Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód do subwoofera - jaki?

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem Jamo SUB 210 a wraz z nim dostałem przewód RCA -> RCA o długości 10m. Sub gra dobrze ale myślę, że może grać jeszcze lepiej gdybym kupił lepszy przewód - RCA -> 2RCA. Znalazłem wiele wątków na temat przewodów ale opinie są podzielone i wciąż mało wiem na temat przewodów. Ekranowany magnetycznie - o co chodzi, potrzebne to jest? Proszę też o odpowiedzi na pytania czy długość ma duże znaczenie, na co zwracać uwagę przy kupnie? Może pozłacane końcówki 24k złotem? Mam na kabel zaledwie 50zł dlatego może też polecicie jakiś niedrogi kabelek do 50zł? Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/117750-przew%C3%B3d-do-subwoofera-jaki/

Jak pójdę na piwo to i do kabelka dalej będzie, niestety jeszcze się uczę i rzadko mam możliwość zarobienia kasy :)

A gdyby cena nie grała roli to jaki przewód byś polecił? Generalnie sub stoi jakieś 2m od ampli więc przewód 3m/5m by wystarczył.

W tamtym roku kupiłem Melodike MDSW15(1,5m)1-1RCA w rsm wyszło około 100zł na nim mam głęboki bas zero dudnienia za 50zł dostaniesz prolinka(1RCA-2RCA),digital i klotza ale to są podstawowe kable.Słuchałem też klotza ale jak dla mnie wypadł słabo Melodika wypadła lepiej w basie.Nie wiem czy jest sen łączyć 1RCA-2RCA podobno gra głosniej jak niektórzy twierdzą

Moja decyzja padła na kabelek RCA-2RCA ponieważ sprawdziłem jakimś słabym cinczem do dvd i rzeczywiście gra głośniej, różnicy w basie nie słyszę pomiędzy tymi słabymi czinczami a tym kabelkiem co fabrycznie dostałem do subwoofera. Na razie może kupię jakiegoś prolinka RCA-2RCA za około 50zł a później zdecyduję się na

Melodike 1-2RCA MDSWY40 4M - cena ok. 150zł.

Tak na kablu za 20zł miałem dudnienie niż bas był on również płytki i nie był on czysty po wymianie na melodike bas stał się kontrolowany i sprężysty i prawdziwy i nic nie musiałem przesuwać ani zmieniać w ustawieniach.Pisałem na wielu forach i na wiekszości wielcy znawcy kazali mi wymienić sub bo tez twierdzili że kabel nowy nic nie da jedynie na HI FI i muzyka wiele osób powiedziało mi wprost wymień kabel nie sub i tak też zrobiłem i mieli rację.

Gdzieś czytałem, że gościu zrobił sobie przewód do suba z antenowego. Takiego normalnego od satki. Przewód przynajmniej porządnie ekranowany, ale czy to będzie działać ? Robił ktoś taki myk ?

Na zachodnich forach o tym czytałem podobno działa bo są opinie użytkowników robili ze zwykłych koncentryków pisano też że niskie częstotliwości nie wymagaja ekranu bo nie są podatne na zakłócenia ale czy to prawda to nie wiem

pisano też że niskie częstotliwości nie wymagaja ekranu bo nie są podatne na zakłócenia ale czy to prawda to nie wiem

Nie to nie jest prawda i od kiedy mam tu konto nie czytałem gorszej głupoty.

Nie to nie jest prawda i od kiedy mam tu konto nie czytałem gorszej głupoty.

To te głupoty nie ja wymyśliłem tylko ci którzy pisali na zachodnich forach.Ja napisałem czytelnie że nie wiem czy to prawda

O to żeby sygnał/dźwięk przesyłany przewodem nie był zakłócany przez odzdziaływanie "pół magnetycznych" np. innych przewodów czy urządzeń...

