Skocz do zawartości
IGNORED

Szczoteczka do płyt za 22 zł - czy zostawia rysy?

Krzysztof_54067

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto dylemat, ale brak pewności...Od jakiegoś czasu używam szczoteczki do zbierania kurzu z płyt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zastanawia mnie czy czyszczenie szczoteczką powoduje pojawianie się rys na płytach? Mam wrażenie, że tak.

A jeśli u Was jest podobnie, czy macie jakieś alternatywy do zbierania kurzu z płyt, np. inne szczoteczki itp.?

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Redaktorzy

Ja uzywam aksamitnej szczoteczki z czasow PRL. Dzisiaj kupilem taka jak Ty, z napisem Monacor za 23zl (muzyczny.pl). Zobaczymy czy bedzie rysowac.

P.S. Alternatywa jak to alternatywa - moze byc tylko jedna, chyba ze Alternatywy 4 ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mam szczotkę Bib Groov Kleen i jeśli przeciągnę przez płytę i podniosę na koniec jest ok - ale zostanie kurz na płycie, to przeciągam jeszcze raz-dwa razy w tym miejscu. Jak kończyłem czyścić płytę przez zjechanie taką szczotką na zewnętrzną krawędź płyty, to wtedy pojawiały się rysy typu papierówki.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam taki oto dylemat, ale brak pewności...Od jakiegoś czasu używam szczoteczki do zbierania kurzu z płyt:

http://allegro.pl/szczotka-antystatyczna-do-plyt-winylowych-analogis-i5032484340.html

I zastanawia mnie czy czyszczenie szczoteczką powoduje pojawianie się rys na płytach?

Użytkuję szczoteczkę z linka od lat , nic nie rysuje .

Mam taką szczoteczkę; zresztą mam kilka różnych. Nie rysuje/ą.

Ale i tak używam na codzień starej, z czasów PRL-u - niewykluczone, że takiej której używa@kangie:-)

Dobrze leży w ręce, ma pudełeczko, mała, zgrabna...

Okazjonalnie, tak raz na rok zmieniam aksamitkę.

Gość chml

(Konto usunięte)

Też mam szczoteczkę rodem z PRL - kupioną w nieistniejącym sklepie RTV w tzw "Niebieskim Pawilonie" na wrocławskich Popowicach w 1987 roku. Pamiętam ten zakup dokładnie. Kupiłem też wtedy słuchawki SD-501 z wtykiem DIN...

Szczoteczka ta ma zdecydowanie bardziej miękkie włosie od tych sprzedawanych obecnie. Nie rysuje płyt. Groov Kleen, którego też mam - rysuje.

• Redaktorzy

Ja mam taką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używałem na początku przygody z analogiem takie dziadostwo - jak niżej na foto, które kupiłem w lpgear.com ale po jakimś czasie zauważyłem że toto porysowało mi płyty które przed czyszczeniem miały idealne lustro.

karbonowa_szczotka_do_cz_3578.jpg

Zmieniłem na zestaw do czyszczenia plazmy/lcd za 12 pln chyba :-) szczoteczka oprawiona aksamitnym materiałem (w środku chyba gąbka). Gdyby to było produkowane z przeznaczeniem do analogu to cena x10 :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Aletrnatywą dla szczoteczki może być miękka szmatka spryskana płynem do czyszczenia płyt - używam record cleaner AM. Czyszczę na obracającej się płycie, "przytulając: delikatnie zwilżoną szmatkę. Nie zauważyłem by w ten sposób powstawały papierówki. Groov Kleena też mam, ale wolę chyba sposób ze szmatką.

• Redaktorzy

Używałem na początku przygody z analogiem takie dziadostwo - jak niżej na foto, które kupiłem w lpgear.com ale po jakimś czasie zauważyłem że toto porysowało mi płyty które przed czyszczeniem miały idealne lustro.

Tam w środku widać gąbkę. Czy ona jest twarda czy raczej miękka? Jestem ciekaw czy płytę porysowały Ci te włókna węglowe czy gąbka.

Tam w środku widać gąbkę. Czy ona jest twarda czy raczej miękka? Jestem ciekaw czy płytę porysowały Ci te włókna węglowe czy gąbka.

To nie gąbka niestety tylko kawałek weluru, czy aksamitki jakiejś, partacko przymocowany z ostrymi krawędziami, w tym sensie że pewnie przy mocniejszym dociśnięciu zaczynały ocierać i robić włoskowate ryski.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

dzięki, czyli szkoda winyli, trzeba w coś zainwestować, pamiętam te szczoteczki z PRL, szkoda, że nie ma old stocków

Jestem ciekaw czy płytę porysowały Ci te włókna węglowe czy gąbka.

Dokładnie, od odpowiedzi uzależniam zakup gąbki, widzę, że jest kilka alternatyw materiału wierzchniego (welur / aksamit):

1) aksamitne - Szczoteczka Do Czyszczenia Płyt Winyl PROC383

Ukryta Zawartość

2) welurowe - TONAR Classic Brush

Ukryta Zawartość

3) nieokreślona - NAGAOKA Szczotka do płyt LP/WINYL CL-118

Ukryta Zawartość

ktoś coś używał z w/w (dostępnych online) bez efektów ubocznych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Redaktorzy

Dzięki thrak za odp.

