Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa wersja Tonsil GDN 13/50/9

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Kto coś na ich temat wie konkretnego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokazały się nowe wersje GDN 13/50/9. Widać, że nie jest to już wersja 13/50/9/1 która rózniła się od wersji ekranowanej tylko zdjęciem owego ekranowania.

W nowym wyrobie widać już że nabiegunnik ma mniejszą średnicę i nie został przygotowany do założenia ekranowania jak w starej wesji 13/50/9/1.

Parametry jakie podaje Akustyka Będzin są trochę watpliwe.

Parametry głośnika 12 ohm

Moc nominalna rms 50 W (wg IEC)

Moc maksymalna 100 W

Efektywność SPLref 88 dB

Pasmo przenoszenia 90 – 5000 Hz

Częstotliwość rezonansowa Fs 46 Hz

Impedancja nominalna 12 ohm

Rezystancja cewki - b.d.

Powierzchnia czynna membrany Sd 79 cm2

Dobroć mechaniczna Qms 4.9 [ 4.9 ]

Dobroć elektryczna Qes 0.53 [ 0,53 ]

Dobroć całkowita Qts 0.48 [

Objętość równoważna Vas 14 l

Masa układu drgającego Mms 9 g

Stała transformacji Bl 8,5 Tm

Średnica cewki 25 mm

Wysokość cewki 10,4 mm

Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm

Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm

Waga 2,75 kg

Wymiary 150,4 x 103 mm

Magnes 110 x 18 mm

Parametry głośnika 6 ohm

Moc nominalna rms 50 W (wg IEC)

Moc maksymalna 100 W

Efektywność SPLref 88 dB

Pasmo przenoszenia 90 – 5000 Hz

Częstotliwość rezonansowa Fs 46 Hz

Impedancja nominalna 6 Ω

Rezystancja cewki 5.5 Ω

Powierzchnia czynna membrany Sd 79 cm²

Dobroć mechaniczna Qms 4.9

Dobroć elektryczna Qes 0.53

Dobroć całkowita Qts 0.48

Objętość równoważna Vas 14 l

Masa układu drgającego Mms 9 g

Stała transformacji Bl 8,5 Tm

Średnica cewki 25 mm

Wysokość cewki 10,4 mm

Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm

Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm

Waga 2,75 kg

Wymiary 150,4 x 103 mm

Magnes 110 x 18 mm

Stare wersje 12om ekranowane miały dłuższa cewkę 13,4mm i podwójny magnes tej samej średnicy i taka samą wielkość szczeliny jak nowe, a jednak niższe Bl - wg znlezionych kart katalogowych 8,3 a nie 8,5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowe zamieszanie polega na notorycznym myleniu parametrów wersji 12 omowej z ekranowaną wersją i z nieekranowaną wersją 6 omową, które nie mogą mieć takich samych długości cewek więc nie mogą mieć identycznych parametrów.

Zamieszczane wykresy spl z pomiarów także dotyczą starych głośników w wersji nieekranowanej i 6-omowych, a doklejane są do wszystkich kart niezależnie od wersji. W czasach produkcji tych głośników do zestawów Excellence - wiec chyba ponad 12 lat temu, Tonsil w ogóle nie udostępniał ich pomiarów, prawdopodobnie nie znały ich nawet serwisy.

Obliczenia wskazują że parametry opublikowane w ogóle są fikcją, albo fs powinno być z 10 hz wyższe albo membrana cięższa, albo efektywność przynajmniej dwukrotnie niżsa (tak na oko oceniając).

Jakie są naprawdę parametry tych głośników ? Czy znajdę gdzieś realne dane na podstawie pomiarów, a może już ktoś kupił nowe wersje i coś o nich może powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118085-nowa-wersja-tonsil-gdn-13509/

Znając sytuację dzisiejszego tzw. "Tonsilu" po prostu poskladali głośniki z tego, co gdzieś udało się wygrzebać, napisali coś, co z grubsza wygląda prawdopodobnie i wciskają kit. Przecież wyburzyli komorę bezechową, zaklad oprocz jednego, bidnego baraczku nie istnieje, to czego się spodziewac???

A co ma do tego komora bezechowa. Takich komór jest w Polsce więcej, Każda większa politechnika ma taką.

Prosiłbym raczej o jakaś analizę tych danych, a nie tylko spekulacje o tym, że się komuś producent albo nazwa nie podoba. PRL nie powróci i już nie będzie "wielkiego" Tonsilu. Skupmy się raczej na tym co jest.

W czasach kiedy sytuacja Tonsilu była zgoła inna, informacje na temat tych głośników były tak samo dziwnie niespójne.

Prezentowane głośniki to konstrukcje najwyżej sprzed 10 lat, wiec nie wiem co tu do rzeczy ma jakieś "chwalenie się" starym Tonsilem?

