Skocz do zawartości
IGNORED

pre-out w pioneer vsx-s510

krzysiek29

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjście pre-out jest tylko dla Sub oraz Surround-Back. To nie jest klasyczne wyjście pre-out stereo. Poza tym przedwzmacniacz w tym jest na tyle słaby , że nie warto mieszać tego do stereo.

Do stereo coś by się znalazło - ale kinowo może być ciężko.

Tym bardziej odradzam kino - większa przyjemność słuchania muzyki w założonym budżecie , będzie z wykorzystaniem dedykowanego zestawu do stereo.

Stereo mam już osłuchane i wybrane ale dzieciaki mi nie darują kina domowego i stąd chcę zmieścic coś do kina typu 5+1. ale pewnie będzie prościej z jakimś przełącznikiem typu Beresford TC-7220 co nie do końca mi pasuje.

To co byście polecili (ilość miejsc mi limituje wysokość sprzętu) maksymalnie płaskiego / niewysokiego z wyjściem pre-out?

Rotel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A może Marantz NR1605 ?

Chyba pójdę w w tym kierunku .

Rotel

Ukryta Zawartość

W ofercie Rotela nie widziałem płaskich amplitunerów... ale może nie umiem szukac

Ukryta Zawartość

Jakby się gdzieś nawinęła Yamaha RX-V863 z drugiej ręki, to warto się zainteresować. Jakoś szczególnie płaska to ona nie jest, ale za to całkiem przyzwoicie radzi sobie w stereo (jak na amplituner). Ma też pełnopasmowe wyjście pre-out i bardzo pozytywnie reaguje na podpięcie zewnętrznej końcówki mocy. Również podłączenie uczciwego odtwarzacza cd (np. Arcam Cd73) po analogu skutkuje dużą poprawą w stosunku do tego co można uzyskać z wewnętrznego przetwornika albo źródeł typu dvd/bd. Świadczy to o zaskakująco dobrej jakości zastosowanego przedwzmacniacza analogowego, co wśród amplitunerów KD można uznać za ewenement. Przy okazji warto zauważyć, że jest tu też wbudowany pre gramofonowy (MM).

Sekcja wzmocnienia, czyli tradycyjna pięta achillesowa amplitunerów o dziwo również daje radę. W praktyce jest w stanie bez przykrych niespodzianek wysterować spore, 4-drożne kolumny o nominalnej impedancji 4 ohm, takie jak np. klasyczne Elac 215 4Pi (6 głośników na kanał, w tym wstęga!). Oczywiście nie ma tu mowy o jakiś cudach - podpięcie zewnętrznej końcówki mocy z okolic 2000 zł (np. Densen B300) szybko i dobitnie pokazuje jak wiele można jeszcze poprawić w obszarach dynamiki i kontroli.

Niemniej jednak RX-V863 to całkiem udany kompromis pomiędzy funkcjonalnością a jakością dźwięku i na pewno warto go rozważyć, jeżeli ktoś nie ma warunków albo ochoty na uruchomienie oddzielnych systemów do kina i do stereo. Dodam jeszcze, że przytoczone wyżej przykłady urządzeń towarzyszących bynajmniej nie są przypadkowe, a złożony z nich system od kilku lat dostarcza wiele radości swojemu właścicielowi.

W ofercie Rotela nie widziałem płaskich amplitunerów... ale może nie umiem szukac

Mam zasadnicze pytanie: czy jako dodatkowy element chcesz podłączać wzmacniacz do amplitunera czy amplituner do wzmacniacza? Paradoksalnie ma to istotne znaczenie.

Chcę miec stereo przez wzmacniacz; reszta na amplituner (tak jak napisałem w pierwszym poście) Jak to już nazwiesz to nie wiem. Opisowo: sygnał z BD/tunera idzie na amlituner gdzie przez pre-out sygnał na wzmacniacz. Kolumny tylko fronty mam podłączone do wzmacniacza reszta do amplitunera.

Za dynamikę i moc (wydajność prądową) odpowiada końcówka mocy (lub ten sam układ w integrze), jednakże ogromne znaczenie ma przedwzmacniacz, który ogólnie mówiąc zajmując się wstępną obróbką sygnału, a który to może na wstępie prowadzić do degradacji dźwięku. Jeżeli pod słaby amplituner podłączysz nawet przyzwoitą końcówkę mocy to i tak nic z tego nie będzie. Dlatego może lepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie amplitunera do wzmacniacza stereo poprzez pre-amp (np. NAD)? W ten sposób nie zdegraduje się dźwięku nędznym przedwzmacniaczem a amplitunerze?

A może wielokanałowa końcówka mocy i procesor?

Myślę, że sygnał analogowy nie będzie tracił na jakości ale sygnał cyfrowy jest przetwarzany przez amplituner aby wyjść analogiem przez pre-out i tutaj może być różnie.

Ja tylko chcę słuchac muzyki z CD przez wzmacniacz a nie przez amplituner.

Podstawowym problemem jest to, że twój obecny ampli nie ma pre-outa. To zamyka ci praktycznie każdą ścieżkę do poprawy odsłuchu stereo. W tej chwili jedyne co możesz zrobić nie wymieniając amplitunera to zakupić jakiś uczciwy odtwarzacz CD i modlić się, że przedwzmacniacz w tym Pionku jest na tyle przyzwoity, że poprawa względem odtwarzacza dvd będzie słyszalna.

Co innego gdyby pre-out był. Wtedy wystarczyłoby zakupienie wzmacniacza zintegrowanego z funkcją pracy w trybie końcówki mocy (np. któryś Audiolab serii 8xxx) i problem amplitunera właściwie przestaje istnieć, bo w stereo nie będzie go nawet w czynnym torze sygnałowym, a w kinie będzie robił jedynie za procesor i ew. wzmocnienie dla kanałów C, SR i suba). Natomiast fronty w obu przypadkach będzie napędzać wzmacniacz - w stereo jako pełna integra (źródło CD lub DAC podpięte po nalogu do wzmacniacza), a w kinie jako sama końcówka mocy sterowana przez pre-out amplitunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.