Skocz do zawartości
IGNORED

Serdeczna prośba o wycenę kolekcji audio (cd), której chce się pozbyć.

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stałem się mimowolnie posiadaczem małej kolekcji płyt audio oraz kilku dvd-audio. Nie jest to muzyka, której ja słucham, a nie chce iść do 'skupu' i dostać 5gr za sztukę płyty.

Może wśród Was znajdzie się koneser muzyki, który rozpozna płyty i będzie w stanie oszacować w jakichś widełkach tą kolekcję?

Są to 2 skrzyneczki płyt + trzecia w bagażniku auta, której na zdjęciach nie ma tak więc ona jest bezcenna póki co.

A może ktoś z Was by chciał taką kolekcję nabyć?

Płyty są w stanie bardzo dobrym, kolekcja od człowieka dbającego o płyty. Pudełka niestety długo się walały po śmierci owej osoby więc są porysowane ale raczej nie popękane, okładki w stanie bdb. Jako ciekawostka: sprzęt audio został rozgrabiony przez osoby remontujące mieszkanie po śmierci delikwenta. Ekipa weszła, zabrała sprzęt i zniknęła bez śladu, osobą 'pilnującą' całej akcji, bez poinformowania kogokolwiek o remoncie była 75 letnia kobieta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link do zdjęć małej kolekcji i perełka (chyba) z 1992 roku, przepraszam, że tak napiszę - jakaś muzyka poważna czy symfoniczna, nie znam się.

Mam nadzieję, że nie łamię w ten sposób regulaminu i jeśli znajdzie się ktoś kto poświęci chwilę będę bardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak się nie da. Widać, że kolekcja może być interesująca, ale musiałbyś się ciut bardziej postarać i zrobić spis - nie wszystkie tytuły dają się w ogóle odcyfrować, a ewentualne rarytasy mogą się kryć właśnie wśród tych nieczytelnych. Nie napisałeś też, do jakich celów potrzebujesz wyceny - czy np. będziesz pośredniczył w spieniężeniu zbioru, czy zostałeś tylko poproszony o zgrubne oszacowanie; czy płyty będą sprzedawane pojedynczo czy tylko w komplecie itd.

W całości zainteresowany mógłby być chyba tylko handlarz, kolekcjonerzy raczej będą przebierać.

Na szybko i pobieżnie napiszę Ci, że owa "perełka" z jakąś muzyką poważną, czyli album Marcela Peresa z Ensemble Organum aż takim rodzynkiem nie jest - to samo wydanie jest aktualnie wystawione na discogs za 8 euro (jako nówka):

Ukryta Zawartość

a wznowienie w budżetowej serii Harmonii Mundi jest jeszcze tańsze i łatwo dostępne, tu przykład:

Ukryta Zawartość

Z płyt o stosunkowo sporym potencjale rynkowym widzę np. "Hymns to the silence" Vana Morrisona - aktualnie out-of-print, egzemplarz w dobrym stanie mógłby pójść nawet w okolicach 100 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrób chociaż dobre zdjęcia, a najlepiej spis płyt: co, kto wykonuje i przez kogo wydane...

Wiem, jest trochę roboty, ale teraz niewiele można powiedzieć, a może to będzie coś fajnego??

A propos Vana Morrisona, "Hymns...":

Zbiedzony i ulatany po pachy w poszukiwaniu tegoż na winylu - odpuściłem i kupiłem w sklepie second hand - pierwsze ciapanie na cd.

Prawie mint, książeczka - nie macana, pudełko - miodzio.

Płyty - chyba nikt ich z zombeckuf-:) nie wyjmował.

Zapłaciłem bez targów - 8€.

Choć - chyba miałem szczęście, bo albumik - nieczęsty.

Lub z Włoch!:-)))

Zrób chociaż dobre zdjęcia, a najlepiej spis płyt: co, kto wykonuje i przez kogo wydane...

Wiem, jest trochę roboty, ale teraz niewiele można powiedzieć, a może to będzie coś fajnego??

Dobre zdjęcia - wystarczą.

Co, kto, jak:) wykonuje - i tak potencjalny nabywca będzie wiedział, Przyjacielu.

A, swoją drogą- smutne...

Tyle pięknej muzyki się poniewiera, a przyjdą tacy lub inni - ten rozdrapie radio, ten wzmacniacz, ten jedną kolumienkę, ów - drugą...

I - na allegro. Lub gdzieś indziej.

Ps - nie było to do Autora wątku, naprawdę.

Uprzejmie pozdrawiam - Jacek.

