Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO C-N7050 vs YAMAHA CD-N500

p-a-b-u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukając uniwersalnego źródła (cd + funkcje sieciowe), którego będę używał jako transport do zewnętrznego dac-a wziąłem na tapetę powyższe dwa urządzenia. Miałem możliwość bezpośredniego porównania w swoim systemie i chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami dla potomnych. Nie ma to być żadna broń boże recenzja bo w temacie audio żółtodziób ze mnie, ale kilka suchych faktów.

Na początek dodam, że na dłuższą znajomość zostaje u mnie yamaha. Jest dużo lepiej wykonana- w onkyo górna pokrywa to jakiś cieniutki kawałek blachy, który ugina się już od samego patrzenia. Być może design onkyo jakiś taki przyjaźniejszy ale to yamaha wydaje się być dużo bardziej solidnym urządzeniem. Za cd-n500 przemawia również dużo przyjaźniejsza obsługa- zarówno ergonomia oprogramowania na smarfona jak również szybkość jego działania. Tam gdzie onkyo "pstryka" i się męczy żeby zrozumieć co chcemy zrobić yamaha już cieszy nas dźwiękiem, bez zbędnego myślenia i zastanawiania się czego od niej chcemy. Szybkość indeksowania plików oraz szybkość ich przełączania to jak ferrari do maluszka :) Jedyną rzeczą która w dziedzinie ergonomii przemawia za onkyo to dodatkowy port usb z tyłu urządzenia i klawisze bezpośredniego wyboru na panelu frontowym.

W dziedzinie dźwięku yamaha już nie pozostawia żadnych wątpliwości ( pisze tylko o roli transportu do zewnętrznego daca). Dźwięk jest dużo dynamiczniejszy z bardziej zróżnicowanych i zdecydowanie głębszym basem. Także, stereofonią, detale i ilość powietrza w dźwięku to zdecydowanie przewaga cd-n500. Dodatkowo zauważyłem, że tam gdzie yamaha potrafi wydobyć więcej z flaca niż z płyty onkyo robi zupełnie odwrotnie.

Są to urządzenie teoretycznie tej samej klasy w podobnych cenach ale ja nie miałem najmniejszych wątpliwości co wybrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/117876-onkyo-c-n7050-vs-yamaha-cd-n500/

tutaj test yamahy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha łącząc standardowy odtwarzacz CD z nowszym odtwarzaczem strumieniowym zdeklasowała nico konkurencję. Stąd od strony Onkyo wyszedł podobny pomysł. Jest to produkt nowszy, przez co bardziej marketingowy. Czy lepszy? Biorąc pod uwagę że n500 jest odtwarzaczem bardzo dobrym jednoznaczna odpowiedź nie jest możliwa.

N500 nie czyta DSD, a Onkyo tak. W Onkyo jak na nowsze urządzenie brakuje mi nieco złącza USB tyb B do podłączenia z komputerem jako zewnetrzny DAC.

Ja się tylko zastanawiam, jak to się dzieje że skoro zarówno N500 jak i N7050 służą tylko jako transport do zewnętrznego DACa, to różnią się dzwiękiem? Przecież odczytują i przesyłają identyczne dane cyfrowe do zewnętrznego przetwornika. Szczerze powiedziawszy w tej roli równie dobrze powinien się sprawdzić najprostszy transport blu-rayowy, ot choćby Pioneer BDP-170, którego można kupić za 400-500 pln.

Proszę nie pytaj jak to się dzieje, bo sam nie wierzyłem dopóki nie usłyszałem.

Również jestem pod wielkim wrażeniem nie tylko dżwięku, ale i szybkości działania tej yamahy. Zmieniłem też kabel zasilający pomimo że byłem sceptycznie nastawiony do takich rzeczy. Kupiłem Wirewold stratus 7 tak trochę dla jaj, ale poprawa była na tyle istotna że zrobiłem jeszcze własną sieciówkę o jeszcze ciemniejszym brzmieniu i dżwięk stał się bardziej koherentny i przyjemniejszy w odbiorze.
  • 2 lata później...

Czy jakość odtwarzanych z portu usb plików w formacie flac będzie taka sama co odtwarzanych strumieniowo?

Może ktoś dać odpowiedź bo sam się miotam czy swoje płyty kopiować na dysk i odtwarzać poprzez odtwarzacz czy puszczać strumieniowo.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.