Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8200A + Dali Zensor 7 - jaki subwoofer na 20 m^2 ? REL T5 vs Dali Sub E-12F ?

szczypek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Pytanie jak w temacie, poszukuję subwoofera, który uzupełni mi dolne pasmo przy stereo. Nie interesuje mnie tak naprawdę jak subwoofer będzie spisywał się podczas oglądania filmów.

Przy aktualnym ustawieniu pokoju, kolumny są zbyt blisko miejsca słuchacza (kanapa) i przez to brakuje mi dołu.

Zastanawiam się, który z wymienionych subwooferów spisze się w tych celach lepiej.

Poniżej zamieszczam plan mojego pokoju.

Bardzo proszę o porady :)

14229687.jpg?1423081841

A skąd ten pomysł na Sumiko ? Słyszałeś to gdzieś ? Generalnie konstrukcja bardzo podobna do tego RELa. Sub 9 od Dali odpada na 100%...

A o tym e-12f coś powiecie ?

Co do podłączenia REL t5, nie mogę go normalnie podłączyć kabelkiem subwooferowym do mojego pieca ?

Co da podłączenie High Level Input ? Z tego co widzę to jest tam jakaś nieznajoma mi wtyczka...

Jeśli stawiasz na odsłuch muzyki, REL T5 będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Zapraszam na odsłuchy jeśli masz taką możliwość.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeszcze jedno pytanie...mam możliwość zakupienia tego Sumiko S.5 za 1500 zł, brać czy dołożyć 500 zł do tego REL T5 ?

Miał ktoś przyjemność słuchać tego Sumiko ?

Śmiało możesz brać T5, jak radzą koledzy. U mnie zgrywał się z JMLabami, a teraz Dynkami. Idealny do muzyki. Nowy, za gotówkę, prawie każdy salon sprzeda Ci za 1700-1800 zł.

Z tego co widzę to jest tam jakaś nieznajoma mi wtyczka...

Speakon-do podłączenia wysokopoziomowego=prosto do kolumn(gniazda)

Jak walnie w kolumnie-to walnie i w subie,nie ma spowolnienia jak w konstrukcji bassreflex(np JBL ES 250PW-ale za to w kinie ten jest potęgą ;)

Niestety temat muszę odpuścić...testowane dwa subwoofery (Sumiko s.5, Dali e9f) i niestety wszędzie "mruczy" tylko nie tam gdzie powinno :) Na kanapie bardziej słychać furkot membrany niż dźwięk jaki subwoofer generuje w innych miejscach mieszkania. A dosłownie pół metra obok kanapy (z prawej strony) bas z piekła rodem...

Niestety temat muszę odpuścić...testowane dwa subwoofery (Sumiko s.5, Dali e9f) i niestety wszędzie "mruczy" tylko nie tam gdzie powinno :) Na kanapie bardziej słychać furkot membrany niż dźwięk jaki subwoofer generuje w innych miejscach mieszkania. A dosłownie pół metra obok kanapy (z prawej strony) bas z piekła rodem...

Wstaw Foto jak to wygląda.

Zrób zdjęcie pokoju,boki,przód i tył.

No i w sumie Rela nie było w rogu:)

W tym rzecz, że jak widzisz po wcześniej załączonym obrazku nie ma możliwości aby jakikolwiek sub stał w rogu bo takowego nie ma wolnego...

Zdjęcia jak będę miał chwilę to może jutro wrzucę choć w sumie niewiele to zmieni bo ustawienia pokoju nie zmienię bo nie ma jak.

Kiedyś się uparłem na suba,ekipa mazurska polecała tylko JBL 250 PW,bo REL to niby taka zabawka,Vellodyne tym bardziej.

Kupiłem tego JBL-i po 6h był na alledrogo,po kilku h go już nie było.

Po tyg miałem REL t-9 ,ina chwilę-27m2 -coś pięknego,ale nie do pokoju gdzie bas mimo wszystko się wzbudza.i na niektórych utworach jest go za dużo-przy samych kolumnach.

Ale to było granie-a nie że w kolumnie "jebło" a potem w subie-tak jak było z JBL.

Spróbuj Rela.

Akustyka mocno Ci nie sprzyja,

U mnie akurat na zensorach basu jest trochę za dużo przy niektórych utworach.

Poprawiło się to względem tego, co było, kiedy kolumny były nowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NA Ile możesz wyjechać z kolumnami w stronę kanapy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akustyka mocno Ci nie sprzyja,

Teraz już nie jest tak zle-ale idealnie nigdy nie będzie.-przy sporej głośności,i złym materiale na płycie-bo jak płytka ok to nie ma problemu(wtedy jak dudniło to nie zwracałem uwagi gdzie kolumny ustawiam-a że byłem basolubem to jeszcze sub chciałem-a to było z KLIPSCH RF62II!!!

Co z tego że lokum spore-jak kubatura lipna(prawie kwadrat) 538cm/486= coś takiego jak dobrze pamiętam. :)

Co do ustawienia kolumn-to jest idealnie-na mój słuch.

Około 120cm od tylnej-i po 130 parę od bocznych,baza ma 256cm,i mocne dogięcia.

NA Ile możesz wyjechać z kolumnami w stronę kanapy?

Jak wyjadę z kolumnami w stronę kanapy to będzie jeszcze gorzej z dołem...generalnie nie brakuje mi całkowice basu...tylko najniższego pasma...

Jak miałem sprzęt ustawiony na krótszej ścianie to na odległości tych 5 metrów pokoju nie brakowało mi basu wcale ale sceny zero :)

Testowałem RELa T5...ten sam efekt co na Sumiko S.5 - biorąc pod uwagę, że nie miałem ich obydwu na raz nie jestem w stanie stwierdzić, który lepszy...obydwa są trudne w ustawieniu, a tam gdzie grają, grają podobnie...

• 1 miesiąc później...

Panowie...a więc tak...w sumie po kilku testach zostałem przy Dali SUB e-12f ... gdyż jako jedyny w moim pomieszczeniu generuje jakieś ciśnienie na czym mi zależało.

Co prawda są momenty gdzie kontrola pozostawia wiele do życzenia no ale trudno, w sumie i tak wypada najlepiej.

Ale co ciekawe gra tylko i wyłącznie z odwróconą fazą...jak zostawiam fazę na 0 stopni to grają ściany i meble, a w miejscu słuchacza zero basu...czy nie jest to dość dziwne ?

Gdzieś czytałem, że sub powinien grać w w fazie, a nie z odwróconą no ale inaczej nie brzmi w ogóle ...

Ma ktoś jakieś sugestie ?

Przyjmij zasadę że sub jest zawsze mniejszą lub większą protezą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.