Skocz do zawartości
IGNORED

Rel Quake za €100 czy warto

Sweetepete

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazje kupic ten subwoofer za €100, ale niestety nie ma opcjii zeby go posluchac, za daleko od miejsca zamieszkania.

Posiadam B&W dm603 s2, Nad c352 i c542. Pomieszczenie okolo 18m2.

Czy jest sens wydawac stowke na ten subwoofer? Czy wniesie on cos do mojego zestawu?

Czy dac sobie siana i kupic pare nowych plyt.

Moze ktos z Was sluchal, lub uzytkuje i mogl by podzielic sie wrazeniami.

Wiem ze to juz leciwy klocek, ale facet zapewnia, ze w idealnym stanie, wiec moze warto zaszalec?

https://www.audiostereo.pl/topic/118107-rel-quake-za-%E2%82%AC100-czy-warto/

Cena dobra.

Czy Tobie brakuje basu z tych kolumn w tak małym pomieszczeniu ? Pomyśl o zmianie ustawienia kolumn lub aranżacji akustycznej.

Nie brakuje mi ilosci basu, tylko jego najnizszych rejestrow.

Z ustawieniami juz kombinowalem i tak jak jest teraz jest najlepiej, jednak wiem ze na niektorych nagraniach, ktorych slucham takze w samochodzie jest duzo nizszy bas, a w domu jest tak jak by nieslyszalny, nie ma go.

Oczywiscie poza tym na ilosc basu nie nazekam.

Ja sam wspomagam się subem więc wrogiem subów nie jestem. Tym niemniej możesz trochę pojeździć kolumnami po pokoju - często bas się pojawia. Jak nie chcesz jeździć - to ten Rel jest w dobrej cenie.

Gość

(Konto usunięte)

Nie brakuje mi ilosci basu, tylko jego najnizszych rejestrow.

Z ustawieniami juz kombinowalem i tak jak jest teraz jest najlepiej, jednak wiem ze na niektorych nagraniach, ktorych slucham takze w samochodzie jest duzo nizszy bas, a w domu jest tak jak by nieslyszalny, nie ma go.

Oczywiscie poza tym na ilosc basu nie nazekam.

A może jest odwrotnie...nie ma go w nagraniu...w aucie jest sztucznie naciągany...

A może jest odwrotnie...nie ma go w nagraniu...w aucie jest sztucznie naciągany...

Wlasnie nie wiem co do konca o tym myslec, bo kolumny w specyfikacji maja napisane, ze schodza do 48Hz, wiec jednak ponizej tej granicy basu nie uslysze.

Tak jak pisalem, basu nie brakuje, brakuje jego dolnych rejestrow, albo mi sie wydaje.

Ja sam wspomagam się subem więc wrogiem subów nie jestem. Tym niemniej możesz trochę pojeździć kolumnami po pokoju - często bas się pojawia. Jak nie chcesz jeździć - to ten Rel jest w dobrej cenie.

Mozesz napisac jaki zakres pasma wspomagasz.

Moze sie orientujesz, czy jezeli moje kolumny w papierach maja napisane ze graja od 48Hz w gore to nizej nie zjada?

W sumie niczego mi do tej pory nie brakowalo, ale zobaczylem ten w sumie malutki subik i pomyslalem o tym, ze jednak moze da sie troche nizej zagrac nie zmieniajac kolumn, bo na tym mi akurat nie zalezy, posiadam je od nowosci i jestem bardzo zadowolony.

Niżej nie zjadą.

Ja Ci powiem więcej - to 48 Hz jest podane przy takiej tolerancji że i tego na pewno nie usłyszysz ...

Czyli po podlaczeniu Quake'a nie uslysze roznicy?

Bierz z miejsca za €100,- ale uważaj, w tych subach parcieje zawieszenie ale w niewidoczny sposób, po prostu odrywa się od membrany. W ten sposób głośnik może wyglądać OK ale przy mocniejszym zejściu wypluje membrane :-)

To Quake pierwszej generacji czyli wysoka obudowa i głośnik z tyłu?

