Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wymiar stolika audio

loczek

Rekomendowane odpowiedzi

No ale sądzę, że są to raczej typowe konstrukcje jak na stronie. Poza tym zrobienie czegokolwiek szerszego to od razu wzrost ceny -- patrz stolik T3. W ogóle to jeszcze przemyśle sprawę, bo wstępny projekt stolika wyszedł mi taki, że ledwo wejdzie między kolumny..

• Redaktorzy

A propos wtyczek - po wstepnej fascynacji WBT przeszedlem na Neutriki, co wychodzi 2 razy taniej, a jest mniej klopotliwe w uzyciu. Niezbyt seksowna obudowe pokrywasz koszulka a la Flatline, i jest cool. Natomiast co do ekranu - ja tam slyszalem ze odwrotnie, tj. od zrodla, sam uzywam Flatline wiec nie mam rozterek, ale moze ktos sie wypowie?

Miałem raczej wątpliwości czy te 50 cm nie będzie za mało gdy np będę chciał postawić jakiś większy klocek. Czy są takie klocki których przednia ścianka jest szersza niż 50 cm?

Co myślicie o tym telewizorze na samej górze takiego stolika.

Dzięki za wasze porady

Gość CAS KP

(Konto usunięte)

A co myślicie o wykonaniu stolika pod sprzęt z płyt Aluminiowych o grubości 20 mm na 4 aluminiowych toczonych cylondrach o średnicy ok 4 cm z kolcami ?

Chciałbym to wykonać w formie nakładanych pojedyńczych półek - każda zakończona na dole kolcem a u góry - na wierzchniej stronie blatu - Plasterkiem aluminiowym z telikatnym otworkiem - w którym będzie osiadać następny segmencik

Co myślicie ?

a ja mam takie spostrzezenia. zawodowo projektuje roznego rodzaju konsole i uchwyty pod sprzed diagnostyczno-pomiarowy. materialy to glownie aluminium, stal nierdzena, mosiadz. wykonczenie: anodowanie, malowanie proszkowe itp. moje cudenka maja byc przede wszystkim stabilne, lekkie i DOBRZE wygladac bo idzie to w swiat. produkcja jednostkowa wiec jak widzicie chociaz z audio to nic wspolnego nie ma to sa to produkty zblizone do stolikow i standow....

i tu mam propozycje. opiszcie moze wlasne przygody z firmami w ktorych macie zamiar takie stoliki wykonac. pewnie bedzie ciekawe. oczywiscie zakladajac, ze chcecie stolik nie tylko stabilny ale tez zawodowo wygladajacy.

zrobilem sobie sam stolik z rurek takich jak stosuje sie na regaly sklepowe,natomiast blaty z granitu o grubości 5 cm. nie jest to szczyt estatyki ,ale walory brzmieniowe uzyskane dzieki tej 50 kilogramowej konstrukcji sa zaskakujace. co ciekawe ,gdyz stolik nie przenosi zadnych drgan,zastosowanie platformy antywibracyjnej pod cd ,dalo kolejna poprawe.platforma byla dosyc droga bo ok talzena wiec sie nie zdecydowalem, ale mysle ze jest do wykonanie we wlasnym zakresie.

właśnie zastanawiam się nad taka platformą własnej roboty pod CD. Mam taki pomysł - 2 płyty marmurowe grubości max 2cm każda, między nimi warstwa korka, całośc na sorbotanowych stopkach np IXOSa. Czyli wg zasady naprzemian miękko-twardo. Co o tym sądzicie??

Gość kazik do marcinex

(Konto usunięte)

Widzę, że znasz się na temacie, więc może mnie oświecisz w paru sprawach. Dzisiaj podzwoniłem po kilku firmach w sprawie wykonania walców na stolik (średnica 2 lub 3 cm). Chciałem pełne, ale podobno to cholernie drogo, a rura jest mniej podatna na zginanie niż walec - prawda to? Ponadto odradzano mi stal nierdzewną lepiej (i nadodatek taniej) jest jednak to jakoś wykończyć - np. chromować. Jak to jest? Ja bym wolał coś matowego, najlepiej wyglądającego jak stal. Znalazłem kilka firm zajmujących się "galwanizacją" - co będzie dobrze wyglądac? Obiecująco wygląda niklowanie na matowo lub chromowanie na matowo. Anodowanie dotyczy tylko aluminium? Lub coś innego?

Ja generalnie planuję podążać prostą koncepcją stolika FlexCośtam z linka podanego wyżej, mam nadzieję, że to jest w stanie się stabilnie trzymać...

Ja też właśnie myślę nad czymś takim :)

Ale raczej cos z drewna/mdf, i chyba bardziej zakreconego (TV trza postawić...). Jak wywierciłeś otwory w granicie o grubości 5 cm? I w ogóle skąd granit, od kamieniarza? On to potrafi wywiercić?

