Skocz do zawartości
IGNORED

smsl m8 dac -problem z odtwarzaniem cd arcam cd73

freju

Rekomendowane odpowiedzi

witam , zakupiłem nowy model chinskiego producenta smsl m8 , dac jako tako jest świetny ,muzyka z kompa jest rewelacyjna po usb , po optyku latam na openelec -xbmc z kompa MSI Wind Box DC111 , i teraz w czym problem , mianowicie na msi z xbmc lata mi na 24/192khz , z drugiego kompa na win7 tak samo wszystko jest w porządku i jest 192khz , ale dac ma problem z moim cd arcam diva73 ,strasznie fisiuje przerywa mi odtwarzanie i jakby szuka czegoś , nawet jak już się trochę ułoży to i tak wyświetlacz pokazuje mi 44khz , ale problem nie znika dalej potrafi w połowie kawałka mi przerwać i fisiować , dzieje się to zarówno po wyjściu coaxialnym jak i optyczym w cd , pytanie czy ktoś coś wie co może być tego przyczyną podaje link do strony z dac ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a próbowałeś na innym CD-ku?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Może te CD ma zrypane wyjście cyfrowe, albo SMSL ma swoje fochy i przebieg sygnału cyfrowego tego Arcama mu nie leży. Trzeba by podłączyć oscyloskop pod ten Coax. To, że pokazuje 44 kHz to akurat dobrze.

Może te CD ma zrypane wyjście cyfrowe, albo SMSL ma swoje fochy i przebieg sygnału cyfrowego tego Arcama mu nie leży. Trzeba by podłączyć oscyloskop pod ten Coax. To, że pokazuje 44 kHz to akurat dobrze.

na fioo do03k działa normalnie coax wiec ,chyba mozna to wykluczyć ?

Na to wygląda. Znalazłem też przebiegi S/PDIF tego Arcama i wyglądają na bardzo dobre. W takim razie jakaś niekompatybilność na linii Arcam-SMSL. Nie wiem czy coś na to poradzisz, skoro dzieje się zarówno optycznie, jak i elektrycznie. Najlepiej jednak dla pewności spróbować na jakimś innym urządzeniu z wyjściem Coaxial.

wiem , ale moje garażowe cd harmana nie posiada wyjścia coax ani optyka , ale skoro działa dobrze na optyku przy msi openelec system ?

ba działa nawet po optyku media upc cisco co prawda też tylko na 44khz , ale działa i nic nie fisiuje ?

tak wogóle dzieki larus za zainteresowanie , widze ze kumasz bazę , to tak logicznie mi wytłumacz warrum no arcam ?

Standard S/PDIF często jest kiepsko implementowany w różnych urządzeniach. Mówisz, że komp po optyku tylko 44 kHz, nie wiadomo jednak nadal czy to ograniczenie układu dźwiękowego w kompie, czy faktycznie wina SMSLa. W takich sytuacjach naprawdę najlepszą opcją sprawdzenia jest podmiana chwilę na inny sprzęt. Z kolei skoro Arcam-Fiio działa po S/PDIF to jasno wskazuje na winowajcę po stronie SMSL. Tylko niewiele poradzisz na taką niekompatybilność.

dla rozjasnienia , na kompie po usb działa rewelka jeszce nie słyszałem takiej jakości dżwięku z foobara ale zainwestowałem w kabel usb furutech gt2 , na optyku działa z z kompem tzw media boxem z xbmc na openelec i lata normalnie 192khz bez zwiech po prostu lata dobrze bez problemu , co prawda to nie ta jadłodajnia bo z usb gra to o niebo lepiej ale gra optymalnie czyli dobrze tak sie umówmy ? smsl nie działa dobrze tylko i wylacznie na cd arcam diva73 , a pisałem tez o tym że działa pod dekoderem upc cisco w sensie działa że nie przerywa i gra to normalnie ale na wyswietlaczu w smsl mam tylko 44khz , a na openelcu z xbmc mam 192khz też po optyku , cyba mam za dobre cd hee

na kompie przez usb jest 192khz , bo chyba coś zagmatwałem

no i sprawdziłem na innym cd tez harman hd720 tak samo dac fisiuje ,przerywa i czegos szuka , czyli zródło niema znaczenia , czyli jak dobrze rozumiem dac popsuty ? czy macie jakies inne pomysły ?
  • 3 tygodnie później...

witam , dac chodzi , nie wiem co było przyczyną ,chyba jednak kabel ,aczkolwiek do końca nie wiem , ale dac działa prawidłowo i tylko sie cieszyć z odsłuchów , pilnować aby cabel coax był kablem coaxialnym nie może być zwykły rca

Dzieki uprzejmości Freja, dostałem na kilka dni ten DAC do testów. Więc tak. Oryginalne jak i nagrywane płyty odtwarza bez problemu. Problem jest tylko gdy przeskakuje na następny utwór lub na samym początku płyty, zanim wykryje próbkowanie to chwilkę trwa, ułamek sekundy zanim wykryje próbkowanie, po prostu tak ma być.

Jeśli płyta nagrywana, została nagrana z przerwami to tez po każdym utworze DAC szuka próbkowania. nalezy nagrywać w trybie DISC AT ONCE (DAO), w trybie TRACK AT ONCE (TAO) laser zostaje wyłączany po nagraniu każdej ścieżki i dlatego też mogą występować trzaski w tych momentach , niesłyszalne dla ale DAC w tym momencie coś tam wykrywa i dlatego przerywa. Dlatego oryginalne płyty grają OK.

Ja nagrywam programem Easy CD-DA Extractor i nigdy nie miałem problemu, ale wrzuciłem jakąs stara płyte nagraną w Nero z przerwami i wtedy DAC fisiował.

Ogólnie sam DAC gra na wysokim poziomie, nie to co Sanskrit SMSL-a, tutaj to przynajmnie klasa wyzej i to słychać zaraz po podłączeniu.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.