Skocz do zawartości
IGNORED

ECC 88 (6922) od jakiego producenta?

gry-pa

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec ja nie zajmuje sie starymi lampami na oktalu czy podobnych tylko noval i magnoval. A co do sonicznosci to opinie sa tak rozne na temat lamp. Co zestaw to inna opinia. Gdyby jeszcze osoby tak wypowiadajace sie znaly sie na sprzecie konstruowaly sprze sluchaly na super zestawie to rozumiem ale koledzy najczesciej maja lichote wielka a tak autorytatywnie wypowiadaja sie na temat brzmienia. Dlatego ja wierze pomiarom i nigdy sie nie zawiodlem. Kiepskie pomiary kiepski dzwiek. I nie moze byc inaczej. Np. GC gra kiepsko bo ma duze thd dla malych sygnalow choc dla duzych jest nawet ok i df bardzo duzy. Ale thd na malych niszcza jakosc i gra kiepsko. Podonbnie jest z halcro i innymi slawami. Dobrze miec mozliwowc porownania z innycm sprzetem kilka klas wyzszym. Ale kto ma super sprzet w domu? ja mam to szczescie ze moge sobie cos takiego zrobic sam ale inni? uwazam ze 88 jest najlepsza lampa malosygnalowa dostepna na rynku. I moge to udowodnic w pomiarach. A i odsluch tez wykazuje je wyzszosc nad innymi. Tak naprawde nie da sie wymienic 88 na zadna inna lampe spoza rodziny. Najblizsza to ecc85 ale to tez nie to.

najlepszy punkt pracy dla e88cc to 80-85V na anodzie i prad 15mA . Najwieksza liniowosc bedzie wtedy zapewniona. Z minimalnym marginesem na max power anody. Jesli stac nas na laczenie tych lamp rownolegle wew. banki z malymi rez. wyrownawczymi w katodach to dostejemy lampe o identycznych wartosciach napiecia na anodzie ale z pradem 30mA. Z takiego ukladu mozna wchodzic bezposrednio z anod przez kondensator oczywiwcie na kabel wyjsciowy. Impedancja wyjsciowa to ok1.2k wiec nie jest zle. Spadek na krotkim kablu wysokich bedzie minimalny. Ale odpada stopien wtornika ktory wprowadza swoje thd i ma tendencje do wzbudzen gdy ma obciazenie pojemnosciowe od kabla polaczeniowego. Oczywiscie ten punkt pracy prawie nigdy nie jest realizowany przez producentow sprzetu z uzyciem rodziny e88cc. Zawsze jest cos spierniczone. Najczesciej to zbyt maly prad anodowy bo tak duzy jest trudniej wyfiltrowac zasilacz wiekszy itp. Ale jak sie dolozy staran to te lampy e88cc zagrywaja super.

Najwyzsze ceny osiagaja na ebay lampy z rodziny 88cc. Najwyzej cennione sa siemensa i mullard i telefunken. Chco dobrze dobramy pary/czworki 88Sq tez stoja wysoko. Jest taka tendencja zeby chwalic sie zdolnosciami emisyjnymi lap i dla testu np. 8mA lampy kjakiegos faceta wykazuja 19mA. To jest podejrzane, gdyz lampy powinny sie trzymac danych katalogowych i prady powinny byc zgodne z wykresami gdyz inaczej punkt pracy takiej lapmy sie zmieni w ukladzie. Z innych poszukiwanych lamp to rodzina ecc83 i ef86. Na ebay.de ceny slabe ogolnie niskie. Najwyzsze sa w USA. Wydaje sie ze brakuje ciekawych opracowan na niektore lampy i opublikuje chyba jaies swoje wynalazki.

Ale sie machnalem nie Mistrza Waldemara a Mistrza Floriana. Mysle o jednym pisze o innym? co sie dzieje? Mistrz Waldemar to Mistrz glosnikowy a Mistrz Florian lampowy. A to jest roznica. Mialem jechac z lampami robic porzadek a tu nagle musialem Ksiedza Andrzeja odwozic na pociag. I dupa z roboty.

Pozycz Tungsram. Dziwia mnie ceny jakie te lampy osiagaja. Wydaje mi sie ze widzialem kiedys cos roden z NRD. Ciekawe czy robili czy tylko nazwe zmieniali. Rowniez Toshiba i Matsushita gdybe sie znalazy.

Mistrz Florian odmowil. A ja zlamalem wiertlo przy robieniu podstawki do testowania lamp wiec 4 godziny roboty w plecy. O kulwa jaki ja jestem wsciekly. Musze robic od nowa. Ale teraz juz wiem jaki blad popelnilem i bede uwazal i zrobie to duzo szybciej. Mozw 2 godziny? ale dopiero we wtorek. A jesli koledzy maja jakies lampy z tej rodziny to chetnie pomierze bo ciekawi mnie to bardzo. nawet pojedyncze sztuki. Pokopie z alampami w szyfladach to moze cos znajde ciekawego. Ale polecam sie na pomiary.

Dzis dzien paracy wiec moge porpacowac? skoncze wreszcie ta podstawke pomiarowa i pomiezre te cholerne lampy. Rozdzileczosc minimalna ok. 0.0001% chyba wystarczy? Lubie obalac mity na temat takich glupot jak muzykalnosc i podobne brednie. W lampach wszystko jest proste. Male thd lepszy dzwiek. Uklady sa proste i przelozenie jest liniowe.

mam prośbę. czy ktoś z was posiada któreś z takich pudełek i mógłby mi je wypożyczyć na kilka dni. chciałbym porobić kilka zdjęć na moją stronę internetową, bo te z neta są beznadziejne. mile widziane też są inne podełka lamp z podstawką noval. proszę o info na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100002939 1178031361_thumb.jpg

post-4633-100002940 1178031361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaka lampe mozecie polecic z wyjatkowo dobrym basem. Moze byc z rodziny ECC88 jak i E88cc.

