Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułka czy wstęga?

Seyv

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

To mój pierwszy post na tym forum więc najpierw chciałbym się przywitać wszystkich użytkowników forum.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wykonanie własnych kolumn (do tej pory wykonywałem wzmacniacze - praktycznie tylko lampowe). Myślałem aby były to kolumny typu TL. Ogólnie koncepcję mam już przemyślaną ale zastanawiam się nad głośnikiem wysokotonowym. Myślałem na początku o jakiejś wstędze ale opinie czytam "różne" (jedni chwalą inni z kolei nie). Rozumiem, że dużo zależy od ceny i preferencji. U mnie miało by to grać ze wzmacniaczem lampowym (10W SE na KT88) preferuję w większości muzykę instrumentalną (różne gatunki) najczęściej słucham gramofonu (z pre też lampowym).

Na jeden głośnik wysokotonowy nie chciałbym wydać więcej jak 400 zł.

Myślałem aby kolumny oprzeć o Monacor SPH-165KEP, wydaje mi się, że dobrze by pasował do tego Usher Audio T9950-20. Ale zastanawia mnie jeszcze jakaś wstęga i nie wiem czy się w to "ładować".

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

https://www.audiostereo.pl/topic/118216-kopu%C5%82ka-czy-wst%C4%99ga/

Wstęgi które można by dzielić tak nisko jak kopułki są dużo droższe i chyba to musisz uwzględnić. Albo kupujesz tanią wstęgę i dzielisz wysoko co determinuje dobór głośnika nisko-średniotonowego albo wydajesz na wstęgę dużo więcej. Owszem można dzielić dużo niżej ale przy takim podziale słychać niestety wady wstęgi. Ale niektóry to nie przeszkadza.

a ja myślałem ze to wstęga łatwiej ma grać 'nisko' niż kopułka ;> z drugiej zaś strony wszytskie te wstęgi ktore są w sprzedaży mają dość szerokie pasmo przenoszenia średnio od 2000 Hz czyli tak jak kopułki..

• Moderatorzy

Myślałem o Founteku NeoCD2.0 (zalecany podział 2,5kHz). Monacor SPH-165KEP ma równą charakterystykę do 5kHz. Inna sprawa, że myślałem tak zgrać głośniki aby zwrotnica była I lub II rzędu. Z tą wstęgą to się raczej nie uda...

Wstęgi mają wyższe harmoniczne. Przy niskim podziale może być już powyżej progu słyszalności. Lepiej dzielić za wysoko niż za nisko. Ja bym się nastawił na podział powyżej 3kHz im więcej tym lepiej i takiego głośnika średnio-tonowego do wstęgi bym szukał. Jest kilka takich co można tak ciąć.

Z tym dałoby się coś zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ten niskotonowy dałoby się wysoko dzielić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest projekt na NeoCD3.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpusc sobie wstegi. Te ktora fajnie graja ponizej 8Khz sa duzo duzo drozsze niz Twoj budzet zaklada.

No nie wiem ... Ja moją wstęgę pędzę pojedynczym prostym filtrem na pojedynczym kondensatorze (filtr pierwszorzędowy) ....

Schodzę znacznie niżej niż liczba jak wyżej.

A co najważniejsze: podoba mi się to co słyszę.

Z tym dałoby się coś zrobić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam oba glosniki i niestety mi nie podchodzi te polaczenie :( Zdecydowanie lepiej do Satori wziac kopulke

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj pomiary Fonteka NEO X 3.0

Ukryta Zawartość

Myślę że w tym budżecie to jedyny głośnik wstęgowy który by się nadał.

Ja mam Founteki Neo3 i również z filtrem na pojedynczym kondensatorze, i na pewno gra to lepiej niż kopułka w podobnej cenie np Morel MDT32.

Wszystko gra lepiej niż MDT32.

Ukryta Zawartość

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

To mój pierwszy post na tym forum więc najpierw chciałbym się przywitać wszystkich użytkowników forum.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wykonanie własnych kolumn (do tej pory wykonywałem wzmacniacze - praktycznie tylko lampowe). Myślałem aby były to kolumny typu TL. Ogólnie koncepcję mam już przemyślaną ale zastanawiam się nad głośnikiem wysokotonowym. Myślałem na początku o jakiejś wstędze ale opinie czytam "różne" (jedni chwalą inni z kolei nie). Rozumiem, że dużo zależy od ceny i preferencji. U mnie miało by to grać ze wzmacniaczem lampowym (10W SE na KT88) preferuję w większości muzykę instrumentalną (różne gatunki) najczęściej słucham gramofonu (z pre też lampowym).

Myślałem aby kolumny oprzeć o Monacor SPH-165KEP, wydaje mi się, że dobrze by pasował do tego Usher Audio T9950-20. Ale zastanawia mnie jeszcze jakaś wstęga i nie wiem czy się w to "ładować".

Jest " coś " wstęgowego kompatybilne z lampą.

Wyznacza kierunek i obnaża niedoskonałości wszelkich " kopuł "bez względu na cenę.

