Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3500zł czy Pylon Pearl 25?

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak sie zlozylo, ze kupilem wzmacniacz Rotel ra-931 mkII i zamowilem do sklepu Pylony Pearl 25 (nie oplacone). Nie mniej zwiekszyl mi sie nagle budzet do 3500pln na kolumny :-) i teraz pytanie czy warto szukac innych kolumn czy pozostac przy Perlach 25 i np wymienic wzmacniacz i kupic lepsze CD?

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam!

Tak sie zlozylo, ze kupilem wzmacniacz Rotel ra-931 mkII i zamowilem do sklepu Pylony Pearl 25 (nie oplacone). Nie mniej zwiekszyl mi sie nagle budzet do 3500pln na kolumny :-) i teraz pytanie czy warto szukac innych kolumn czy pozostac przy Perlach 25 i np wymienic wzmacniacz i kupic lepsze CD?

co Ci odpowiedzieć? warto :)

Nie mniej zwiekszyl mi sie nagle budzet do 3500pln na kolumny :-) i teraz pytanie czy warto szukac innych kolumn czy pozostac przy Perlach 25 i np wymienic wzmacniacz i kupic lepsze CD?

Moim zdaniem warto zainwestować w kolumny. Rozbijanie tej kwoty na części i kupowanie minimalnie lepszego wzmacniacza i CD + inne równie niewiele lepsze głośniki nic nie zmieni. Proponuję podejść do sprawy przyszłościowo i kopić kolumny Phoebe III to głośniki z polskiej wytwórni która w porównaniu do Pylon Audio celuje w zdecydowanie wyższą półkę dźwiękowa. Phoebe III to głośnik który deklasuje Perle które brałeś pod uwagę. Pozostałą część systemu będziesz sobie wymieniał z czasem a kolumny nie będą cię ograniczać.

1. Kupiłeś tani wzmacniacz klasy budżetowej. Chcesz dokupić do niego kolumny klasy budżetowej. To jest OK.

2. Dostałeś więcej pieniędzy i zaczynasz źle kombinować. Chcesz dokupić do niego droższe kolumny ? Na tym wzmacniaczu nie odczujesz różnicy. Więc nie ma sensu się wykosztowywać.

3. Mam wrażenie że chcesz utopić pieniądze w kiepsko grającym audio. Albo trzymaj się punktu pierwszego, albo sprzedaj to co masz i złóż sobie za te pieniądze cały używany sprzęt od zera. Będzie wyższej klasy niż to co możesz osiągnąć bazując na tym co masz w tej chwili..

Teoretycznie kolumny Pylon Audio Pearl 25 odpowiadają klasie Twojego wzmacniacza, jednak jeśli możesz przeznaczyć większy budżet na zakup kolumn, to zwróć uwagę na konstrukcje, które w przyszłości będą dobrze współpracowały z lepszym wzmacniaczem. Na pewno Sapphire 25 lub 31 są lepszymi kolumnami niż seria Pearl, tak więc warto się nad taką opcją zastanowić. Na pewno warto posłuchać także Audio Academy Pheobe III, to kolumny zestrojone w trochę inny sposób niż Pylon Audio. Jeśli masz niezbyt duże pomieszczenie (powiedzmy rzędu 15-18m2), zwróć na dobre monitory np. Kef Q300 czy Dali Ikon 2 MK2.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A musza być nowe ?

W tym budżecie można znaleźć już coś co zagra tak, że gęba Ci się uśmiechnie.

Wspomniane Phoebe dostaniesz za 2k.

Używane kolumny od kogoś kto się lubuje w sprzęcie będą wyglądać jak nowe, a zagrają dużo lepiej niż nowe z tego samego przedziału cenowego.

W zeszłym roku kupiłem używane kolumny z jednej z naszych rodzimych manufaktur i kapcie mi spadły.

A wizyta na Audio Show 2014 tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, iż dokonałem słusznego wyboru.

Uważam, że Pylon Pearl 25 będą odpowiednim uzupełnieniem Twojego zestawu (obecnego). Chyba, że celujesz w używkę ale ja nigdy nie polecam używanych kolumn. Patrząc przyszłościowo to zgodzę się z Q21 warto pomyśleć nad Sapphire 25, które są automatycznie droższe=ale i lepsze. Byłem osobiście na odsłuchu tych kolumn.

