Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer + TV jakie kolumny ze wzmacniaczem

Gargot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post ponieważ zarejestrowałem się niedawno, założyłem temat ponieważ mam problem z doborem sprzętu audio. Posiadam komputer połączony kablem hdmi do TV więc dźwięk i obraz idzie bez problemu jednak oglądanie filmu czy granie na TV z małych głośniczków jest męczące. Posiadam tylko słuchawki do komputera więc TV był jedynym źródłem dźwięku aż do teraz bo chce to zmienić. Jestem całkiem zielony jeśli chodzi o te sprawy dlatego załączam obrazek podglądowy z zaznaczonym teoretycznym miejscem gdzie chciałbym je ustawić.

Konkrety:

Pokój ma 25 m2,

TV Samsung UE55H6410,

komputer ma płytę główna MSI Z97 GAMING 5(raczej standardowe wyjścia audio)

Obecnie łącze obraz i dźwięk z karty graficziej kablem hdmi do soundbara samsung a z niego kablem hdmi do TV

Schemat:

MlzZlkM.jpg

Interesuję mnie umiejscowienie kolumn po obu stronach TV na komodzie, która ma wysokość 1 metra, ponieważ szafa z lewej strony jest dość wysoka i jestem ograniczony do max 55 cm na kolumnę ew musiałaby leżeć. Wstępnie myślałem o półkowych głośnikach Q Acoustics Concept 20 + Marantz 5004(ponieważ jest dość niski i mógłbym go ustawić na półce która ma wysokość 10,5 cm ale większość odradza takie ustawienie ze względu na ciepło i słabą cyrkulacje powietrza), jednak sprzedawca odradzał mi takie "kolumienki" bo zgubią się w takich pokoju.

Nie jestem audiofilem, melomanem potrzebuję coś na czym obejrzę film posłucham muzyczki i zagram w grę. Dobrałem sprzęt na zasadzie wydaje mi sie że będzie pasowało oraz estetyką i kolorem pasuje do wnętrza pokoju. Zależy mi aby sprzęt był koloru białego ew coś pokroju aluminium jednak jeśli będzie jasne drewno/okleina też ujdzie.

Chcę przeznaczyć na całość 3000 zł i jestem w stanie dopłacić 1000 zł jeśli będzie warte swojej ceny lub na taki pokój ciężko coś dobrać i trzeba brać większe/droższe rozwiązanie jednak kolumny na stojakach odpadają(pokój jest także sypialnią więc muszę mieć dostęp do każdego miejsca.

Witaj,

zacznę od sprzętu, w tym przypadku musisz zapewnić amplitunerowi dobrą cyrkulację powietrza, w innym przypadku urządzenie może sie po prostu wyłączać, dodatkowo takie warunki pracy wpływają negatywnie na żywotność i niezawodność.

Kolumny Q Acoustics Concept 20 to dobry zestaw, aby jednak dobrze, dynamicznie nagłośnić Twoje pomieszczenie, niezbędny jest jeszcze subwoofer. Jeśli zalezy Ci na jakości, zwróć uwagę na Rel T5, który nagłośni Twoje pomieszczenie oraz dodatkowo jest dostępny w kolorze białym.

Drugą alternatywą jest zestaw all-in-one np. Harman Kardon BDS 480 w kolorze białym. To nie jest oczywiście zestaw, który obiektywne zagra lepiej od Marantz z Q Acoustics, jednak w wielu gorszych akustycznie pomieszczeniach moze zapewnić bardzo dobry dźwięk, elegancki design i łatwość obsługi połączona z pełna funkcjonalnością.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porownania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zacznę od końca zapomniałem dopisać, że interesuję mnie podstawowy wzmacniacz bez bajerów a Harman Kardon BDS 480 byłby ok, jednak ma niepotrzebny odtwarzacz blueray oraz wifi/bluetooth ponieważ większość danych leci z komputera ew dysku usb pod TV a ja potrzebuję tylko zestawu który napędzi kolumny. Zauważyłem że subwoofer Rel T5 jest aktywny więc musiałbym osobno go podłączyć a mam też mały problem z zasilaniem, gniazdka znajdują się tylko w rogu biurka oznaczonym jako komputer, mam już tam 2 listwy zapełnione pod 2 gniazdkami a telewizor jest podłączony przez 3 gniazdko, które leci przedłużaczem przez cały pokój dlatego cały sprzęt chciałem umiejscowić koło TV łącznie z zasilaniem a jedyne miejsce na jakikolwiek subwoofer jest między biurkiem a oknem.

Myślałem aby także przemieścić parę mebli, ale jestem uzależniony od pozycji biurka na którym musi stać router, ponieważ kabel od dostawcy leci między oknem a biurkiem i nie ma innej opcji aby to zmienić a dochodzi do tego kiepska sytuacja z gniazdkiem elektrycznym przez co ciężko o jakąkolwiek zmianę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.