Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podzielić budżet na wzmacniacz i kolumny

nikon

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli założymy, że budżet na wzmacniacz stereo i kolumny to np. ok. 7000 zł, to teoretycznie jak najlepiej go podzielić:

- po połowie na wzmacniacz i połowie na kolumny?

- więcej przeznaczyć na wzmacniacz?

- czy też więcej na kolumny?

Więcej przeznaczyłbym na kolumny. Kupisz tańszy wzmacniacz, będzie słuchał na nim przez jakiś czas. Może będziesz wiedział w jakim kierunku pójść. Dozbierasz pieniądze, stary sprzedasz i kupisz coś lepszego. Wydaje mi się, że łatwiej będzie sprzedać i wymienić wzmacniacz.

Kolumna ,jest najważniejsza(a zaraz za nią twoje pomieszczenie+dobry materiał na CD )

Z mojej strony ,kup kolumny (po odsłuchu) najlepsze dla ciebie-"to że droga nie znaczy dobra dla ciebie"-mogą kolumny kosztować 7 koła-(cały twój budżet) a tobie bardziej spodoba się dzwięk kolumn za 4 koła.

Jeśli założymy, że budżet na wzmacniacz stereo i kolumny to np. ok. 7000 zł, to teoretycznie jak najlepiej go podzielić:

od razu wspomne że miałem do czynienia tylko z totalnie budżetowym sprzętem..

no ale pewne prawidła zostają niezmienne..

słyszałem sprzęt również za jakies 30 tysięcy u gościa, który zagrał NIEKTÓRE RZECZY gorzej niż moje kolumny i wzmak za ok 1000zł. naprawdę. i to nie była moja tylko opinia :)

Gośc miał pokój odsłuchowy otwarty z jednej strony na kuchnie, a zaraz obok na przedpokój ;)

i dzwięk który dochodził do słuchacza nie był wart tych pieniędzy- stawiam na akustykę i głupie budownictwo..

z Echem w całym domu to nic nie zabrzmi dobrze.. no chyba że.. głosy policji krzyczące przez megafony by wychodzić z rękoma do góry ;)

nie daj się zwariować tysiącom i zerom, bo to nie do końca na tym polega.

Napisz czego słuchasz w większości i w jakim pomieszczeniu ma to grać.

Nie mowie że to wielka wskazówka dla mnie będzie akurat, ale dla innych na forum na pewno :)

PS. moim zdaniem kolumny są tak samo ważną częscią toru audio jak wzmacniacz

Pozdrawiam

Kolejny temat z cyklu jak wymyślić koło na nowo zamiast użyć wyszukiwarki (u góry po prawej)

i przeczytać osiemnaście identycznych wątków na ten sam temat z których kompletnie nic nie wynika.

Bez wdawania się w zbędne filozofowanie można spokojnie przyjąć, że każdy element systemu

powinien kosztować mniej więcej tyle samo, z tym że wartość kolumn mnożymy przez dwa, bo są dwie.

A więc biorąc przykładowo kwotę 10.000zł i klasyczny system stereo czyli wzmacniacz, cedek i kolumny

wychodzi po 2.500zł na klocki oraz 5.000zł na kolumny. Proste do zapamiętania i łatwo się liczy,

nie ma co kombinować jak koń pod górę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zabrakło informacji o wielkości pomieszczenia , słuchanej muzyki i preferencji .

Z mojego doświadczenie nie trzymałbym się tak zasad podziału budżetu. Dosyć często są konfiguracje, w których wzmacniacz może być wyraźnie droższy od kolumn, a cały zestaw jest optymalnie złożony i co najważniejsze, daje ogromną przyjemność z odsłuchów. Niech przykładem będą monitory Kef LS50 czy ATC seria SCM, do których warto zastosować znacznie droższe wzmacniacze.

Proponuję po prostu posłuchać kilku konfiguracji, które jako komplet mieszczą się w założonym budżecie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

wzmacniacz może być wyraźnie droższy od kolumn, a cały zestaw jest optymalnie złożony i co najważniejsze, daje ogromną przyjemność z odsłuchów.

Niech przykładem będą monitory Kef LS50 czy ATC seria SCM, do których warto zastosować znacznie droższe wzmacniacze.

To ja poproszę w takim razie o przykład kolumn, do których nie warto stosować znacznie droższych wzmacniaczy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A gdzie tu źródło dźwięku? Zacznij od źródła i kolumn.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

parantulla - Altusy ;-) co byś nie podłączył i tak.. szkoda gadać.