Chce po prostu nie zmieniac sprzetu przez dluzszy czas. Dlatego sie Was radze ;-)

Pylon robi kolumny grające jak by to ująć "efektownie". Co to oznacza ? To działa tak że wchodzisz do pokoju gdzie gra ten głośnik i jesteś zachwycony. Pierwsze takty i masz wrażenie że to to czego szukałeś. Jest bas jest góra, fajnie. Dopiero po osłuchaniu się zaczynasz rozumieć co producent chce sprzedać. Ale najczęściej takie wnioski to dopiero w domu jak już za nie zapłaciłeś. Słuchałem tych głośników w dwuch salonach + ostatnie Audio Show w W-wie.

Dla odmiany Phoebe to głośnik który produkuje człowiek który podchodzi do prezentacji dźwięku w zupełnie inny sposób. Tu dźwięk idzie w kierunku muzyki, sceny szczegółu i sposobu prezentacji. Porównaj te dwie firmy Phylon Audio i Audio Academy. Phylon to masowa produkcja, tanich i efektownie grających kolumn. Audio Academy to raczej małoseryjna ręczna robota gdzie liczy się jakość i dźwięku i wykonania.

Tylko używane kolumny, nowe nawet szkoda gadać. Do 3500zł kupisz kolumny które kosztowały w przedziale 6000-9000zł oczywiście mądrze i rozsądkiem

i później są zakładane wątki "jak naprawić...." oczywiście nie we wszystkich przypadkach, czasami można trafić na perełkę.

Dobra panowie zdecydowalem pozostac przy pierwotnej wersji. I tak jak dotychczas gralo mi plastikowe tanie kino i bylo ok to Pearle beda i tak powyzej moich oczekiwan :-) Zwlaszcza, ze sluchalem juz tych kolumn i graly mi pieknie :-)

i później są zakładane wątki "jak naprawić...." oczywiście nie we wszystkich przypadkach, czasami można trafić na perełkę.

Kolego jeżeli się kombinuje, zawsze tak wychodzi, że jest lipa. Nie ma tak że płacisz cenę malucha , a chcesz jeżdzić mercedesem. Powiem tak u mnuie graja głośniki 30-40 letnie i jakoś, nie chętny jestem na ich wymianę. Kupować trzeba z głową i rozwagą. Nie mam nic do nowych rzeczy, po za tym że nie kupił bym ich koniec kropka. Dla mnie szkoda pieniędzy i tyle.

Może inaczej chcesz przykłady do 3500- proszę bardzo.

Kef Reference 1-2 od 2500 do 3500zł

Jbl ti 3000 -3000zł

Audio Physic Tempo od modelu 1-2- od 2000zł do 3400zł

Rogers Ls6 około 1500zł

T+A Cryterion 120 około 2000zł

Harbeth Acustic HL3 około 3500zł .

Audio Note J-2500zł

Tannoy R3-około1700zł

Castle Herlach S2-1700zł

Itd... przynajmniej z 20 pozycji.

Szkoda napinania ludzie zacznijcie się rozwijać, szkoda życia na śmieci sprzedawane, przez nowe markety itd. kupujcie z głową bo przyszły czasy, gdzie wszystko nawet legendy są w zasięgu przeciętnych ludzi. Pozdrawiam

To jest jak z ciuchami, jedni kupują nowe np. spodnie, a inni chodzą po szmateksach i kupują wypierdziane spodnie :) zależy kto co woli

ale... może się zdarzyć, że tylko raz ktoś w nich pierdnął i będą jak prawie nowe ;)

szkoda życia na śmieci

Większości ludzi śmieci wystarczają.

Ba - dużo ludzi zorientowanych w temacie ma śmieci, będąc pewnym że jest to jakiś high end ...

