Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalny zestaw na słuchania muzyki i TV do 1100zł

Adam_57398

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie- jestem nowy :). Proszę o pomoc bo od kilkunastu godzin siedzę w internecie i z każdą minutą wiem coraz mniej i mam większy mętlik w głowie. Dlatego postanowiłem skorzystać z waszej fachowej pomocy zamiast wywarzać otwarte drzwi. Pomóżcie! Oto mój problem:

Potrzebuję uniwersalnego nagłośnienia do salonu 24m, oprócz telewizora na stojaku, akwarium i dwóch niziutkich kanap i stoliczka nic tam nie ma, (meblościanek itd).

Chciałbym posiadać sprzęt by w komfortowych warunkach oglądać TV i słuchać muzyki (nie jestem melomanem) po prostu na chwilę obecną jedynym źródłem dźwięku u mnie jest tv lub głośnik laptopa).

Moje wymagania:

-budżet 1100zł

-możliwość połączenia z telefonem i komputerem (bezprzewodowo)

-stałe podłączenie do TV

Nie wiem czy powinienem decydować się na zestaw kina domowego 5.1 (nie potrzebuję blueray i innych odtwarzaczy bo nie) czy może na jakiś soundbar - myślałem o philips htl5140. Może nie ma potrzeby inwestować 1100 tylko kupić coś tańszego? Zdaje sobie sprawę, że dla większości z was budżet jest śmieszny ale tak jak wspominałem- nie chcę super ekstra jakości tylko możliwie najlepszą za taką cenę.

Powiem, że jeśli chodzi o 5.1 to miejsce mam - byle by poszczególne elementy nie musiały komunikować się przez kable tylko bezprzewodowo.

Pomocy:) !Adam

Tu nie chodzi o budżet, który przeznaczasz, ale o...cel. Bo 1100 zł na używane stereo to kwota za która da się coś wycisnąć, choć tak na styk na rynku używek, ale jeszcze żeby odtwarzało DVD...na pewno się da, bo z drugiej strony odtwarzacze DVD kosztują grosze, ale..zagrać w stereo, to to raczej nie zagra...musisz zdawać sobie z tego sprawę...można powalczyć, pomyślimy.

Smuga cienia spowija..;-)

ZA 1100mozna miec naprawde dobre stereo, ale bez wodotryskow typu bezprzewodowe polaczenia wifi itp... Pytanie czy z tv masz wyjscie analogowe czy tylko cyfrowe? Jesli tylko cyfra to juz nie te pieniadze aby bylo przyzwoicie

Bardziej wchodzi w grę sprzęt nowy (żona jest nie przekonana do używki).

Jeszcze raz podkreślam - nie jestem specjalistą- chcę po prostu na przyzwoitym poziomie pooglądać od czasu do czasu film czy mecz lub może posłuchać muzyki wieczorem. Jeśli uważacie, że nie ma sensu dawać np 1100zł by spełnić tak słabe wymagania tylko wystarczy jakieś rozwiązanie np za 700zł to też będę wdzięczny

Witaj może to będzie trochę nie na temat ale skoro się pytasz to Ci podpowiem żebyś nie popełnił mojego błędu

Myślałem podobnie po co mi dobre-droższe urządzenie nie jestem audiofilem

Efekt taki że po jakimś czasie jeszcze na gwarancji sprzedałem za pół darmo żeby kupić lepsze

Najniższy wzmacniacz pionnera to chyba z 700zł . 1100 zł to nie mało pieniążków ale na dobre nowe stereo za mało .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

za 1100 zł nic nowego dobrego niestety nie kupisz a i z używką nie będzie łatwo bo w tej kwocie to już bardzo wiekowe klocki i kolumny trzeba szukać

Proponuję jakiś soundbar z bluetooth, w tej cenie powinieneś mieć np LG NB5540 z bezprzewodowym subwoofeem.

Zagra przyzwoicie w stereo, filmy i TV też ogląda się dużo przyjemniej.

Oczywiście warto posłuchać, czy dźwięk stereo odpowiada Ci (do filmów prawie na pewno będzie odpowiadał)

Mając tak minimalistycznie urządzony pokój i budżet 1100 zł, nie zagracałbym pokoju używanym sprzętem typu odtwarzacze CD, wzmacniace, kolumny, zwłaszcza, że sądzę, że odtwarzasz głównie multimedia z plików lub streamingu z serwisów internetowych.

za 1100 zł nic nowego dobrego niestety nie kupisz a i z używką nie będzie łatwo bo w tej kwocie to już bardzo wiekowe klocki i kolumny trzeba szukać

Zgadzam się. Jeśli chcesz wydać 1100 na nówkę, to...tylko się nie gniewaj..szkoda pieniędzy i na jakieś pozytywne wrażenia odsłuchowe raczej nie licz. Polecam albo pomyśleć nad zwiększeniem budżetu, albo nie słuchać się żony i wejść w używki...., bo biedula się nie zna i chcąc dobrze,robi źle....

Smuga cienia spowija..;-)

Proponuję jakiś soundbar z bluetooth, w tej cenie powinieneś mieć np LG NB5540 z bezprzewodowym subwoofeem.

Zagra przyzwoicie w stereo, filmy i TV też ogląda się dużo przyjemniej.

