Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer za około 1500zł - SUB660, ES250 PW, może inny?

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam Jamo SUB210 - ale jakoś nie jestem z niego do końca zadowolony, na poziomie niskich częstotliwości (30hz-40hz) przez otwór bassrefleks wydobywają się szumy powietrza co mnie troszkę irytuje przy głośniejszym słuchaniu np. "Piratów z Karaibów" albo "Hobbita"... Może to jest wina kabelka którego używam (fabrycznie dodany już przy zakupie do suba, zwykły RCA-RCA z pozłacanymi końcówkami). Dużo czytałem na temat Jamo SUB660 i JBL ES250 PW ponieważ te subwoofery najbardziej mi się spodobały w cenie około 1500zł. Chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze wrażenia oglądania filmów na tych subwooferach, prosiłbym o napisanie zalet i wad z waszej strony tychże subwooferów bo zastanawiam się nad kupnem któregoś z wyżej wymienionych. Pozdrawiam :)

Niski bas to 20-30Hz, u Ciebie więc jest problem z basem nieco wyższym. W tym zakresie bardzo dobrze sprawuja się subwoofery z membraną pasywną lub dolnym bas refleksem, co ogranicza szumy i podnosi wydajność np

http://sklep.rms.pl/polk-audio-psw125-psw-125-subwoofer-aktywny

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-prosub-800-pro-sub-800-subwoofer-aktywny-1szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

na poziomie niskich częstotliwości (30hz-40hz) przez otwór bassrefleks wydobywają się szumy powietrza co mnie troszkę irytuje przy głośniejszym słuchaniu

Ogólnie to właśnie przez otwór bass-reflex wydobywa się powietrze powstałe podczas ruchu membrany głośnika i to jest w zasadzie normalna sprawa natomiast odgłosy dochodzące z w/w otworu świadczą o nieodpowiednim wyprofilowaniu lub niewydolności bass-reflexu. Kable raczej nie mają na to wpływu.

Jak masz ustawione odcięcie w subie. Może za wysokie. Przy każdym ustawieniu tak jest (niskie/wysokie odcięcie).

Swego czasu wszedłem do sklepu w którym był obok działu kina d. dział sprzętu samochodowego oddalony jednak od miejsca odsłuchowego o dobre 10m gdy w pewnym momencie podłogą "szarpnęło kilka głuchych tąpnięć". Nie targało mi nogawkami ale było czuć drżenie powietrza. Pomyślałem, pewnie odsłuchują k.d. Podszedłem z ciekawości co tak dawało, że "drżała podłoga". I zaskoczenie. Koło sprzętu odsłuchiwanego stał mały subwofer Jamo. Byłem w szoku.Zapytałem czy to faktycznie on gra. Potwierdzono. Była to scena z Titanica gdzie w maszynowni kotłowano się, żeby zmienić obroty śruby przed zderzeniem z górą lodową. Długo nie mogłem wyjść z zachwytu jego możliwości. I taki mały. Może jednak masz za wysokie odcięcie i za dużą głośność.

Jaką masz głośność porównując z zegarem na której godzinie. A od której godziny zaczyna się skala ( 0 głośności na jakiej jest godzinie).

W Jamo 660 miałbyś problem z głowy gdyż ma obudowę zamkniętą. JBL jakoś nie zrobił na mnie wrażenia.

Ja ustawiłbym na minimum odcięcie a głośność nie więcej niż połowa, gdzieś jedną trzecią.

Odcięcie subwoofera mam ustawione na 200hz - czyli max. Mam tak dlatego bo odcięcie w ampli mam ustawione na 80hz, nie wiem gdzie dokładnie jest 80hz na subie ponieważ jest płynna regulacja i nie chciałbym żeby powstawała "dziura".

Głośność: 0% = godzina 19, 100% = godzina 17, a ja mam ustawione na 50% = godzina 12.

Dlaczego mam ustawione do 80hz? Ponieważ subwoofer bardziej się dzięki temu udziela przy słuchaniu muzyki i oglądaniu filmów a z kolei jak odetnę na 40hz poniżej dam suba a powyżej fronty to ten bas nie jest już taki "mięsisty".

