Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8050 i podłączenie 2 zestawów kolumn

hapat

Rekomendowane odpowiedzi

Do amplitunera ONKYO TX-8050 (SPEAKERS A) zostały podłączone kolumny Pylon pearl 25 (95W, 4ohm) Amplituner ma aktualnie ustawioną impedancję 4ohm - zmienione z domyślnych 6ohm.

Czy mogę podłączyć do SPEAKERS B inne kolumny o impedancji 8ohm? Chciałbym aby grały naprzemiennie (2 różne pomieszczenia - d. pokój i sypialnia - sterowanie smartfonem naprawdę się sprawdza) czy w takim przypadku za każdym razem muszę zmieniać impedancję na 8ohm jak będę chciał słuchać muzyki z speakers B?

Czy coś się stanie jak przypadkowo włączę speakers a i b przy imped. 4ohm? Pytam bo nie chciałbym uszkodzić nowego amplitunera a instrukcja nie wspomina o takim rozwiązaniu (wg instrukcji przy graniu a i b powinny być kolumny min 6ohm)

Wg instrukcji amplitunera: "If you’re using only one of the speaker sets connected to SPEAKERS A or B, choose the 4Ω setting if each speaker’s impedance is 4Ωto less than 6Ω, or choose the 6Ω setting if each speaker’s impedance is 6Ω or

more. If you’re using both of the speaker sets connected to SPEAKERS A and B, choose the 4Ω setting if each speaker’s impedance is 8 to 16 Ω" - z tego drugiego zdania wnioskuję, że nie mogę podłączyć 4ohm kolumn gdy przełączę w tryb A + B? Napisałem wcześniej, że nie chcę aby grały A+B tylko osobno A i B ale co w sytuacji jak przypadkowo włączę A + B?

Problem powstał ponieważ wymyśliłem sobie, że do sypialni chciałbym Boston Acustic A25, a one niestety mają 8ohm. Nie szukałem długo ale ciężko znaleźć w cenie do 1000zł jakieś monitory lub inne, które mogę powiesić na ścianie w małym pokoju 11m.

Pozdrawiam

hapat!

Odpowiedz z Onkyo: "Proszę ustawić Amplituner w opcję impedancji 4Ω. Podłączenie dwóch par kolumn o impedancji znamionowej odpowiednio 4Ω i 8Ω i równoczesnym ich uruchomieniu spowoduje że wzmacniacze amplitunera zostaną obciążone impedancją wypadkową (połączenie równoległe) wynoszącą około 2.7Ω. Może zdarzyć się niestety tak, że wzmacniacze końcowe ulegną uszkodzeniu. (..)"

Z tego wynika, że nie powinno się tak robić. W takim razie otwarta pozostaje jeszcze kwestia głośników, jak ktoś ma jakieś propozycje inne niż BA A25 to chętnie wysłucham opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.