Skocz do zawartości
IGNORED

jak ustawic glosniki ?

pawelpi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przeprowadzam sie do innego mieszkania gdzie bede mial pokoj ok 20m i musze przed wszelkimi zakupami zaplanowac rozmieszczenie pokoju a wiec do wyboru mam postawic kolumny na krotszej scianie z oknami i firankami lub na dluzszej na ktorej nic nie bedzie pokoj bedzie umeblowany raczej skromnie wiec martwie sie o echo i dziwny poglos - buczacy bas na podlodze lezy parkiet czy powinienem kupic jakis dywan ? czy za glosnikami moga zostac rogi czy powinienem je jakos zlikwidoawc jesli tak to czyms miekkim czy moze jakimis plytami gipsowymi dodam tylko ze pokoj ten bedzie pelnil funkcje jadalni sypialni salonu i wszystkiego po troszke wiec nie moge dostosowac go tylko do swoich potrzeb slucham roznej muzyki cd - nad 522 wzmacniacz nad 304 glosniki b&w 603 bardzo prosze o wszystkie nawet drobne rady z gory dziekuje bo z netu korzystam u brata i nie bede mogl podziekowac od razu po otrzymaniu porady

https://www.audiostereo.pl/topic/11775-jak-ustawic-glosniki/
  • Redaktorzy

Ja ma też 20m2 i ustawiłem na krótszej. Ale sypiam gdzie indziej. Poza tym dojście do okna wymaga w tej sytuacji pewnego wysiłku. Ale jest całkiem dobrze. Grube zasłony za głośnikami dobrze robią, zwłaszcza jeśli pokój jest pustawy. Przed kolumny - dywan.

Poza tym zapchaj czymś rogi pokoju, regały narożne itp.

Józwa proponuje wyjście audiofilsko niemal standardowe, preferowane również przeze mnie. Szczegóły ustawienia znajdziesz np. na stronie cardasa.

Są jednak i inne szkoły. Jeżeli chcesz mieć scenę (przestrzeń) większą od naturalnej i nieco cyrkowe efekty (jak na pierwszy raz to robi to duuuże wrażenie) ograniczone jednak tylko do jednego miejsca odsłuchu (sweet spot) to polecam stronę audio physic. Wtedy kolumny wylądują na dłuższej ścianie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Moje doswiadczenia sprzed kilku(nastu) tygodni - rysunek i opis w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Obecnie gram "Cardasem" na 602 (po zmianie dywanu uspokoily sie brumy). W kazdym razie przy tych proporcjach 1m od sciany tylnej i 0.5m od bocznych to minimum (u mnie odpowiednio 1.5m i 0.6m).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziekuje duzo cennych rad glosniki napewno postawie min 0,5m od bocznych scian i tak samo od tylnych wiec za nimi nie postawie zadnych regalow wiec czy bezposrednio z tylu cos powinienem zrobic ? tak jak pytalem zlikwidowac kat np: panelami do wysokosci glosnikow czy lepiej obic katy materialem ?

Panel będzie lepszy, ponieważ wpłynie na basy, z którymi w kątach dzieją się złe rzeczy. Natomiast materiał tłumił by tylko wysokie. Jeżeli możesz, to z panelami nie musisz ograniczać się do wysokości kolumn, spokojnie możesz pójść wyżej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Od razu dzieki mam juz jakas wiedze zreszta troszke posprawdzalem w obecnym pokoju tylko jeszcze troszke niejasnosci jesli postawie na krotszej scianie problem moze nie do konca ale sie rozwiaze bo za glosnikami beda firanki natomiast jesli zdecyduje sie na dluzsza ( sam jeszcze nie wiem ) to co z tymi panelami z tylu beda tlumily czy graly bo zozne opinie poczytalem na forum i jeszcze jedno w takim ukladzie za soba bede mial sciane na ktorej nic nie powisze bo jest wylkadana kamieniami ( nie do konca ale tak to wyglada sa to niereguralne ksztalty wypukle na ok 1 cm ) i z tym tez nie wiem co zrobic czy pomoze czy popsuje

Ja: wole waska baze i lubie miec przestrzen za glowa. Wybral bym wariant ze sciana krotka, a do firanek dowiesil bym zaslony. Nie podejmuje sie wyrokowac jak zabrzmi tyl z nieregularnego kamienia - musisz sam sprawdzic.

Kilim konczy sie 30cm nad ziemia, ma 1.5m wysokosci. Ale bez przesady, te centymetry nie maja tu znaczenia, wazne zeby zaslonic jak najwiecej sciany na tylach kolumn. Na pewno przyklejenie "cienia" nie zda egzaminu. I tak IMHO najwazniejszy jest dywan na podlodze. I niestety naprawde porzadne odsuniecie kolumn od scian.

Aktualnie w swoim, małym pokoju mam ustawienie takie jak na obrazku poniżej. Kolumny podłogowe ("odziedziczone") są wcisniete obok biurka, sprzęt stoi na tylnej ścianie, obok drzwi... Niestety nie widze w tej "konfiguracji" pokoju innego ustawienia :/ Wywalanie mebli i biurka odpada.

