Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Revolution DC6T SE , jaki zestaw do tych kolumn.

mario7612

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, postanowiłem zasięgnąć porady na tym forum odnośnie doboru wzmacniacza , odtwarzacza cd oraz ewentualnie odtwarzacza sieciowego kabli itd, byłem na odsłuchach ale miałem do wybory ww kolumny,i Dali icon 6 oraz jeszcze Kef q500 i tańszych kilka modeli , zdecydowałem się na tannoy bardziej mi przypasowały poza tym cena była kusząca za DC6T choćby dlatego że końcówka serii i stąd niższa cena, pokój 18 metrów muzyka , klasyczna , filmowa, blues, jazz rock itd. Na odłsuchach był wzmacniacz Cambridge Audio Azur 651a i cd tej serii, później Rokasan Kandy K3 oraz Audiolab 8200a plus 8200cd. Najlepszy według mnie był Roksan ale odpada z uwagi na wysoką cenę jak dla mnie , Chciałbym zorientować się czy czy są jakieś inne dobre opcje dla tych kolumn oczywiście mogą być i używane.

Witaj,

Posłuchaj elektroniki Nad C356 BEE / C546 BEE, w danym budżecie cieżko będzie znaleźć lepsze rozwiązanie, dodatkowo konfiguracja taka jest jak najbardziej polecana i wybierana przez Klientów po odsłuchach.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybrałeś rewelacyjne kolumny, bardzo wdzięczne, ze świetną stereofonią i bardzo zrównoważone.

Jeśli nie chcesz przepłacić model NAD 356 będzie bezpiecznym wyborem.

Idąc w kierunku REGA, ROKSAN, itp polecam Ci jednak odsłuch. Z wypożyczeniem sprzętu do domu.

Kolumny lubią wzmacniacz mocniejszy z delikatnie wyeksponowanym dołem, choć Twoje preferencje mogą być inne

Mam te kolumny od niedawna tylko w wersji podstawowej.

Powiem tak jak się wygrzały i przy prawidłowym ustawieniu, trochę się z nim męczyłem jest ...... rewelacja.

U mnie gra z NADem 356 BEE,

Wypożycz za kaucją do domu i zobaczysz czy Ci leży.

CA Azur, Audiolab to chyba faktycznie nie ten kierunek.

Roksan, Rega jak najbardziej.

NAD (mimo, że nie jestem fanem marki) akurat z tymi kolumnami powinien zagrać spokojnie i przyjemnie.

Jeśli jednak Tannoy'e mają się zmagać z rockiem, jazzem i muzyką filmową to rzuć okiem na ATOLL IN80 SE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... to wariat, ale taki którego można słuchać długo, bez zmęczenia i z wypiekami na policzkach (taka przeciwwaga dla NAD).

Sam używałem IN100SE, potem AM100SE a teraz AM200SE (czyli wchodzę na na kolejne szczebelki tej samej drabiny).

CD chyba bym już nie kupował - dobry DAC lub DAC/Streamer to chyba już dziś właściwsza droga, zwłaszcza w sprzęcie budżetowym. Atolle są dobre ale drogie (ST100 to wydatek rzędu 6.500, ST200 to już 8.500) ale może warto się skusić na SM6 (zwłaszcza, że 1sza wersja jest wciąż do kupienia za nieco ponad 2000).

Pzdr, P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lubię sobie pogrywać ... 

...a to ,ja mam jeszcze inne pytanie,chodzi mi o pieniądze.Ile wcześniej kosztowały,a ile teraz?Aktualną cene łatwo poszukać,ale wcześniej po ile chodziły , to chyba nie....

A ja Ci polecam posłuchać Tannoy z Marantzem, np. Marantz pm 7004, Marantz na 7004, ew. wzmacniacz z wyższej serii 8005, no i dobór Marantza sieciówki. Warto posłuchać, bo bardzo dobrze się zgrywają z Marantzem. Pozdrawiam

Mam te tannoye w wersji podstawowej od dwoch dni i z coplandem jazz,blues gra wysmienicie ale juz ostrzejszy rock zaczyna męczyć.Jednak kolumny są jednymi z ciekawszych skrzynek jakie miałem w domu.Jak ktos ma chec to za 2400 są do zabrania z tego co wiem to mają pol roku .Pieknie budują scene i bardzo latwo znikają w pomieszczeniu.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

...a to ,ja mam jeszcze inne pytanie,chodzi mi o pieniądze.Ile wcześniej kosztowały,a ile teraz?Aktualną cene łatwo poszukać,ale wcześniej po ile chodziły , to chyba nie....