A jeszcze - czemu nieestetyczne.. tylko ze względu na te rurki sklepowe, czy też granit?

granitu nie wiercilem ,choc mozna zrobic u kamieniarza.akcesoria do montazu rurek o ktorych wspominalem sa tak rozmaite ze mozna zrobic z tego wiele ciekawych mabelkow.mozna oczywiscie to wszystko obudowac drewnem.wykozystalem do polozenia plyt granitowych narozniki uzywane do szkla w ladach .plyty granitowe mozna oczywiscie normalnie zamowic lub korzystniej zalatwic z jakims pracownikiem zakladu za przyslowiowa "flaszke" co wykorzystalem

Gość marcinex do kazik

(Konto usunięte)

stal nierdzewna odradzaja bo droga i obrobka tez droga i trzeba miec narzedzia. ja jednak niczego nie chromowalem, wole nierdzewke ale dobrze obrobiona. a moze zrob nogi z aluminium (np rura o sr. 35 - 40mm i grubosci scianki 3 -4), ale tez przetocz powierzchnie i tez u kogos kto ma doswiadczenie. zamiast toczyc mozna tez pokulkowac drobnymi kulkami (ale raczej nie piaskuj) - po kulkowaniu powierzchnia bedzie rownomiernie zmatowiona z drobna faktura. Kulkowane aluminium wyglada dobrze jak jest anodowane na bialo. A w ogole to poszukajcie w np Praktikerze. Sprzedaja tam gotowe, pomalowane lub anodowane profile aluminiowe. Drozej ale lepiej niz w hurtowni aluminium.

Jak macie zamiar gdzies anodowac aluminium (niewazne w jakim kolorze) to poproscie kogos w firmie, zeby wam pokazal przyklady tego co juz dla kogos robili. Anodowanie mozna niezle spitolic. Zreszta wszystko mozna spitolic :)

Gość kazik do CASKP

(Konto usunięte)

Myślę, że po złożeniu kilku segmentów możesz mieć kłopoty ze stabilnoscią, i może się po prostu bujać. Przecinanie półek rurkami (jak na podanej wyżej stronie, ja będe szukał pełnych prętów) i dociskanie ich z obu stron jak dla mnie wygląda bardziej obiecująco.

odnosnie "schematu" stolika na powyżej podanej stronie - wg mnie pret wewnętrzny - nazwijmy go nosnym - musi być nagwintowany od góry do dołu. Inaczej nie da się zakontrować dwustronnie każdego "pieterka" rurek zewnętrznych i półki. a bez tego faktycznie całość moze się bujać.

Do załączonego schematu - gdybym robił taki stolik, dałbym dwie nogi z przodu, jedną z tyłu (tu jest 2 z jednego boku, 1 z drugiego)

jedna noga z tyłu to prawie pewność, że w którymś z klocków będzie przeszkadzac jakimś kablom. Ja się zastanawiam nad czterema, bo nie mam pojęcia jakie to jest stabilne.

Co do pręta, gwintowany miałby fatalny wygląd. Ja bym wolał płaski i do tego pierścienie mocujące dociskane w trzech miejscach (śrubkami) do pręta. Chyba nie ma prawa puścić.

Ja sobie zbudowałem prymitywny stolik. 18-mm płyty wiórowe z okleiną, okleina na boczki. Półki przykręciłem trochę obleśnymi metalowymi kątownikami. I tak są krzywe, ale trochę przekrzywiłem klocki i wygląda normalnie:-) Stolik na 90cm wysokości, 50 szerokości i ok. 40 głębokości. A robota rzeczywiście trochę męcząca. Wyszło mnie to razem jakieś 60zł. Opłaciło się.

Niedawno pytałem na grupie o pewien stolik audio i po przeczytaniu waszych odpowiedzi jak również po zrobieniu małego wywiadu doszedłem do wniosku że najprościej i (jak się okazuje) najtaniej będzie zamówić taki stolik u ślusarza + szklarza.

A teraz pytania:

1. Zakładając że na jednej półce będzie stał tylko jeden klocek

Jaka jest najbardziej optymalna szerokość użytkowa takiego stolika?

Na stronie producenta stolików "Ostoja" wymiar ten ma 50 cm. Moje obecne klocki mają co najwyżej 43 cm szerokości - tak więc mały luźik po bokach zostaje.

Jednak czy aby czasem nie ma szerszych klocków (kto wie może w przyszłości przyjdzie zrobić mały "upgrade" sprzętu) tak aby nie trzeba było wymieniać też stolika. A skoro stolik będzie robiony na zamówienie to w tym momencie zależy ode mnie jakie ma mieć wymiary.

Bardzo proszę o porady w tej kwesti, czytałem że część z was też robiła stoliki na zamówienie, więc pewnie ktoś też miał podobny dylemat.

2. Zastanawia mnie też kwestia ustawienia TV. Ze względów technicznych musi stać na tej samej scianie co sprzęt audio. Czy są jakieś argumenty aby nie ustawiać TV na górnej półce stolika ze sprzętem. Oczywiście założenie jest takie że albo oglądamy TV, albo słuchamy muzyki. Tak więc teoretycznie na grający sprzęt TV nie powiniem mieć wpływu.

