Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana wzmaka HK980

Tomasz_50131

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam HK980, MA RX6, do tego stare DVD Panasonica i Stream Magic 6. Chciałbym zmienić wzmaka, żeby był lepszy, bardziej muzykalny i przestrzenny dźwięk. z tego co już wiem, jest kilka modeli:

NAIM NAIT 5i 2000

roksan caspian

Audiolab 8200A

nad356

Exposure 2010 S2

Atoll IN200 - chyba już ciut drogi;/

co do tego zestawu najkorzystniej kupić?

https://www.audiostereo.pl/topic/117650-zmiana-wzmaka-hk980/

Do MA RX6 z powodzeniem wystarczy Ci Atoll IN100. Ta sama pólka cenowa co Audiolab 8200A.

Testowałem właśnie z RX6 i nie dość, że świetnie sobie radzi z tymi kolumnami, to jeszcze ma spory zapas mocy.

Sam też poszukuję wzmaka do tych kolumn i póki co Atoll IN100 jest u mnie na pierwszym miejscu.

IN200 to przy tych kolumnach przesada.

Wybór konkretnego modelu wzmacniacza do Twojego systemu w dużej mierze zależy od Twoich preferencji. Napisz proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, co podobało Ci się w konfiguracji ze wzmacniaczem HK, a co chciałbyś zmienić, poprawić, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Muzyka to np. Ira, enigma czy John legend. Jest tego trochę. Pomieszczenie około 25m2. Kolumny prędzej czy pózniej wymienię na rx8 bo te chyba sa za małe?

Chciałbym poprawić brzmienie i dynamikę. Hk jest ok ale po godzińie słuchania iry już jest mecząco...

Dzięki za szczegóły,

jeśli budżet pozwoli, proponowałbym posłuchać jeden z modeli wzmacniaczy hybrydowych Vincent (SV-227 lub SV-237). To bardzo dobre połączenie dobrego wypełnienia, lekkiego ocieplenia lampy z mocą, dynamiką tranzystorowej końcówki mocy. To idealne połączenie z kolumnami serii Silver.

Warto moim zdaniem także posłuchać jeden z modeli Roksan (może najnowszy Kandy K3 spodobać Ci się, jest trochę łagodniejszy, równiejszy, lepiej wypełniony niż seria K2, zbliża się brzmieniem do Caspian'a) oraz jeśli lubisz szybkość dynamikę lekko rozjaśnione brzmienie, wzmacniacze Creek (Evo50 lub znacznie lepszy i mocniejszy Evo 100A) oraz Rega Elex-R.

Na koniec moim zdaniem jedno z lepszych połączeń z serią Silver - najnowsza integra Arcam A39.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, mam HK980, MA RX6, do tego stare DVD Panasonica i Stream Magic 6. Chciałbym zmienić wzmaka, żeby był lepszy, bardziej muzykalny i przestrzenny dźwięk. z tego co już wiem, jest kilka modeli:

co do tego zestawu najkorzystniej kupić?

Najkorzystniej to będzie jeśli w pierwszej kolejności wymienisz kolumny, zaoszczędzisz sobie czasu i wydatków na inne piece, one mają sklejony, bułowaty i matowy dźwięk, żaden wzmacniacz tego nie wyprostuje.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

I tak ograniczą cię kolumny, które nie będą przestrzenne, dynamiczne. Słucham podobnej muzyki w podobnym metrażu.

Zestaw jak w opisie.

Jak budżet nie wystarczy polecam oparty na Kef R300 + Xindak PA-M lub cambridge 651w (bo masz już stream magic 6).

Potężna scena, hektary przestrzeni i bas prowadzący dynamikę.

A Nada to nie bierz w ogóle pod uwagę, będzie jeszcze gorzej, miałem Harmana, potem miałem Nada i była tragedia.

Jeżeli kolumny nie są podmiotem wymiany i upierasz się na sam wzmacniacz to wejś pod uwagę Vincenta.

