Skocz do zawartości
IGNORED

Mingda Mc34 ASE vs Cayin MT-35s

urkoni

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałeś że firmy typu AR,VTL,Manley,Amplifon,Phast kupują transformatory wyjściowe w PRC ???

I że to nie one determinują brzmienie wzmacniacza ???

Ja sobie wypraszam, dokładnie wiem co determinuje brzmienie w wzmaku lampowym, układ, trafa głośnikowe, prąd, lampy wejściowe, mocy lampy dokładnie w tej kolejności

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Bo wszystko się rozbija o moc!!,

wzmaki z klasą A i niską sprawnością radzą sobie z dociążeniem kolumn w dolnym zakresie,

Chociażby taki Cayin MT-35 radzi sobie lepiej od MingDa MC34, gdyż ma niższą sprawność: 12% vs 27%

Ciekaw jestem jaki ma pobór mocy Unison Research z EL34

Prawda. Miesiąc temu słuchałem Unison Research na pojedynczej EL34 na kanał 12watt z naszymi kolumnami ARCADA i robił z nimi co chciał, dynamika ,rozmach i bardzo dobra barwa,oczywiście swoje sterujące powkładałem aby wycisnąć z niego wszystko. Dlaczego tak dobrze gra ? Dobry projekt i dobre transformatory głośnikowe.

Czy Studio16Hertz miał możliwość przetestować MingDa MC368-B902 ?

wzmak z KT90 o mocy wyj. 18W i sprawnością z rzędu 11%

Ciekaw jestem jaki ma pobór mocy Unison Research z EL34

Wedlug danych producenta 85W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bo wszystko się rozbija o moc!!,

wzmaki z klasą A i niską sprawnością radzą sobie z dociążeniem kolumn w dolnym zakresie,

Chociażby taki Cayin MT-35 radzi sobie lepiej od MingDa MC34, gdyż ma niższą sprawność: 12% vs 27%

co ty za bzdury wypisujesz?!

na tym filmiku z Cayinami nawet żeden piec nie jest włączony !!!

co ty za bzdury wypisujesz?!

na tym filmiku z Cayinami nawet żeden piec nie jest włączony !!!

Całkiem możliwe, to pewnie jaki chwyt reklamowy ;)

A tu dla tych co wciąż gonią i gonią za króliczkiem ;)

pal licho te filmiki chodzi o to co napisałeś

Masz na myśli to dygresję na temat mocy ?

też całkiem możliwe, poprostu wiąże luźno fakty,

aczkolwiiek można to porzeć wzorami i zasadami funkcjonowania wzmacniaczy lampowych,

podsumując moc znamionowa a osiagnieta w ukladzie to mogą byc dwie rozne wartosci,

im większy pobór mocy, tym sprawniejsze są układy

niestety zbyt duże obciążanie na wyjściu na wplyw na zywotnosc lamp.

Elmero.

Jak nie chodzi tu o pomieszczenie ? Wiadomo że MC-10L ma dużo basu, co jest spowodowane jego gorszą kontrolą. Wiadomo że z podłogówkami będzie lepiej w większym pomieszczeniu, bo tego basu będzie mniej czyli będzie poprawniej. To że nie radzi sobie do końca z basem, nie znaczy że nie może być całkiem dobrze. Aby było lepiej w moim pomieszczeniu, przeskoczyłem z połogowych na monitorki a nawet minimonitorki. Mogę dodać że myślałem o zmianie chińczyka na Creek Destiny. Miałem go parę dni na testy. Jednak nie zaskoczył mnie w dolnych rejestrach niczym czego nie mógł mi dać MC-10L. Było bardzo podobnie. Jeśli nawet było lepiej z Creek na dole, to przełączając potem na lampę nie miałem absolutnie żadnego dyskomfortu. Po tym porównaniu stwierdziłem że nie mam szans dostać niczego w podobnej i trochę większej kasie, więc postanowiłem pogrzebać w bebechach chińczyka (nie osobiście). Nie jestem pewien, ale po tuningu być może chinol w tym momencie zbliżył się pod względem basu do tego Creeka. Moje pierdziawki mają efektywność 86dB i uważam że wzmacniacz radzi sobie z nimi bardzo dobrze. Może ten bas cały czas nie jest wzorcowy, ale reszta pasma potrafi mi to wynagrodzić. Swoją drogą w tym momencie mojej audio wycieczki, bas jest dla mnie najmniej ważną częścią pasma. Ważne aby istniał i było go słychać i czuć na klacie (a tak teraz jest). Najważniejszą jest średnica i góra. Jeśli bas będzie miał trochę gorszą kontrolę (zaznaczam: trochę), korona mi z głowy nie spadnie.

