Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do NAD c356bee

beatle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Już miałem teoretycznie wybrany zestaw i szukałem salonu do złożenia zamówienia. Chciałem kupić następujące klocki:

- wzmak NAD c356bee + przedwzmacniacz gramofonowy NAD PP375

- odtwarzacz Denon DCD 720AE

- kolumny Dali Zensor 5

Niestety w salonie, który sobie upatrzyłem sprzedawca "zastraszył" mnie, że te kolumny nie wytrzymają mocy tego wzmacniacza i żeby zastanowić się nad lepszymi podłogówkami (droższymi, he, he!!!). Postanowiłem, że zanim podejmę ostateczną decyzję zarzucę tutaj pytanie do bezstronnych ekspertów i w zależności od Waszych opinii wrócę do tego salonu albo już tam nigdy nie zajrzę:) Proszę więc o radę, czy rzeczywiście ten NAD rozwali Zensory? Jakoś mi się nie wydaje, bo z parametrów wynika, że mają zapas do 150W a wzmak NADa ciągnie "jedynie" do 80W. Jeżeli jednak coś w tym jest, że są to kolumny nieadekwatne do wzmaka, to proszę o pomoc, jakie podłogówki w cenie do 3000 zł para będą właściwe? Chciałbym przede wszystkim uzyskać pełnię basu, którą ten NAD dysponuje. Muzyka głównie klasyka fortepianowa i symfoniczna, jazz i dobry rock/metal. Ostatecznie, jeżeli będzie kłopot z kolumnami w tej cenie do NADa to będę rozważał Marantza PM6005 z Zensorami 5, ale nie wiem czy to dobra podmianka, bo ten NAD wyjątkowo mi leży ze względu na moc i bas.

z góry dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/117454-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-nad-c356bee/

NAD c356bee to faktycznie mocny wzmacniacz (w pomiarach ma większą moc niż podaje producent) i jest wstanie wysterować nawet większe kolumny niż Zensor 5. Co nie znaczy, że jest dla nich za mocny. Nawet do kolumn podstawkowych stosuje się mocne wzmacniacze. Przecież nikt nie karze słuchać ma maksa. Za większą mocą idzie często lepsze dynamika szczególnie przy stosunkowo cichym odsłuchu. A jaki masz metraż?

Metraż to na szczęście rzecz drugorzędna bo mam wielopokojowy dom. Przez najbliższe miesiące zestaw będzie grał w gabinecie ok. 10 m2, żebym w nocy nie budził dzieciaka. Ale za jakiś czas mogę go przenieść do dużego salonu ok. 40 m2. Mam też do dyspozycji sypialnię ok. 30 m2 i pokój gościnny ok. 20 m2. Zatem ustawię zestaw tam gdzie będzie najlepiej grał:)

Nad fajnie gra z Pylon Sapphire 31. Woofer ma 20 cm średnicy!

No tak tylko trochę ponad budżet no i ten bas-reflex z tyłu mi nie pasuje. Poza tym widzę, że moc kolumn jest taka sama jak w Zensorach 5:)

Witaj,

Nad jest bardzo mocny, jednak to nie jest problem, aby podłączyć kolumny Dali Zensor 5. Takie połączenie można spokojnie zastosować bez ryzyka uszkodzenia kolumn (oczywiście w granicach rozsądnego użytkowania).

Natomiast oczywiście można przemyśleć alternatywy. Na pewno świetnie Nad zgrywa się z zaproponowanymi powyżej polskimi kolumnami Pylon Audio Sapphire 25 lub jeśli kolumny bedą stały w dużym pomieszczeniu, Sapphire 31. Jeśli pozostaniemy przy pomieszczeniu do 22-25 m2, spójrz także na Polska konstrukcje Audio Academy Phoebe III, może spodobać Ci się także Xavian Delizia, szczególnie w łagodniejszych gatunkach muzycznych,

zapraszam serdecznie jeśli będziesz miał taka możliwość do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

beatle metraż ma znaczenie. Bo cieżko będzie o kolumny które zagrają dobrze w 10m2 (tu najlepsze by było podstawkowe) i 40m2 (tu duże kolumny podłogowe). Zensor 5 moim zdaniem max do 20m2. Piszesz, że chcesz uzyskać pełnie basu więc można myśleć o Zensor 7. Polecane przez Q21 Phoebe III dobrze grają z elektroniką Nad-a. Najlepiej wybierz się na odsłuch.

widzę, że moc kolumn jest taka sama jak w Zensorach 5:)

To nie jest problem. Nie idź tym tropem i nie utrwalaj błędnej diagnozy. Większym problemem będzie za słaby wzmacniacz do możliwości danej kolumny - może ją uszkodzić.