Identycznie wyglądające kosze głośników znajdowały się w zestawach Denona, również takich, które nie wyglądały na wyroby tonsilowskie. Więc takie detale jak kosze czy magnesy przypuszczam bez trudu kupi się tam skąd kupuje się wszystkie głośniki.

Mnie interesuje jakie parametry w rzeczywistości mają te konkretne głośniki, ale widzę, że nic nie widzę na ich temat.

Kiedyś, zgłębiając temat również odniosłem wrażenie, że te głośniki są poskładane z tego, co się na pólkach ostało.

Jeśli chodzi o noty katalogowe, to niestety, ale do niektórych wersji tych głośników (np. nieekranowana 6 Ohm) są niedostępne. Swego czasu (ze 2 lata temu) ruszyłem nawet paru ludzi z Tonsilu i ProTonsilu - nie byli w stanie pomóc. Nie mieli już tych dokumentacji.

Wcześniej udało mi się nabyć te głośniki w wersji oryginalnej i pełnowartościowej, poskładałem na nich zestawy głośnikowe, pobrzmiewają tam razem z Morelami w budce BR.

Dla zainteresowanych opis budowy:

Ukryta Zawartość

Tu karta katalogowa, która kiedyś od kogoś otrzymałem:

post-18469-0-45054100-1423686048_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ileż ja juz miałem ofert kupna swoich kolumn opartych na tym przetworniku. :))) Odpowiedź zawsze ta sama: Absolutnie nie na sprzedaż.

Też tak miewam. Parę osób szukało subwoofera.

A co ma subwoofer do 5" głośniczka?

Niestety ale nawet w tych kartach katalogowych starych wersji podane parametry zgadzają się tak tylko tak jakby. W wersji 6 omowej ekranowanej tez zgadzały się tak jakby. Wykres spl w karcie katalogowej jest z wersji 6 omowej prawdopodobnie tej nieekranowanej, bo taka zmierzyli w 2007 roku.

Po prostu groch a kapustą. Te głośniki początkowo nie miały być puszczone do sprzedaży. Pojawiły się w ofercie z ceną pierwotną zaporową 175zł. Dopiero po plajcie Tonsilu, po 2004 roku gdy był już nowy byt Pro-Tonsil wyroiło się tych głośników pełno za cenę równą tej końcówce - czyli po. 75-90 złotych. I chyba nikt nie wie co tak naprawdę wtedy sprzedawano.

Wiem oczywiście, że za cenę powiedzmy do dwóch razy wyższą od obecnej za ten głośnik (obecnie chcą ok. 140zł.) jest już w czym wybierać i nie trzeba się akurat poświęcać dla Tonsilu. Ale po prostu zaciekawił mnie fakt, że skleili coś nowego po wielu latach nieobecności i zachwytów uzytkowników nad pierwowzorem.

Właśnie liczę na to, że ktoś kupił, zmierzył i powie jakie mają parametry.

Dobrze ze udało się to ustalić już dwunastym wpisem w wątku, bo pewnie nikt by się nie domyślił o co zapytałem na początku.

Jakbym miał kupić, żeby się przekonać, to bym kupił i nie pisał na forum. Nie byłoby mi do niczego potrzebne.

Ja właśnie kupiłem i pomierzyłam, ale nie piszę jak wyszły pomiary tu, na forum, bo nie jest mi to do niczego potrzebne.

Ja właśnie kupiłem i pomierzyłam, ale nie piszę jak wyszły pomiary tu, na forum, bo nie jest mi to do niczego potrzebne.

No to chociaż przyznaj że wywaliłeś pieniądze na śmietnik i straciłeś czas. Nie wiem do czego ten "wytwornik dźwięków" miałby służyć poza sprzętem inwalidzkim i wojskowym w warunkach pokoju.

Jak najbardziej popieram polski produkt wszelkiej maści, ale są granice. Patrzę na ten głośnik z lewej z prawej i nie rozumiem do czego on służy. Chociażby to SPL. Co z nim zrobić?

GDN 13/50/9/1 – 6R (bez ozn. POM) - Pomiar szumem różowym – wyniki uśrednione z czterech pomiarów.

Fs = 61.96 Hz

Re = 5.60 ohms[dc]

Qt = 0.44

Qes = 0.47

Qms = 5.96

Mms = 5.36 grams

Cms = 0.001267m/N

Vas = 13.49 liters

Closed Box Method:

Box volume = 11.87 liters

Diameter= 10.53 cm

GDN 13/50/9/1 – 6R (z ozn. POM) - Pomiar sinusoidą – wyniki uśrednione z czterech pomiarów.

Fs = 59.07 Hz

Re = 5.60 ohms[dc]

Qt = 0.46

Qes = 0.50

Qms = 5.65

Mms = 5.09 grams

Cms = 0.001430 m/N/s

Vas = 15.23 liters

Closed Box Method:

Box volume = 11.87 liters

Diameter= 10.53 cm

To było dawno i wielu szczegółów pomiarów już nie pamiętam.

