Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu miałem problem z prawidłową instalacją Dapfile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie będę opisywał jak to wszystko zostało rozwiązane bo w tym miejscu nie jest to istotne. W powyższym wątku powił się również problem współpracy USB PPa Studio V2 z Daphile. Nieśmiało zasugerowałem jego właścicielowi możliwy problem z ww kartą nie zaś z samym oprogramowaniem. Zaraz po moim poście odezwał się kolega Piopio uświadamiając mnie że jestem w wielkim błędzie że ta cudowna karta nie może być winna. Parę postów później dowiedziałem się o zbawiennym wpływie zasilania liniowego na komputer jako transport cyfrowy. Przy okazji dowiedziałem się że ze swoim podejściem do audio to jestem niegodny tego by posiadać oferowany przez niego serwer. Nauka jak widzę nie stoi w miejscu i co rusz odkrywane jest coś nowego ułatwiającego nam lub umilającego życie. Dlatego by nie przedłużać proponuje by w tym wątku poruszyć na nowo kwestię Pc-voodoo. Powstaję wiele nowych zabawek wiec na pewno będzie o czym pisać. Moim zdaniem zasilanie liniowe komputera pasuje tu jak ulał. Pewnie wielu się zemną nie zgodzi nie mniej zapraszam do dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/117567-pu%C5%82apki-pc-audio/

Klamstwo szerzysz Pawle. Karta PPA nie wspolpracuje z Audiobyte Black Dragon a nie z Daphile. Wiekszosc DAC dziala bez problemow z karta PPA i Daphile.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na imię nie mam Paweł. Co do karty to proszę napisz czy aby zadaniem tej karty nie jest prawidłowe przesyłanie i odbieranie danych po usb przy okazji zapewniając separację galwaniczną. Jeśli tak to nie działa prawidłowo jeśli ww dac działa poprawnie na innych portach pod tym samym systemem.

Karta PPA nie wspolpracuje z Audiobyte. Co tu jeszcze mozna dodac?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie podobny problem z DAC Audiobyte Black Dragon - nie chce zagrać przez karte USB PPa Studio V2 , na zwykłych portach usb z płyty głównej

Karta ma przesyłać prawidłowo sygnał nie współpracować z urządzeniami podpiętymi do niej.

Karta PPA to kontroler usb z separacją galwaniczną. Usb to port komunikacyjny dwukierunkowy odbiera i przesyła dane. Karta PPA jest wadliwie zaprojektowana lub wykonana skoro podłączony do niej dac nie działa a na innych portach usb działa prawidłowo. Jaśniej nie można.

Na razie jeden DAC nie dziala z karta PPA. 1000 innych dziala. Czy to znaczy, ze karta jest do niczego ? Efekt zastosowania karty jest pozytywny. Nie da sie taniej polepszyc brzmienia PC jak zastosowac karte USB. (bez zadnych ograniczen jakie wnosi izolacja USB na ADUM).

Z kartą nie ma widocznie co dyskutować bo wg. Ciebie działa prawidłowo wg. mnie gdzieś na etapie produkcji lub projektu jest jakiś problem. A jak wg Ciebie wygląda sytuacja zasilacza liniowego zasilającego serwer. Bo wg mnie jeśli zastosuje się separację galwaniczną czy to na usb poprzez adum czy światłowód to nie ma prawa wpływać na dźwięk zastosowany rodzaj zasilania (pod warunkiem że jest dobrze wykonane i dobrane). Jeśli jednak wpływ taki jednak jest to proszę wyjaśnij mi w jaki sposób do tego dochodzi.

Z kartą nie ma widocznie co dyskutować bo wg. Ciebie działa prawidłowo wg. mnie gdzieś na etapie produkcji lub projektu jest jakiś problem.

To nie tak. Karta PPA to modyfikacja normalnej seryjnej karty jaką można w sklepie kupić za 40-50 zł. Przeróbka polega na tym że jej sprzedawca / amator DIY/ usuwa z niej fabryczny oscylator i w jego miejsce wstawia zegar za kilka $. Schody zaczynają się po modyfikacji, pewnie z powodu wadliwej aplikacji zegara.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Temat zawiera negatywną konotację, a w pierwszym poście autor rozpisuje się wyłącznie o produkcie... Piopia.