Tylny bas reflex? Żaden problem przy Twoich możliwościach wyboru pomieszczenia. Tym bardziej, że każda konstrukcja - z przednim/tylnym bas-reflexem, czy zamknięta zagra lepiej odstawiona na pewną odległość od tylnej ściany.

No to widzę, że wybór Zensorów był właściwy, zdecyduję się na nie ale już w innym salonie (nie znoszę naciągaczy i cwaniaków:) Wielkie dzięki Panowie!

No i chyba będzie to kierunek na Pabianice:)

Sprawdź sam, ale inna kopułka - tytan; może być za ostro.

Ale to moje zdanie - może właśnie tego szukasz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tutaj wiekszym problemem może być preferowana muzyka, bo rock/metal nijak się ma do klasyki. Osobiście do tych gatunków muzycznych bym wytypował zupełnie inne kolumny, a i wzmak NAD'a bardziej się sprawdza przy dynamicznej muzie. Oczywiście, na każdych kolumnach posłuchasz różnych gatunków, ale są konstrukcje które lepiej lub gorzej się sprawdzą przy konkretnych rytmach.

Tutaj wiekszym problemem może być preferowana muzyka, bo rock/metal nijak się ma do klasyki. Osobiście do tych gatunków muzycznych bym wytypował zupełnie inne kolumny, a i wzmak NAD'a bardziej się sprawdza przy dynamicznej muzie. Oczywiście, na każdych kolumnach posłuchasz różnych gatunków, ale są konstrukcje które lepiej lub gorzej się sprawdzą przy konkretnych rytmach.

Słucham zdecydowanie więcej klasyki - fortepian, symfonia, spokojny jazz a rock to głównie progresywny z lat 70, więc ten metal można pominąć bo tu mam tylko kilka kapel, które słucham chyba już raczej z przyzwyczajenia aniżeli dla czerpania estetycznego zaspokojenia. Zatem może jeszcze raz zrewiduję całą koncepcję. Bo być może i ten NAD c356bee nie będzie "leżał" w klasyce przy niezbyt głośnym słuchaniu (małe dzieci w domu). A więc od początku mam do wydania ok. 8000 zł. Chcę kupić wzmacniacz (najlepszy jaki się da do klasyki z ciepłym basem), kolumny podłogowe (druga pozycja w cenniku i tu też nie oszczędzam) i odtwarzacz cd (relatywnie chciałbym jak najtańszy w stosunku do całego zestawu). Pokój odsłuchowy 10 m2. Byłem na odsłuchach, słuchałem NADA, Marantza PM6005, Audiolaba 8200, Moona 220i, Rotela RA-12, wszystko na Dali Ikon 7. Ale facet w salonie był tak nagrzany na sprzedaż, że zamiast muzyki głównie słuchałem jego gadania:) i w końcu nic nie wybrałem. Może ten Audiolab, tylko jakie kolumny do tego i jaki cd w tym budżecie, skoro na resztę zostaje ledwo 4000 zł?Pomóżcie i dajcie trochę pomysłów na kolejne odsłuchy i w końcu ostateczny wybór!!!