Jakie masz kolumny. Jak masz ustawione kolumny w amplitunerze , jako SMALL czy LARGE. Jeśli kolumny mają głośniki mniejsze niż 16 cm (wg danych technicznych) ustawiasz je na SMALL ( małe) wtedy bas z kolumn czyli kanałów przednich zapodawany jest na subaa jeśli głośniki mają 16 cm i więcej to na LARGE (duże) wtedy na kanałach frontowych(przednich) jest tyle basu ile jest oryginalnie w ścieżce dźwiękowej. Wtedy nawet w muzie kolumny zagrają inaczej jeśli mają być ustawione na LARGE a nie są. Jeśli nie są to monitory to nie musisz ustawiać odcięcia na max nawet nie jest wskazane bo po co dublować bas kolumn i subwofera. Jeśli miałbyś w subwoferze wejście LFE to wtedy regulujesz je z ampla a w Twoim przypadku masz wejścia liniowe to odcinasz subem.

Za duże odcięcie i głośność i już masz swój problem. Musisz ustawić odcięcie na minimum a głośność na max połowa(tak jak masz) nie więcej dlatego, że dalej podgłaśniasz amplitunerem.

W kinie subwofer ma swoją ścieżkę i powinien udzielać się tylko w momencie gdy wystąpią takie dźwięki, to nie kolumna, on gra inaczej , inne jest jego zadanie, po prostu źle masz go ustawionego. Ja na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze połączyć suba z amplem kablem Y ( cena ok 30-50 zł zależnie od długości, nie ma co szaleć) , tzn pojedyncza końcówka kabla do ampla a podwójna w wejścia w subwoferze nie odwrotnie. Przy cichszym słuchaniu sub szybciej się wzbudza i gra głośniej(sprawdzone), nie jest to ogromny skok głośności ale słyszalny. Z początku może być to dla Ciebie trudne bo przyzwyczaiłeś się do jakby ciągłego grania suba a to nie tędy droga. Po prostu zrobiłeś sobie z niego kolumnę. Bas jest mięsisty właśnie w tych niższych rejestrach a Ty jak wspomniałem jesteś już przyzwyczajony do ciągłego grania suba w całym zakresie niskich tonów. Widać kolumny mają nie za ciekawy bas skoro tak bardzo wspomagasz się subem albo jak napisałem wyżej, są źle skonfigurowane w ustawieniach amplitunera. Ale nawet gdybyś chciał wspomóc kolumny subem to nigdy odcięcie na max, góra 100 Hz bo nawet monitory mają niższy bas oczywiście wg danych technicznych niż 100Hz.

Mój ampli posiada nieco inne regulacje: Na każdą parę kolumn mogę ustawiać odcięcie co 10hz do 40hz a na frontach poniżej 40hz mogę ustawić full band. Różnica jest taka, że fronty nieco większy bas mają przy ustawieniu na full band niż na 40hz. Kolumnami frontowymi rzeczywiście nie mogę się pochwalić, nawet wstyd troszkę się przyznawać, to są jakieś kolumny które nawet nazwy nie mają żadnej, jakieś niemieckie. Moc tych kolumn to 60W RMS i 75W mocy szczytowej a zakres częstotliwości od 40hz - 20khz. Już satelitki i centralka od Jamo (model s60sur, s60cen) mają więcej mocy i grają czyściej przy głośniejszym słuchaniu. Właśnie wybieram się po taki kabelek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może zamiast zmieniać suba na mocniejszy model to rozwiązaniem może okazać się zmiana kolumn frontowych? Może kupię fronty od tego zestawu i już cały zestaw jamo będę posiadał, mowa o frontach jamo s606 albo troszkę mocniejsze s608. Co prawda wolałbym podstawkowe ponieważ nie bardzo miałbym gdzie je ustawić... póki co mam 7m2 pokój ale to tymczasowo, za około pół roku się wyprowadzam i powinienem mieć już trochę większy pokój (16m-20m).

