Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Slate-Bedrock-Gibraltar

PMD

Rekomendowane odpowiedzi

PMD, gratuluję tak dobrego wpisu i recenzji. Gdyby był tu mechanizm punktowania, to dałbym Ci 6 na 5 możliwych! Bardzo mnie zachęcił Twój opis do posłuchania tej "wyższej półki".

Pozdrawiam

K.

->PMD dołączam się do gratulacji ad. ŚWIETNEGO wpisu z porównaniem kabli AQ i żałuję tylko, że nie miałęm okazji.... Ty zmieniasz, a ja tylko słucham : ))), fajna fucha, nie ?

* * *

Od dawna wiedziałem, że w AQ nie żartują: drożej, znaczy lepiej.

A że to mój ulubiony producent (choć nie jedyny) - fakt.

Ciekawym podmiany/różnicy CV4 vs B. Może będzie okazja... ;)

Pozdr.

Wydaje się, że Audioqest bardzo precyzyjnie dawkuje przyrost jakości dźwięku, każać sobie coraz wyżej za to płacić. Z pewnością nie można mu zarzucić, że nabywając droższy produkt nie zyskujemy niczego więcej. Tu nie ma nabijania w butelkę (w takim sensie). Pojawia się natomiast pytanie, w którym momencie przyrost ceny przestaje być adekwatny do przyrostu jakości. Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Jednej odpowiedzi udzielił Elberoth proponując biwire na podstawowych przewodach oraz wskazując najtańsze srebrne przewody - z tym że to cena ok 4000zł za parę, a więc należałoby porówanć z nim Mont Blanc i się zastanowić co sie bardziej opłaca lub bardziej nam odpowiada.

Zastanawailem się także czy w kolumnach z 1 parą zacisków cośby to dało - zastosowanie 2 przewodów na jeden kanał, odpowiednio łącząć pojedyncze żyły na plusach i minusach. Fizycznie uzyskujemy zwięszenie ilości przewodników i mamy ich tyle samo co w Bedrock i Gibraltar, ale czy to da ten sam efekt ja kzastosowanie np: jednego Gibraltara? Cenowo wyjdzie nam 340zł/mb, dużo więcej niż za B. i trochę mniej niż G. Co ciekawe B. jest zrobiony z 2 "gorszych " technologicznie prewodników miedzianych niż CV-6, mimo to B. wyaźnie zdeklasował tego ostatniego.

Co do samych przewodów. Mojąmyśląprzewodniąjest to, że waarto posłuchać tych przewodów. Jeżeli ktośma system złożony z elementów budżetowych , które kosztująpo 1500złza element, trudno by kupował przewody droższe od tych elementów, nie o to chodzi. CV-4 i 6 to b. dobre przewody ale własnie do budżetowych klocków, przynajmniej w pojedynczym okablowaniu. Jeżeli natomiast ktoś przychodzi na forum i pisze że ma 10000 na system, wywali 90% na klocki a na okablowanie chce pozostawić 1000zł to jest to nie porozumienie, poineważ na jakiś fajny system, który złoży , nałoży dławik w postaci niewłąściwego okablowania. Później w domu będzie sie dziwił, że gitara basowa nie przypomina gitary itd., o co tu chodzi, ci audiofile to jacyś pomyleńcy muszą być.

Nic z tych rzeczy, popełniłeś błąd kolego. Może odrazu nadmienię, że absolutnie do nikogo nie piję, to przykładowa systuacja. PO prostu nie należy lekceważyć okablowania tylko poszukać odpowiedniego i pamiętać ,zę te najtańsze przewody choć może grają fajnie, adresowane sądo pewnego poziomu sprzętowego i basta.

rogus,

jeszcze nic straconego, zawsze możeesz posłuchać kkolejnych przewodów jak cięznokautują sprzedasz co masz , kupisz nowe. Tylko posłuchaj, może sie okazać, że będziesz sam na siebie psioczył, że straciłeś ileś czasu na słuchanie tak jak jest, a o włos było to coś czego cały czas szukałeś :)

Ostania ważna rzecz:

W słuchanym systemie przewody wnosiły zmiany jak opisano. Jeśli jednak system nie przenosi czegoś, lub nie ma odpowiedniej rozdzielczości, kabel tego nie poprawi. innymi słowy ktośmoże kupić B. wpiąć do swego systemu i stwierdzić , że jak było nieczytelnie tak jest dalej i będzie miełą pretensje, ze na forum napisali coś o jakiejś letniej burzy :) Odrobinęrozsądku należy zachować :)

pozdr.

PS.

Trochę się rozpisałem, ale mam po prostu nadzieję, że to się komuś przyda.