Kolego, już trochę siedzę w teamtach audio i powiem Ci że ile zdołasz sam odsłuchać, to twoje. Każdy tytaj poleci Ci to co aktualnie posiada lub to na czym więcej zarobi. W danym przedziale cenowym nie ma złych/dobrych wzmacniaczy czy kolumn, tylko trzeba wszystko ze sobą zgrać i dobrać pod swoje ucho. Jeżeli lubisz delikatniejsze brzmienia to posłuchaj coś z Monitor Audio czy właśnie Dali. Wzmak NAD do dobry sprzet, ale niekoniecznie do subtelnych wybrzmień, ja bym wolał juz coś z Cabridge Audio lub Vincent, ( spokojne, wyrównane brzmienie nie męczące). Do 10mkw patrz na monitory niż podłogówki, bo lepszej klasy kupisz i nie bedzie problemów z adaptacją akustyczną. Wybierz jeden a porządny salon i udaj się na odsłuchy. Kolumny na ogół kupuje się droższe niż elektronikę, więc określ sobie finasowo jak to ma wyglądać.

Dali Ikon 7 chcesz wstawić do 10m2?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie musisz rezygnować z podłogówek, ale może raczej jakieś dwudrożne? Ikony 7 są naprawdę wielgachne i może wyjść masakra.

Sorry, nie doczytałem - celujesz w Zensory i w 10m2 tylko tymczasowo. Wycofuję post, przepraszam.

Ukryta Zawartość

Ikony to za duże glosniki do pomieszczneia nawet 30m. Zalezy też od odległosci od słuchacza.

Zesnry to dobre glosniki. Choć mozna upolowac świetnie grające Tannoy w tej cenie. V4i albo wyższy model Revolution DC6

Od jakiegoś czasu także poszukuję kolumn do tego wzmacniacza. Pisałem wcześniej na forum podobny wątek, niestety odpowiedzi zamiast rozjaśnić mi sytuacje to jeszcze mi bardziej pomieszały w głowie. Były odpowiedzi że np. w moim zestawie właśnie kolumny mam najlepsze i nie ma sensu ich zmieniać (mam obecnie kolumny TDL RTL3), wychwalano mój wzmacniacz jak i pisano że jest to chłam....

Niestety moim wrogiem jest czas, którego nie ma za wiele wolnego i ciężko jest wybrać mi się na odsłuch.

Wcześniej brałem pod uwagę kolumny PSB Image T6, niestety przestano je produkować a następcy Imagine X2T są już dużo droższe (5500 zł za parę). Myślałem też o Monitor Audio RX8. Pisano także że nie ma sensu kupować kolumn zagranicznego producenta ponieważ przepłaca się (musi zarobić producent jak i czasem kilku pośredników) dlatego brałem pod uwagę Audio Academy Phoebe III...

Szukam jednak nadal i czekam na jakieś propozycje, szukam głośników z mocnym basem do pokoju 22 m2 i tu wymóg konieczny otwór bas reflex z przodu. jestem skołowany, ale mam nadzieję że w połowie lutego uda mi się w końcu znaleźć ze dwa dni wolne i pojadę na odsłuch do W-wy.

Dostałem informację że niedługo będą dostępne u polskiego dystrybutora kolumny Triangle ZERIUS 902. Czy ktoś zna te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Od jakiegoś czasu także poszukuję kolumn do tego wzmacniacza. Pisałem wcześniej na forum podobny wątek, niestety odpowiedzi zamiast rozjaśnić mi sytuacje to jeszcze mi bardziej pomieszały w głowie. Były odpowiedzi że np. w moim zestawie właśnie kolumny mam najlepsze i nie ma sensu ich zmieniać (mam obecnie kolumny TDL RTL3), wychwalano mój wzmacniacz jak i pisano że jest to chłam....

Niestety moim wrogiem jest czas, którego nie ma za wiele wolnego i ciężko jest wybrać mi się na odsłuch.

Wcześniej brałem pod uwagę kolumny PSB Image T6, niestety przestano je produkować a następcy Imagine X2T są już dużo droższe (5500 zł za parę). Myślałem też o Monitor Audio RX8. Pisano także że nie ma sensu kupować kolumn zagranicznego producenta ponieważ przepłaca się (musi zarobić producent jak i czasem kilku pośredników) dlatego brałem pod uwagę Audio Academy Phoebe III...

Szukam jednak nadal i czekam na jakieś propozycje, szukam głośników z mocnym basem do pokoju 22 m2 i tu wymóg konieczny otwór bas reflex z przodu. jestem skołowany, ale mam nadzieję że w połowie lutego uda mi się w końcu znaleźć ze dwa dni wolne i pojadę na odsłuch do W-wy.

