Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz do gramofonu Technics SL-D2 + Goldring 2100 ?

szczypek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam okazję rozszerzyć mój system stereo o gramofon taki jak w temacie, lecz chciałbym się najpierw zorientować jaki przedwzmacniacz gramofonowy powinienem zakupić.

Aktualny zestaw to Audiolab 8200A + Dali Zensor 7.

Przyznam szczerze, że w temacie gramofonów się w ogóle nie orientuję ale chciałbym zacząć taką przygodę.

Znajomy polecił mi Pro-Ject Phono Box MM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy będzie to odpowiedni wybór do tego systemu ?

Nie chciałbym też wydawać większych pieniędzy więc załóżmy budżet 350 zł.

Chyba, że do takiego gramofonu można kupić coś jeszcze tańszego i nie odczuć różnicy to czemu nie.

Co od siebie dodacie ? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Preamp gramofonowy Pro-Jecta o którym piszesz, moim zdaniem nie jest wart zainteresowania. Z tańszych pre gramofonowych Pro-Jecta w miarę udany jest Phono Box SE (koszt niespełna tysiąc złotych). Z tańszych pre warto jeszcze brać pod uwagę Thorensa MM/MC-05 i Cambridge Audio Azur 651 P. I to jest chyba minimum. Zresztą nie masz wbudowanego zintegrowanego preampu i coś musisz kupić by posłychać winylu. Jak się osłuchasz i będziesz chciał iść krok dalej, to wtedy zadziałamy z ciut droższymi, ale wyraźnie lepszymi preampami gramofonowymi.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Na pewno nie dam za przedwzmacniacz więcej niż za ten cały gramofon z wkładką :)

Powiem inaczej, słuchałem tego podłączonego do PMA-1500R i mi się podobało - nie wierzę, że siedzi tam przedwzmacniacz gramofonowy, za którego jakość muszę zapłacić prawie 1000 zł....

Może odnieśmy się do tego co siedzi w 1500R vs ten Pro-Jecta, który ja zaproponowałem ?

• Redaktorzy

Hmmm, myślę, że musisz przesłuchać samodzielnie kilka klocków. Ja tak przerabiałem swoją przygodę z analogiem. Przychodzi taki czas, że wystarczy wpiąć w system inny klocek i system zaczyna GRAĆ i zyć. A przedtem jest tylko odtwarzanie bez werwy i życia. Jak masz możliwość to lepiej poluj używkę P-J Phono Box SE / SEII. P-J Phono Box MM to bardzo płaskie granie, zamulone, wręcz z kocem na kolumnach. Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć pisząc na forum. Musisz sam posłuchać. Masz dość ciekawego Goldringa i przyzwoity gramofon. Szkoda kaleczyć dźwięk słabym preampem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W założonym budżecie 350 zł to już lepiej kup pre NAD PP2i, lepszy od tego Pro-Jecta bo on ma tylko wyjście na wkładki MM, natomiast wspomniany NAD ma na MM i MC a koszt to trochę więcej jak 350 zł ale szukaj używki będzie taniej i to jest niezbędne minimum, niżej nie schodź jeśli chcesz słuchać analogu.

Analog to droga zabawa.

A co powiecie na DJ ART PRE 2?

Jest coś do 1000 zł zdecydowanie wyraźnie lepszego?

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Na pewno nie dam za przedwzmacniacz więcej niż za ten cały gramofon z wkładką :)

Powiem inaczej, słuchałem tego podłączonego do PMA-1500R i mi się podobało - nie wierzę, że siedzi tam przedwzmacniacz gramofonowy, za którego jakość muszę zapłacić prawie 1000 zł....

Może odnieśmy się do tego co siedzi w 1500R vs ten Pro-Jecta, który ja zaproponowałem ?

To po co pytasz Kolega kniage dobrze Ci radzi tanie przedwzmacniacze gramofonowe tylko są i działają. Jeśli to Ci odpowiada to kupuj, jednak znając życie za chwilę będziesz szukał czegoś lepszego. Uwierz mi takie rozumowanie jak Twoje jest jak najbardziej błędne przedwzmacniacz gramofonowy mimo że czasem niepozorny jest bardzo ważnym elementem toru analogowego.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.