Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Reference Studio 60 v5

robertino2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do kolegów forumowiczów o pomoc w wyborze wzmacniacza + CD do Paradigm Reference Studio 60 v5.

Obecnie kolumny są podpięte do wzmacniacza Nad C370+Nad C541i

To zestawienie nie jest złe, (tak mi sie wydaje) ale chciałbym wiedzieć i ewentualnie zmienić jeżeli jest inny wzmacniacz + CD, ktory byłby lepszym zestawieniem od Nad C370 do tych kolumn.

Muzyka której słucham to przeważnie elektronika z nisko schodzącym basem, więc wzmacniacz byłby dobry ten z tzw. (wykopem) Pokój 22m2.

Moje sugestie to :

1. Naim XS-2 +Naim CD5XS

2. Audiolab 8200CDQ + 2 X Audiolab 8200M

3. Roksan KANDY K2 CD + KANDY K2 AMP

Nie jestem pewny czy to akurat trafny wybór

Bardzo proszę o podpowiedzi kolegów.

Pozdrawiam

Robert.

https://www.audiostereo.pl/topic/117494-paradigm-reference-studio-60-v5/

Jeśli lubisz dobrą dynamikę, nisko schodzący bas, proponuję posłuchać we własnym systemie urządzeń Naim oraz Hegel. Są to typy, które moim zdaniem powinny Ci najbardziej odpowiadać.

Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Q21 dziekuję za podpowiedż.

Naim NAIT XS-2 + Naim CD5 XS Czy to zestawienie z Paradigm Studio 60 v5 będzie dobre ? Dynamika, niski bas ?

Myslałem jeszcze o tym zestaweniu :

Meridian G02 + Merdin G56 + Meridian CD G08.2

Nie jestem pewien, czy z tym Naimem usłyszysz bas ze swoich kolumn.

Paradigm prąd lubi i im mocniejszy wzmacniacz tym lepiej.

Mam identyczne kolumny i jak miałem wzmacniacz 2 x 136W przy 4 omach, to w niektórych utworach bas nie chciał w ogóle wybrzmieć. Nie było go słychać.

Teraz mam 2x200W przy 4 omach i wszystko jest OK.

Na Twoim miejscu celowałbym we wzmacniacze wydajne prądowo no i przynajmniej 200W na kanał przy 4 omach. Zajrzyj do klubu Paradigm to coś doradzą. Wiele osób poleca Musical Fidelity do Paradigm. Np taki M6i można mieć za 7K nówkę. Ale też piszą, że jest za mało dynamiczny. Sam nie nie próbowałem.

Dziękuję za podpowiedzi.

Być może, i też tak myslę że Paradigm-y potrzebują dużo prądu, wiec może faktycznie cos z Musical Fidelity.

Może ten ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po prostu nie wiem w którą strone pójsć.

Ukryta Zawartość

Nie znam się na Musicalach, sam tylko miałem wpięty do tych kolumn A3.2, ale też okazał się za słaby.

Ten co wskazałeś to bardzo dobry piec, nie wiem czy nie za drogi do tych kolumn.

Gdybym miał kasę to bym uderzał w coś tańszego, czyli M6 500i. Na nówkę teraz jest promocja. Można go mieć za 14K.

Słyszałem że temu MF akurat mocy i dynamiki nie brakuje.

Tu jest recenzja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam norbitek.

To o ten chodzi tak? Nie widziałem go wczesniej ale będę go miał na uwadze.

Jest do licytacji, może trafi się do kup teraz, ale czy to będzie trafny wybór ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak o ten.

A czy to będzie trafny wybór to wszystko zależy od Twoich gustów. Dla jednych będzie to trafny dla drugich nie.

Ja do tych kolumn mam Arcam-a A-39 i dla mnie jest ok, ale na pewno znajdą się osoby, którym takie brzmienie nie leży.

Gdybym nie patrzył na kasę to wypróbowałbym Arcama A49 do tych kolumn.

W ciemno kupować wzmacniacza do kolumn nie warto. Opinie jedno a gusta + cała reszta sprzętu + pomieszczenie + rodzaj muzyki drugie.

Ten sam sprzęt zagra inaczej w różnych pomieszczeniach.

