Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z odzysku - w co warto zainwestować

pacio88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaczynam przygodę z systemami audio i chce skompletować zestaw stereo z gramofonem.

Z garażu wytargałem:

• Gramofon Unitra GS 434 "Bernard" z nową wkładką (nazwę jeszcze potwierdzę;) )
  • Wzmacniacz Pioneer A-339
    Power output: 40 watts per channel into 8Ω (stereo)
    Frequency response: 5Hz to 100kHz
    Total harmonic distortion: 0.02%
    Input sensitivity: 2.5mV (MM), 150mV (line)
    Signal to noise ratio: 89dB (MM), 108dB (line)
    Output: 150mV (line)
  • Głośniki Tonsil Maestro
    Peak power - 130W
    Rated power - 20W
    Impedance - 8Ω
    Frequency response 32-25000 Hz

Zestaw ma być przeznaczony do jazzu.

Moje pytanie - co z tego kompletu zostawić, co ewentualnie wymienić aby 'lepiej grało' ;) Mogę doinwestować 1000-2000zł jeżeli zajdzie taka potrzeba

• Moderatorzy

kup normalny kabel głośnikowy np qed ruby i słuchaj, potem będziesz wiedział co chcesz zmienić.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie wiem jaką masz wkładkę w tym gramofonie ale na Twoim miejscu podłączył bym to wszystko , ustawił i posłuchał trochę a jak już się nasłuchasz to przyjdą wnioski co byś chciał zmienić więc w tedy będzie łatwiej Tobie doradzić w którą stronę iść .

Na razie to było by to wyrzucanie pieniędzy - takie jest moje zdanie

Jak do free czy Surmana, to pestka, gorzej gdyby to miało grać jakieś "kwasy" typu:

Bill Evans, Erroll Garner, Stephane Grapelli czy Kind of Blue....;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zrobię zatem jak sugerujecie;)

Jeszcze pytanie od 'zielonego' - nie mam przedwzmacniacza, gramofon ma wyjscie gramofonowe, wzmacniacz tylko wejscia cinch. Czy kupowac przedwzmacniacz obslugujacy te dwa wejscia (o ile taki znajde), czy przedwzmacniacz cinchowy + przejście gramofon-cinch?

Jak do free czy Surmana, to pestka, gorzej gdyby to miało grać jakieś "kwasy" typu:

Bill Evans, Erroll Garner, Stephane Grapelli czy Kind of Blue....;-)

raczej "kwasy" (jak mówisz:) ) - Coltrane, Davis, Hancock, Ellington..

Żaden przedwzmacniacz; z tego, co napisałeś masz wejście w Pioneerze opisane MM ( moving magnet ) - to jest do patefonu z wkładką MM np. MF100.

Kłopot pewnie ze standardem wejść, ale jak "umiesz się trzymać lutownicy" trzeba rozdzielić kabel gramofonu ( chyba tak było - zakończony wtykiem DIN ) na dwa ( prawy jest czerwony ) i polutować z wtykami cinch; mogą być po 2 zł.

Jak nie, trzeba kupić tylko przejściówkę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

jaka zmiana kabla ?! ten zestaw nadaje sie dla jakiegoś 15-stolataka do drażnienia sąsiadów a nie do słuchania ..już na pewno nie jazzu.

Boże litości. gramofon zostaw sobie.. nie będę już taki ;-) źródło choć mega ważne to pierwsze w torze najmniej słyszalne. z resztą najpierw zabawy z wkładką , ramie itd a potem dojdziesz do zmiany całego napędu. ale kolumny i japoński blaszak - jazgotniki możesz podarować chłopcom co lubią .. np: Bass i love you - totalna żenada

Wymień wzmacniacz. Kup używany Onkyo 9711 lub Sony TA-FB940 do 500 zł. To załatwia sprawę. Nie wydawaj więcej bo nie przeniesie się to na poprawę dźwięku.

Za 1500 zł budował bym nowy system od zera a nie reanimował stary.

Wymień wzmacniacz. Kup używany Onkyo 9711 lub Sony TA-FB940 do 500 zł. To załatwia sprawę. Nie wydawaj więcej bo nie przeniesie się to na poprawę dźwięku.

Dobrze, że wspomniałeś o wzmacniaczu...po podłączeniu całości, zestaw 'gra', ale wzmacniacz ma problemy - ruchy pokrętłem głośności powodują szumy, pokrętłem źródła - przerywanie w głośnikach. Wygląda, na kończący żywot:)

Tak czy inaczej - pierwszy do wymiany wzmacniacz, dalej gramofon i na końcu kolumny (obecne są w niezłym stanie, a podejrzewam, że to będzie najistotniejszy wydatek). Czy oprócz wymienionego Onkyo/Sony są godne polecenia alternatywy? Preferowałbym nowy sprzęt, ze względu na możliwość wrzucenia go w koszty;)

Kwestia budżetu; nic więcej. Zajrzyj na ceneo i wybieraj od Denon'a po np. Atoll'a...

