Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski analizator widma na bazie Technics SH-GE70

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

O co chodzi ?

Od kiedy pamiętam zawsze podobały mi się " skaczące słupki " w korektorach z analizatorami widma .

Jednym z najciekawszych tego typu analizatorów jest Technics SH-GE70 .

Ma trzy możliwości wyświetlania wizualizacji , jest łatwo dostępny i jednym z najbardziej efektownych analizatorów .

W tytule podałem " audiofilski " . Dodatek do tytułu nie do końca przewrotny a chodzi o to jak wpiąć taki analizator w dobrej klasy system tak żeby nie popsuć jego brzmienia i tak żeby nie dodawać kolejnej pętli masy .

W korektorze mamy wejścia analogowe . Przepuszczając przez niego sygnał ten ulega dużej degradacji .

Można też sygnał w taki korektor puścić jak mamy dwa wyjścia w CDku czy DACu ale po co łączyć masy naszej elektroniki z kolejnym klamotem ?

Rozwiązanie jest proste .

Kupiłem za około 60zł DAC z wejściem optycznym i zasilaczem montując go w korektorze pod wejście liniowe .

Wyjście optyczne mamy w większości urządzeń i przeważnie jest nieużywane . Nie ma pętli masy czy degradacji sygnału .

Co ciekawe na takim analizatorze widać jak są nagrane płyty . Zarówno głośność jak i równowaga tonalna czy dynamika .

Dodaje też " życia " w systemie .

Temat należy traktować jako zabawę oczywiście , chociaż można zastosować lepszego DACa i wypuścić taki sygnał dalej zdając sobie jednak sprawę że nie należy oczekiwać wysokiej jakości brzmienia jak sygnał przejdzie przez elektronikę tego korektora .

Kilka pomocnych fotek dla zainteresowanych .

Fotka 1

Model ten z wyłączonym przyciskiem POWER jest i tak zasilany biorąc jak pamiętam 6W po to żeby sygnał przez niego przechodził gdy jest wyłączony .

U mnie zostało to ominięte . Zmostkowałem ścieżki które łączył wyłącznik a do niego został podciągnięty kabel wpięty w obwód zasilania trafa - szare kabelki .

Zbędne ścieżki zostały usunięte - widać to na fotce .

Fotka 2

Widać na niej taśmę idącą od gniazd na tylnej ściance do elektroniki i dwa zagięte druciki od wejścia liniowego w które zostanie wpięty DAC

Fotka 3

PCB od spodu w miejscu gdzie wchodzi taśma z fotki 2 .

Na zdjęciu widać gdzie wlutowane są kable które z drugiej strony są wpięte w DACa

Czerwony = kanał prawy

Fotka 4

Widać szare kabelki z naszego włącznika z przodu które są wstawione w miejsce zworki którą należy wylutować.

Po lewej stronie wybebeszony z obudowy zasilacz 5V naszego DACa i miejsce jego wpięcia .

Fotka 5

Widok zmontowanej całości bez spinania kabli żeby łatwiej było zobaczyć połączenia .

Zasilacz i DAC jest zamontowany na taśmę dwustronnie klejącą .

Fotka 6

Kabel optyczny . Otwór w ściance zrobiłem wiertłem 8,5mm a sam DAC trzyma się na dobrej taśmie dwustronnej .

Jak widać poszedłem na wygodę i zastosowałem kawałek oryginalnego kabla RCA .

Z DACa wlutowałem jedynie gniazdo coax .

Ale gdyby DAC padł to bez problemu wstawiamy drugi .

Koszt zabawy to jakieś 80zł wliczając zakup kabla RCA i taśmy dwustronnie klejącej .

Temat dodałem jako ciekawostkę a może i ktoś inny się skusi ?

Pozdrowienia dla lubiących " skaczące słupki "

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-65775000-1423586805_thumb.jpg

post-13108-0-71667200-1423586814_thumb.jpg

post-13108-0-40170300-1423586825_thumb.jpg

post-13108-0-49561200-1423586833_thumb.jpg

post-13108-0-34879400-1423586845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi też zawsze podobały się latające słupki. Pół młodości chorowałem na diodowy analizator widma z jakiegoś radioelektronika, ale jak zaczęło mnie być stać na zakup diod led, to mi przeszło. ;)

Jeżeli ten wyłącznik nie jest przystosowany do przełączania prądu pod napięciem 230V, w szczególności na obciążeniu o charakterze indukcyjnym, to szybko wypalą mu się styki. Pomóc (przynajmniej na jakiś czas) mógłby gasik z kondensatora typu Y2 o wartości 1-3n3 i rezystora 100-470R połączonymi szeregowo i wpiętymi równolegle ze stykami.