Jeśli tak to woofer to McVoice/Tonsil/Westra GDN25/80.

Bierz z miejsca za €100,- ale uważaj, w tych subach parcieje zawieszenie ale w niewidoczny sposób, po prostu odrywa się od membrany. W ten sposób głośnik może wyglądać OK ale przy mocniejszym zejściu wypluje membrane :-)

To Quake pierwszej generacji czyli wysoka obudowa i głośnik z tyłu?

Jeśli tak to woofer to McVoice/Tonsil/Westra GDN25/80.

Glosnik jest zmontowany od dolu, to o co chodzi?

Potrzebuje szybkij odpowiedzi, albo jade dzisiaj po niego, albo przepadlo.

Sprawdzi sie w 18-20m2?

Juz podlaczony.

Takie male g...no a jaka robi robote, jeszcze nie ustawione wszystko do konca, ale i tak roznica jest ogromna. Na zabawe w set up czas przyjdzie jutro, teraz wodka z lodem i Dire Straits Money for Nothing. Ja piernicze, o ile bardziej realistyczne jest teraz wszystko. Mialem wczesniej JBL E150, duzo wiekszy, niby mocniejszy, ale takiej roboty to on nie robil.

Teraz glosnosc na subie ustawiona jest na 1/4 i jest dosyc mocno, ale moze dlatego ze postawilem go w kacie, tak jak zaleca instrukcja, jutro troche pojezdzi po salonie i zobaczymy gdzie bedzie najlepiej.

No taka mala skrzyneczka, atak wymiata, cos niesamowitego.

W kolejce juz czekaja Norah Jones, Kate Melua, Enigma, Chris Rea i chyba mi wodki braknie zanim to wszystko poleci.

Ale ciekawe jak bedzie z Massive Attack, Morcheba i takie tam, oni basu nie zalowali w nagraniach, wiec moze byc ciekawie.

W sumie podroz kosztowala prawie tyle co sub, wiec na tym tle zakup wyszedl calkiem tanio biorac pod uwage cene tej skrzynki, kiedy byla nowa.

To w takim razie masz Quake MKII jeśli woofer jest na dole, za €100 to rozbój w biały dzień.

Problem z odrywającym się zawieszeniem był w MKI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To w takim razie masz Quake MKII jeśli woofer jest na dole, za €100 to rozbój w biały dzień.

Problem z odrywającym się zawieszeniem był w MKI:

Ukryta Zawartość

Moj wyglada inaczej niz ten z linka, jest nizszy i ma glosnik od spodu a pokretla do regulacji z tylu. Tylko ze zle sie z facetem zrozumialemi okazalo sie ze Speakona nie ma, i bede musial go dokupic. Na ebayu widzialem pare sztuk, ale tanio nie jest, natomiast sa w sprzedazy same wtyczki Neutrik Speakon i zastanawiam sie czy poradze sobie z podlaczeniem tego jak nalezy.

Czy na speakonie naprawde slychac roznice? Warto w niego inwestowac?

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak pisałem - masz nowszą wersje MK2. Szczęściarzu :-)

Noo :-), a jak masz podlaczony swoj? Speakonem czy normalnie RCA RCA?

Ja narazie mam podlaczone do pre out we wzmaku i jest fajnie ale instrukcja zaleca podlaczenie Speakonem. Jak bedziesz mial czs, mozesz zerknac na wtyczke od tego Speakona i zobaczyc jak on dokladnie sie nazywa, bo widzialem na ebayu wtyczki i samemu mozna zrobic kabel, ale sa dwa rodzaje. Jakie sa twoje doswiadczenia? Ktore polaczenie jest lepsze?

Ale warto było kupować czy nie ? Postęp w dźwięku jest czy nie ? Najłatwiej jest to sprawdzić kiedy najpierw słuchasz muzyki z włączonym subwooferem a następnie go wyłączasz.