Masz na myśli to dygresję na temat mocy ?

też całkiem możliwe, poprostu wiąże luźno fakty,

aczkolwiiek można to porzeć wzorami i zasadami funkcjonowania wzmacniaczy lampowych,

podsumując moc znamionowa a osiagnieta w ukladzie to mogą byc dwie rozne wartosci,

im większy pobór mocy, tym sprawniejsze są układy

niestety zbyt duże obciążanie na wyjściu na wplyw na zywotnosc lamp.

Jest dokładnie odwrotnie im sprawniejszy jest układ tym wzmacniacz bierze mniej "prądu"z sieci

Jak obciążenie jest dostosowane do impedancji odczepu to nie ma problemu a wzmacniacz lampowy oddaje taką samą moc na 4 i 8 ohmach

Może byś napisał coś z autopsji a nie luźno wiązał fakty po zassaniu od wujka google po to do niczego nie prowadzi

Przepraszam za OT czy moglby mi pan powiedziec jakich lamp sterujacych pan uzyl.

Co z wymienionych byloby godne polecenia:

NOSy RFT, Tesle, Siemensy czy cos z nowej produkcji Mullard, Genalex, psvane?

Jesli to przeszkadza piszacym w tym watku moze byc wiadomosc prywatna.

Pozdr.

Mam na imię Grzegorz. Amperexy zagrały.

Myślałeś że firmy typu AR,VTL,Manley,Amplifon,Phast kupują transformatory wyjściowe w PRC ???

I że to nie one determinują brzmienie wzmacniacza ???

Mam nadzieję że ludzie kupując auto nie myślą że taniej to lepiej....

ps.

Tranzystor Mcintosh np. (ma 7000) czemu stosuje transformatory wyjściowe własne ???

To jest odpowiedż na Twoje pytanie o kluczowym elemencie układu...lampowego.

Transformatory głosnikowe to podstawa. Powie to każdy konstruktor .Amplifon to potwierdzi.

Miałem u siebie z 6 wzmacniaczy na GM 70 ,żaden nie miał takiej petardy basem jak SET 42 .

W całym pokoju mam wykładzinę + spore wygłuszenie. Faktem jest że chińczyk ma ciężki bas. Niektórym nawet to się podoba. Mnie trochę mniej.

Ostatni egzemplarz MC10L sprzedałem koledze do salonu trudnego alustycznie (sciany karton gips) ,jedna kolumna pod schodami druga przed wejściem na piętro domu jednorodzinnego z monitorami naszymi na papierowym 18cm Seasie . Sprzęt kalibru cięższego ma w innym pomieszczeniu. W salonie z dala od ścian defektu wolniejszego basu nie słychać ,gra dobrze, a zdecydowanie barwa z EL34 jest korzystniejsza niż tranzystor 2-3 tyś .który próbowaliśmy w tej akustyce i nie sprawdził się (Rotel, Audiolab ,Creek). MC10L po prostu tylko do podłogowych kolumn nie polecam lub cięższych monitorów. Był jeszcze MS34D Yaqina ten był szybszy od MC10L porównywalny z Mingda MC34A(PL),bo trzeba tu podkreślić jeżeli mówimy o wolniejszym base z MC34 Mingdy to on jest i tak szybszy od MC10L i tu nie można się pomylić . Zabawa w zmianę lamp zawsze wnosi od brzmienia standardowego ,przypisanego danemu modelowi zmiany i to często jest tak iż ktoś uzyska dobry kompromis pod jego system odsłuchowy.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ja mam ms-34 yaqina i ,w stanie fabrycznym ,grał zdecydowanie lepiej ,od mc-10l też stan fabryczny jestszybszy i dynamiczniejszy,a po zmianie lamp ,to już nie ten wzmacniacz ,z tym się zgodze- racja panie grzegorzu,święta racja

• 2 tygodnie później...

Jestem świeżo po porównaniu w moim systemie mingdy co prawda wersji A oraz cayina MT-35s

Minga już wygrzana, cayin rozpakowany świeżutki bez żadnej rozgrzewki

co mogę powiedzieć cayin już zamówiony.

witam,gdzie mogę kupić 34-pl od Mingda?

Obecnie już tylko rynek wtórny. Mingda zaprzestała produkcji wzmacniaczy w wersji PL czyli tańszych odmian specjalnie na rynek polski. Ale ostatecznie próbuj w Elektropunkt.pl to dystrybutor Mingdy.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.