Skocz do zawartości
IGNORED

drażliwy temat...Pylon, kontra Audio Academy.Co wybrać?

mer

Rekomendowane odpowiedzi

..nie wiem,ale ten temat będzie drażliwy. Chciałbym spytać forumowiczów o kolumny,o polskie kolumny.Pylon , kontra Audio Academy.Chodzi mi o Pylony sapphire 25,31 i Audio Academy Phobe i Hyperion-które lepsze

?A może do jakiej muzyki? i do jakich klocków je zestawiać?Sorry ze wrzuciłem ten temat,ale w niedlugim czasie myślę zakupić której z wymienionych konstrukcji.Wiec co zrobić?

Osobiście wybrałbym AA, ponieważ nie mam zaufania do firmy, która stosuje niewiadomojakie głośniki skąpi o nich informacji. Audio Academy ma dużo dłuższy staż i przez te lata wyrobiła sobie lepszą renomę.

Osobiście wybrałbym AA, ponieważ nie mam zaufania do firmy, która stosuje niewiadomojakie głośniki skąpi o nich informacji. Audio Academy ma dużo dłuższy staż i przez te lata wyrobiła sobie lepszą renomę.

Z tego, co można przeczytać, to w Sapphire 31 zastosowano przetworniki Visatona i Seasa.

Ogólnie rzecz biorąc, IMHO bardziej uniwersalne są Pylony, ale co kto lubi.

Podstawowa różnica to kopułki: tekstylne kontra metalowe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tego, co można przeczytać, to w Sapphire 31 zastosowano przetworniki Visatona i Seasa.

Wlasnie. Czytalem ze ta dwudziestka na basie w sapphire niezle zamiata, ale akurat nie sluchalem ich. Mozna tez doplacic do forniru wiec bedzie jakos wygladac.

?👈

Witaj,

moim zdaniem to nie jest drażliwy temat. Są to dwie manufaktury, które po prostu produkują bardzo dobre kolumny. Pomimo pewnych podobieństw w zastosowanych przetwornikach, kolumny te są zupełnie inaczej strojone i kierowane do innych Klientów. Sapphire 25 czy 31 to potężne, dynamiczne, efektowne brzmienie z zachowaniem dobrej spójności. Modele te (szczególnie 31) są w stanie nagłośnić naprawdę ogromne pomieszczenie, gwarantując dobry, uniwersalny dźwięk. Audio Academy stawia raczej na przekaz bardzo spójny, z wyraźniejszym środkiem, świetnym wybrzmiewaniem. Takie bezpośrednie porównanie to z Audio Academy dźwięk spokojniejszy, neutralny, bardzo bezpośredni, natomiast Pylon gra mocno, dynamicznie, otwartą górą pasma.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, mamy wszystkie modele Pylon Audio i Audio Academy, tak więc w identycznych warunkach można porównać sobie poszczególne modele.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem okazję słuchać zarówno AA Phoebe III, AA Hyperion IV oraz Pylon Audio Sapphire 31, które obecnie u mnie grają, razem z nad c356bee + yamaha bd-a1040 + audiolab q-dac. To faktycznie dwie nieco odmienne szkoły. Sapphire 31 to na pewno ogromna dynamika, świetny, choć co ciekawe nie dominujący bas, spora przestrzenność i zdolność do nagłośnienia sporych pomieszczeń (obecnie ok. 40 m2). Do tego, całkiem wyrównana charakterystyka. AA faktyczne stawia na nieco inne aspekty, a przede wszystkim równowagę tonalną, a w jej ramach wybitną, w tym przedziale cenowym, średnicę. Nie mam przy tym wątpliwości, że AA to jednak nieco wyższa półka jeśli chodzi o jakość wykonania.

..dzięki za podpowiedzi.To wychodzi z tego ,że AA są skierowane ku muzyce akustycznej ,czy jazzowej, a Pylony bardziej do rocka,popu itp Czy dobrze sobie to główkuje?

Możemy sobie posłuchać na Phoebe III i na Hyperionie IV rocka czy popu, ale będzie do tego potrzebny lepszy i wydajniejszy wzmacniacz. Pylony mogą być tak skonstruowane, że zagrają z tańszą elektroniką, ale mogą wszystkiego nie pokazać, natomiast dadzą przyjemność słuchania, zwłaszcza dla początkujących, którzy wchodzą w świat hi fi.

Jeśli ktoś zaczyna przygodę z audio, to Pylony będą dobrym startem na zapoznanie się z zagadnieniami brzmieniowymi i dźwiękowymi systemów hi fi. Po krótkim czasie, może nas to tak wciągnąć, że będziemy chcieli odkryć coś więcej w muzyce i sprzedamy swoje dotychczasowe kolumny i kupimy te, na których to usłyszymy. Będziemy również bogatsi o nowe doświadczenia i będziemy wiedzieć z czym połączyć nowe kolumny, żeby zagrały tak jak tego byśmy oczekiwali.

Tak to właśnie działa.... a przynajmniej powinno.

