Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw do muzyki klasycznej! Max. 30-35tys,zł

szakalx

Rekomendowane odpowiedzi

Po pewnym namyśle zaczynam odkładać pieniądze celem uzbierania odpowiedniej kwoty do zbudowania zestawu Hi-End. Słucham muzyki klasycznej. Kwota jaką mam na celu uzbierać to 30-35tys.zł. Moja obecność na tym forum, to prośba o doradzenie, czego odsłuchać? Szukam tego, co pokazuje uroki muzyki klasycznej, czyli barwy, głębi, rozdzielczości, dynamiki i przestrzeni. Jestem otwarty na propozycje, na Wasze doświadczenie, na to wszystko, co umożliwi mi samemu odnalezienie tego, czego poszukuje. Nie ukrywam, że to będzie mój jedyny i ostatni zestaw Hi-End, ponieważ jestem skromnym człowiekiem, ze skromnym zasobem finansowym, który jest w stanie wyrzec sobie wiele, by odłożyć... Nie mam upatrzonej firmy, choć sam napis "made in Japan" ma swoje odbicie, bardzo pozytywne. Szukam odtwarzacza cd, wzmacniacza i kolumn podłogowych.

A w jakim pomieszczeniu to ma grać ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Hmmm ... to może razem fajnie zagrać.

A koszt pewnie nie więcej niż 10 tys.

747, wlnąłeś tak na pałę czy miałeś okazję słuchać kiedyś takiego zestawu z muzyką klasyczną?

Te Kenwoody to bardzo ciekaw konstrukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

92 dB/1m, 58 kg żywej wagi, średniotonowy cięty z góry aż na 5kHz ... 13" papieru zawieszonego na płótnie na dole. Chętnie bym takich posłuchał. W 1980 roku to był absolutny top.

Ten CD-ek też wygląda ciekawie. Najbardziej kontrowersyjne to combo ale ta końcówka w środku budzi szacuneczek.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

No właśnie warto podać takie informacje jak:

- metraż pokoju

- warunki akustyczne (rodzaj podłogi, mebli, okna z boku, z tyłu...itd...)

- możliwość oddalenia kolumn od ścian tylnych i bocznych

- czy jest chęć do zakupu wzmacniacza tranzystorowego czy też zakup urządzeń lampowych?

- jaka to muzyka klasyczna jest słuchana? Barokowa, symfonika XIX albo XX wieku, a może muzyka operowa lub muzyka dawna?

747

Zaproponowałem najlepszy, do muzyki klasycznej w kolumnach należy zamontować kondensatory kosztujące jakieś pieniądze, najlepiej Delundy, gdyż są elektrolityczne.

Symetria i szybkość Sansui, stałoprądowe od 0Hz wyjście w CD, alnico w Kenwoodach, głośniki nawinięte miedzią, wysokotonowy radialny, to dobrze dobrany zestaw..po uaktualnieniu do najlepszych dziś produkowanych podzespołów, trzeba by nieźle sypnąć kasą, aby zauważyć znaczącą poprawę..

Rzeczywiście, te kolumny Kenwooda bardzo fajne... tutaj o nich jeszcze plus zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1406380761.jpg

można kupić w realnym świecie

Miesiąc temu były dostępne dla wszystkich zainteresowanych na ebay de..nie śledziłem do końca, nie wiem za ile poszły...

• Użytkownicy+

Muzyka klasyczna to mało precyzyjne pytanie. Rozpiętość jest tak duża, że nic to nie daje. Jednak kolumny powinny być uniwersalne, a więc grać wszystko. To potrafią tylko przejrzyste przetworniki, mniej przejrzyste, mogą się podobać w jakiejś konkretnej specjalizacji (barok?).

Polecę więc kolumny mojego przyjaciela Jurka z Harpii, w tej cenie celowałbym w Markusy. Do tego Krell trzysetka lub wyżej i źródło Wadii lub Thety. Kable głośnikowe AQ, łączeniówki Tary. Sieciówki Tara Master. Ustroje akustyczne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 pary trafiły do Europy

Awaryjnie można postawić Yamaha NS2000, lecz beryl i aluminium miedziowane, jako cewki w głośnikach, choć na olejowych kondensatorach, zagra przerażająco zimno, oczywiście dość wiernie..

Jeszcze jest Onkyo Scepter 2000, z alnico w tubie na środku i 38 cm basem dla niskich pasaży, czterodrożne z radialnym ultra wysokotonowcem, lecz cała zwrotnica potrzebuje gruntownej przebudowy..wtedy zagra..