Powodzenia. Rysiek.

Ja radzę podpiąć i posłuchać kilka dni, określić co jest ok a co w brzmienie wymaga poprawy.

Następnie przegląd sprzętu, konserwacja. Prawdopodobnie wymiana wyschniętych czapek na zasilaniu. Ponowne słuchanie i ocena.

Zestaw jest calkiem fajny więc wymaga odświeżenia i dopieszczania kabelkami a może zmiana w preampie i będzie spoko.

Ale przy zakupie wzmacniacza dalej bedzie normalnym uzytkownikiem, a po zakupie kabla plus 100 pkt prestizu.

?👈

• 2 tygodnie później...

Sytuacja nieco nabrała tempa:

- gramofon wylądował u speca, ponieważ zaczął wariować z stałymi obrotami

- wzmacniacz przerywa, czasami nie puszcza sygnału na obie kolumny, ogółem wariuje

- kolumny bez zmian;)

Plan mam taki, żeby zostawić gramofon, a do niego dobrać zestaw do 3k. Jeżeli mówicie, że kolumny są nie warte miejsca w pokoju, zwrócę je na wcześniejsze miejsce - do domu rodziców.

W między czasie doczytałem, że inwestowanie w nowy wzmacniacz z tego przedziału cenowego mija się z celem, ponieważ znajdę lepszy sprzęt używany.

Czy mogę zatem prosić o radę? Wzmacniacz? Wzmacniacz+kolumny? Na jakie sprzęty zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za pomoc

W między czasie doczytałem, że inwestowanie w nowy wzmacniacz z tego przedziału cenowego mija się z celem, ponieważ znajdę lepszy sprzęt używany.
Nie bierz bezkrytycznie takich uwag... Jak ktoś się zna, siedzi w temacie i wie na co uważać, to może potrafi znaleźć okazję. Dla amatora zakup używanego sprzętu to spore ryzyko, ja odradzam.

Kupując nowe masz nie tylko gwarancję i przyjemność wyciągnięcia z pudełka dziewiczego sprzętu pachnącego fabryką, ale dostajesz także takie ekstrasy jak wejścia cyfrowe czy sieciowe, trudne do znalezienia w starszych modelach. Możesz sobie obejrzeć np w miare niedawno wprowadzone amplitunery Onkyo TX-8020 lub Yamaha R-N301 (zakres ceny 1000-1300 pln). Obecnie te urządzenia będą potrafiły zagrać i tak znacznie więcej niż mogą oddać twoje kolumny, mają wejścia gramofonowe MM, a w przyszłości to będzie całkiem niezła baza do ewentualnej rozbudowy.

Nie bierz bezkrytycznie takich uwag... Jak ktoś się zna, siedzi w temacie i wie na co uważać, to może potrafi znaleźć okazję. Dla amatora zakup używanego sprzętu to spore ryzyko, ja odradzam.

Kupując nowe masz nie tylko gwarancję i przyjemność wyciągnięcia z pudełka dziewiczego sprzętu pachnącego fabryką, ale dostajesz także takie ekstrasy jak wejścia cyfrowe czy sieciowe, trudne do znalezienia w starszych modelach. Możesz sobie obejrzeć np w miare niedawno wprowadzone amplitunery Onkyo TX-8020 lub Yamaha R-N301 (zakres ceny 1000-1300 pln). Obecnie te urządzenia będą potrafiły zagrać i tak znacznie więcej niż mogą oddać twoje kolumny, mają wejścia gramofonowe MM, a w przyszłości to będzie całkiem niezła baza do ewentualnej rozbudowy.

Rzeczywiście ciekawe sprzęty, jednak nie wiem czy te dodatkowe funkcje są mi potrzebne: tuner FM/AM, wyjścia cyfrowe, Air Play etc. Nie planuje z nich korzystać i nie wiem czy w tym przypadku za nie 'bezzwrotnie' nie dopłacę. Zakres 1000-1300zl jak najbardziej mi odpowiada.

Onkyo, Yamaha - na jakie firmy jeszcze warto spojrzeć? Denon? NAD? Marantz? Czy nie zważać na firmę, a na parametry?

Wzmak będzie używany wyłącznie do gramofonu (obecny z wyjściem cinch).

Z góry dzięki za podpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.