Kupiłem je na Wyspach i póki co cena jest od 500 funtów za SE i od 350 za DC6T, w Polsce jak się nie mylę to 6-7 tys za parę więc dużo drożej. Odnośnie Twojego pytania to wcześniej kosztowały tutaj 1200-1500 ale od początku 2014 cena systematycznie spadała, z tego co wiem to wchodzi nowy model i wygląda na wietrzenie magazynów.

Dzięki za wszystkie wskazówki, zważywszy że kupiłem kolumny z bardzo dobrą średnicą i górą to być może Nad który ma mocno schodzący bas będzie dobrym rozwiązaniem ale trudno mi będzie o odsłuch Nada a cena w UK jest 500 i więcej i mało sklepów go oferuje, na osłuchach Roksan K3 po przełączeniu z CA 651 to była duża różnica teraz czy Kandy K2 którego mogę kupić nowego za 500 nie byłby też dobrym wyborem? czy brzmi podobnie do Nada 356? W podobnej cenie jest też Marantz 7005 a 8005 jest dostępny za 650 w tej chwili tyle ile Arcam Fmj a19. Dodam jeszcze że myślałem o audiolab 8200a ale według mnie nie wypadł on dużo lepiej niż CA a jest co najmniej dwa razy droższy tutaj, oczywiście z Tannoyami z innymi nie słuchałem więc nie chcę byćteż przeciwnikiem Audiolaba bo opinie ma bardzo dobre.

ostrzejszy rock zaczyna męczyć

pod jakim kątem? Słucham rocka i nic z tych rzeczy.

Kupiłem je na Wyspach i póki co cena jest od 500 funtów za SE i od 350 za DC6T

Nie ma obecnie lepszych kolumn niż te, w tej cenie za nowe.

wchodzi nowy model i wygląda na wietrzenie magazynów.

tak jest nowy model. Angole wyprzedają starsze. Tak ja kw zeszłym roku było u nas z Monitor Audio, ludzie się rzucali jak na ciepłe bułeczki. Polski dystrybutor z pazerności woli podnieść cenę nowych a starsze wyprzedawać pomału w "normalnej cenie"

Audiolaba sobie odpuść, jest za bardzo sterylny. PM 8005 będzie odpowiedni.

pod jakim kątem? Słucham rocka i nic z tych rzeczy.

Brakuje mi dołu i jest za płasko przez to ale np.wczoraj szczęka mi opadła jak zagrała płyta nalepy i kate bush.Gdyby tak brzmiała reszta moich płyt to byłby koniec poszukiwań..

Trzeba przyznać że stereofonia i soprany z środkiem są piękne.

Jaki masz wzmacniacz? Odsuń je od ściany u mnie to pomogło? pobaw się z ustawieniem kolumn. Przy prawidłowym rozstawieniu potrafią posmyrać brzuszek.

Napisz o ustawieniu może pomogę.

Wszystko jest do skorygowania u mnie np bi-wire na gore monkey cable posrebrzane a na dol wireworld solstice 7 roznica w dolnych rejestrach jest spora.Wszystko jest klarownie srednie I gora perliste basik jest super.Polecam wyprubowac takie polaczenie.

Wszystko jest do skorygowania u mnie np bi-wire na gore monkey cable posrebrzane a na dol wireworld solstice 7 roznica w dolnych rejestrach jest spora.Wszystko jest klarownie srednie I gora perliste basik jest super.Polecam wyprubowac takie polaczenie.

Mysle ,ze moj copland jest po prostu za jasny do nich choc mam niezly dylemat czy ich nie zostawić.Potrafią zaczarowac wlasnie stereofonią i tą pieknie zszytą średnicą z gorą..echh

Jaki masz wzmacniacz?

