Skocz do zawartości
IGNORED

Mingda Mc34 ASE vs Cayin MT-35s

urkoni

Rekomendowane odpowiedzi

MC34-A-SE-001,w750.jpg

3.jpg

Witam serdecznie

Obie lampki są w zbliżonej cenie i obie na lampach mocy EL34.

Czy ktoś z forum miał okazję porównać te wzmacniacze ze sobą?

Może ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami odnośnie brzmienia i budowy tych wzmacniaczy?

Co jest ich mocną stroną i jakie mają słabości oraz wady?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/117999-mingda-mc34-ase-vs-cayin-mt-35s/

ten drugi ,dużo ładniejszy !

Ja wolę słuchać niż patrzeć :)

W pewnym sensie się z Tobą zgodzę, lecz ja napiszę że z wyglądu Cayin jest nie tyle ładniejszy, co zgrabniejszy :))

Przecież był wątek o tych wzmakach w starciu. Jeśli dobrze pamiętam Cayin gra lepiej wg. niektórych osób.

Nie mogę odszukać tego tematu :(

Help me PiotrJ

Na końcu wątku wjeżdża Cayin ;)

Nie mogę wklejać linków wuj wie dlaczego. Tytuł Mingda 34-A lub wersja PL

No tak, ale tam jest mowa o Mingda MC34-A a nie MC34 ASE. A podobno te wzmacniacze różnią się od siebie brzmieniem?

No tak, ale tam jest mowa o Mingda MC34-A a nie MC34 ASE. A podobno te wzmacniacze różnią się od siebie brzmieniem?

To faktycznie inne wzmacniacze. MC34-ASE to mozna rzec flagowy model Mingdy na lampach EL34. Według opisu użyto w nim najlepszych komponentów. wyjściowa cena tego wzmacniacza to 6499zł i zdaje się że w tej cenie nie znalazł wielu nabywców.

Test recenzja na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak sobie patrzę na wnętrzności tej ASE i przypominam sobie wnętrzności zwykłej MC34 to widzę tak, 2 kondy jensena zamiast tej czarnej padliny, drugi fajny wychyłowy wskaźnik, a co na bogato, fajniejszą obudowę ( chyba ) auto bias ( dla mnie to wada ) i to hmm tyle ??? droga obudowa i 2 ( słownie dwa ) kondensatory jensena, nie wiedziałem, że dodanie tych kondensatorów tak wpływa na cenę, nie wydaje mi się ( to moje domysły ) by coś zmieniono w transformatorach głośnikowych i zasilaniu, dla mnie czysta forma marketingu na fali popularności zwykłej MC34, nawet jeśli gra lepiej, nie uwierzę, że o klasę, a cena jest jak za solidny dźwięk o klasę lepszy od poprzednika

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Tak sobie patrzę na wnętrzności tej ASE i przypominam sobie wnętrzności zwykłej MC34 to widzę tak, 2 kondy jensena zamiast tej czarnej padliny, drugi fajny wychyłowy wskaźnik, a co na bogato, fajniejszą obudowę ( chyba ) auto bias ( dla mnie to wada ) i to hmm tyle ??? droga obudowa i 2 ( słownie dwa ) kondensatory jensena, nie wiedziałem, że dodanie tych kondensatorów tak wpływa na cenę, nie wydaje mi się ( to moje domysły ) by coś zmieniono w transformatorach głośnikowych i zasilaniu, dla mnie czysta forma marketingu na fali popularności zwykłej MC34, nawet jeśli gra lepiej, nie uwierzę, że o klasę, a cena jest jak za solidny dźwięk o klasę lepszy od poprzednika

Trafa na bank inne. Takie same jak w MC88-C (zalewane). Obudowa ładniejsza no i dzisiejsza cena 3999 zł pewnie jak wszystko w Ep. do negocjacji. Można rozważyć zakup.