Panowie chyba dyskusja zmierza w zlym kierunku. Jesli chodzi o mnie to audiofilem z pewnoscia nie jestem :-) Pewnie dla wielu z Was dzwiek z takich Pylonow 25 to pierdziawka ale pamietajcie, ze sa tez tacy co sluchaja marketowych Prismow Onyx i wrzucaja filmy na YT jak to piknie gra :-) Ja w zasadzie gdybym nie zrobil remontu salonu to nadal sluchalbym budzetowego plastikowego KD i byloby ok :-) ale ze zona zazyczyla sobie schludne kolumny a ja w zasadzie chcialbym posluchac muzyki lepiej jak dotychczas - stad pomysl na tansze stereo :-) A tak wogole justas32 to pisalem wczesniej czy nie wymienic wzmaka na lepszy wraz z kolumnami. A nie kolumny do tego Rotela 931 ;-)

To jest jak z ciuchami, jedni kupują nowe np. spodnie, a inni chodzą po szmateksach i kupują wypierdziane spodnie :) zależy kto co woli

ale... może się zdarzyć, że tylko raz ktoś w nich pierdnął i będą jak prawie nowe ;)

Zdecydowanie wolę kupić lekko wypierdziane markowe spodnie i je wyprać, niż chodzić w badziewiu z "Primarka" które i tak się rozlecą po dwóch praniach lub zafarbują. resztę rzeczy. a na poważ nie ja piszę o rzeczach dobrych w samym tego słowa znaczeniu. I czy one będą miały 1rok czy 30 lat zawsze trzymają swoją cenę przykład z dziedziny hi fi. zobacz monitory BBcLs3/5 produkowane od dzisięcioleci. czy Sansui Alphy. Coś co jest dobre i świetnie zrobione zawsze ma swoja cenę . Poruszyłeś temat ciuchów. Zobacz jakie ceny osiągają stare Lewisy a zrozumiesz o czy mówię . Ale przecież Ty i tak pójdziesz do sklepu i kupisz nowe.

Co do kolumn zdania nie zmienię i podtrzymuje swoją rację. A jak dla mnie to możesz mieć kolumny nawet 50 letnie jak Ci takie pasują

Kolego nie o kłótnie tu chodzi, kup nowe, bądż szczęśliwy. Ja mówię o różnicy miedzy rzeczami używanymi, a nowymi w podobnej wartości cenowej .

Tak na prawdę to grają kolumny w akustyce pomieszczenia i razem z nią tworza efekty dźwiękowe. Ile tylko możesz kasy pchać nalezy w kolumny, nawet dysponując budżetowym wzmacniaczem dalej łańcuch jest ten sam czyli na końcu kabli są kolumny i to one graja, a nie wzmacnicz. Kolumny i rodzaj, charakter, klasa determinują w największym stopniu to słyszysz.. Kwestia czy TY masz gdzie poprawnie ustawić kolumny za 3,5 tys zł, bo jesli nie masz warunków to kup byle co co się żonie będzie podobać. Masz wyżej pare cennych rad. Można za 3500zł kupić na serio paro letnie rasowe głośniki. Ja np. niedawno za z 3500 kupiłem 3 letnie Epos M22i . Można kupić wiele fajnych używanych i nie zużytych zespołów glosnikowych które jeśli były uszanowane będą grać ładnie jeszcze 10-15 lat. Możesz też kupić nowe i tu rzeczywiscie warto zwrócić sie wkierunku polskich producentów np wyżej wyminiane PHOBE. Nie słuchaj banialuków , że do budżetowego wzmaka szkoda kasy an dobre kolumny. Prawda jest taka, że KOLUMNY NIGDY NIE SĄ ZA DOBRE, choć byś je miał napędzać wzmacniaczem za 400zł kupionym na allegro. Owszem głupot robić nie można typu kolumny za 30 tys zl a wzmak za 600zł czy na odwrót :D Osobiście za 3500 zł szukał bym używanych z wyższej półki albo polskich konstrukcji, a jest tego już multum na rynku. Produkcja dobrych kolumn to ne produkcja promu kosmicznego. Polacy też potrafia zrbić fajne głośniki tylko musisz mieć dla nich warunki do grania.. Polskie firmy Akkus, Audio Academy, Studio 16 Hz, ESA ....