To będzie dobra podstawa na nowy system jak jednak zdecydujesz się na kolumny...

pozdrawiam

Zamiana HK980 na któryś z tych wzmacniaczy to tylko zmiana charakteru tonalnego urządzenia, bo wszystkie grają w tej samej klasie.

Tylko Naim gra w klasie wyżej więc tylko na niego warto zamieniać.

O ile pozostałe elementy toru są w wyższej klasie. Co jak wiemy w tym systemie nie występuje.

To mnie wszyscY pojechali:) ja chciałem wymienić wzmaka a wszyscy ze kolumny. Ale uważacie ze hk jest w tej samej klasie co np. Caspian? Dziwne. Naprawdę mało sie zmieni? Za ile takie kolumny można sprzedać dwuletnie na gwarancji sa. I ewentualnie jaki wzmaczniacz będzie najbardziej przyszłościowy gdybym chciał wymienić te kolumny ale ciut pózniej.

Zainwestujesz grube tysiące w zestaw który może się poprawi. A jak będziesz chciał zmienić potem kolumny, to okaże się ze wzmak nie ten... I zabawa od nowa. Rozsądnie wybrane kolumny po wielu odsluchach i próbach. Tylko!

A jak nie to przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz.

ja akurat szukam czegoś lepszego do dynaudio audience 50, ten roksan wydaje się dobry - czy ktoś potwierdzi?

no i jakie są różnice między tymi dwiema używkami z allegro? ile warto licytować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a przy okazji co do kolumn: co chwilę słyszę że moje kolumny wymagają mocnego pieca, bo mają niską skuteczność... mam trochę grosza teraz, może je wymienić na coś łatwiejszego do wysterowania? szczególnie że ja wieczorami cicho słucham, jak dzieci śpią i zależy mi żeby w tej cichej muzyce usłyszeć detale... możecie polecić monitory używki do 4000zł?

Ukryta Zawartość

Każdy wzmacniacz wymieniony przez autora w 1. poście jest lepszy od HK980, nie jakoś radykalnie lepszy, ale różnicę słychać - na plus.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Do MA RX6 z powodzeniem wystarczy Ci Atoll IN100. Ta sama pólka cenowa co Audiolab 8200A.

Testowałem właśnie z RX6 i nie dość, że świetnie sobie radzi z tymi kolumnami, to jeszcze ma spory zapas mocy.

Sam też poszukuję wzmaka do tych kolumn i póki co Atoll IN100 jest u mnie na pierwszym miejscu.

IN200 to przy tych kolumnach przesada.

Czy słuchałeś innych wzmakow? Czemu każdy pisze ze kolumny to padaka? Cena,jakość nie sa ok? Ja dałem 3 tys

Czemu każdy pisze ze kolumny to padaka?

Nie przejmuj się, to już taka forumowa tradycja. Nie pamiętam od czego dokładnie się zaczęło, ale trwa to już ładny szmat czasu. Jeżdżenie po kolumnach MA jest trendy i wiele osób postrzega to jako coś co w zakładce Hifi po prostu wypada robić. Na pocieszenie dodam, że to nie jest jedyna taka marka - w nieco wyższych przedziałach cenowych rolę dyżurnego chłopca do bicia zwyczajowo pełni Ayon, nad którym z kolei uwielbiają znęcać się chłopaki w zakładce hi-end. I tak to się wesoło toczy od lat ;)

Mój znajomy ma pod takie kolumny podłączony wzmacniacz Creek Evo i jest całkiem nieźle.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - warto się schylić?

pomoże ktos czy to dobra wersja

Ukryta Zawartość

Tomek pisze serio wez kup naima 5i lub 5i/2 bedziesz zadowolony.

Miałem połączonego tego naima tzn 5i/2 tzw łamane z rx2 było extra.

Czy rx2 podobnie grają jak rx6? Lepiej, gorzej ktoś odsłuchiwał?

Ten Naim Doda przestrzeni?

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.