Sytuacja wygląda tak że kolumny stoją jeszcze w pudłach , jedną wyjąłem żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku i do pudła z powrotem. Otóż nie mam w tej chwili żadnego wzmacniacza , starego sprzedałam wcześniej z resztą i tak by się nie nadawał. Na dzień dzisiejszy zostają mi tylko odsłuchy. Byłem do tej pory na dwóch i dalej zamierzam sprawdzić Marantza 8005 i Roksana K2 może jeszcze coś innego już tylko z Tannoyami.

Czy ktoś bezpośrednio miał porównanie tych dwóch wzmacniaczy? Roksan K3 zagrał świetnie ale jak ju z pisałem cena jak dla mnie za wysoka . bardziej K2 jest w moim zasięgu cenowym.

Audiolaba 8200 raczej już skreślam nie wypadł dobrze, z tymi kolumnami.

Odnośnie kabli i interkonektów, lepiej bi -wire czy nie? i w jakie marki i ceny uderzyć oczywiście żeby też cena nie dorównała podłogówkom :) tym bardziej że nie były aż tak drogie .

Ja gram na kandy k2 I tanno dc6t se I jestem bardzo zadowolony.Bi-wire juz pisalem wyzej w mojej opini gra duzo lepiej niz na single wire.Kable sobie wypozycz I posluchaj ja prubowalem kilka od ultralinkow qed chord I kilka innych a na dzien dzisiejszy monkey srebro gora I wireworld na dol I to jest najlepsze polaczenie jakie uzyskalem ale wiadoma kazdy ma swoj gust.

Bi-wire juz pisalem wyzej w mojej opini gra duzo lepiej

Co się poprawiło przez bi wire?

Tak sięzastanawiam czy przez co Że Roksan ma tylko jedno wyjście Glosnikowe czy to aby nie jest to samo co podłączanie na jednych przewodach.

Jaka różnica czy wychodzi z jednego gniazda czy trafia do jednego gniazda...

Podsumowując, mam kolumny i dalej nic więcej. Czy jakikolwiek Marantz pociągnie te kolumny w dolnych rejestrach tak jak np Nad356 lub Roksan K2 lub inny podobny?

Niektórzy polecają PM 8005, nie pytałbym się o tą markę zbytnio gdyby tylko chodziło o stereo , wtedy poszedłbym na pewno w innym kierunku, chodzi o to że niedługo chcę też kupić ampli av i nie ukrywam że rozglądam się za serią SR np 6009 lub 7009 i tak się zastanawiam jakby to wyglądało i grało z PM 8005 lub czymkolwiek od Marantza. W serii SR miałbym kino plus network streaming itd , zostałby mi tylko CD np CD6005. Co Wy na to ?

A może jakiś wzmak inny plus reszta Marantz?

Ale po co ci ten amplituner? Będziesz rozszerzał o kolejne głośniki?

Jeśli zależy Ci na samym streamingu weź sobie Yamahe RN500,

Weź sobie tą Yamahe albo NAD356, to są wzmacniacze na ktorych się nie zawiedziesz. z Marantza musiał by to być model PM800x, jednak sa one za drogie w mojej opinii.

Ale po co ci ten amplituner? Będziesz rozszerzał o kolejne głośniki?

Tak, mam zamiar za niedługo coś dokupić lub pokombinować z tych co mam , narazie mam tylko fronty i ze starego zestawu coś tam. Dlatego myślę też o amplitunerze , wolałbym AV z różnymi funkcjami a wzmak do stereo, zainwestowałem dużo w telewizor około 10 tys więc naturalnym jest że przydałby się dobry dzwięk jak jest dobry obraz. , pomyślałem o klockach Marantza , dodałeś na końcu że są drogie ok, zgodzę się ale w Polsce, w Uk ceny są nawet 50% niższe. np Pm8005 kosztuje już 600 funtów i cena spada a w Polsce 5k zł.

Co do Nad 356 nie mam możliwości odsłuchu i jest dosłownie dwa chyba sklepy internetowe które go oferują i to w cenach absolutnie droższych niż w Polsce np 600 funtów , dodam tylko że Roksan K2 w Riecher Sounds już kosztuje tylko 400 od dzisiaj.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś porównywał pm 8005 z jakimś roksanem , nadem itd jak wypadł przy nich?

Mam możliwość kupić jeszcze używany Pm 15s2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.