Głupio rozwiązane pokrętło głośności. Przy chwili nieuwagi można się poparzyć. Rozumiem że sprawę rozwiązuje pilot. Wątpie jednak że podgłośnimy nim minimalnie o "ząbek" np w porze nocnej przy cichym słuchaniu. Elmero: pomyliłeś transformatory, myślałeś że są takie same ? Chyba Ci nie wypada jako znawcy ;)

dlaczego znawcy?? kto tak uważa ?? na pewno nie ja, a jeśli nawet inne ( a jeśli inne to czym dane poproszę, jasne dane, których nigdzie nie znajdziecie ) hmm, a w standardzie nie były zalewane ?? rozbierał ktoś ?? bo ja nie wiem. W dalszym ciągu uważam, że to marketing i zdania nie zmienię.

Ja też nie wiem, ale oparłem się na opinii dlmtb. Bank to bank założyłem. Być może że te lepsze komponenty to tylko slogany i nie tylko w takich tańszych sprzętach. Kto go wie. Ja z moim żaklinem wiem że w środku mam parszywe części, ale jak to to gra - jak milion dolarów. A jakie nieduże pieniądze za niego płaciłem (1700zł). Po małej zdradzie z mojej strony, z przyjemnością do niego powróciłem po kilku "bardzo dobrych wzmacniaczach".

Ja też nie wiem, ale oparłem się na opinii dlmtb. Bank to bank założyłem.

Na stronie Mingdy stoi że trafa laminowane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

dobra, ciężko znaleźć miejsce z oboma lampowcami, a kusi zmiana z Audiolaba 8000. Jakie macie doświadczenia - do rocka jak Coma, Rammstein, Hunter, Pain of Salvation, ale i Pink Floyd / Genesis / Jethro Tull / King Crimson / Queen itp itp oraz Depeszy, Frankie Goes to Hollywood, Dead Can Dance, Jarre`a, Soyki - która lampa z Dali Zensor ma większe szanse?

Czy lampy dadzą radę z elektroniczną muzyką? Prodigy na przykład? Audiolaba cenię za dobry dźwięk ale i UNIWERSALNOŚĆ :), tego też oczekuję od lampy, co mogę stracić? - w jakich gatunkach? Co zyskam?

która lampa z Dali Zensor ma większe szanse?

może się okazać, że żadna z wyżej wymienionych, coś znalazłem w specyfikacji tych Zensor, że skuteczność to coś koło 88dB, nie chcę krakać, ale może się okazać, że to za trudne kolumny dla tych wzmaków na EL34, głównie chodzi mi o trzymanie dołu pasma, reszta będzie w porządku, ale nad basem może nie być wystarczającej kontroli, lepiej pożyczyć i posłuchać

Czy lampy dadzą radę z elektroniczną muzyką? Prodigy na przykład? Audiolaba cenię za dobry dźwięk ale i UNIWERSALNOŚĆ :), tego też oczekuję od lampy, co mogę stracić? - w jakich gatunkach? Co zyskam?

Do twojej muzyki zdecydowanie lepszym wyborem będzie wzmacniacz na KT88 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a jeżeli chodzi o Mingdę to na lampie KT90. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

W porównaniu do Audiolaba dźwięk wzbogaci się o pełniejszą średnicę, stanie się miększy. Moje doświadczenie z Audiolabem w porównaniu do lampy to jakby Audiolab gra takim suchym dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

może się okazać, że żadna z wyżej wymienionych, coś znalazłem w specyfikacji tych Zensor, że skuteczność to coś koło 88dB, nie chcę krakać, ale może się okazać, że to za trudne kolumny dla tych wzmaków na EL34, głównie chodzi mi o trzymanie dołu pasma, reszta będzie w porządku, ale nad basem może nie być wystarczającej kontroli, lepiej pożyczyć i posłuchać

dzięki - tak, chyba trza wypożyczyć, ale nie na EL34 faktycznie jak widzę

Do twojej muzyki zdecydowanie lepszym wyborem będzie wzmacniacz na KT88 (model CAYIN A 55TP) a jeżeli chodzi o Mingdę to na lampie KT90. (model MC368-BSE).