3) nieokreślona - NAGAOKA Szczotka do płyt LP/WINYL CL-118

Ukryta Zawartość

Właśnie ta najbardziej przypomina te PRLowskie szczoteczki i ja chyba taką właśnie - mimo wysokiej ceny - bym kupił. Ale nie testowałem.

Ukryta Zawartość

To nie gąbka

Też pierwotnie myślałem, że to gąbka i się zdziwiłem. Sam używam kawałka białej "magicznej gąbki", której niektórzy używają do czyszczenia igieł. Kawałek wycięty w formie prostopadłościanu jak pomniejszone pudełko od zapałek oparty dłuższym kantem o kręcącą się płytę.Trzymając go w palcach zsuwam się powoli od zewnętrznej do labela - wykonując przebieg po całej powierzchni. Jak w narożnik tego kawałka wbije się już brud nie dający się zdjąć palcami (czyli gąbka nam nie zbieleje) to zmieniam go na czysty. Zaletą gąbki jest to, że zdejmuje zanieczyszczenia powierzchniowe. A spotkałem się z opiniami, że szczotka potrafi włosiem ładnie zaczesać cały brud do rowków. Żadnych rysek po tych zabiegach nie zaobserwowałem. Zaobserwowałem za to, że praktycznie każda świeżo kupiona i na pozór czysta używana płyta wyrzuca na gąbkę tonę syfu już po niepełnym przebiegu całej płyty. Za to nawet nie myta tylko czyszczona tak z parę razy praktycznie nie brudzi już gąbki (a sama igła cie wyciąga już tak brudów). A opakowanie gąbki za 5 zł starcza na ho ho ho.

Sam używam kawałka białej "magicznej gąbki"

masz na myśli coś takiego:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

masz na myśli coś takiego:

Ukryta Zawartość

?

Dokładnie tak. Wycinam sobie małe kawałki z takiego bloczka. Jak na razie kupiłem tylko jedno opakowanie od ponad roku. Robię to na sucho i praktycznie pod naciskiem ciężaru własnego takiego kawałka - trzymając tylko palcami żeby nie odjechał na płycie.

Ukryta Zawartość

@Bona68 - mam obawy, że trudno Ci będzie kupić właśnie taką.

Ten typ pochodzi z głębokich odchłani peerelu:-)

Moja ma na pewno więcej, niż 35 lat; dlatego właśnie aksamitka na niej nie jest już oryginalna.

Zmieniam od czasu do czasu.

• Redaktorzy

Ja tez do wnetrza.

Aksamitke mam oryginalna. Juz dwa razy plukalem te szczoteczke w plynie do mycia plyt.

Jest coś takiego teraz za 19 pln. Jak nie porysuje tv to tym bardziej płyty :-)

Zestaw-DPM-L39-Zestaw-do-czyszczenia-ekranow-LCD-769655-500x500.jpg

• Redaktorzy

Golarka do winyli? ;)

Jaka jest różnica pomiędzy wymiataniem kurzu na zewnątrz a w kierunku do labela?

Różnica jest taka, że wg mnie lepiej zbiera kurz. Jak to wytłumaczyć (dopasować teorię do praktyki)? Kąt natarcia włosia jest zgodny z kierunkiem wzdłuż stycznej do rowka. Jeśli zbierasz na zewnątrz - tworzy się kąt natarcia włosia do stycznej rowka. Może to bzdury, ale tak to widzę.

Przez wiele lat zbierałem na zewnątrz. Dopiero jeden kolega mnie uświadomił i od tamtej pory zbieram do środka.

Kangie ma taką, christo ma taką...

Mam i ja!:-))

Trzeba by założyć jakisik klub, czy cuś?:)

KSWRzP - Klub Szczotkarzy Winylowych Rodem z PRLu ;)

Golarka do winyli? ;)

Ideał winyla: ogolony, umyty, lekko podpity (izopropylem) :-)))

@Bona68 - mam obawy, że trudno Ci będzie kupić właśnie taką.

Ten typ pochodzi z głębokich odchłani peerelu:-)

Moja ma na pewno więcej, niż 35 lat; dlatego właśnie aksamitka na niej nie jest już oryginalna.

Zmieniam od czasu do czasu.

Wiem, ale miałem na myśli tę magiczną gąbkę, o której mowa w poniższym linku. Kolega napisał, że czyści delikatnie na sucho za pośrednictwem samej tej gąbki i nic się nie rysuje.

Ukryta Zawartość

Kupiłem ostatnio płytkę Dire Straits i po rozpakowaniu wygląda jakby ktoś jeździł z nią po dywanie i na dodatek pełno śladów po palcach, a zafoliowana była oryginalnie.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dobra rada. Unikajcie tego typu gąbek magicznych i żelków Zero Dust jak chcecie utrzymać zawieszenie w stanie jakim być powinno.

Dostałem ostrą zjebkę od R.Adamka jak mu powiedziałem o stosowanie takich wynalazków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.