PMD: gratuluję opisu. W pełni się zgadzam z opinią o kupowaniu kabli i ich wpływie na dźwięk. Spotkałem się z opinią, że na kable wypada/warto przeznaczyć tyla co na jeden element systemu (średnio). Po porównaniu brzmienia tego samego zestawu (Primare D20+Amplifikator+ProAc D2.5) połączonego Siltechami z "przednajwyższej" półki, z brzmieniem tego systemu na Diamondback'u i chyba Type 4 (lub 6 - nie pamiętam dokładnie) - opadła mi szczęka. To był najprostszy dowód na wpływ kabli. (Ale i tak nie kupię do Amplifikatora kabli za 15 kPLN - taki był koszt tego zestawu Siltechów).

Fajnie , fajnie. Ktoś w końcu mądrze pisze. PMD poparłeś moją logikę i moje niewielkie doświadczenie. Na kable nie można żałować, bo póżniej możemy pożałować :). Nawet drobne 15 cm kabelka tak potrafi zmienić dźwięk, że hoho.

Jeden problem w tym wszystkim, producenci lub raczej ostatnie ogniwo , znaczy sklep, mają za wysokie ceny kabelków. W porównaniu ze sprzętami, ich wartością intelektualną ( wkład konstruktora ) oraz kosztem podzespołów , kable wymagają niewiele. znaleźć fabrykę i dobrze zakonfekcjonować. Potem tylko pomnożyć ileś razy i jest okey.

No to w końcu rusza zamówienie do Neotechu ? Panowie , co słychać?

Trzeba zachować jakieś rozsądne proporcje, a jakie są rozsądne, no to już każdy musi sobie określić sam. Jednocześnie i tak nie można zejść poniżej określonego min. Ponieważ jeśl zimienimy wzmak to wciąż, jak np: rozdzielczość leżała tak leży. Wieć podejście typu kable za 3000zł? Hmm to sprzeajęswój CD dokaladam i mam CD za 5600 nowe lub używane z jeszcze wyższej półki (piję do swojego systemu). Tylko, że ten nowy kapitalny Cd jak ma pokazać jaki jest kapitalny potrzebuje stosownego okablowania i kółko się zamyka. Po prostu budując sytem trzeba przwidziec każdy elemnet ai m droższy, tym droższe elementy składowe - wszystkie!.

-> PMD: ad. Twego ostatniego wpisu: jestem tego CHOLERNIE świadom od... zawsze. Jakaś proporcja i logika - muszą być i dobrze, że o tym przypomniałeś.

Jesteś teraz nowym, kabelkowym guru ;) Uważaj, ilość korespondencji na priva w sprawie doboru kabli, może "przejść Twoje najśmielsze oczekiwania" ;)) Czas start.

Pozdr.

Andrea,

guru to niestety każdy musi być sam dla siebie. Nikt za mnie nie złoży sysytemu. Ostatni wpis mi rónież wydaje sie oczywisty, ale popełniłem go tak na wszelki wypadek. Zdajęsobie sprawę , że pojawaiją się tu również osoby absolutnie zielone, dla których to dopiero odkrycie.

Mam pytanko do posiadaczy Audioqestów, zwłaszcza wyższych modeli.

Czy zaobserwowaliście jak się zmienia dźwięk nowych przewodów w miarę wygrzewania w systemie (o ile się zmienia), w jakim kierunku idą zmiany i ile to trwa?

PMD

Co prawda nie mam wsokiego modelu Audioquesta, ale z CV4 zaobserwoałem że po około 2 misiącach grał bardziej szczegółowo, chłodniej i ostrzej, jednak nie na tyle aby popsuć mi przyjemność ze słuchania muzyki. To samo zaobserwowałem z moim poprzednim audioquestem Type 6+, który to po około miesiącu zagrał zupełnie inaczej niż na początku, co zresztą opisałem kiedyś w jednym z moich pierwszych wątków, myślałem wtedy że trafiłem na "swój" przewód jednak po wygrzaniu wyszły straszne sybilanty i go odsprzedałem. CV-4 jest pod tym względem bardziej wyrozumiały, nawet po wygrzaniu :-). Także albo to akomodacja mojego słuchu, albo te kable faktycznie grają inaczej po miesiącu dwóch ciągłego katowania ulubioną muzyką :-)

Witam serdecznie,

Chciałem się zapytać czy może ktoś porównywał AQ Bedrock z np. Kimberem 4TC. Pytam dlatego, że dużo wcześniej Bedrock kosztował 130zł za metr i w tamtym czasie np.4TC kosztował ok.120 zł dopiero później Bedrock zdrożał na 200zł a 4TC nadal kosztuje ok 120,- .

Wydaje mi się że jest to cecha kabla, lecz cecha sposobu naszej percepcji dźwięku i tego jak reagujemy na zmiany.

Dokładnie to samo zauwazyłem bowiem już wcześniej w niezliczonej ilości klocków które przeszły przez moje ręce. Na początku wydaje nam się że wszystko jest super, zachwycamy się większą ilością szczegółów, sceną, basem itd., a dopiero po pewnym czasie, jak już się do tego przyzwyczaimy, zaczynamy dostrzegać niedostatki.