Rzeczywiście, te kolumny Kenwooda bardzo fajne... tutaj o nich jeszcze plus zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Sprostowanie: na membranach nie był sam papier.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Prawdę mówiąc wcześniejsze Kenwoody czy Yamaha NS-2000, to bardziej do rocka. Kiedyś nagrania nie były tak dynamiczne i nośniki miały wiele technicznych felerów, dlatego te wszystkie pokrętła bass/treble we wzmacniaczach i nawet regulatory w kolumnach. Nie będzie to najlepszy wybór do słuchania wspólczesnych nagrań klasycznych wydanych w formie cyfrowej. Z kolumn najbezpieczniejszym wyborem jest Sonus Faber z najlepszego okresu. W zależności ile na nie się wyda, tyle zostanie na elektronikę.

1287689489419254763.JPG

Jeden z wielu moich przyjaciół słucha klasyki na takich kolumnach..

Przede wszystkim wielkich składów orkiestrowych..

Wzmacniacz stereo Audionet, cały set z EPS, CD dokupił Marantza, choć ma jeszcze od zestawu.

Jest zadowolony, nie daje namówić się na zmianę sprzętu czy kolumn..

Kiedy go odwiedzam i zabieram z sobą świeżo wypalone płyty z plików, zawierające moją ulubioną muzykę, zestaw odtwarza ją poprawnie, a z klasyką nie ma ona nic wspólnego..

Góra z tych kolumn, jest na prawdę satysfakcjonująca, mimo, że jest to aluminium miedziowane, gra ciepło z wewnętrzną treścią, nie tylko powierzchownie jak mniej szacowne kopułki, reszta zakresu w normie..

sam papier.

Membrana zawiera włókna metalu, kiedy się w nią stuknie odgłos przypomina blachę, choć wyglądają jak papierowe..

Yamaha NS-2000

To kolumny dla wyczynowców, są przygotowane przez koncern, to nie jest jakaś tam kolejna japońska kolumna, to dzieło sztuki i inżynierii..potrzebny jest niezwykle precyzyjny sprzęt towarzyszący aby wyciągnąć harmonię, którą zaprojektował ich twórca..

ns-2000-2.jpg

...przygotowane przez koncern..., potrzebny jest niezwykle precyzyjny sprzęt towarzyszący aby wyciągnąć harmonię, którą zaprojektował ich twórca.

Najczęściej te wytłuszczone słowa się całkiem wykluczają. Co innego liczne manufaktury. Ale wiem, że Yamaha gra nadzwyczajnie - charakterm podobnym do dzisiejszych Magico i Vivid Audio. Jedynie nie każdy dopuszcza zakup tak wiekowych kolumn i sprzętu, o których tak naprawdę wiadomo tyle, co o używanych samochodach komisowych. Same okazje.

apm-8%284%29.JPG

To by zagrało klasykę, niestety jest drogie i musiałby być lepszy wzmacniacz, tzn nowszy Sansui..a lepiej po jednym na stronę,a to już by trzeba raczej ściągać z Japonii.

Tu budżet doszedłby do ok 50-70k za cały system, gdyż CD musiałby się podzielić na dwa bloki a kable przejść na wyższy poziom./XLO Signature głośnikowe/.

• Użytkownicy+

747, Dynaudio? Znam niestety na wylot wiele modeli. Sygnatura jest tak silna, że nie sposób jej zmienić. Mulenie na maksa, oczywiście poza górą. Ta całkiem niezła.

Audioneta też doskonale znam, pre z EPS, amp1 i cd. To dobry sprzęt, ale nie ma takiego, który by zmienił ciężkie, mulące membrany, w zwinne i detaliczne. To przeciwieństwo papieru i metalu. Rozdzielczość z takich membran wywołuje niesmak. To trudno nazwać hi-fi, a gdzie tu Hi-end?

Kolega gra z Audioneta, ale kolumny Zoller Solution. To zmiata dowolne dynie w pierwszej sekundzie. Jestem ciekaw, jak na tle Solution, wypadną Harpie. Powinny być jeszcze bardziej rozdzielcze i gładkie na środku.

Audioneta też doskonale znam, pre z EPS, amp1 i cd

Kolega nie wziął pod uwagę treści która jest ukryta, kiedy piszę o przyjacielu, to jest to równoznaczne z faktem, że taka osoba posiada sprzęt przygotowany przeze minie osobiście.

Kolega nie może posiadać wiedzy co to oznacza w praktyce, a ja nie mogę zdradzać swego warsztatu.