Dostałem informację że niedługo będą dostępne u polskiego dystrybutora kolumny Triangle ZERIUS 902. Czy ktoś zna te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

ile chcesz przeznaczyc na kolumny? bo rx8 i AA phoebe to inna polka cenowa.

"Zagranczny producent", nie oznacza, ze placisz za marke, czy posrednikom.

generalnie zwroc uwage na Audio Academy, Dali, Kef, Monitor Audio. O inne marki pytaj innych ludzi, ktorzy cos o nich wiedza.

Ukryta Zawartość

ile chcesz przeznaczyc na kolumny? bo rx8 i AA phoebe to inna polka cenowa.

"Zagranczny producent", nie oznacza, ze placisz za marke, czy posrednikom.

generalnie zwroc uwage na Audio Academy, Dali, Kef, Monitor Audio. O inne marki pytaj innych ludzi, ktorzy cos o nich wiedza.

Chciałem przeznaczyć około 5 000 zł, myślałem o Audio Academy Hyperion IV ale niestety otwór z tyłu i u mnie nie może być ze względu na rozstaw pokoju. Tak jak pisałem będę miał (może) czas w połowie lutego i chciałbym wybrać kilka kolumn do testów. Podobały mi się, jak kupowałem wzmacniacz, PSB Image T6, ale jak pisałem nie produkują ich a następca droższe, ale też i lepsze... więc szukam i szukam....

ikony mają dwa otwory, jeden z przodu, drugu z tyłu. Podobno ten z przodu bardziej dmucha. Jeśli chodzi Ci o postawienie kolumn przy samej ścianie, to i tak nawet jak jest otwór z przodu, to warto je odsunać.

ikony mają dwa otwory, jeden z przodu, drugu z tyłu. Podobno ten z przodu bardziej dmucha. Jeśli chodzi Ci o postawienie kolumn przy samej ścianie, to i tak nawet jak jest otwór z przodu, to warto je odsunać.

Tak wiem, jakieś 10 cm mi się uda, więcej nie bardzo mogę bo musiałby stać w wejściu... Ale zawsze będzie lepiej jeśli otwór będzie z przodu...

Ja do NADa 356Bee mam podłączone KEFy i to w dodatku te starsze. Rewelacja. Polecam. Zobacz u mnie "o mnie". Resztę kasy zachowaj na coś innego. Te kolumny mają otwory z przodu i z tyłu - regulacja wydmuchu za pomocą specjalnych profilowanych gąbek. Możesz sobie tak ustawić że będziesz zadowolony z życia.:)

Ja do NADa 356Bee mam podłączone KEFy i to w dodatku te starsze. Rewelacja. Polecam. Zobacz u mnie "o mnie". Resztę kasy zachowaj na coś innego. Te kolumny mają otwory z przodu i z tyłu - regulacja wydmuchu za pomocą specjalnych profilowanych gąbek. Możesz sobie tak ustawić że będziesz zadowolony z życia.:)

Podobają mi się Kef 700 i cenowo 5000 za parę, muszę także te brać pod uwagę.

W nowym numerze Audio Stereo 1/2015 pojawił się test kolumn Akkus Monolith F1, kolumny bardzo wychwalił piszący ten test. Cena 3500 zł. Czy ktoś słuchał w/w kolumn?? Czy ktoś wie gdzie można by je było odsłuchać?? Wiem że mają też być w ofercie Monolith F2 ale zapewne droższe ale może byłoby też warto nad nimi się zastanowić.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 1 miesiąc później...

W nowym numerze Audio Stereo 1/2015 pojawił się test kolumn Akkus Monolith F1, kolumny bardzo wychwalił piszący ten test. Cena 3500 zł. Czy ktoś słuchał w/w kolumn?? Czy ktoś wie gdzie można by je było odsłuchać?? Wiem że mają też być w ofercie Monolith F2 ale zapewne droższe ale może byłoby też warto nad nimi się zastanowić.

Możesz odsłuchać i kupić w dobrej cenie w Wejherowie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.