Ciekaw jestem waszych przemyśleń.

Pozdrawiam, i z góry dzięki za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/1183-jaki-wymiar-stolika-audio/

Ja polecam wymiar 400*600. ostatnio sam sobie zrobilem stolik jak na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jestem bardzo z niego zadowolny gdyz jest ciezki oraz stabilny. Uwazam ze za ok 150 pln jest to genialne rozwiazanei. Jak bedziesz chcial fotke mojego stolki lub mial jakies pytania to pisz na [email protected]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich...

A może zrobić kopie stoliku znanej firmy jaka jest OSTOJA...

(maja ciekawe według mnie stoliki np.T1,T4).

Wziasc około 1,5m rurki o średnicy 5cm i takie kwadratowe "rurki" około 1,8m, pociąć na odpowiednie długości pospawać (u znajomego). Polki wziasc zamówić w OSTOJI(cena 35zl/szt).

I cały stolik stabilny kosztuje nas około 200-220zl ( zależy od ilości polek).

Pozdrawiam

Z tego co się zdążyłem zorientować to wszystkie pręty są gwintowane. Dzisiaj właśnie robiłem rozeznanie cenowe i przykładowo pręt długości 1m o średnicy 20 mm nagwintowany

kosztuje 12 zł z groszami za pręt cynkowany, natomiast ze stali nierdzewnej to już wydatek ok 40 zł za sztukę. Oczywiście z nierdzewki wygląda znacznie lepiej no i nie musimy się martwić że jakiś "pryszcz" wyskoczy. Nakrętka z nierdzewki 1,39 zł i 0,89 zł za podkładkę.

Zrobiłem stolik z laminowanej płyty wiórowej-półki 60x40 3szt oraz z szpilek gwintowanych M16,kpl nakrętek wykonał tokarz wg rysunku potem zostały oksydowane na kolor czarny.Szpilki kadmowano na żółto.Od spodu regulowane kolce.Całość jest niesłychanie sztywna-górna półka (wys.50cm) była ociążana ciężarem o masie przeszło 100kg.Koszt ok.150zł.Zalety:prostota,solidność,możl."płynnej"zmiany odległości między półkami,niskie koszty.Wygląd?Cóż.Zależy od gustu.Pozdrawiam.

Gość CAS KP do kazik

(Konto usunięte)

Miałem okazję oglądać taką konstrukcje - tylko zamiast płyty aluminiowej - blat był zrobiony z grubego szkła. Konstrukcja była o dziwo bardzo stabilna - przy 8 półkach !

Myślę że z 2-3 półkami nie powinno być żadnych problemów.

CASKP

Tam nagwintowany, jak sobie wyobraże wygląd pręta gładkiego ze stali nierdzewnej, ta połyskująca stal - to jest to! Musi ładnie wyglądać w końcu. Im grubsze pręty tym lepsze na dodatek :)

CAS KP: przy 3 pólkach to raczej bym się nie obawiał, chyba nie ma o co. Ale czemu aluminium i skąd chcesz to wziąść, masz już jakieś do wykorzystania? Nie wiem jak z wykończeniem tego, szczotkowane czy jak..

Kupiłem interkonekt 1 m (cięty) Audioquest Diamondback. Pytanie jakie wtyczki RCA do kabelka koledzy polecacie? W TOP HIFI miły sprzedawca poinformawał mnie iż masę podłancza się tylko od strony wzmacniacza!? Czyli do kompaktu żyła gorąca a masa wisi? Może jeszcze jeszcze jakieś uwagi odnośnie zrobienia interkonektu. Konfiguracja sprzętu CD Tech SL-PS50 wzm NAD C370 Kolum DALI 5005 kabl głoś Kimber 8VS.

W ogóle to ciekawy temat, w sumie konstrukcja nie jest taka trudna żeby to samemu zmontować. Cena tańsza i przede wszystkom można sobie dla siebie dokładnie dopasować, z ostoji niestety nic mi nie pasuje przez telewizor

Gość Harvi do Kazik

(Konto usunięte)

Rura jest mniej podatna na zginanie przy tym samej powierzchi przekroju ( rura o srednicy zewnetrznej 4 cm i grubosci scianki 0,6 cm bedzie mniej podatna niz pret o srednicy 3 cm a w obydwu przypadkach powierzchnia przegroju to ok 7 cm2)

A co do stabilnosci stolika FLEX to az sam sie zadziwilem mimo, ze uzylem MDF'u 16 mm.

Ty jednak mozesz miec pewien problem z tym gdyz nie bedziesz uzywal (z tego co zrozumialem) nakretk ktorymi mozn mocno dokrecac polki tylko pierscienie no chyba, ze beda to pierscienie o znacznej srednicy 8 cm lub wiecej.

p.s. jak zrobisz stolik to chetnie bym obejrzal fotke

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.