Odpaja lampy radzieckie/rosyjskie. Mimo, ze maja dobry bas to dzieje sie to kosztem reszty pasma. Takie jest przynajmniej moje odzczucie.

lampy o malych thd lepiej subiektywnie odtwarzaja bas gdyz nie ma efektu maskowania basu przez thd na srednicy i wysokich. Dlatego musisz poszukac takich lamp o malych thd. Ja jeszcze swoich nie pomierzylem. Walcze nadal z precyzyjna podstawka do noval i magnoval.

-- bardzo drogo i rewelacyjnei - CCa Siemens z wczesnej produkcji, z "grey shield".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj jeszcze PhilipsECG JAN 6922 (zielone napisy główne) a na górze na szaro napisy 6922 USA. Mają bardzo dobry bas i detaliczną ale nie raniącą uszu górę. Tylko, że u mnie grają w rozbudowanym przedwzmacniaczu. Na każdym kanale gra zestaw ECC83/6922/6SN7. Nie wiem jak sie zachowają w uboższej konstrukcji.

jkab -> Philips ECG JAN 6922 mam. Spisuje sie dobrze, wbrew temu, ze sprzeczne opinie o niej sa. Jest lepsza od Sylwani, ktore mam, a obie sa z tej samej fabryki. Amperex ma lepsza przestrzec. Sluchajac na sluchawkach, dzwiek jest mniej "w glowie " a bardziej na zewnatrz.

pwit1-> Czy przez tasrednice wydaje sie ze, bas jest lepszy w Telefunkenie niz jest czy jest go sporo i tak?

josef-> Tesla u mnie wypada slabiej z basem ( nie liczc JJ bo te najgorsze sa) z lamp, ktore mam. Za to ma bardza dobra gore, ktora jednak czasami moze byc zbyt ostra w nieodpowiedniej kombinacji. W moim przypadku szczegolnie z lampa mocy 7236, ale z Mullardem 6080 jest OK.

hmmm a to ciekawe bo te Tesle co miałem do testów miały kiepką góre (grały zza koca)

to była wersja ze złotymi nogami i żółtymi napisami

aha - przez pojęcie bezbasiu rozumiem lampy w stylu 6922 Electro Harmonixa

Moje tez sa ze zlotymi noskami, zoltymi napisami. Maja na czerwono pomalowne czubki. Wszystkie z jednej seri. Podobnie zachowywaly sie w phono pre jak i w sluchawkowym wzmacniaczu. Tez sie zdziwilem, bo slyszalem, ze z gora nie jest najlepiej. Nie wiem, moze jakas seria dobra mi sie trafila.

-->Parsec

Jeżeli potrzebny jest mocny, niski, krótki bas to Siemens (z tym, że najlepiej ten ze starszych serii), przy okazji będzie trochę ostrzej na górze i dosyć detalicznie. Jeżeli bas ma być bardziej miękki, lekko schowany to Telefunken (za to będzie, jak to mówią "muzykalnie"). To wszystko oczywiście w moim systemie i na moje ucho.

Za dobre lampy palca jak za zboze na ebay. Hm po 70$ sztuka. Choc rekord to 250$ za pare. mam ta mozliwosc dobrania z dosc duzej ilosci lamp bardzo podbne do siebie. Bo nie tylko pochodza z tej samej serii, dnia? ale i moge dobrac je pod katem nachylenia, roa i wzmocnienia i thd. I naprawde beda to lampy dobrane w pary a nie przypadkowe lampy.

Wiekszosci ludziom, ktorzy placa takie pieniadze wystarczy, ze to "dobrana" para, Telefunken, Siemens. Spojrz , kto kupuje lampy za najwieksze pieniadze na ebay - ludzie z Hong-Kongu, Taiwanu, Japonii. Ci sami, ktorzy wykupuja stare amyrykanskie wzmacniacze i tunery. To wszystko jest czesto dla nich bardziej wyznacznikiem statusu spolecznego, niz autentycznego umilowania dobrego dzwieku. To wlasni Ci ludzie sprawiaja, ze ceny wielu rzeczy sa wysokie, bo stac ich na placanie absurdalnych sum. Mysle, ze to dobrze dla Ciebie jako potencjalnego sprzedacy, lecz zle dla reszty tej ktora chce cos przyzwoitego kupic za rozsadne pieniadze.

Witam Cię Senicz !

Znam Cię od dawna i szanuję za naukowe podejście do tematu lampowego, ale teraz trochę przesadziłeś i przeproś za obrażenie wielu elektroników i audiofilów stwierdzeniem, że MY potrzebujemy KINA DOMOWEGO !!!

Sam se te głupoty ( z bardzo małymi wyjątkami ) oglądaj, a w ogóle (nie wogle, jak pisze większość) zajmij się tematem, czyli pomiarami lamp, ponieważ wierzę nadal w Twoją pasję...

P.S. Weź płytę Anny Marii Jopek (jakąkolwiek, choć najlepiej Farat), ona ma jakiś magiczny mikrofon Shure'a z najwyższej półki i tylko na nim nagrywa, co słychać, zero syków, głos przepiękny.

Jeszcze coś w tych nagraniach AJM jest, jakieś ciepło, nadzieja, nie potrafię tego opisać.

P.S.2 Pisz po polsku, robisz coraz więcej błedów i literówek.

pzdr apasio

Od tego forum dziczeje. Ot co. Tajemnica lamp jest niezmirna gdyz jak cos co sie zarzy w srodku moze grac? ale ten bledny ogienie przyciaga roznych psychicznych ......... no dobra przepraszam za te objawy nervicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.