Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  22 członków

Tandberg Klub
IGNORED

Tandberg klubb

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Bieda napisał:

Na co zamieniłeś?

Na zestaw Telefunkena 7004. Stoi w sypialni. http://www.audiofilek.pl/pl/baza-pl/baza-vintage-audio-pl/produkt/18-kombo/2186-telefunken-studio-center-7004-high-com-ver-504

Telefunken_Studio_Center_7004-Prospekt-1

To chyba najlepszy europejski kombajn. Z nim moga konkurować jedynie kombajny SONY jak HMK-77, HMK-80 czy HMK-7000 i 9000, wszystko produkowane chyba tylko na rynek japoński:

sony_hmk-77b_stereo_music_center.jpg

sony-hmk80b.jpg?w=1200

sony_hmk-7000_stereo_music_centre.jpg

sony_hmk-9000_stereo_music_centre.jpg

Bang & Olufsen też miał takie zabawki o kosmicznym designie jak na tamte czasy, BeoCenter 7007:

dBwrm0CbzCC-jVufBFhrzypg0_m-ScyQotpIooIa

411867d1bf2899c842435cad06e9fc27.jpg

Mam jeszcze amplitunery SABA i bardzo ciekawy Nakamichi 530. 

W dwóch systemach głównych mam klocki dzielone. 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ładny sprzęcik.
Ja mam też kombajn Sony, ale mam z nim problemy z poprawnym ustawieniem ramienia i wkładki. Uciekają mi raz p raz wysokie częstotliwości, no chyba, że jeszcze gdzieś indziej leży problem, ale nie potrafię zdiagnozować.

IMG_20201123_111102_resized_20201123_111152647.jpg

Sony HMP-70

IMG_20201123_111116_resized_20201123_111152334.jpg

Cześć

Wysokie tony. Ustawienie wkładki jest ważne, ale jak tylko uciekają od czasu do czasu to przyczyna może być inna. Sorry o ile poruszam sprawy oczywiste dla ciebie. Generalnie w tych starych sprzętach wkładka była ustawiono osiowo, a w instrukcji była podawana odległość od igły to gniazda przyłączeniowego headshella.  Zakładam, że:

- masz w miarę nową igłę ( zużyta często obcina górę, ale u ciebie jest to sporadyczne więc to raczej nie to );

- płyty są na tyle czyste, że nie robi się 'nagar' na igle. Stare płyty często miały do czynienia z dymem papierosowym i to szybko obkleja igłę. Jak po czyszczeniu igły wysokie wracają to umyj płyty jak jeszcze tego nie zrobiłeś; 

- Nacisk igły na płytę, powinien być w granicach podanych przez producenta igły, ale generalnie większy nacisk przy trochę zużytej igle i starych płytach podnosi górę. Sprawdź 2g nacisku.

7 minut temu, PawelS napisał:

Cześć

Wysokie tony. Ustawienie wkładki jest ważne, ale jak tylko uciekają od czasu do czasu to przyczyna może być inna. Sorry o ile poruszam sprawy oczywiste dla ciebie. Generalnie w tych starych sprzętach wkładka była ustawiono osiowo, a w instrukcji była podawana odległość od igły to gniazda przyłączeniowego headshella.  Zakładam, że:

- masz w miarę nową igłę ( zużyta często obcina górę, ale u ciebie jest to sporadyczne więc to raczej nie to );

- płyty są na tyle czyste, że nie robi się 'nagar' na igle. Stare płyty często miały do czynienia z dymem papierosowym i to szybko obkleja igłę. Jak po czyszczeniu igły wysokie wracają to umyj płyty jak jeszcze tego nie zrobiłeś; 

- Nacisk igły na płytę, powinien być w granicach podanych przez producenta igły, ale generalnie większy nacisk przy trochę zużytej igle i starych płytach podnosi górę. Sprawdź 2g nacisku.

Też szedłem tym tokiem myślenia:
- igłę zmieniłem na nową (AT95 zielona)
- płyty nowe w większości, ale mam kilka starszych egzemplarzy - poszukam jak wyczyścić igłę w takim razie
- z naciskiem już kombinowałem w zakresie 1,8-2,5g i

Podejrzewam jeszcze, że mógł gdzieś kabelek idący od wkładki do gramofonu się przetrzeć trochę i zależnie od położenia ramienia coś tam zwiera i traci część sygnału, ale to bym musiał rozbebeszyć ramię i sprawdzić, a tego się trochę boję ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.