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Panowie chyba dyskusja zmierza w zlym kierunku. Jesli chodzi o mnie to audiofilem z pewnoscia nie jestem :-)

Raczej w dobrym. Wiele rzeczy wydaje się dziwnych, do czasu dopóki się ich nie spróbuje...

Problemy w zasadzie są dwa; trzeba wiedzieć czego się szuka (zaliczyć kilka odsłuchów oraz poznać swój gust), no i być cierpliwym. Pylon Pearl 25 pewno gra nieźle, może nawet całkiem dobrze, ale mam poważne wątpliwości czy byś je wybrał po przesłuchaniu przynajmniej niektórych z ww. przez lukag72.

Przy okazji używany nie zawsze znaczy to samo. Jak trafisz na odpowiedniego człowieka, to może się okazać że dostaniesz 10 letnie kolumny w stanie jakby dzień wcześniej wyjęto je z kartonów. Sam kilka razy takie sprzedawałem.

No tak ale czy po przesluchaniu uzywanych dobrych kolumn za 3k i za 20k to czy kupilbym te za 3?...tak mozna w nieskonczonosc :-) Sadze, ze kazdy procz gustu muzycznego powinien tez znac swoja granice absurdu ;-)

Tak na prawdę to grają kolumny w akustyce pomieszczenia i razem z nią tworza efekty dźwiękowe. Ile tylko możesz kasy pchać nalezy w kolumny, nawet dysponując budżetowym wzmacniaczem dalej łańcuch jest ten sam czyli na końcu kabli są kolumny i to one graja, a nie wzmacnicz. Kolumny i rodzaj, charakter, klasa determinują w największym stopniu to słyszysz.. Kwestia czy TY masz gdzie poprawnie ustawić kolumny za 3,5 tys zł, bo jesli nie masz warunków to kup byle co co się żonie będzie podobać. Masz wyżej pare cennych rad. Można za 3500zł kupić na serio paro letnie rasowe głośniki. Ja np. niedawno za z 3500 kupiłem 3 letnie Epos M22i . Można kupić wiele fajnych używanych i nie zużytych zespołów glosnikowych które jeśli były uszanowane będą grać ładnie jeszcze 10-15 lat. Możesz też kupić nowe i tu rzeczywiscie warto zwrócić sie wkierunku polskich producentów np wyżej wyminiane PHOBE. Nie słuchaj banialuków , że do budżetowego wzmaka szkoda kasy an dobre kolumny. Prawda jest taka, że KOLUMNY NIGDY NIE SĄ ZA DOBRE, choć byś je miał napędzać wzmacniaczem za 400zł kupionym na allegro. Owszem głupot robić nie można typu kolumny za 30 tys zl a wzmak za 600zł czy na odwrót :D Osobiście za 3500 zł szukał bym używanych z wyższej półki albo polskich konstrukcji, a jest tego już multum na rynku. Produkcja dobrych kolumn to ne produkcja promu kosmicznego. Polacy też potrafią zrobić fajne głośniki tylko musisz mieć dla nich warunki do grania.. Polskie firmy Akkus, Audio Academy, Studio 16 Hz, ESA ....

I tak i nie. A to dlaczego, Na pewno lepszym rozwiązaniem jest podpiąć tani wzmacniacz i Drogie kolumny, wystarczy żeby były dość łatwe w prowadzeniu przynajmniej 8 ohm i i o wysokiej skuteczności . Niż odwrotnie słabe kolumny, i super wzmacniacz. Choć na pewno wycisną z nich wszystkie możliwości.

No tak ale czy po przesluchaniu uzywanych dobrych kolumn za 3k i za 20k to czy kupilbym te za 3?...tak mozna w nieskonczonosc :-) Sadze, ze kazdy procz gustu muzycznego powinien tez znac swoja granice absurdu ;-)

Kolego a czy ty myślisz że my tu wszyscy mamy głośniki za pierdylion? :) Każdy orze jak morze czyli ma to na co go aktualnie stać oraz co mu rozsądek podpowiada.

Konkluzja to, audio jest drogim hobby ale jeżeli już coś kupuję to kupuję najlepszy sprzęt na jaki pozwala mi mój aktualny budżet wiedząc że nie jest to szczyt marzeń. Ot taka smutna rzeczywistość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.