Dobre zdjęcia - wystarczą.

Co, kto, jak:) wykonuje - i tak potencjalny nabywca będzie wiedział, Przyjacielu.

Z reguły tak, ale czasami na froncie nie ma wszystkich informacji, a robić zdjęcia obu stron, to trochę więcej roboty.

Chociaż jak się szuka czegoś konkretnego, to oczywiście masz rację, Przyjacielu;-)

Są tacy, którym możesz dać foto zewsząd.

Z krawędzią płyty - teź

Nie da rady bez lupy, a bywa - mikroskopu.

Szukają takich historyj, co ich nawet chfabryka nie nadusiła!

Ba - bywa, że znajdują, Drogi Druhu!!!!:)))

Też tak miałem, gdym był młody.

Czyli - tak ze trzy lata wstecz:-/

Pozdro - Jacek.

Co do metody spisu i wyceny - moim zdaniem najrozsądniej byłoby wykorzystać właśnie serwis discogs. On oferuje dokładnie takie funkcje, jakich potrzebujesz:

- możliwość stworzenia kolekcji (nie musisz robić ręcznie zdjęć ani spisywać na boku),

- orientacyjną wycenę w dowolnej walucie (widełki dla każdej pozycji oraz wyliczenie dla całości zbioru),

- udostępnienie listy potencjalnym zainteresowanym,

- a nawet możliwość sprzedaży za pośrednictwem serwisu (oczywiście z pobraniem prowizji).

W discogs dość dobrze działa wyszukiwanie wg numeru katalogowego, więc proponowałbym Ci procedurę następującą:

1) Załóż sobie konto (jeśli jeszcze nie masz).

2) Bierz po kolei płyty z pudełka. Dla każdej z nich wykonaj kroki 3-6.

3) Wpisz sam numer katalogowy w okienko Search. Discogs obsługuje dynamiczne przeszukiwanie bazy, i na ogół od razu wyświetli Ci daną pozycję poniżej okienka wyszukiwania.

4) Jeżeli discogs nie znajdzie płyty, to prawdopodobnie danego wydania nie ma w bazie (co nie zdarza się zbyt często). Próbuj wtedy wyszukać wg artysty / albumu - jest szansa, że znajdziesz przynajmniej inną edycję.

5) Po pomyślnym wyszukaniu wejdź w discogs na stronę albumu i użyj funkcji "Add to collection".

6) Jeżeli płyty nie ma w bazie, to albo a) odłóż ją na bok i zrób ręczny spis uzupełniający, albo b) samodzielnie dodaj release do bazy (co wymaga trochę pracy i osobnej procedury, opisanej w helpie serwisu). W wycenie takiej pozycji discogs i tak nie pomoże, ale jeśli dodasz, to będziesz miał pełny spis w jednym miejscu.

7) Po przerobieniu wszystkich płyt wybierz opcję "My collection", a następnie widok "Text with statistics".

Na wyświetlonej liście zobaczysz w nagłówku "Collection Value Range" (Minimum - Median - Maximum), a poniżej statystyki dla każdej pozycji zbioru.

Gotową kolekcję możesz wyeksportować do Excela i rozsyłać mailowo, udostępnić do wglądu innym użytkownikom discogs, albo nawet od razu wystawić na sprzedaż w serwisie.

Parę godzin pracy będzie, ale efekt najbardziej praktyczny z możliwych.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pomyśleć że po każdym z nas może pozostać taka sterta nikomu niepotrzebnych płyt ... smutne.

To prawda.

Ale ja na szczęście zaraziłem swoje dzieciaki miłością do dobrej muzyki i jakości jej odtwarzania.

Moja kolekcja (mam nadzieję) nie pójdzie na allegro ani do antykwariatu za psi grosz...

Kochani, wróciłem z pracy, biorę się do robienia listy WRAZ Z OCENĄ STANU PŁYT bo właśnie dostałem priva z pytaniem o jedną płytę i okazało się, że ta właśnie miała jakieś przejścia i nie nadaje się do odsprzedania. Postaram się do wieczora ogarnąć to jakoś i wrzucę tutaj.

EDIT: będę używał discogs :)

Moja kolekcja (mam nadzieję) nie pójdzie na allegro ani do antykwariatu za psi grosz...

Tylko pójdzie do śmietnika. Sorry - ale takie właśnie jest nasze życie ...

Jeśli kogokolwiek uraziłem tym, że chcę się pozbyć płyt a na dodatek nie chce ich oddawać za darmo to przepraszam. Po prostu to nie moja muzyka, nic co by mi wpadało w ucho i sprawiało przyjemność ze słuchania a dostałem to 'do sprzedania' z różnych względów.

kolekcja d...y nie urywa........