Ale nie wiesz takiej jakby mega podstawowej oczywistej rzeczy... to skąd wiesz że musisz koniecznie powydziwać z kablem skoro wszystko jest ok ? ;>

Kabelek który dostałem wraz z subwooferem to RCA - RCA o długości 7m z pozłacanymi końcówkami, ale nie wiem czy przewód jest wykonany w miedzi beztlenowej, jakoś nie znalazłem takiej informacji. Ciągle staram się ulepszać moje kino o dodatkowe elementy, czy inne ustawienia, coraz bardziej to precyzuję stąd pomysł żeby zmienić przewód - tak jak wyczytałem na wielu forach, że kable też mają znaczenie - na jakiś lepszy. Wyczytałem też, że żeby sub grał trochę lepiej trzeba zastosować kabel typu Y do tego suba i tak właśnie zrobiłem - znalazłem jakiegoś starego chincza o długości 0.5m (nawet nie ma pozłacanych końcówek) który na bazarze kosztuje pewnie 1.5zł - i rzeczywiście gra troszkę głośniej, ale tak jak napisałem wyżej, to jest jakiś kabelek po to żeby jakiś był. Na razie kupię taki kabelek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak podłączę nowy kabelek i zbadam to napiszę o zmianach, możliwe, że zmian nie będzie ale przynajmniej dłuższy kabelek będzie co mi sprzyja, bo chciałbym postawić w innym miejscu w pokoju i posprawdzać jak gra w innych miejscach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A więc podłączyłem kabelek i subwoofer na tej samej głośności ustawionej przez pokrętło gra troszkę lepiej, głośniej, wcześniej jak chodziłem po pokoju to w różnych miejscach różnie grał, teraz gra jakby bardziej "liniowo" czyli w większości pokoju jest prawie taki sam bas, mniej tych podbić, itp. Ogółem jestem zadowolony z zakupu tego kabelka, polecam też innym którzy chcą kupić w miarę dobry kabelek na początek za nieduże pieniądze :)

Mogła by być taka usługa że na podstawie schematu pomieszczenia i różnych parametrów określanych na podstawie wielostronnicowej ankiety projektowano by kabel do suba pod klienta by zapewnić idealny bas marzeń :D

Tak na kablu za 20zł miałem dudnienie niż bas był on również płytki i nie był on czysty po wymianie na melodike bas stał się kontrolowany i sprężysty i prawdziwy i nic nie musiałem przesuwać ani zmieniać w ustawieniach.Pisałem na wielu forach i na wiekszości wielcy znawcy kazali mi wymienić sub bo tez twierdzili że kabel nowy nic nie da jedynie na HI FI i muzyka wiele osób powiedziało mi wprost wymień kabel nie sub i tak też zrobiłem i mieli rację.

Dawno,dawno temu,mając jeszcze konsolę(DJM 800+cdj 800X2) podłączoną do końcówki mocy, od mixera kable o dł 10m bardzo brumiło w kolumnach(brak dobrego ekranu) zwykłe czincz ,czarny i czerwony,(konsola w jednym pomieszczeniu-a końcówki mocy i kolumny w innym pomieszczeniu-dlatego długi kabel)po zakupie kabla,nazwy nie pamiętam-ale dość gruby-i zapewne dobrze ekranowany-efekt brumienia zanikł.

Ale żeby mi coś poprawił-typu bass,czy coś innego,nie stwierdzono. ;)

Na pewno był bardziej wyrazny-bez brumienia. ;)

Mi nie chodziło o to, że gra to jakoś znacznie lepiej po zmianie kabelka lecz o to, że po prostu jakby głośniej jest troszkę przy ustawieniu na tej samej głośności, nie jest to znaczna różnica ale jest. Kabelek trzykrotnie grubszy niż ten który miałem i w dodatku ekranowany magnetycznie (przynajmniej tak napisał producent na pudełeczku). Fakt, cudów nie ma, ale to co jest to jest i jestem z tego zadowolony :) Jednak można niedrogim kosztem troszkę sobie poprawić pracę subwoofera. Tym bardziej, że jak miałem podłączony RCA - RCA to grał ciszej jak jest podłączony RCA -> 2RCA to gra głośniej - to nie mit, sprawdziłem to :)

Zastanawia mnie jeszcze jakby się "zachowywał" subwoofer przy lepszym kabelku, melodika czy przy jakimś innym jeszcze :) Z tego co widzę to taki sam kabel jak prolink tylko inny wygląd i może troszkę estetyczniejszy, może lepiej wykonany, ale czy różnice w dźwięku by były? :)

Dawno,dawno temu,mając jeszcze konsolę(DJM 800+cdj 800X2) podłączoną do końcówki mocy, od mixera kable o dł 10m bardzo brumiło w kolumnach(brak dobrego ekranu) zwykłe czincz ,czarny i czerwony,(konsola w jednym pomieszczeniu-a końcówki mocy i kolumny w innym pomieszczeniu-dlatego długi kabel)po zakupie kabla,nazwy nie pamiętam-ale dość gruby-i zapewne dobrze ekranowany-efekt brumienia zanikł.

