i dlaczego po podlaczeniu 5 glosnikow + sub na wyswietlaczu pojawia sie info tylko o dwóch glosnikach ???

sprzet bedzie do uzytku 50% Tv, 30 % DVD, 20 % stereo CD

Jestem nowy i można mi troche nawrzucać, nie obraże sie pod warunkiem, że mi pomożecie.. ;-))

dzieki i wszystkiego najlepszego

Kable: Zależy ile chcesz kasy na to dać. Generalnie kable powinny być 2,5 mm lub grubsze jeśli ich długość jest sporo większa niż 3, 4 metry a impedajncja głośników 8 Ohm. Kable do surroundów mogą być w ostateczności cieńsze. Proponuję połączenie coaxialem dla DVD i interkonektem 2xRCA dla CD. Chyba że nie usłyszysz różnicy, to z RCA możesz zrezygnować.

TV: nie masz wyjścia 2xRCA? Ja mam, dziwne... Jeśli nie masz, to chyba nie ma innej drogi.

"Jakie ustawić amp zeby grał ładnie" - co to jest ładnie? Do słuchania muzyki ustaw stereo lub stereo + sub. Do kina - Dolby 5.1. Do telewizji stereo albo, jak wolisz, pro logic. Nie radzę używać yamahowych trybów DSP (Jazz/hall itp. albo jakieś enchanced cinema czy coś podobnego).

"dlaczego po podlaczeniu 5 glosnikow + sub na wyswietlaczu pojawia sie info tylko o dwóch glosnikach ???"

1) nie podłączyłeś cyfrowo DVD-ampli

2) nie odtwarzasz sygnału dolby digital, czyli w napędzie DVD nie ma płyty DVD

3) tak skonfigurowałeś ampa / był tak skonfigurowny

4) zapytaj posiadaczy Yamahy, bo w każdym ampli ten problem trochę inaczej się rozwiązuje

pzdr.

>> dlaczego po podlaczeniu 5 glosnikow + sub na wyswietlaczu pojawia sie info tylko o dwóch glosnikach ???

To pytanie pada co jakiś czas :) Ampli Yamahy tak mają. Na wyświetlaczu nie widzisz, ile masz _podłączonych_ głośników, tylko rodzaj syngału, który w danej chwili dostaje ampli. Nawet gdybyś miał tylko dwa głośniki, to przy sygnale DD5.1 ampli wyświetli pięć głośników i sub.

Pozdro

Dzieki bardzo za cenne rady...postaram się zrobić tak jak proponujecie. Macie u mnie piwo, albo....co tylko chcecie ze szkła, bo w tym jestem bardzo dobry....(chodzi o możliwości obróbki, przetwarzania szkła budowlanego)

milego weekendu

ha ha. Co za zbieg okoliczności. Ja też dzisiaj walczyłem z moją 450, bo wreszcie zakupiłem sobie zestaw głośników i miałem dokładnie ten sam problem z wyświetlaniem kolumn. co gorsze puszczałem sobie płytki CD i nie chciały mi grać wszystkie głośniki. Dopiero po paru godzinach olśniło mnie, żeby włożyć płytkę dvd i już się wyświetlało wszystko no i grało. Normalne płytki cd też zaczeły grać przy zmianie trybu grania ale podzielam pogląd, że do muzy najlepsze jest stereo. No cóż na początku zawsze płaci się frycowe, a ja głupi już nawet umówiłem się z gościem, który mi to sprzedał na giełdzie jutro rano, żeby reklamować sprzęt. Myślę, że instrukcja do tego ampli jest beznadziejna i z tego też wynikają problemy. Pozdrawiam.

I jak Ci sie podoba RX V450 ?? Zadowolony jesteś ?? Bo ja dopiero odetchnąłem z ulga po zakupieniu kabli 2x2,5 mm2, optycznego do dvd i coaxa do CD. Teraz gra zdecydowanie lepiej, ale chyba subwoofer muszę wymienic na mocniejszy...A może ktoś wie czy suby z glosnikiem do dolu i dziurą są lepsze od tych które mają glosnik od dołu a dziurę od frontu ???

pozdrawiam

>> makko

No i czemu ten błąd popełniłeś, po co kupiłeś dwa kable cyfrowe? Radziliśmy, żeby coaxial i analog. No, ale skoro Ci pasuje...

Sub: ta "dziura" to bass-reflex. Nie ma reguły, choć zwykle te lepsze modele mają membranę pionowo a nie ku ziemi. Czasem też nie mają bass-reflexsu, wtedy mówi się o obudowie zamkniętej. Nie ma jakichś zależności między sposobem budowy a charakterem brzmienia. Można natomiast powiedzieć o danym modelu że nadaje się np. bardziej do kina/muzyki/wszystkiego/niczego :) Zwykle w kinie liczy się potęga aw muzyce precyzja i kontrola. więcej (prawie wszystko) o subach tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do vorpane:

wiem, że radziliście mi inaczej, ale optyczny kupiłem po okazyjnej cenie, więc...niech już będzie. Dzieki za info o subach.

Poważnie myślę o tym piwie ze szkła ;-))

aha, i jeszcze pytanie do kolegi, który posiada Y RX V 450 - możesz mi powiedzieć jak ustawiłeś ampa, żeby na wyświetlaczu pojawiły się wszystkie głośniczki ??? Ja nadal mam tylko A i B zarówno przy słuchaniu CD i podczas ogladania DVD.

Dzieki za info

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.