Zatem najlepiej wypożyczyć za kaucją, lub kupić i zwrócić po max 14+14 dniach.

Niestety jest to droga przez mękę.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zwracam się do kolegów forumowiczów o pomoc w wyborze wzmacniacza + CD do Paradigm Reference Studio 60 v5.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz , tylko mały problem widzę w kwestii wniesienia / kręgosłup zdrowy trzeba mieć . :)

Co do dżwięku jakiego oczekujesz nie będziesz zawiedziony a ze Studio 60 zrobi co będzie chciał . :)

http://allegro.pl/audio-analogue-maestro-150-integrated-amplifier-i4969940511.html

Ukryta Zawartość

Muszę przyznać że ten też jest konkretną maszyną.

Czy ten Audio Analogue Maestro 150 jest lepszym rozwiązaniem od Musical Fidelity M6 500i do Paradigm Studio 60 v5 ?

Ukryta Zawartość

Robert, rydz zawsze wyszuka coś o czym już zapomniałem. Słuszna to maszyna ale nie wiem czy na wyspach osiągalny :)

Co się zaś tyczy zasilania tych kolumn, to ja się będę upierał przy Quadzie z monoblokami. Co Koleżeństwo na to? :)

Nie myśl - słuchaj.

Witam Zbyszek.

Własnie poprosiłem również kolegów forumowiczów o pomoc, w dobraniu wzmaka do kolumn które mi poleciłes.

Cos mi podpowiada, że taki wzmacniacz 200W , 250W na kanał byłby dobry, ale czy mam racje to tego nie jestem pewien.

Przeglądam ebay.co.uk , ale znalazłem na razie tylko pilot do tego wzmaka, może wzmak pojawi się póżniej zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Jest CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uważam, że za 8 kzł Musical Fidelity M6 500i będzie bardzo ciężko dostać.....natomiast Audio Analogue to bardzo dobra propozycja w tym przedziale cenowym...mocy nigdy za wiele :)

ja swoje monitorki sonusa auditor m napedzam 250 W maka....i jest ok

Nie wiem jak ten cedek, ale pierwsza wersja do mnie nie przemawiała, ale za to wzmak - "...dla mnie bomba..." że tak zacytuję za klasykiem. Raczej szukaj poza wyspami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Witam

Ok rozumiem, tylko że ja nie napisałem że mój budżet na wzmacniacz to 8 kzł

Chce kupić porządny wzmacniacz do kolumn Paradigm Reference Studio 60 v5 (i teraz może się okreslę że na początek mam na ten cel przeznaczone 4000 GBP) , co nie znaczy że tyle powinienem zapłacić za wzmacniacz. (Piszę w funtach, ponieważ mieszkam w Anglii).

Chcę naprawdę cos porządnego do tej kwoty, tylko że ja nie mam aż takiej wiedzy aby kupić w ciemno, nie chciałbym też wyrzucić pieniędzy w błoto, dlatego poprosiłem kolegów o pomoc, za co jestem wdzięczny.

Audio Analogue wygląda bardzo porządnie, z tym że ciężko pewnie go dostać w UK , może się trafi na ebay.co.uk będę go miał na uwadze.

Dziekuję Zbyszek za linka, przeszperam to.

a to przepraszam....4 k gbp to dobra kasa na wzmak (bynajmniej w warunkach polskich)...od razu bym celował w używkę mcintosha ma 7000....w naszym pięknym kraju można go wyrwa za 20 kzł...ostatnio był w audiostylu ....w porównaniu z cenami z "zachodu" to naprawdę warto.

jeśli masz chęć to przedzwoń do hifi clubu...może mają coś używanego i nie grzebanego....polecam i na bank się sprawdzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MZTV

Nic się nie stało, wszystko w pożądku.

Ten Mcintosh MA 7000 jest fantastyczny, ale jednak chcę całkiem nowy wzmacniacz kupić, a ten jest na chwilę obecną przekraczający mój budżet, musiałbym jeszcze trochę poczekać a ja chcę już.

Na ebay.co.uk Jest używany

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze taki. Czy to dobre by było ?

Ukryta Zawartość

Może inaczej. Chciałbym nowy, nie używany pożądny wzmacniacz do 4000 GBP.