W porównaniu do Audiolaba dźwięk wzbogaci się o pełniejszą średnicę, stanie się miększy. Moje doświadczenie z Audiolabem w porównaniu do lampy to jakby Audiolab gra takim suchym dźwiękiem.

Audiolab jest stabilny, uniwersalny, ale tak - ciut suchy czasem choć raczej naturalny czy neutralny powiedzmy, odpowiada mi, Roksany, Exposure i inne robią z dźwiękiem niemiłe fikimiki dla mnie. Dzięki, czyli nie EL 34, tylko KT - już się rozglądam i liczę czy na wypożyczenie wystarczy :)

Rodzaj lampy nie ma tu nic do rzeczy i czy bedzie to EL 34, 84 czy KT88 nie gra to zadnej roli, przy odpowiedniej aplikacji i takowo skonstruowanym wzmacniaczu. Gram obecnie na SE EL34 2x12W i nie brakuje dynamiki, wykopu, przejrzystosc. Dodatkowo El34 jest dla mnie przyjemniejsza w odbirze od KT - szczegolnie na srednicy.

Dodam, ze przesiadlem sie z Denona PMA 2010AE (nadal na stanie).

Takze pisanie, ze EL34 nie nadaje sie do dynamicznego grania to utarta opinia kreowana najczesciej przez osoby, ktore nie slyszaly tejze lampy w dobrej aplikacji.

Nie jest moim celem obrazac osoby o odmiennym zdaniu, niemniej poprzez takie wpisy mozne wprowadzic inne osoby w blad.

Zalecam spokojne osobiste odsluchy i porownanie obydwu lamp jesli istnieje taka mozliwosc.

Pozd.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Hmm szanowny forumowiczu Kichanadeta, jednak będę trzymał się tego co powiedziałem, że żaden z powyższych nie zagra dobrze z wymienionymi kolumnami, monitory dla tych lamp świetny wybór, duże podłogówki już niekoniecznie. Prawdą jest, że dobra, ba wybitna aplikacja pogoni wszystko, ale też tylko do pewnego poziomu. Moje Minasy pędzone były wzmakiem o mocy ok 2,5 W i do pewnego momentu było wybitnie, po przekroczeniu cienkiej granicy, przester, kompresja, nie do słuchania. Nie uważam, że wprowadzam w błąd, zawsze powtarzam, że należy słuchać i na tej podstawie wyrabiać sobie opinie i doświadczenie. I jeśli mogę na zakończenie, mam wzmak na KT88 i o dziwo gra średnicą tak samo jak EL34 więc nie ma co generalizować, słuchać należy, słuchać.

Gość numik

(Konto usunięte)

Rodzaj lampy nie ma tu nic do rzeczy i czy bedzie to EL 34, 84 czy KT88 nie gra to zadnej roli, przy odpowiedniej aplikacji i takowo skonstruowanym wzmacniaczu. Gram obecnie na SE EL34 2x12W i nie brakuje dynamiki, wykopu, przejrzystosc. Dodatkowo El34 jest dla mnie przyjemniejsza w odbirze od KT - szczegolnie na srednicy.

Takze pisanie, ze EL34 nie nadaje sie do dynamicznego grania to utarta opinia kreowana najczesciej przez osoby, ktore nie slyszaly tejze lampy w dobrej aplikacji.

Nie jest moim celem obrazac osoby o odmiennym zdaniu, niemniej poprzez takie wpisy mozne wprowadzic inne osoby w blad.

Zalecam spokojne osobiste odsluchy i porownanie obydwu lamp jesli istnieje taka mozliwosc.

Pozd.

cenię każdą opinię, jestem całkiem zielony jeszcze. Ale konkretnie, jak uważasz, te najtańsze Mingdy i Cayiny napędzą odpowiedzio Zensor 5? Jak bys określił procent strat i powiedzmy relację cena / jakość? w sensie, ok - dam więcej będzie lepiej, ale czy 2 koł więcej na droższe modele dadzą sporą czy subtelną róznicę?