Napisz coś czy warto kupować subwoofer czy jednak nie.

RELa miałem dawno temu, wiem tylko że wtyk Speakon jest 4-pinowy a sam kabel ma 3 żyły:

Ukryta Zawartość

Tutaj reszta info:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RELa miałem dawno temu, wiem tylko że wtyk Speakon jest 4-pinowy a sam kabel ma 3 żyły:

Ukryta Zawartość

Tutaj reszta info:

Ukryta Zawartość

Fajnie, dzieki, o to mi chodzilo, bo sa dwa rozne rodzaje.

A na czym teraz smigasz jesli wolno zapytac?

Ale warto było kupować czy nie ? Postęp w dźwięku jest czy nie ? Najłatwiej jest to sprawdzić kiedy najpierw słuchasz muzyki z włączonym subwooferem a następnie go wyłączasz.

Napisz coś czy warto kupować subwoofer czy jednak nie.

Postep w jakosci brzmienia jest wielki, w koncu slysze to czego B&W nie moga zagrac.

Sub jest ustawiony tak, zeby gral ponizej 30Hz, a glosnosc doslownie minimalnie, mniej niz 1/4. Nie w kazdej muzyce sie odzywa, bo nie w kazdej jest taki bas, ale tam gdzie jest to jest zagrany a nie odciety i nie slyszalny.

Roznica w porownaniu do JBL e150p jest kolosalna, tamten subwoofer nie grl tych czestotliwosci, i druga sprawa to to, ze nie mozna go bylo tak nisko odciac.

W instrukcji napisane jest, zeby ustawic go w kacie, i tak zrobilem na poczatku, ale teraz po paru eksperymentach stoi na srodku miedzy kolumnami i uwazam ze tak jest najlepiej.

Jesli trafi sie jeszcze jeden taki sam jak ten to kupie i podlacze w stereo, ustawiajac kazdy z nich obok kolumny. Mialem kidys kolumny, ktore mialy w papierach pasmo przenoszenia od 32Hz, ale i tak nie graly tego co gra ten subwoofer, wiec moim zdaniem warto w cos takiego zainwestowac, bo brzmienie nabiera nowego wyrazu, glebii i przestrzeni nawet przy niskich poziomach glosnosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Polowalem na Quake żeby uzupełnić braki -moje Wharfedale 10.1 spadają -6db przy 45hz... Trafił mi się REL Q100E w doskonałej kondycji.12calowy woofer pracuje od 20-120hz przy ustawieniu depth.Długo go ustawiałem żeby <zniknął>z pomieszczenia ale efekt jest wiecej niż zadowalający.Podłączony oczywiscie przez neutrik speakon interconnect.Nie jest to może najszybszy sub,powiedziałbym nawet lekko mułowaty.Ale czego tu wymagać za równowartość 300pln...Nowy kosztował 500funtów 20lat temu. Jako ciekawostkę dodam że woofer to Westra SW 300-2808 czyli Tonsil na eksport.Troche mnie to rozczarowało bo delikatnie mówiac nie jestem fanem wyrobów Tonsila Alton,Altus.Ale REL to REL i konstruktorzy chyba wiedzieli co robią.Ogólnie bardzo polecam sub mki REL do upgrade systemu.Kolumny które schodzą do 20hz kosztuja kilkadziesiąt razy więcej.

Zakupiłem Quake'a w stanie igła, ale za nieco więcej niż 100eur i rzeczywiście super się sprawdza w stereo. Naprawdę warto zainwestować w Rel'a jeśli komuś bardzo zależy na doładowaniu niskiego pasma. Rel to solidna marka, ale prawdopodobnie będę go sprzedawał. Mam okazję posłuchać moich Audience 42 w innym pomieszczeniu około 18m2 i w końcu usłyszałem prawdziwe możliwości dynek i bas jaki potrafią z siebie wydobyć przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.