Ukryta Zawartość

Te full band może być czymś odpowiednim dla Large, Mi nie chodziło o nazwę czy model pewnie się źle wyraziłem a chodziło mi o właśnie wielkości głośników w nich. Nie wiem czy kupienie mocniejszych kolumn w połączeniu z tym słabym subem coś zmieni, może być gorzej. Sub może się zgubić w mocniejszych kolumnach a już na pewno w tych 608. Spróbuj poustawiać jak pisałem, odcięcie minimum, fronty na full band, głośność w subie troszkę poniżej połowy i połącz suba kablem Y. Mimo takiej mocy frontów powinno być dobrze. Zresztą do takiego małego pokoju nie potrzeba mocniejszych. Chyba, że lubisz "trzodzić". Co innego gdy przeniesiesz się na większy pokój ale wtedy gdy wymienisz kolumny na te, które podałeś musisz zmienić suba na model 660 bo ten maluszek nic nie da w parze z tymi "koniami" :) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myślę, że takie spokojnie wystarczą

Ten z Twojego linka to taki , który jest w jednym z moich linków, spoko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś mi w podświadomości mówiło, że o czymś zapomniałem, miałem napisać wymiar głośnika, no to moja kolumna jest trójdrożna, jest to kolumna podstawkowa, głośnik niskotonowy jest o średnicy 16cm. Ustawiłem tak jak powiedziałeś, fronty na full band i odcięcie na minimum, głośność jest poniżej połowy, jakieś 40%, zmieniłem miejsce subwoofera, troszkę dalej od siebie i zmieniłem ten kabelek na prolinka. Efekty: W miejscu odsłuchowym nie słychać już tych szumów powietrza które słyszałem wcześniej kiedy subwoofer stał dokładnie obok kanapy, po zmianie przewodu, subwoofer z taką samą wartością głośności na pokrętle gra troszkę głośniej i wydaje mi się, że zmieniła się troszkę jakby "charakterystyka fali?", wcześniej wystarczy, że oddaliłem się o metr dalej od subwoofera to dudniło, teraz grało tak samo jak w miejscu odsłuchowym. Następną rzeczą którą wyraźnie da się zauważyć to więcej średnich częstotliwości (na moje oko 70hz-250hz), troszkę huczy przy słuchaniu na poziomie 60db, generalnie lubię głośno i przy takiej głośności zazwyczaj słucham. Na podsumowanie mogę dodać, że rzeczywiście teraz troszkę lepiej jest to skonfigurowane, ten bas wcześniej był taki nawalony na siebie, za dużo było, teraz to jakoś gra w końcu :)

Tak swoją drogą, wydaje mi się, że fronty mogą być jakimiś samoróbkami. Wypadałoby zmienić na lepsze kolumny tylko teraz w takim razie pytanie, co lepiej najpierw kupić, Suba660 czy tak jak odradzałeś jamo s608 czy może jakieś podstawkowe porządne kolumny których częstotliwość dolna zaczyna się już od 40 albo chociaż 50 i suba660.

Ile mógłbyś wydać na dwie takie kolumny. Proponowałbym jednak już teraz kupić podłogowe bo jak zmienisz pokój na większy to monitory mogą okazać się już za małe. Poza tym podłogówki zawsze będą miały lepszy bas od monitorów z racji większej obudowy. Przynajmniej teoretycznie :) Teraz rzadko można spotkać monitory trójdrożne a jak już to niestety "trochę" kosztują.

oto kilka propozycji z monitorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to jedyny monitor trójdrożny w tym przedziale cenowym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a teraz kilka podłogówek, pierwsze Magnaty Quantum to dość mocne kolumny o wysokiej skuteczności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy "patrzeć' na droższe. Sub Jamo 660 bym wziął, w kinie miałbyś rewelację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli miałbym kupować suba wraz z kolumnami to na kolumny raczej mało, około 1000zł. Wpadły mi w oko monitorki Magnata Quantum 673, pasmo przenoszenia mają obiecujące a cena nie jest dość wygórowana.

No i skuteczność mają niezłą i moc znamionową (RMS) więc spoko nawet możesz głośniej na nich posłuchać No i odcięcie na subie zjechać na minimum i podnieść ok 1 cm, pewnie to będzie gdzieś do pierwszej kreski ponad "0" (zero) , głośność już nie na połowę a max 1/3 zresztą to wyczaisz w czasie słuchania/oglądania . U mnie w subie też skala zaczyna się od 7.00 a mam nastawioną głośność na max 9.00 .

Powodzonka. Daj znać jak już kupisz jak to gra i jak masz poustawiane ok .