Z konta o paru postach... zakłada się temat "nagonkę".

Dobry sposób na zbieranie syfu na konkurencje pod płaszczykiem PC voodoo i wciąganiem w to innych kolegów.

Na AS ten kontroler opisywano

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To że na koncie mam kilka zaledwie post nic nie oznacza. Nie mam nic wspólnego z konkurencja Piopio. Jedynie arbitralny sposób proqadzenia dyskusji aż prosi się o komentarze a brak elementarnej wiedzy o pc wrecz podejrzany. Na poczatku postu prosilem o inne przyklady że tak powiem wotpliwej jakosci lub funkcjonalnosci produktów co jak myślę było by pomocne dla wszystkich ktorzy z pc audio zaczynaja przygode i są podatni na niezdrowy marketing o uprawiania czesto na tym forum.

Nie rozumiem tej krucjaty przeciwko jakosci w PC Audio.

PC Audio to nie tylko Hi-Fi.

Najgorsze jest to, wypowiadasz sie autorytarnie bez sprawdzenia wplywu zasilania liniowego na brzmienie transportu PC.

Sprawdz o czym jest mowa a dopiero potem sie wypowiadaj. To bedzie sprawiedliwe.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Jak to nic nie oznacza. Oznacza. To, że prosiłeś o inne przykłady nie zmienia faktu, że w otwierającym ten temat poście wdajesz się w personalne spory "niegodny" … i podajesz tylko jeden przykład Piopia. Konto praktycznie bez historii i ogarnęła cię misja walki z jednym przedstawicielem voodoo…. wnioski są oczywiste.

xWnioski jaki wyciągasz choć dla ciebie oczywiste są błędne jak można sprawdzić Piopio wyskoczył jak w dżin z dzbana w momencie gdy zasugerowałem w innym wątku że problemem nie jest Daphile i dac ale karta ppa. I nie wywołałem tego wątku by prowadzić wojnę przeciwko jakości w Pc audio tylko przeciwko bajkom, które próbują sprzedać pod pozorem dobrych rad przedstawiciele branży.

Piopio ja nie muszę sprawdzać wpływu zasilacza liniowego na dźwięk. Przy założeniu żę komputer odseparowany jest galwanicznie od reszty toru komputer przesyła tylko dane dale które dopiero w dac konwertowane są na sygnał analogowy. Przy takim założeniu rodzaj zasilacza oczywiście jeśli jest sprawny nie ma naj mnieszego znaczenia. Ja wiem jak działa Pc a czy ty to wiesz, mam co do tego wątpliwości. No chyba że udajesz bo tak jest lepiej.

Na razie jeden DAC nie dziala z karta PPA. 1000 innych dziala. Czy to znaczy, ze karta jest do niczego ? Efekt zastosowania karty jest pozytywny. Nie da sie taniej polepszyc brzmienia PC jak zastosowac karte USB. (bez zadnych ograniczen jakie wnosi izolacja USB na ADUM).

Nie bardzo rozumiem. Jako alternatywę na izolację portu USB stawiasz zmodyfikowaną kartę USB, czyli w zasadzie precyzyjny zegar, bo tylko tym się wyróżnia. Co ma wspólnego zegar z izolacją?

To nie tak. Karta PPA to modyfikacja normalnej seryjnej karty jaką można w sklepie kupić za 40-50 zł. Przeróbka polega na tym że jej sprzedawca / amator DIY/ usuwa z niej fabryczny oscylator i w jego miejsce wstawia zegar za kilka $. Schody zaczynają się po modyfikacji, pewnie z powodu wadliwej aplikacji zegara.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok teraz rozumiem aby było lepiej trzeba coś zepsuć. Czyli postprodukcja się sypnęła czasem się tak zdarz. Zwracam honor producentom oryginalnych kart.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według autora modyfikacji / Paul Pang/ zegary wszędzie mają zbawienny wpływ i upycha je gdzie się tylko da je wcisnąć.

Nawet na nośniki pamięci. Na fotce czytnik kart CF, oczywiście z cudownym zegarem.