[obrazekLUKASZ-184774_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tymczasem w drugim, większym pokoju wszystko stoi tak:

[obrazekLUKASZ-184775_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jednak chce to zmienić i przetransportować całe biurko do dużego pokoju wraz z kompem, kolumnami i sprzętem. Mam wizję ustawienia z obrazka poniżej. Trzeba będzie usunąć parę szafek i stół oraz przestawić potężny regał z książkami... Postawiłbym kolumny tam gdzie aktualnie stoi TV, ale drzwi byłyby przeszkodą.

Trzy posty po sobie były celowe - chciałem opisać każdy z obrazków. Co myślicie o pomyśle przemeblowania "dużego" pokoju?

[obrazekLUKASZ-184776_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje uwagi do propozycji jak wyżej na rysunku (zakładajac, że rysunek mniej wiecej oddaje proporcje wielkosci mebli wzgledem pokoju)

1. ustawienie kolumn - za szeroka baza, i do tego glosniki powciskane w katy pokoju. Na pewno bedzie duzy problemn z sceną - dziura w srodku, każda kolumna gra osobno.

Moja rada - baza max 2,5m, przez co glosniki stana dalej od bocznych scian. Do tego warto odjechac min 0,5 m od tylnej sciany, Dac im troche powietrza i luzu. Jesli ta szafka na ktorej stoi TV faktycznie ma tak wielkie wymiary jak wynika to z rysunku - trzeba bedzie pomyslec nad zmiana, niestety

2. Boczne sciany - z jednej strony gola plaszczyzna sciany, z drugiej okna..... Murowany Problem z odbiciami, poglosem, do tego moze dojsc podbicie pewnych zakresow pasma , wg mnie glownie na mid w kierunku gory. Tam gdzie okna - firanki, + grube zaslony, na parapecie kwiatki, Na druga sciane - koniecznie cos, co pochlonie, i rozproszy. Moze regal z ksiazkami, wysoki na powiedzmy 1,5m, ustawiony w miejscu pierwszych odbic (nie musi byc specjalnie gleboki, aby nie zabierac powierzchni pokoju) na nim jakies "rozlozyste" kwiatki

Czekaja Cie ciekawe eksperymenty .... powodzenia

Co do oceny 2 w pelni popieram Arka - to zbliza sie do klasycznego modelu pt. kolumny jako przedluzenie mebloscianki albo wypelniacze rogow. Gra to IMHO tragicznie - nie nazwalbym tego "dziura w srodku" sceny, a po prostu brakiem jakiejkolwiek sceny. Jedynym ratunkiem (z proba ocalenia pierwotnego pomyslu aranzacyjnego) jest wystawienie sprzetu z dziur...

[obrazekLUKASZ-184819_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Utylitarnie nastawiony Arek proponowal chudy regal (na plyty CD), a ja, milosnik sztuki, jakies duze dzielo plastyczne :-) Zachwiana perspektywa obrazu moze sie na zasadzie kontrastu komponowac z idealna symetria ukladu zaslony-sztuka, skutkujaca pelna symetria sceny stereo...

Czytam wszystko ucze sie i zastanawiam lecz widze ze najlepiej bedzie jesli zmieze dokladnie pokoj i zrobie rysunek prosze o wyrozumialosc muzyka to moje jedyne hobby a posiadam rowniez zone i dzieci dlatego tak trudno to pogodzic przed przeprowadzka musze byc przygotowany co chce i pod katem sluchania meblowac pokoj przypomne moje ostatnie pytanie co z tymi panelami za kolumny ? beda graly czy pomoga ? no i ta dziwna sciana z kamienia jaki moze miec wplyw ? dziekuje

pawelpi,

narozniki scian za kolumnami - o ile tylko uznasz, ze wzgledy estetyczne i WAF pozwolą ;-) - mozesz np wylozyc/wykleic miekka, gesta gabka. Jak tam ma u siebie. pasy miekkiej, "gestej" gabki tapicerskiej od podlogi do sufitu, grube na ok 10cm, wyklejone tak ze lekko zachodza na boczne sciany i zajmuja ok 30 cm szerokosci na scianie za glosnikami. ponieważ w tych katach mam "gesto" upiete kotary, ustrojstw nie widac. A poprawa w dzwieku jest wyraznie zauwazalna - mniej rezonansow basu

Na podloge, miedxzy kolumbnami a punktem odsluchu - talk jak juz pisali koledzy - dywan lub drubsza wykladzina

Poza tym zapusc wyszukiwarke, temat ustrojow czesto sie tu przewijal - przy odrobinie wysilku i wyobrazni mozna zrobic to tak, ze i WAF bedzie OK, i dzwiek lepszy

Juz jesyem zmierzylem pokoj prosze wybaczcie moj nieudolny rysunek a wiec jeszcze raz prosze o podpowiedz wariant a b czy c

[obrazekLUKASZ-185054_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.