Zasilacz impulsowy wpięty z tą samą listwę co system audio może powodować degradację dźwięku, ale pisze to osoba, mająca wpięty serwer audio (zasilacz jak do lapka 19V 2A) w listwę zasilającą resztę audio. :)

Rozbierałeś tego DACa? Ciekawiło mnie zawsze na czym to jest zbudowane tzn. jaka kość D/A, odbiornik.

Mi też zawsze podobały się latające słupki. Pół młodości chorowałem na diodowy analizator widma z jakiegoś radioelektronika, ale jak zaczęło mnie być stać na zakup diod led, to mi przeszło. ;)

Pamiętam jak z kolegą w internacie złożyliśmy taki analizator na 100 diod . 10 słupków x 10 diod .

Pamiętam że można mu było tak ustawić szybkość pracy że zasuwał aż miło :)

Wtedy taki Technics był odległym marzeniem ...

Jeżeli ten wyłącznik nie jest przystosowany do przełączania prądu pod napięciem 230V, w szczególności na obciążeniu o charakterze indukcyjnym, to szybko wypalą mu się styki. Pomóc (przynajmniej na jakiś czas) mógłby gasik z kondensatora typu Y2 o wartości 1-3n3 i rezystora 100-470R połączonymi szeregowo i wpiętymi równolegle ze stykami.

Styki połączyłem równolegle a jak się zjarają to coś pokombinuje .

Zasilacz impulsowy wpięty z tą samą listwę co system audio może powodować degradację dźwięku, ale pisze to osoba, mająca wpięty serwer audio (zasilacz jak do lapka 19V 2A) w listwę zasilającą resztę audio. :)

Tak , wiem i nawet myślałem o zwykłym zasilaczu ale odpuściłem .

Miało być prosto i tanio , jedynie OSCONa dałem na wyjściu .

A to i czy będzie zakłócał / wpływał sprawdzę na dniach .

Rozbierałeś tego DACa? Ciekawiło mnie zawsze na czym to jest zbudowane tzn. jaka kość D/A, odbiornik.

Tak ale nie zwróciłem uwagi co tam jest bo jakość w tym momencie nie miała znaczenia .

Myślałem jeszcze zrobić w druga stronę - AD i wpiąć sygnał z decków ale nie znalazłem takiego przetwornika w niewielkich pieniądzach

Też sobie zrobiłem w dawnych czasach 10x10 diod z jakiejś gazety i wmontowałem w korektor Diora FS 042, w to miejsce gdzie sa takie sinusoidy :) Mam na strychu cały czas.

Ciekawe czy klocki, które lutujemy teraz, też będą tak nieprzydatne za 20 lat?

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie : jeżeli mój amplituner pracuje w paśmie 20hz-20khz a korektor sh-ge70 posiada siedem ustawień od 63hz-12,5khz to czy ten korektor obcina mi zakres dźwięków który dostarcza amplituner czy może słychać je wszystkie, te np. 20khz tylko przechodzą przez niego bez regulacji? Proszę o odpowiedź.

Może nie wszystko zrozumiałem ale czemu tyle kombinacji przy podłączeniu tego czegoś.

Większość wzmacniaczy posiada analogowe wyjście REC i wystarczyło z tego wyjścia pobrać sygnał.

Bo zniweczymy Hi End'a.

Sygnał na korektor tylko światłowodem.

Żadnych elektrycznych połączeń.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Może nie wszystko zrozumiałem ale czemu tyle kombinacji przy podłączeniu tego czegoś.

Większość wzmacniaczy posiada analogowe wyjście REC i wystarczyło z tego wyjścia pobrać sygnał.

Większość wzmacniaczy wysokiej klasy nie posiada takiego wyjścia i będzie ich coraz mniej .

Dla przykładu mój obecny wzmacniacz Denon PMA2020AE posiada 2 pary takich wyjść .

Wyjścia te są nieaktywne do momentu wyłączenia funkcji DIRECT a w tym momencie w tor sygnałowy załączony zostaje również preamp tego wzmacniacza i nawet bez regulacji jakość brzmienia siada o dobra klasę niżej .

Łączenie optykiem to najmniej inwazyjny sposób podłączenia czegoś takiego w naszym systemie .

Hm przecież montowanie przetwornika dac powoduje wiele przekłamań względem sygnału który idzie na wzmacniacz. Przerost formy nad treścią ale zawsze to jakaś zabawa.

Do analizy widma można wykorzystać dsp z serii 8000 behringera.

Jak go oceniasz brzmieniowo w porównaniu do XINDAK-a którego miałeś ?

Na PW Tomek , niech temat zostanie o tym o czym jest .

Hm przecież montowanie przetwornika dac powoduje wiele przekłamań względem sygnału który idzie na wzmacniacz.

Jakich znowu przekłamań ?

Przerost formy nad treścią ale zawsze to jakaś zabawa.

Przeczytaj jeszcze raz tytuł wątku i jego cel .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.