Pewnie też lepiej gra i potwierdzi ten fakt cała rzesza użytkowników :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na przykładzie tej karty widać że panuje moda na modyfikacje również sprzętu pc. O ile nikt nie neguje sensu wywalenia całego toru analogowego poza blaszaka to poprawianie komputer traktowanego jako tylko transport to sztuka dla sztuki. Audiofilskie odtwarzacze Jplay, JRiver, kable usb, kable sata. Ciekawe na co teraz wpadną marketingowcy.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Pewnie też lepiej gra i potwierdzi ten fakt cała rzesza użytkowników :)

Interesująca modyfikacja :)

A tak na marginesie, to wkład materiałowy nie jest gwarantem finalnego efektu.

Np. dac AGD NFB 7 powinien "materiałowo" "zjeść" wątłego Aurelica… a niestety Vega z PC bez optymalizacji gra lepiej niż ADG.

Dopiero zasilanie liniowe niweluje różnice i oba DAC grają na podobnym poziomie.

To, że coś jest zrobione na bazie karty za 50 zł nie jest najmniejszym dowodem na to, że karta nie wnosi opisywanego efektu.

Nie jestem inżynierem. Nie muszę mieć dyplomu magistra inżyniera elektronika, żeby dobrać odpowiednie części i poskładać PC i podpiąć zasilacz liniowy.

Efekt okazał się bardziej niż zadawalający. Już wielu zrobiło to przede mną ale ja zrobiłem to w najniższej możliwej cenie.

Dla mnie liczy się uzyskany efekt brzmieniowy a nie teoria. Kto ma otwarty umysł to skorzysta z moich doświadczeń, a kto wierzy w 0 i 1 to będzie dalej wierzył w to, że wszystkie transporty cyfrowe grają tak samo bo w końcu to tylko 0 i 1.

Jestem na forum od lat ... ;-) Aktywnie uczestniczę w dyskusjach o naszym hobby. W branży jestem dopiero od listopada ...

Ciekaw jestem dlaczego dźwięk "wydaje" mi się lepszy ? Oświecisz mnie ?

1) Miałeś kiepski zasilacz, komputer bez prawdziwej separacji galwaniczniej teraz jest lepiej (mniej zakłóceń)

2) Miałeś kiepski zasilacz, komputer bez prawdziwej separacji galwaniczniej teraz jest lepiej (zakłócenia w innym paśmie dźwięku)

3) komputer naprawdę odseparowany galwanicznie od reszty toru wydaje Ci się że słyszysz poprawę

4) sprzedajesz zasilacz liniowy do komputera i nie wypada pisać że nic on nie wnosi do dźwięku

Jeśli widzisz inne rozwiązania tego fenomenu to mnie oświeć tylko nie pisz proszę że słyszysz różnice.

Przemysławie ...

Dobrze, że chociaż w konwerter JarkaC wierzysz ... ;-)

Inni audiofile-informatycy nawet i ten konwerter uważają za naciąganie biednego audiofila ...

Szczytem High-Endu jest najtańszy terminal PC z zasilaczem impulsowym ...

Jeśli sprawę zasilania liniowego mamy załatwioną to czas na kabelki usb. Ciekawy jestem czym branża może zaskoczyć tu ciekawy wstęp opisu kabelka usb:

"Pomiędzy transferem danych z komputera a cyfrowym sygnałem audio istnieje fundamentalna różnica. Komputery potrafią wspaniale współpracować z takimi źródłami jak drukarki oraz inne zewnętrzne urządzenia, ponieważ dane przemieszczają się pomiędzy nimi tak, że różnice w taktowaniu pomiędzy źródłem i odbiornikiem nie wpływają na integralność sygnału. Tyle tylko, że sygnał audio to dane, które są bardzo wrażliwe na taktowanie. Odbiornik cyfrowy musi być więc perfekcyjnie zgrany z taktowaniem sygnału, ponieważ tylko wtedy jest w stanie zapewnić najlepszą jakość dźwięku".

Ciekawe że to wszystko potrafi zwykły kabel od drukarki ale pn kosztuje 10 a ten którego opis dotyczy 2000 euro.

Wiara nie ma nic do tego. Konwerter działa a separacja galwaniczna rozwiązuje kwestię zakłóceń z komputera i przy okazji pętle mas z zasilaniem komputera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.