Zdecydowałem, że kupię te monitorki Magnat Quantum 673 i jak będzie kasa to zmienię subwoofer na Jamo SUB660 - oczywiście z pół roku będę musiał poczekać, może mniej. Jak się już wprowadzę do większego pokoju to monitorki dam sobie na rozszerzone fronty a na fronty postawię podłogowe Magnaty. Dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

Prawdę mówiąc wcześniej nie byłem przekonany jakoś do magnatów, jakoś tak nie widziałem tych kolumn z serii quantum, ale teraz spodobały mi się jak tak poczytałem i pooglądałem. Jeżeli chodzi o te monitorki to myślisz, że dobrze by współgrały z Onkyo TX-SR608? Czy SUB210 nie byłby za mały do tych kolumn? Bo prawdę mówiąc, spodobała mi się też kolumna centralna i zmieniłbym swoją jamo s60cen na magnat quantum - ma ładne zejście i dużo mocy, nawet jak zmienię pokój na większy to i tak i monitorki i centralna dadzą radę -, tylko że wtedy mógłbym nie mieć kasy na suba660

PS. Suba ustawiłem na 1/3 tak jak mówiłeś i mogę powiedzieć, że jest dużo lepiej, rzeczywiście teraz widać jak bardzo się przyzwyczaiłem do "łupania głośnikosuba" a nie do tego prawidłowego basu z subwoofera. Przy obecnych ustawieniach jest na prawdę nieźle, bas z suba jest dobry tylko przeszkadzają mi częstotliwości z zakresu 70hz-250hz około, huczy mi troszkę, może jakbym w equalizerze się pobawił troszkę i ściszył te częstotliwości to by coś pomogło, ewentualnie zmienię tryb słuchania z THX Cinema na inny i potestuję :)

Ustawia ale problem w tym, że za dużo częstotliwości przekierowuje na subwoofer tych niskich i w efekcie nie wyrabia i słychać wyraźnie szumy powietrza które troszkę mi przeszkadzają

Podepnę się pod temat bo mam takie pytanie. Mając subwoofer z regulacją głośności ska wiadomo kiedy ustawiony jest odpowiedni poziom glosnosci na tym subwooferze względem pozostałych kolumn?

Ze słuchu - dźwięk z subwoofera nie powinien być słyszalny jako oddzielny. Innymi słowy, ktoś kto usłyszy taki zestaw nie powinien być w stanie powiedzieć, czy subwoofer działa czy też nie.

http://rms.pl/zestawy-kolumn/jak-ustawic-subwoofer

Podepnę się pod temat bo mam takie pytanie. Mając subwoofer z regulacją głośności ska wiadomo kiedy ustawiony jest odpowiedni poziom glosnosci na tym subwooferze względem pozostałych kolumn?

Ze słuchu - dźwięk z subwoofera nie powinien być słyszalny jako oddzielny. Innymi słowy, ktoś kto usłyszy taki zestaw nie powinien być w stanie powiedzieć, czy subwoofer działa czy też nie.

Ukryta Zawartość

Według mnie wszystko zależy od upodobań.

Opisane powyżej zjawisko separacji dźwięku z subwoofera od pozostałych kolumn zestawu, może być spowodowane nie zgraniem faz, nieprawidłowym ustawieniem subwoofera (lokalizacja w pomieszczeniu) jak również jego kiepską jakością (tutaj pomoże jedynie wymiana).

Jeżeli kolumny posiadają odcięte pasmo w którym "rządzi" subwoofer - jego duża głośność nie powinna powodować odczucia oderwania basu od reszty.

Sprawa wyregulowania poziomu głośności w sposób, gdy subwoofer jedynie uzupełnia kolumny frontowe (jest niemal niezauważalny) - odnosi się w większym stopniu do słuchania muzyki, gdzie faktycznie przebasowienie spowoduje nienaturalny odbiór utworów.

Kino rządzi się jednak odmiennymi prawami i potrzebuje przytupu - jak dla mnie im więcej mięsa tym lepiej :)

Ukryta Zawartość

Jeśli możesz finansowo to T7.