Co do lamp to faktycznie różnie bywa. Jednak ja również uważam że bardziej uniwersalne dla Twojej muzyki będzie kt88/kt90. Miałem Yaqina 10l na el34/kt77 i z dynamiką miał tyle wspólnego co kot napłakał. Piękna średnica, schodzący nisko bas. Muzyka idealna do nocnego słuchania aleeee do Rammstein to pomyłka. Potem miałem mingde 368bse na kt90/88 i to przy yaqinie była petarada. Kiedyś jednak miałem możliwość posłuchać tri na el34 i co mnie zdziwiło to to że grał tak jak kt88/90. Zainteresowany poszukałem testu i testujący wyraźnie napisał ze to gra trochę nietypowo jak na EL34. I miał według mnie racje. Jak dla mnie ładniej grają EL34 ale jako uniwersalny wzmacniacz wybrałbym kt88.

cenię każdą opinię, jestem całkiem zielony jeszcze. Ale konkretnie, jak uważasz, te najtańsze Mingdy i Cayiny napędzą odpowiedzio Zensor 5? Jak bys określił procent strat i powiedzmy relację cena / jakość? w sensie, ok - dam więcej będzie lepiej, ale czy 2 koł więcej na droższe modele dadzą sporą czy subtelną róznicę?

Szczerze to nie znam mingdy. Cayina sluchalem kiedys i tych nowych modeli poza A70 rowniez nie znam. Polecilbym do tych dali uzywana Octave V40 na EL34 (jesli dostaniesz nowsza wersje z SE to jest tam mozliwosc zmany EL34 na KT88,90, ale i cena bedzie wyzsza) lub Unison Research S6 obydwa mozna dostac w cenie do 5000 zl, kiedys nawet tu na forum ktos sprzedawal S6 za takie pieniadze.

Wsrod Cayinow jest tez chyba taki model, ktory pozwala na zastosowanie zarowno EL34 jak i Kt88 i byc moze to bedzie sluszna droga. Bedziesz mial mozliwsoc modelowania dzwieku stosownie do upodoban - zmaina lamp.

W moim poprzednim wpisie nie mialem na celu krytyki lampiakow na KT88 i uzasadniania wyzszosci brzmiena EL34 nad ta pierwsza, a li tylko chcialem sprostowac, ze zarowno katoda jak i pentoda moga grac fajnie przy odpowiedniej aplikacji i nie bedzie to mialo znaczenia, ktora z nich w danym momencie jest uzywana. Zwrocic nalezy takze uwage, ze przy wymianie lamp kwadra el34 czy 6ca7, KT77(zamienniki EL34) bedzie nieco tansza od Kt88,90,100.

Jesli chodzi o Twoj wzmacnaicz Elmero to mialem okazje sluchac go dokladnie w ostatnia sobote w towarzystwie PMC Twenty 22 i to bardzo fajny wzmacniacz, ale sam dobrze wiesz, ze tutaj ogromna robote robi 5AR4 jako prostownik, co powoduje, ze srednica jest tak ladnie "dopalona" i zaden z powyzszych wzmacniaczy na KT - podanych przez zainteresowanego nie zagra taka barwa jak rzeczony Cayin.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Pozd.

Prawda. Miesiąc temu słuchałem Unison Research na pojedynczej EL34 na kanał 12watt z naszymi kolumnami ARCADA i robił z nimi co chciał, dynamika ,rozmach i bardzo dobra barwa,oczywiście swoje sterujące powkładałem aby wycisnąć z niego wszystko. Dlaczego tak dobrze gra ? Dobry projekt i dobre transformatory głośnikowe.

Co do lamp to faktycznie różnie bywa. Jednak ja również uważam że bardziej uniwersalne dla Twojej muzyki będzie kt88/kt90. Miałem Yaqina 10l na el34/kt77 i z dynamiką miał tyle wspólnego co kot napłakał. Piękna średnica, schodzący nisko bas. Muzyka idealna do nocnego słuchania aleeee do Rammstein to pomyłka. Potem miałem mingde 368bse na kt90/88 i to przy yaqinie była petarada. Kiedyś jednak miałem możliwość posłuchać tri na el34 i co mnie zdziwiło to to że grał tak jak kt88/90. Zainteresowany poszukałem testu i testujący wyraźnie napisał ze to gra trochę nietypowo jak na EL34. I miał według mnie racje. Jak dla mnie ładniej grają EL34 ale jako uniwersalny wzmacniacz wybrałbym kt88.