Co ciekawe, zauważyłem też że jak coś w pierwszym kontakcie wydaje się grać zbyt ciemno, w dłuższej perspektywie okazuje się w sam raz :-)

Generalnie kable CV-4 i podobne wykonane z miedzi PSC grają odrobinę zbyt ostro. Tylko na początku się tego nie zauważa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PMD,

Masz racje. Uwazam, ze marnymi kablami mozna wiele zepsuc i ze wywalenie pieniedzy na drogie okablowanie wacale nie jest takie glupie nawet dla budzetowego czy sredniego cenowo sprzetu. Tanie Audioquesty nie sa wedlug mnie wybitne i pozbawiaja budzetowe systemy wielu mozliwosci.

Generalni popieram czyjas wypowiedz, ze kable warte tyle co wzmacniaczy czy CDP to jest wlasciwa proporcja. Kable za 10 % ceny sprzetu to za malo.

pzdrw

soso

A ja myślę, że w założonym "budżecie wydolnościowym" trzeba posłuchać trochę kabli. Wybrać najlepszy. Potem posłuchać nieco droższych od wybrańca, ocenić. Dobrze się zastanowić, utwierdzić w wyborze, kupić.

Wszelka proporcjologia nie jest tu chyba aż ważna. Po zakupie można policzyć jaką część ceny (np. wzmaka) stanowi drut (konfekcjonowany oryginalnie, nie - czy konfekcjonowany DIY, bo to różnica.

Poza tym: nowy czy z second handu (kabel, wzmak, a jeśli klocek i kabel to DIY) ?

A co z Velumem ;)) ?

A ja myślę, że w założonym "budżecie wydolnościowym" trzeba posłuchać trochę kabli. Wybrać najlepszy. Potem posłuchać nieco droższych od wybrańca, ocenić. Dobrze się zastanowić, utwierdzić w wyborze, kupić.

Wszelka proporcjologia nie jest tu chyba aż ważna. Po zakupie można policzyć jaką część ceny (np. wzmaka) stanowi drut (konfekcjonowany oryginalnie, nie - czy konfekcjonowany DIY, bo to różnica.

Poza tym: nowy czy z second handu (kabel, wzmak, a jeśli klocek i kabel to DIY) ?

A co z Velumem ;)) ?

andrea29,

dokładnie tak. Jak napisałem we wsteie, chodzi o to by zyskać możłiwie najwięcej wyydając jak najmniej. w przypadku słuchanego wyżej systemu będzie to ok 50% wratości wzmaka (mam namyśli cenę nowego A3 gdy był dostępny). jakihś stałych zasad nie ma, typo oew x% zestawu czy klocka. Warto natomiast posłuchać również "droższych" przewodów, by mieć porónanie , czy coś jeszcze z systemu można wyciagnać, no i jak wypadają na tym tle te "tańsze" , czy te które już sobie upatrzyliśmy.

Elberoth,

optymlanie by było gdyb można było pożyczć kable na miesiąc, dwa celem osłuchania się z nimi i uniknięcia rozczarowania, ale to raczej nie realne, przynajniej na tym pułapie cenowym. Może w przypadku najdroższych elementów systemu i jakiejś umowie z dystrybutorem, przyrzeczeniu kupna czegoś , jak już wybierzemy, który z danych elementów. Tak pozostaje toszkęloteria,l ub dośiwadczenie innych forumowiczów.

• 1 miesiąc później...

soso ,

musisz sam sprawdzić. PP jest nieco szybszy, i nieco dokładniejszy. Szybkośc zauważ sie łatwiej, tą dokładność dopiero jak sie weźmie pod lupę np: wybrzmienia fortepianu, wówczas widać że dźwięk jest nieco mniej rozmyty, choć przy Gibraltarze wcale nie wydawał się mało ostry :)

Wsadź do systemu jeden, potem drugi i oceń co ci bardziej odpowiada i czy warto dopłacać za różnicę. Ja bym obstawaił G, choć przy obecnym systemie szukam wszystkiego co zwiększy prędkość i rześkość :) dlatego wrócę jeszcze do Bedrock`a. Chociażwg mnie to co prezentuje G to już Hi-End, Bedrock to jeszcze Hi-Fi.

Rónież wbrew tem co pisze Elberoth w moim systemie Bedrock, Gibraltar, Pikes Peak, wypadają zasadniczo lepiej niż CV 6. Bedrock włączony zaraz po CV 6 to jak odpalenie petardy po wystrzale kapiszona, można się zszokować. ALe ten sam Bedrock u kogośz forum na ECI.2, + Meridian 506.2 + Dynaudio 72 wypadło ponoć przeciętnie - i bądź tu mądry :) trzeba słuchać.

PMD - może miałeś oryginalny CV-6. CV-6.1 jest lepszy, a 6.2 to już inna bajka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.