Soczystość , zawiesistość stereofonii jak i blach perkusyjnych oraz płynność połączona z dżwięcznością i nośnością jest referencyjna.

http://www.etongmbh.de/produkte/home-hifi/hochtoener/er-4/1/pid/92/

ER4s.jpg

Posiada własną komorę więc pozostaje niewzruszona na zniekształcenia obudowy i fale stojące -wzdłużne/poprzeczne.

Posiada pole powierzchni promieniującej tak duże że jest to niedostępnej dla żadnej kopułki/kopuły wysokotonowej .

Fenomenalny efekt brzmieniowy uzyskała firma Ancient Audio :

16.jpg

jak również Sundial audio :

sonorus-front-skos.jpg

Niestety ta przyjemność i rozkosz wysokotonowa kosztuje 317,80 euro za sztukę.

U Monacora pojawiły się nowe wstęgi. Wyglądają dosyć ciekawie. RBT10 i RBT20. Szczególnie ta druga nadaje się do dosyć niskich podziałów od 2-2,5 kHz. Sprzedawane parami więc można liczyć na to że są parowane. Wykonanie na bardzo dobrym poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Monacor sprzedaje Founteka jako swoje głosniki. Tych z linków nie odważyłbym się dzielić tak nisko. Gdzieś widziałem pomiary. Powyżej 95dB harmoniczne poniżej 4kHz zaczynają rosnąć lawinowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wygląda na rebrand Founteka z dopierdzieloną ceną z kosmosu :)

Pomiary pasują .

Jedynie seria X 3 i wyżej Fountek-a z tych tanich nadaje się do podziału 2.5k i to penie bez 4 rzędu się nie obejdzie .

Ukryta Zawartość

w teorii by się dało .

Ale to tylko teoria .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Tych z linków nie odważyłbym się dzielić tak nisko

RBT10 tak gdzieś 4-5kHz/12dB/okt, a RBT20 przy 12dB/okt. ~3kHz a przy 24 dB/okt. nawet 2-2,2 kHz. Moim zdaniem oczywiście.

wygląda na rebrand Founteka z dopierdzieloną ceną z kosmosu :)

Zwrócił Kolega uwagę że to cena za parę ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Zwrócił Kolega uwagę że to cena za parę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A kolega spr . ceny fountek-ów ? :)

Trzeba by spróbować jak to wygląda w praktyce.

Sprawdzałem :)

Da się podzielić wyżej ale najlepiej brzmi do 3k :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zamiast robić milion wywodów może najpierw spytajcie chłopaka jaki ma całkowity budżet na ten pomysł TL ?

Si ?

Bo może sie okazać że chłopak a 2 kPLN a chce zrobić głośniki za 20 kPLN :) co z lekka moze być mało prawdopodobne.

Poza tym wykonanie kolumn z TL co jak co proste nie jest :)

A kolega spr . ceny fountek-ów ? :)

Ten mniejszy to chyba ten sam co RBT10. Ten drugi zewnętrznie trochą mniejszy i moce też są deklarowane mniejsze, ale może to też to samo. Ceny rzeczywiście niższe, ale jeżeli rzeczywiście parują fabrycznie to może się bardziej opłacać. Oczywiście o ile parują.

• Moderatorzy
Zamiast robić milion wywodów może najpierw spytajcie chłopaka jaki ma całkowity budżet na ten pomysł TL ?

Tak jak napisałem wyżej na wysoko tonowe nie chciałbym wydać więcej jak 400 zł / sztukę.

Bo może sie okazać że chłopak a 2 kPLN a chce zrobić głośniki za 20 kPLN :)

jak pójdzie ładny lakier i fikuśna obudowa to i na 30 kPLN je wycenię :D

a na poważnie już nieraz mogłem się przekonać na własne uszy, że pieniądze nie grają - mam jednak rozsądne oczekiwania od swojego projektu.

Zakładając ten temat bardziej chodziło mi o opinie jak gra dany głośnik (w przewidzianym budżecie) w subiektywnym odczuciu osoby słuchającej go.

Ewentualnie o polecenie czegoś co się komuś podoba (z uzasadnieniem dlaczego).

No to może o odczuciach. Jedyny kontakt jaki miałem ze wstęgą to Expolinear który teoretycznie można dzielić od 2kHz. Praktycznie przy takim podziale słychać że to wstęga ze wszystkim jego zaletami i wadami. Zalety to niesamowita rozdzielczość i lekkość. Wady to nienaturalne sybilanty w głosie ludzkim. Po prostu słychać że to wstęga. Mocowo nie było żadnego problemu ale myślę że gdyby go wyżej dzielić to zachowywałby się bardziej kulturalnie jeżeli chodzi o wokal.

Podejrzewam jednak że wstęgi z duża powierzchnią membrany zachowują się lepiej jeżeli chodzi o sybilanty. Nowe Founteki mają membranę z kompozytu a nie z aluminium i podejrzewam że nie szeleści tak mocno jak samo aluminium. No ale to tylko gdybanie bo ich nie słyszałem.

Miałem też magnetostaty ale te to raczej inny sposób grania.

Mialem również AMT i te brzmią jeszcze inaczej.

na wysoko tonowe nie chciałbym wydać więcej jak 400 zł / sztukę.

Przy takim budżecie i konieczności podziału poniżej 4 kHz nie ma co sobie zawracać głowy wstęgami.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.