Jak pamiętacie sprzedawaliśmy Yaqina ,zatem znam je dosyć dokładnie .MC10L polecałbym do małych monitorków o niezbyt obszernym basie ,wówczas mezalians połączenia będzie dobry .

Chyba Piotr J gra na Proac 1sc , Darek Squad 05 ProAc 1sc i w jego akustyce probowaliśmy obszerniejszych basem kolumn -nie pasowało . MC10L do podłogowych kolumn gra jak Tomek Koko opisał zwłaszcza na płytach Ramstein.

MingDa 368 jest typowym KT88 zatem bas to petarda ,słuchałem u dlmtb po modyfikacjach i wymianie lamp ,naprawdę dobrze .

TRI na el34 gra szybko .Zgadza się gra tak szybko jak Cayin MT35 i MT35S ,dlatego że wzmacniacze TRI (TRIODE) budowane są w całości przez Cayina jak i 90% oferty TRI ,TRV35 TRIODE to dokładnie MT35 tylko z ceną inną japońską .Zdjęcia w załączniku TRI i MT35 Cayin ,gałki w TRI z modeli 220CU Cayina. Cayin to przede wszystkim producent OEM dla wielu firm w tym i PrimaLuny. Barwa EL34 a szybkość prawie jak KT88 .To ciekawa alternatywa dla szukających takich walorów,ostatnio znajomy akustyk pod studyjne pasywne kolumny go kupił na 25cm basowcu. Ale jak to w życiu trzeba sprawdzić zawsze połączenie współpracy wzmacniacz-kolumny.

Szczerze to nie znam mingdy. Cayina sluchalem kiedys i tych nowych modeli poza A70 rowniez nie znam. Polecilbym do tych dali uzywana Octave V40 na EL34 (jesli dostaniesz nowsza wersje z SE to jest tam mozliwosc zmany EL34 na KT88,90, ale i cena bedzie wyzsza) lub Unison Research S6 obydwa mozna dostac w cenie do 5000 zl, kiedys nawet tu na forum ktos sprzedawal S6 za takie pieniadze.

Wsrod Cayinow jest tez chyba taki model, ktory pozwala na zastosowanie zarowno EL34 jak i Kt88 i byc moze to bedzie sluszna droga. Bedziesz mial mozliwsoc modelowania dzwieku stosownie do upodoban - zmaina lamp.

W moim poprzednim wpisie nie mialem na celu krytyki lampiakow na KT88 i uzasadniania wyzszosci brzmiena EL34 nad ta pierwsza, a li tylko chcialem sprostowac, ze zarowno katoda jak i pentoda moga grac fajnie przy odpowiedniej aplikacji i nie bedzie to mialo znaczenia, ktora z nich w danym momencie jest uzywana. Zwrocic nalezy takze uwage, ze przy wymianie lamp kwadra el34 czy 6ca7, KT77(zamienniki EL34) bedzie nieco tansza od Kt88,90,100.

Jesli chodzi o Twoj wzmacnaicz Elmero to mialem okazje sluchac go dokladnie w ostatnia sobote w towarzystwie PMC Twenty 22 i to bardzo fajny wzmacniacz, ale sam dobrze wiesz, ze tutaj ogromna robote robi 5AR4 jako prostownik, co powoduje, ze srednica jest tak ladnie "dopalona" i zaden z powyzszych wzmacniaczy na KT - podanych przez zainteresowanego nie zagra taka barwa jak rzeczony Cayin.

Pozdr.

Kilka Octave słuchałem bo Nautilus jest blisko to także dźwięk po szybkiej stronie .W zasadzie całą filozofia dźwięku Octave to szybkość .