Ten ACCUPHASE P800 nie wiem czy jest odpowiedni do moich potrzeb, ale nowy chyba jest dużo droższy.

norbitek

Ten ARCAM FMJ A 49 jest też ciekawą propozycją.

Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to szkoda bo mak to dobry wzmak......natomiast 75W z lampy wydaje mi się lekko za mało.....natomiast accuphase to tylko końcówka mocy, potrzeby jeszcze preamp lub cedek z regulacja głośności

mztv

Rozumiem.

Faktycznie, ta lampa odpada. Accuphase też odpada. Mnie pewnie wystarczy dobra integra, biorę na razie pod uwagę Mcintosh MA 7000 , Audio Analogue Maestro 150 , Musical Fidelity M6 500i ten ostatni nie wiem czy to dobry wybór w moim przypadku.

Zapomniałem dodać, że interesuje mnie jeszcze propozycja od kolegi ,norbitek, Arcam A49

Arcama spróbować zawsze warto, ja z elektroniki mam tylko Yello (płyta: Touch Yello) i dla mnie jest rewelacyjnie.

Cudowny bas, góra, rytm i wokale. Jedna z lepiej grających u mnie płyt.

No i A49 to nie chińszczyzna tylko Made in USA.

Na Twoim miejscu wypożyczyłbym go na odsłuch.

norbitek

Jeżeli tylko gdzies go namierze, to spróbuje go wypożyczyć.

norbitek

Mam pytanie.

Po jakim czasie zauważyłes, że Twoje Studio 60 się już wygrzały ?

Jak długo to trwało ? Pytam, ponieważ moje grają dopiero 6 dzień.

Jakich zmian się spodziewać ?

Dziękuję.

Arcama spróbować zawsze warto, ja z elektroniki mam tylko Yello (płyta: Touch Yello) i dla mnie jest rewelacyjnie.

yello wszędzie dobrze gra :)

posłychaj Malia & Boris Blank...też dobrze zrealizowana i na bank będzie ładnie grało :)

norbitek

Jeżeli tylko gdzies go namierze, to spróbuje go wypożyczyć.

norbitek

Mam pytanie.

Po jakim czasie zauważyłes, że Twoje Studio 60 się już wygrzały ?

Jak długo to trwało ? Pytam, ponieważ moje grają dopiero 6 dzień.

Jakich zmian się spodziewać ?

Dziękuję.

Szczerze, to nigdy nad tym się nie zastanawiałem ani nie analizowałem dzwięku pod tym kontem. Staram się słuchać muzyki jako całość. Czyli zależy mi bardziej na ogólnym wrażeniu, a nie na dzieleniu włosa na czworo. Moje paradigmy w sklepie robiły za kolumny do odsłuchu, także prosto z pudełka nie były. Nie kojarzę aby coś się zmieniło od zakupu. Mam je pół roku. No ale słucham głównie w piątki/soboty wieczorem to morze też jeszcze nie są wygrzane.

yello wszędzie dobrze gra :)

posłychaj Malia & Boris Blank...też dobrze zrealizowana i na bank będzie ładnie grało :)

Fajne jest to, że dzięki temu, że jak człowiek ma w miarę dobre HiFi zaczyna odkrywać inną muzykę niż tą, którą słuchał na codzień. Ja kupiłem stereo do rocka, ale z racji tego, że sporo płyt rockowych nie dawało się akceptowalnie na moich poprzednich kolumnach zacząłem odkrywać nowe obszary. Wyszukiwałem płyty, które mają opinie dobrze nagranych i testowałem je na moim sprzęcie. Zacząłem doceniać brzmienie naturalnych instrumentów a nie jak dotychczas przesterowanej gitary.

Rozumiem.

Tak się składa, że moje kolumny też robiły w salonie za kolumny do odsłuchu. Kupiłem je od Dealera Paradigma, ale ostatnie chyba w UK, tylko jednego Dealera znalazłem w sieci (chyba że słabo szukałem). Zależało mi na wykończeniu Piano Black. Nie były też prosto z pudełek, ale wszystko było ok.

Zobaczę z upływem czasu co się będzie działo. Teraz muszę kupić konkretny wzmacniacz, żeby dać im prądu i mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.