Popieram Twój podział budżetu, nawet poszedłbym dalej co do proporcji.

Gdzieś nawet już proponowałem wzmak za 1400 zł a kolumny za 8 tysi; moim zdaniem zagra dużo lepiej, niż przy proporcjach odwrotnych. Zresztą i tak granicą rozsądku wzmacniaczy jest IMHO ok 5 - 7 tys,

reszta to już poezja dla mało pokręconego pożeracza muzyki, nie audiofila,

potrafiącego wydać kilka tysięcy np. na bezpiecznik ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Widzę, że większość z Was ma podobne opinie. Trochę mnie dziwi, że sprzedawca w sklepie próbuje mi sprzedać wzmacniacz za ponad 4 tys i kolumny poniżej 3. A sieć sklepów znana, często tu się pojawia (reklamy nie będę robił :)), chyba ma lepszą marżę :)

Trochę mnie dziwi, że sprzedawca w sklepie próbuje mi sprzedać wzmacniacz za ponad 4 tys i kolumny poniżej 3.

A mnie dziwi-czemu to ty nie zaproponujesz sprzedawcy-kilku zestawów kolumn i wzmacniaczy-i po przesłuchaniu wyrobisz sobie zdanie na temat grania kolumn,i jak już wybierzesz te naj-dla ciebie,to wtedy podłączaj różne wzmacniacze,i jak będziesz słyszał różnicę to kup ten który gra dla ciebie najlepiej z wybranymi kolumnami-i w zakładanym budżecie.

Widzę, że większość z Was ma podobne opinie. Trochę mnie dziwi, że sprzedawca w sklepie próbuje mi sprzedać wzmacniacz za ponad 4 tys i kolumny poniżej 3. A sieć sklepów znana, często tu się pojawia (reklamy nie będę robił :)), chyba ma lepszą marżę :)

Są kolumny, które potrafią zagrać jak kilkakrotnie droższe pod warunkiem zastosowania lepszego wzmacniacza. Chętnie poznamy to zestawienie z droższym wzmacniaczem - wtedy lepiej ocenimy wiedzę tego sprzedawcy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja bym wydał po 2 tysiące wzmacniacz i kolumny a 3tysiace na kable 2sieciowki i głośnikowe i będziesz miał nirvane :)

A gdzie listwa sie pytam i podkladki pod kable...no??

A gdzie listwa sie pytam i podkladki pod kable...no??

Dozbieral bym jescze 2tysiace i kupilem listed podkladki Tez no I cos z marmuru pod klocki

A Tak naprawde nie ma zasady zeby kupowac kolumny droższe czy odwrotnie , liczy się synergia i preferencje słuchacza ,czasem bywa że tańszy wzmacniacz zagra lepiej z dużo drozszymi kolumnami a czasem jest odwrotnie

Pamiętajcie ze cena klocków ustalają księgowi a nie dzwiek jaki sobie prezentuje ,bo czasem plaicmy za logo

:)

Słuchałem kiedyś zestawu wzmacniacz za 4000 i kolumny za 12000 i grało gorzej niż u mnie wzmacniacz 6000 i kolumny 5000. Nie ma złotego środka, jest zdrowy rozsądek i odsłuch najlepiej u siebie w domu.

pamiętam testy wzmacniacz-głośniki w miesięczniku AV. Zestawili parę par droższych i tańszych wzmaków i głośników. Wniosek był taki jak panowie z salonu audio proponowali. Lepiej zainwestować w droższy wzmak niż kolumny. Możliwe, że taniej zbudować dobre głośniki niż wzmak.

Teraz jak patrzę na mój zestaw to wzmacniacz jest ponad 2x droższy od głośników. Od dac-ka też głośniki są tańsze i nie szło inaczej zrobić ;)

A ja podpiąłem u siebie B&W DM 302 i całkiem nieźle grało, a takie używane kolumienki można kupić za 500 PLN. Powiedziałbym więc, że więcej na wzmacniacz.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

W temacie padło niewłaściwe pytanie. Powinno być- wzmacniacz i kolumny do7k. Podane preferencje muzyczne i brzmieniowe oraz metraż pokoju.

Co do samych proporcji, to są różne. Można do Zensorow 7 dać Hegla H 80 i powinno to być dobre brzmieniowo polączenie, a można też do ikonow dać pm6005 i również będzie fajnie to grało.