Wśród Cayinów jest A88T mkII i CS55A pracujący na EL 34 i KT88 z przełącznikiem z tyłu obudowy . I powiem tak to wzmacniacze w standardzie wyposażane w KT88 i na EL34 grają inaczej niż nawet szybki basem MT35 S /TRIODE TRV 35SE.

Tutaj jest jeszcze szybciej ,werwa i bas petarda ,ale daje się zauwazyć wrodzona natura brzmienia tych wzmacniaczy czyli szybkich /rzeżkich bez ocieplenia średnicy ,prostownik krzemowy słychać mocno w tych dwóch modelach A88mkII/CS55A.

A70T mkII to faktycznie inny model ,z brzmieniem KT88 ma najmniej wspólnego ,podanie muzyki w sposób łagodny ,klarowny i muzykalny ,barwa na KT88 średnicy jest poza zasięgiem A88TmkII/CS55A z lampami EL34 !!! Tak prostownik 5AR4 na pewno robi tutaj tą robotę w zakresie plastyczności średnicy. Każdy dla swojego systemu /kolumn poszukiwał będzie czegoś innego aby uzupełnić system .

zdjecia zapomniałem

Ukryta Zawartość

post-15230-0-28820800-1423906914_thumb.jpg

post-15230-0-52202500-1423906921_thumb.jpg

post-15230-0-29404300-1423906928_thumb.jpg

post-15230-0-10729800-1423906935_thumb.jpg

post-15230-0-25411200-1423906940_thumb.jpg

post-15230-0-33557900-1423906947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się gram z ProAc 1sc. Trzeba robić tak, aby wyeliminować w jak największym stopniu wady swoich lamp, dobierając resztę toru. Miałem wcześniej połązone z MC-10L podłogowe AP Tempo 2 oraz ProAc Res.1.5 i faktycznie, ale w moi pomieszczeniu basu było za dużo. Może w dwa razy większym było by w sam raz.

Miałem wcześniej połązone z MC-10L podłogowe AP Tempo 2 oraz ProAc Res.1.5 i faktycznie, ale w moi pomieszczeniu basu było za dużo. Może w dwa razy większym było by w sam raz.

PiotrJ to nie o pomieszczenie chodzi, właśnie tak brzmi lampa ze zbyt trudnymi dla niej kolumnami, nie chodzi mi o moc lampy, a o transformatory głośnikowe. Niestety yaqiny mingdy mają z tym problem, sam osobiście z tym walczyłem i w końcu powiedziałem pass ;)

Prawda. Miesiąc temu słuchałem Unison Research na pojedynczej EL34 na kanał 12watt z naszymi kolumnami ARCADA i robił z nimi co chciał, dynamika ,rozmach i bardzo dobra barwa,oczywiście swoje sterujące powkładałem aby wycisnąć z niego wszystko.

Przepraszam za OT czy moglby mi pan powiedziec jakich lamp sterujacych pan uzyl.

Co z wymienionych byloby godne polecenia:

NOSy RFT, Tesle, Siemensy czy cos z nowej produkcji Mullard, Genalex, psvane?

Jesli to przeszkadza piszacym w tym watku moze byc wiadomosc prywatna.

Pozdr.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

PiotrJ to nie o pomieszczenie chodzi, właśnie tak brzmi lampa ze zbyt trudnymi dla niej kolumnami, nie chodzi mi o moc lampy, a o transformatory głośnikowe. Niestety yaqiny mingdy mają z tym problem, sam osobiście z tym walczyłem i w końcu powiedziałem pass ;)

Myślałeś że firmy typu AR,VTL,Manley,Amplifon,Phast kupują transformatory wyjściowe w PRC ???

I że to nie one determinują brzmienie wzmacniacza ???

Mam nadzieję że ludzie kupując auto nie myślą że taniej to lepiej....

ps.

Tranzystor Mcintosh np. (ma 7000) czemu stosuje transformatory wyjściowe własne ???

To jest odpowiedż na Twoje pytanie o kluczowym elemencie układu...lampowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.