Widocznie osobie kolekcjonującej urywała skoro te płyty kupowała.

Jeśli kogokolwiek uraziłem tym, że chcę się pozbyć płyt a na dodatek nie chce ich oddawać za darmo to przepraszam. Po prostu to nie moja muzyka, nic co by mi wpadało w ucho i sprawiało przyjemność ze słuchania a dostałem to 'do sprzedania' z różnych względów.

Widocznie osobie kolekcjonującej urywała skoro te płyty kupowała.

Nie gniewaj się :-) Moja pobieżna ocena oparta jest na poziomie wartości handlowej, bo rozumiem, że o to pytałeś, a nie artystycznej:-) Przecież nie będę się czepiał Beethovena ;-)))))

Smuga cienia spowija..;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tego nie mogę znaleźć w spisie na stronie. Polska Encyklopedia Jazzu. 3xCD. Opakowanie tekturowe w stanie słabym/średnim a w środku plastik i płyty w stanie idealnym.

Nie gniewaj się :-) Moja pobieżna ocena oparta jest na poziomie wartości handlowej, bo rozumiem, że o to pytałeś, a nie artystycznej:-) Przecież nie będę się czepiał Beethovena ;-)))))

Nie ma problemu. W następnym tygodniu jadę po jakieś 200 szt vinyli...może tam coś ciekawszego będzie?

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

W następnym tygodniu jadę po jakieś 200 szt vinyli...może tam coś ciekawszego będzie?

To znacznie ciekawszy temat.

A masz na czym ocenić stan tej kolekcji?

Mam Reloopa RP-2000 MK III ale to odnowy, nowa igła, regulacja itd. Postaram się to w następnym miesiącu ogarnąć i też zrobić spis. Płyty leżą u mnie od miesiąca jak nie więcej...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tego nie mogę znaleźć w spisie na stronie. Polska Encyklopedia Jazzu. 3xCD. Opakowanie tekturowe w stanie słabym/średnim a w środku plastik i płyty w stanie idealnym.

To jest to wydanie?

Ukryta Zawartość

Na powyższej aukcji było wystawione za 35 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest to wydanie?

Ukryta Zawartość

Na powyższej aukcji było wystawione za 35 zł.

Tak, to to wydanie. Dzięki :)

Ukryta Zawartość

Łot, namolny!!!:-)

Ps - ja i tak wiem, co się stanie z moimi płytami.

Dostanie je mój syn.

I do śmieci nie walnie, bo takoż "oczadzony", jako i ja !:-)))

70 płyt wprowadzonych, Collection Value Range

Minimum: $299.32 Median: $397.04 Maximum: $586.60

haha le by było pięknie ;) choć wiem, że to nie możliwe ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Łot, namolny!!!:-)

Jacku, Jacku... nie namolny ino zapobiegliwy.

Już tu były afery o jakiegoś sprzedawcę, który oceniał stan płyt jedynie na oko.

Wiedz, Maciusiu - we mnie konkurencji nie masz!:-)

Ja to już prawie, jak ten idiota z żarciku, który malując parkiet - zaczął od wejścia!

Już się nie mieszczę, kruca bomba:-)))

@Axl - nie ma szans... Wierz mi - wiem, jak to wygląda.

Nie, że handluję płytami. Przeciwnie - kupuję dla siebie i każdą z nich kocham i pieszczę.

Znam natomiast mnóstwo ludzi, którzy z tego żyją. Ot - taka ich praca.

Byłem świadkiem takich transakcji, że - ło jej!

Pisałem już kiedyś...

"Wagon" Beatelsów - pamiętacie?:)

Pozdro- Jacek.

Obiecuję, że jak tylko będę miał jak sprawdzać winyle to z chęcią to zrobię. W życiu nie chciałbym problemów, że ktoś nie będzie zadowolony z towaru jaki sprzedałem, ja nie z tych :) na allegro można zobaczyć mój profil, nazwa taka sama, raczej staram się wszystko ogarniać od A do Z :)

PS. jest tu gdzieś dział stricte bazarowy? Nie widzę...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

PS. jest tu gdzieś dział stricte bazarowy? Nie widzę...

Jest

http://www.audiostereo.pl/analog-kupno-sprzedaz_112105.html

Wiedz, Maciusiu - we mnie konkurencji nie masz!:-)

Masz, masz :)

Każdy zbieracz winyli jest konkurencją dla innego zbieracza winyli :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.