...rozumie i jeszcze raz dziękuję za wytłuszczenie tego tematu.Ale że jestem ciekawski ,wiec dopytam o parę rzeczy.Obecnie mój zestaw to Rega-brio i Castle knight 2 +SM6. Nie wiem,ale tak mi się wydaje że najsłabszym ogniwem są właśnie kolumny(wcale nie twierdze że są złe) I co teraz?AA czy Pylony?Szukam kolumn ,,ciepłych" z dobrym wokalem i przestrzenią,klasę wyżej niż moje Castle.Czy AA będzie dobrym wyborem?czy może coś innego? Czy wzmacniacz podoła tym kolumną? i czy w 17 metrach kwadratowych będą odpowiednie?tyle pytań i odpowiedzi jak na lekarstwo....pozdrawiam

Kiedyś AA Hyperion kosztowały 2 tysiaki - i to była dobra cena.

Obecna wersja jest zbudowana na podobnej jakości elementach i kosztuje ponad 4000 zł!!!

W tej (a nawet znacznie niższej) cenie znajdziesz całą masę lepszych kolumn.

Sprawdź ofertę polskich firm takich jak: Sounddeco, Akkus, Akustyk, STX (FX300 i Neutrino).

Chinole takie jak Taga i Mistral też pod wieloma względami zostawiają Hypki daleko w tyle.

Jeżeli ograniczasz swój wybór tylko do tych dwóch modeli to bierz Pylony ("za mniej - otrzymujesz więcej").

Pylon ma świetną relacje cena/jakość. W okolicach 2 tys raczej nie znajdziesz nic lepszego. z większym budżetem celowałbym w akkusa tak jak proponuje RADUL.

Gra cała kolumna a nie sam głośnik. Nie raz słyszałem kolumny z głośnikami kilkakrotnie droższymi i jakoś dupy nie urywały. Wręcz przeciwnie. Uważam, że są to jedne z najlepiej grających kolumn w swojej cenie. Słychać, że coś się zaczyna tam już dziać. Różnicuje, jest szybka, dużo detali, głębia, dobrze oddaje barwy. Naprawdę fajna kolumna. Ma minusy i można się przyczepić do kilku rzeczy ale idealnej (nowej) kolumny nie znajdziesz za te pieniądze. Oczywiście rozmawiamy o budżecie do 4000 zł

Troche srednio jak na kolumny za 5 koła.

Kosztują chyba 3500 z tego co mi wiadomo.

Słuchałem z rotelem 1060 i 971, cd arcam 7se. Pomieszczenie około 30m zaadaptowane akustycznie.

Słuchałem również na ostatnim AS ale nie pamiętam z czym to tam grało.

• 9 miesięcy później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ja słuchałem Pylon diamond 28 na Audio show... i tak mi się nie, podobało że moje phoebe 3 które mam, do rany, przyłożyć i trzeba być głuchym aby tego nie słyszeć .

Może coś ze Studio16Hz, jakoś mam zaufanie do tej firmy, a i rok temu i w tym roku na AVS w pokoju grało bardzo przyjemnie.

Co do serii Monolith, może kwestia całego systemu, ale nie był to dźwięk wyróżniający się wg mnie, oczywiście mają na uwadze cenę. AA Rhea również nie za bardzo mi się podobała, choć akurat trudna muzyka filmowa leciała, bo Ktoś poprosił.

A ja zarekomendowałbym Studio16hz Canto Grand - monitory o bardzo dobrym dźwięku z zaskakująco dobrym basem idealnie wpasowujący sie w Twoja elektronikę i pomieszczenie. Sam mam takie i za nic nie oddam :)

Sprzedam VITUS RI100

Gość

(Konto usunięte)

Może coś ze Studio16Hz, jakoś mam zaufanie do tej firmy, a i rok temu i w tym roku na AVS w pokoju grało bardzo przyjemnie.

Co do serii Monolith, może kwestia całego systemu, ale nie był to dźwięk wyróżniający się wg mnie, oczywiście mają na uwadze cenę. AA Rhea również nie za bardzo mi się podobała, choć akurat trudna muzyka filmowa leciała, bo Ktoś poprosił.

Co się... Tobie... nie podobało...? Dlaczego muzyka filmowa jest trudna...?

Ja słuchałem "przypadkiem" Pylon Pearl 25. Jak na cenę 1500 zł/para grają bdb.

zgodzę się z przedmówcą. PP 25 to świetne kolumny, charakterystyką foniczną bliskie monitorom. Odsłuchiwałem je, różnymi kolumnami m in. sapphire 31. PP 25 to klasa sama w sobie, świetny środek i góra, bardzo kontrolowany bas. Odsłuchiwanie Sapphire po topaz to to było barbarzyństwo. Lakier w połysku w S31 jest identyczny jak w Topaz. To smutne, że panuje obiegowa opinia, że droższe musi być lepsze.

Co się... Tobie... nie podobało...? Dlaczego muzyka filmowa jest trudna...?

To było chyba coś z Gladiatora lub podobne, sporo instumentów nakłądających się itd i to jak zagrały AA nie przekonało mnie. Pan który prosił o włączenie tego, zabierając cd powiedział, że on już wszystkie wie i wyszedł, również chyba nie do końca zadowolony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.