Z Audioneta pozostała tylko obudowa..jest z aluminium, niezwykle blisko elektroniki w pre i EPS, zabija cały czar, całą eteryczność w dźwięku, o CD nie wspomnę aby fanom firmy nie psuć humoru, została zakupiona CD16 gdyż musiał to być odtwarzacz na kondensatorach elna, aby wtopił się w Audioneta gdzie również zostały użyte.

Oczywiście z CD16 również pozostał napis i integralne części, których nie można wymienić, reszta to najwyższy poziom, konieczny w klasyce.

Dynaudio to najlepsze z europejskich produktów, w ujęciu relatywnie osiągalnych cenowo, pracuje od 10 lat na Coumpund2, nie wiem co może lepiej zagrać, kiedy stoi 60 cm od mojego ucha na stole?

Miałem Totem Model 1, przez dwa lata tym badałem przewodniki, Dynaudio w całości to jednak inny poziom, bas jeden za drugim jest nie do przebicia.

Nie znam nigdy nie użyłem przez prawie 5lat obecności na forum, słowa, mulenie zamula, etc, nie ma takich sytuacji w mojej praktyce, zupełnie nie występują takie zjawiska.

Wystarczy posiadać odpowiednie przewody do połączeń, a każdy zrozumie co napisałem.

To pojemności wewnętrzne izolatorów są przyczyną Waszego mulenia.../przede wszystkim/.

Proszę przepracować ten temat, będzie to jasne.

gdzie tu Hi-end?

Trzeba było poczekać na kolejny post.

Mój przyjaciel posiada dość zaawansowaną technikę w przewodach, szczególnie na poziomie linii energetycznej, jest ona krótka tylko ok 8 metrów, powoduje jednak wzrost jakości o kilka klas.

całkiem wykluczają

Kolega twierdzi w ten sposób, że za tą konstrukcję nikt nie odpowiada?

Ktoś podejmuje jednak decyzje.

Czyli rada jest taka, zeby kupic i oddac do przerobki przez 747, w innym wypadku porady 747 maja maly sens, to jego geniusz powoduje, ze to gra, bez 747 i jego wkladu nie ma sensu oceniac dzwieku tych urzadzen, to tyle

ps. oczywiscie 747 niczego nikomu nie przerobi, i tak dziwota, ze tak wiele zdradzil, zapewne chcial zaimponowac wiedza, czego oczywiscie sie wyprze

pozdrawiam

A sam doradzam np Audiobyte jako przetwornik, sonusy electa amator 1 i wzmacniacz MPW

to tyle ode mnie, a nie pieprzenie, ze jak wszystko poprzerabiasz, to powinno zagrac

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

I to sa rady 747, koles chcial sie dowiedziec co moze kupic w danej cenie, a dowie sie, ze najlepszy bylby sprzet vintage do przerobki, ktorej nikt mu nie wykona

ps. no i oczywiscie powinien zrobic cala linie zasilajaca za drugie tyle, dostrzegacie absurd

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Trochę dziwnie się ten temat rozwinął, kolega szuka sprzętu do klasyki do 35kzł i dostaje same propozycje sprzętu nieosiągalnego w Europie. Nawet taka końcówka Sansui to biały kruk.

A pro pos kolumn Yamahy, to nie jest kolumna "bardziej do rocka" a perfidnie dokładny monitor studyjny wyciągający na wierzch każdy syf z nagrania.

Do rocka to są JBLe L100/4311, Pioneer HPM100 itp :-)

Yamaha NS1000/NS2000 zostawia te kolumny (i większość nowych zabawek) baaaardzo daleko w tyle, nawet nie ma o czym mówić.

@pmcomp, to Sony APM-8.

Autor się nie odzywa. Nie wiemy w jakich warunkach ma to grać ... trudno coś konkretnego doradzić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na razie oprócz paltona i 747 nikt nie dał żadnej propozycji.

Pozdro

nieprawda, ja dalem

Kolega szakalx posiada już jakiś zestaw,cytuję:

"Obecnie w moim pokoju znajduje się zestaw Marantz sa 7003, Marantz pm 7004, kolumny TANNOY REVOLUTION DC6 T"

Teraz pytanie,dlaczego chce to zmieniać.

Co dokładnie mu nie pasuje w obecnym zestawieniu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

ktorej nikt mu nie wykona

Najprostsza rada to zaprzyjaźnić się z kolegą 747,tylko gdzie Go szukać.

Pracuje nad tym na razie nie będę dokuczał kol 747 trochę zmieniłem zdanie o 747

chyba żę mnie omamił :)))

(747 proszę się nie obrażać )

P.S.

MPW warte każdej wydanej złotówki moim zdaniem świetne do klasyki i do rocka też.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.