Oczywiście warto posłuchać, czy dźwięk stereo odpowiada Ci (do filmów prawie na pewno będzie odpowiadał)

Mając tak minimalistycznie urządzony pokój i budżet 1100 zł, nie zagracałbym pokoju używanym sprzętem typu odtwarzacze CD, wzmacniace, kolumny, zwłaszcza, że sądzę, że odtwarzasz głównie multimedia z plików lub streamingu z serwisów internetowych.

Panowie o coś w tym stylu mi właśnie chodzi. Który z tych dwóch soundbarów jest lepszy philips htl5140 czy ten proponowany przez kolegę? A może jakiś inny. Ja wiem, że przemawia przez was troska i pewnie macie racje by na dobrym poziomie posłuchać muzyki lepiej wybrać używkę ale lepszą ale tak jak wspominałem obecnie muszę słuchać z głośników TV lub z laptopowych głośniczków- po prostu chciałbym za te maks 1100 znaleźć wygodne rozwiązanie które sprawiło by, że nie uciekniecie z mojego domu jak bym was zaprosił na herbatę ale nie łudzę się, że uczestnik tego forum powie" o ładny dźwięk" przychodząc do mnie.

szczerze to czytając w jakim kierunku zmierza temat, to osobiście szedłbym w takim kierunku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niż soundbar

ew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

Ja mam podobny problem:

Coś z wifi/bluetooth,

możliwość podłączenia do PC/TV

Ja szukam czegoś w przedziale podobnym (ale nie będę się upierał, jak będzie 1500 lub 1800 i będzie lepsze to ekstra)

Na początku zastnawiałem się nad Samsungiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam go nawet w domu na testach, ale jest z nim jeden problem - jak na taką cenę (jest do kupienia za 1,7k!) to dość słabe możliwości bo nie ma korekcji wysokich tonów, a jest to dość uciążliwe bo dół gra całkiem przyjemnie i czysto tylko jest go po prostu za dużo w stosunku do reszty.

Propozycja z kilku postów wyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest całkiem sensowna, ale chyba chciałbym czegoś więcej.

Kiedyś miałem marzenie żeby zbudować super sprzęt audio tylko do słuchania muzyki, myślicie, że da się to jakoś po troszeczku ciułać aż się dociuła (moduł po module etc.)...

Macie jakieś propozycje (ustalmy do 1,5k), najchętniej sprzęt używany, jakieś porównania z tym co podałem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szczerze to czytając w jakim kierunku zmierza temat, to osobiście szedłbym w takim kierunku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niż soundbar

ew.

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki! A jaką przewagę ma takie rozwiązaniem nad soundbarami które wskazałem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki! A jaką przewagę ma takie rozwiązaniem nad soundbarami które wskazałem?

Nie rozważał bym tego w kategoriach przewagi to inne słuchanie muzyki przetestuj w sklepie najlepiej nie w markecie

Dla mnie 2 kolumny + wzmacniacz zawsze będą lepszym rozwiązaniem ale to moje subiektywne zdanie

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

W tej kwocie nic lepszego nie wykombinujesz, żeby miało funkcję o których pisałeś i dość przyjemnie grało. Uważam, że dźwięk będzie dużo lepszy niż z soundbaru biorąc pod uwagę chociażby konstrukcję samych głośników, sam przerabiałem ten temat.

Który z tych dwóch soundbarów jest lepszy philips htl5140 czy ten proponowany przez kolegę?

Jesli mozesz wziac np na raty, dozbierać do sprzetu (niestety drugie tyle, co chcesz wydac :( ) to kup Philipsa B5 albo 9100, będziesz BARDZO zadowolony z dzwieku :)

Reasumując- uważacie, że takie rozwiązanie - Sony CMT-SBT300W będzie lepsze niż np philips htl5140?

I z nowych rzeczy raczej nic lepszego do 1000zł nie znajdę?

Reasumując- uważacie, że takie rozwiązanie - Sony CMT-SBT300W będzie lepsze niż np philips htl5140?

I z nowych rzeczy raczej nic lepszego do 1000zł nie znajdę?

Osobiście tak uważam, za 1000 zł nic lepszego nie wymyślisz, żeby miało funkcję o których piszesz i na pewno najlepiej zagra w tej kwocie - mówię oczywiście o Sony

Osobiście tak uważam, za 1000 zł nic lepszego nie wymyślisz, żeby miało funkcję o których piszesz i na pewno najlepiej zagra w tej kwocie - mówię oczywiście o Sony

A czy moc 100W nie będzie za mała?

wzmacniacze lampowe mają po 15W, 30W mocy na kanał :) 100W RMS czyli 2 x 50W jest na prawdę wystarczająco jak na taką wieże.

Może, pytanie będzie głupie- jak pisałem o mocy to chodziło mi o to czy nagłośnienie będzie odpowiednie dla pokoju 24m. Bo widzę że ta wieża ma 100W a philips htl5140 ma na przykład 300W czyli 3 razy więcej.

300W - pytanie czy RMS, czy Moc muzyczna bo to dwie różne kwestie (musisz poszukać dokładnej specyfikacji producenta). Osobiście nie chce mi się wierzyć, że ma to 300W RMS raczej Mocy muzycznej.

Wieża, którą Ci polecam ma 2x50W RMS i spokojnie wystarczy na pokój 24m.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.