Dodam, że parę dni temu byłem w jednym z bydgoskich salonów i jego właściciel, który mało co mnie słuchał, tylko gadał swoje, stanowczo twierdził, że istnieje taka zasada, która mówi, że kolumny powinny być 3 razy droższe od wzmacniacza. Jak mu powiedziałem, że należałoby lepiej odsłuchać np. Ikony na pm6005 i pm8005 i stwierdzić, czy warto dopłacać, to się nie zgodził. Wg. niego nie byłoby różnicy, bo ikony nie są droższe 3 razy od pm8005. Twierdził nawet, że przy tych kolumnach nie będzie różnicy między pm6005, a Marantzem za 15000 zł.

Wg tej zasady nie poloconoby np. Atolla in 100 do AA Hyperion , a wiadomo, że to dobre połączenie, bez niepotrzebnego wyrzucania pieniędzy.

I ja podziele sie swoimi doswiadczeniami.

Kolumny Kef r900 (cena katalogowa 3600 Eur za ktora ich nie kupilem) mialem podpiete pod Anthema 225 (cena katalogowa 1800 Eur, takze kupiony taniej). Podzial ceny byl podrecznikowy (zrodlo jest za eur 1300 eur wedlug ceny katalogowej i jest wystarczajaco dobre). Calosc zagrala tak ze cenilem walory brzmienia ale zalowalem przesiadki z wczesniejszego systemu gdzie kolumny (B&w 604s3) kosztowaly o wiecej niz polowe mniej i byly napedzane ca. rowna im w lacznej wartosci kombinacja koncowki mocy i pre Rotel rc/rb 1070.

Wymienilem ostatnio w akcie desperacji Anthema 225 na KRELL s550i (cena katalogowa mocno naciagana eur 7000) i pomimo zbuzenia proporcji cenowych teraz zestaw brzmi porywajaco. Mozna powiedziec ze i kolumny udzwignely wzmak (pokazuja jego liczne w walory) ktory jest jednak o jedna / dwie pulķi cenowe drozszy i wzmak pokazal z nie jest nie zauwazalnym albo malo zauwazalnym elementem systemu.

Gdybybym mial czas i cierpliwosc na stopniowy upgrade systemu, nie kupowalbym nigdy kolumn i wzmaka rownoczesnie. Kupulbym kolumny, wydalbym na nie caly zakladany budzet na zmiany. Potem dopiero sluchajc kolumn i zapominajac o pierwszych wydatkach ķupowalbym wzmak.

Patrzac na duze kolumny podlogowe o sredniej lub niskiej skutecznosci ktore dajmy na to po rabatach kosztuja nowe 10kPLN ja bym w moim doswiadczeniu nie szukal wzmakow ktore kosztuja dajmy na to ca. 4kPLN. Dla mnie takie rozwiazania nie zagraly. Wzmak do duzych podlogowek to w mojej ocenie konieczny wydatek porownywalny do lacznej wartosci kolumn. Podzial ceny kolumny 50%-60% wartosci calego systemu w mojej ocenie sprawdza sie przy kolumbach podstawkowych lub kolumnach wysoko skutecznych ktore nie wymagaja wysoko wydajnych wzmacniaczy kosztujacych z reguly podobnie drogo jak duze dobre (choc niekoniecznie wysoce skuteczne) kolumny podlogowe.

pozdrawiam,

kl

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Podzial ceny kolumny 50%-60% wartosci calego systemu w mojej ocenie sprawdza sie przy kolumbach podstawkowych lub kolumnach wysoko skutecznych ktore nie wymagaja wysoko wydajnych wzmacniaczy kosztujacych z reguly podobnie drogo jak duze dobre (choc niekoniecznie wysoce skuteczne) kolumny podlogowe.

Kolumny podstawkowe są różne, a większość droższych jest bardzo trudnym obciążeniem. Nie ma takiej reguły, że kolumnę podstawkową łatwiej napędzić bo jest mała.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

stawiasz akcent np. na wzmak lampowy SET i szukasz pod nie kolumny. Inna droga to kupujesz głośniki, które Ci podpasowały do nich dobierasz wzmacniacz.

Jakie wyjdą proporcje cenowe są trudne do przewidzenia ale najczęściej dokupowany element jest droższy.

A więc biorąc przykładowo kwotę 10.000zł i klasyczny system stereo czyli wzmacniacz, cedek i kolumny

wychodzi po 2.500zł na klocki oraz 5.000zł na kolumny.

polać temu Panu !

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.