Ale żeby mi coś poprawił-typu bass,czy coś innego,nie stwierdzono. ;)

Na pewno był bardziej wyrazny-bez brumienia. ;)

Kable Melodiki( coaxialne,głosnikowe,subwoofera) ze skretką bass core mają podaję to nawet producent(głęboki bas,kontrolowany bas) można sprawdzić na stronie producenta albo rms również opinie użytkowników różnych rodzaj kabli którzy zakupili też podają że wychwycili różnice w dźwięku że na kablach Melodiki jest wieksza dominacja w basie i poprawa,kontrola mozna poczytać opinie w rmsie bo ja też się opierałem na nich zanim kupiłem.Więc z mojej własnej autopsji też to potwierdzam że u mnie zrobiła sie poprawa.Nie miałem więcej innych kabli więc nie wiem jak na innych by było chęciom bym to sprawdził i porównał jak bym miał okazję

Wiec z moim słuchem jest wszytko ok jak wychwyciło to samo co ja wielu uzytkowników

głośniej jest troszkę przy ustawieniu na tej samej głośności, nie jest to znaczna różnica ale jest.

Rada za darmo: uważaj na sygnały chorobowe audiofilizmu, jesteś podatny na voodoo - a to droga w jedną stronę ;P

Niedawno kupiłem Jamo SUB 210 a wraz z nim dostałem przewód RCA -> RCA o długości 10m. Sub gra dobrze ale myślę, że może grać jeszcze lepiej gdybym kupił lepszy przewód - RCA -> 2RCA. Znalazłem wiele wątków na temat przewodów ale opinie są podzielone i wciąż mało wiem na temat przewodów. Ekranowany magnetycznie - o co chodzi, potrzebne to jest? Proszę też o odpowiedzi na pytania czy długość ma duże znaczenie, na co zwracać uwagę przy kupnie? Może pozłacane końcówki 24k złotem? Mam na kabel zaledwie 50zł dlatego może też polecicie jakiś niedrogi kabelek do 50zł? Pozdrawiam :)

Kup wireworld 1 na 2 rca , jA mam drugi od dołu i różnica jest diametralna w dzwięku z suba, zdecydowana poprawa mam velodyne 12.

Kurcze, wychodzi na to że nie ma się co głowic o fale stojące w pomieszczeniach oraz powstawaniem rezonansow skoro kablem pokryjemy całe pomieszczenie niskimi tonami, hmm i po co ta cała fizyka

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Do suba wystarczy zwykly koncentryk (coax). Mam chyba ponad 10m w scianie I suficie (chyba RG6 ale nie pamietam na 100%). W sumie ponad 13 lat. Nieco upierdliwe to tylko montowanie koncowek ale biorac pod uwage cene za metr bierzacy b. mala niedogodnosc.

Kurcze, wychodzi na to że nie ma się co głowic o fale stojące w pomieszczeniach oraz powstawaniem rezonansow skoro kablem pokryjemy całe pomieszczenie niskimi tonami, hmm i po co ta cała fizyka

I po co ten dział akustyka na AS skoro kabel załatwi wsio :)

Oj już bez przesady proszę :) Fale stojące mi nie zniknęły, po prostu miałem lekkie wrażenie, że te głośności się odrobinę wyrównały, mogło to być złudzenie tylko, ale tak czy inaczej sub gra z tym kabelkiem troszkę lepiej :)

Do subwoofera sprawę załatwi przewód instrumentalny z metra (sklep z artykułami muzycznymi) ze starannie przylutowanymi wtykami za 5zł/szt. Na bank nikt nie posłyszy różnicy nawet z kablem za pięć stów jeśli nie będzie widział który gra :-))

@Nordock nie obraź się, ale nie szukaj poprawy tam, gdzie jej nie ma:) realnie poprawę może przynieść np. optymalne ustawienie suba w pokoju. Poeksperymentuj trochę na pewno przyniesie to wymierne korzyści tym bardziej, że dostałeś 10m kabla :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.