To, że będzie miał 200W a nie 125 to nic, nawet lepiej żeby miał więcej mocy, będzie zapas mocy i lepsze kopytko w kinie,

A nie chcesz zobaczyć na Velodyna z wcześniejszej serii, mianowicie Impact i model Impact 12

Ukryta Zawartość

w tej chwili dobra cena a do kina lepszy niż sub z głośnikiem 8" nawet z membraną bierną 10"-ową , a jest nie duża różnica w mocy miedzy REL T7 a tym Velodynem za to finansowo dość spora, no powiedzmy, że nie wielka różnica mocy ale czasami 10-20 W to dużo i słychać tą różnicę Jednak wielkość samej membrany głośnika Velodyne pozwoli na niższe zejście.

Ten mały subek najwyżej na kilkanaście metrów a do kina najlepiej sub z jak największym głośnikiem więc ten Velodyne Impact 12 nada się lepiej niż nawet REL T7

Ukryta Zawartość

Do kina nie ma sensu zakup głośnika z 8". Ten Rel schodzi bardzo nisko ale ciśnienia nie da prawie żadnego poniżej 30hz. Dobry sub na 10 calach to minimum do kina, najlepiej jednak na 12". Jeśli chodzi o moc wzmacniacza - nie ma sensu się sugerować tym parametrem, chyba że w obrębie tej samej marki. Różne głośniki mają różną efektywność, więc często sub z 400W czy nawet 500W zagra "słabiej" od takiego 150-200W. Fizyki też się nie oszuka, super głośnik 8" nie przebije ani nawet nie zbliży się do przyzwoitego głośnika 12". Rel do kina moim zdaniem tak średnio się nadaje (przynajmniej te małe modele), ma dość "ostry", precyzyjny bas, ładnie integruje się z kolumnami a Velodyne z kolei niby ten bas nieco mniej precyzyjny (choć i tak bardzo dobrze w tym aspekcie sobie radzi), to ma coś fajnego, lekkie zaokrąglenie, brzmi nieco efektowniej i przyjemniej moim zdaniem (a już na pewno w kinie).

No to mi troche namieszaliscie w glowie.

Jest jeszcze sub do kompletu monitor audio silver w12 tylko jest 1 tys drozszy od rel t7. Pytanie czy warto.

Myslalem ze z t5 bede zadowoliny bo kiedys mialem suba z 8 calowym glosnikiem i bylo git.

Wiesz co nie rozumiem Ciebie , chcesz uzywać suba do kina i chcesz wziąć tego małego "gnojka" , człowieku nie masz zielonego pojęcia o tym co zrobisz ale to Twoja kasa i wybór. A ludzie dobrze Ci radzą, m. inn.:

Do kina nie ma sensu zakup głośnika z 8". Ten Rel schodzi bardzo nisko ale ciśnienia nie da prawie żadnego poniżej 30hz. Dobry sub na 10 calach to minimum do kina, najlepiej jednak na 12". Jeśli chodzi o moc wzmacniacza - nie ma sensu się sugerować tym parametrem, chyba że w obrębie tej samej marki. Różne głośniki mają różną efektywność, więc często sub z 400W czy nawet 500W zagra "słabiej" od takiego 150-200W. Fizyki też się nie oszuka, super głośnik 8" nie przebije ani nawet nie zbliży się do przyzwoitego głośnika 12". Rel do kina moim zdaniem tak średnio się nadaje (przynajmniej te małe modele), ma dość "ostry", precyzyjny bas, ładnie integruje się z kolumnami a Velodyne z kolei niby ten bas nieco mniej precyzyjny (choć i tak bardzo dobrze w tym aspekcie sobie radzi), to ma coś fajnego, lekkie zaokrąglenie, brzmi nieco efektowniej i przyjemniej moim zdaniem (a już na pewno w kinie).

Ja raczej przymierzalem sie do T5 :)

to po co TU "przyszedłeś"

skoro prawie z góry było wiadomo dla Ciebie jaki weźmiesz sub.

POWODZENIA W KINIE

Jeśli szukasz małego subwoofera to najlepszym wyjściem jest coś z membranami pasywnymi np Definitive Technology SuperCube 2000 - ogólna powierzchnia membran jest większa niż 12 cali, ale wielkość suba to 27x26x27cm

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-supercube-2000-subwoofer-aktywny-z-2-membranami-1szt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.