Korzystałem z programu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję, ale skuteczność głośnika opisuje pomiar SPL mikrofonem. Syntetyczne wartości zmierzone linijką i wagą oraz wyliczone nie odwzorowują faktycznego zachowania się membrany. Producent przecież podał charakterystykę SPL która jest jakimś wynikiem prac, zmierzoną w warunkach lepsze niż twoje.

To było dawno i wielu szczegółów pomiarów już nie pamiętam.

Czyli nie mierzyłeś tej aktualnej wersji sprzedawanej przez Akustyka Będzin ?

Ukryta Zawartość

Zauważ, że nowy głośnik od starego różni się kształtem nabiegunnika. To nie jesty ten sam GDN 13/50/9/1 który był sprzedawany kiedyś. Na pierwszym zdjęciu wyglada jak poprzedni model. Ale dwa koleinę zdjęcia ukazują glośnik w którym jest mniejszy nabiegunnik nieprzystosowany do założenia ekranowania.

Jak najbardziej popieram polski produkt wszelkiej maści, ale są granice. Patrzę na ten głośnik z lewej z prawej i nie rozumiem do czego on służy. Chociażby to SPL. Co z nim zrobić?

A co jest nie tak z SPL ?

Ukryta Zawartość

Ale pytam poważnie. O co Tobie chodzi. Co widzisz takiego tragicznego w SPL ?

Poziom? 86-88 db z 12omowej impedancji (11,3 Re), jest wg Ciebie za niską wartością ? Czy masz na myśli coś innego ?

To jest głośnik nisko-średniotonowy i nie prawda, że "normalny" ma płaski przebieg SPL. Większość normalnych właśnie nie ma płaskiego przebiegu SPL

Poza tym wykres który jest w karcie dotyczy starego głośnika w wersji 6omów. Miałem gdzieś wykres który dał kiedyś Tonsil z pomiarów wersji 12 omowej ekranowanej i wyglądał jednak odmiennie. Niestety nie mogę teraz odnaleźć, może nie ściągnąłem go ze strony pro-tonsilu.

Dokładniej to wyglądał tak jak typowe głośniki twardomembranowe tej wielkości - czyli dość równo w górę, potem dołek i pik rezonansowy powyżej 6kHz. Czyli całkiem standardowo.

Taki kształt jak pokazany bez problemu wyrównuje zwrotnica 12db/okt lub układ rlc

Jednak charakterystyka za szybko i za ostro się załamuje jak na taki mały głośnik. Tak ostro że co z tym zrobić. Pozostaje wtedy niska skuteczność, wąskie pasmo, zero zysków.

Normalny woofer ma płaskie SPL przez kilka oktaw. Ten to jedno wielkie zbocze. Po co?

Zadaj sobie trud i przeczytaj w jakich warunkach zostal wykonany pomiar. Jak Ci sie nie chce, to podpowiem - w obudowie zamknietej 9 litrow. Gdyby glosnik zamontowac w odgrodzie jak to zwykle robia inne firmy, to pomiar mialby zupelnie inny wykres.

Zadaj sobie trud i przeczytaj w jakich warunkach zostal wykonany pomiar. Jak Ci sie nie chce, to podpowiem - w obudowie zamknietej 9 litrow. Gdyby glosnik zamontowac w odgrodzie jak to zwykle robia inne firmy, to pomiar mialby zupelnie inny wykres.

Zadałem sobie ten trud kochany, widziałem to. Wolałbym żeby było mierzone jak u innych producentów. 9 litrów, a jakie wymiary konkretnie? Może w kulistej obudowie? Poza tym na niską skuteczność, nieoptymalną impedancję (bo kto robi wzmacniacze pod taką impedancję), szybkie i agresywne załamanie na górze ten mój trud lekiem nie będzie.

Jaka znowu nieoptymalna impedancję? Widze tam bardzo optymalna impedancję określoną na znamionowo pośrednią 6 om Przy Re=5,5 oma mogli ten głośnik określić jako 8 omowy, tak robi większość producentów.

Niska skutecznosc? A jaka ma miec skutecznosc glosnik midbasowy o tak malym Sd? Oczywiscie ze bedzie niska. W impedancji nie widze zadnego problemu. Nic strasznego w nim nie widac, co by wymagalo jakis specjalny zabiegow ze zwrotnica i wzmacniaczem.

I w którym miejscu za szybko i za ostro się załamuje ? Akurat dołączony rysunek ma się nijak do rzeczywistości, ale nawet na jego podstawie nie da się powiedzieć ze coś tam jest za szybko czy za ostro. jak pisałem normalny wykres pracy twardej membrany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.