Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o Creek Evolution 50CD

qmacieq

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Czy ktoś z Was miał okazję testować Creek Evolution 50CD?

Z tego co widzę, Q21 w kwietniu 2014 zrobiło premierę tego urządzenia, ale na forum zupełnie cicho...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z samego opisu urządzenie dosyć ciekawe (przynajmniej dla mnie).

DAC mający na wejściu 1x USB, 2x Coaxial, 2x SPDIF + transport CD.

Producent raczej uznany, a cena (wg mnie) atrakcyjna.

Dajcie proszę znać, co o tym myślicie.

Może akurat ten sprzęt zakończy moje poszukiwania przyzwoitego DAC'a, a przy okazji nabędę zintegrowany odtwarzacz CD.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117409-opinie-o-creek-evolution-50cd/

Witaj,

moim zdaniem to bardzo dobre, uniwersalne źródło. Pod względem funkcjonalności mamy wszystko, brzmieniowo to szybki, rozdzielczy, bardzo muzykalny, dobrze wypełniony dźwięk bez ostrości i natarczywości, za to z fajnym drivem i dobrym basem.

Opisz proszę konfigurację swojego systemu oraz preferencje brzmieniowe. Zresztą jak masz wątpliwości, to proponuję wypożyczenie urządzenia i przetestowanie we własnym systemie audio. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Uważałbym z traktowaniem CD jak pełnoprawnego DACa. Bardzo często przetworniki na wejściach coax, optical, usb są bardzo budżetowe i potem nie idzie odratować tego sygnału.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W przypadku jednak Creek Evo 50CD jest inaczej, jest to raczej przetwornik z transportem. Zresztą można u nas posłuchać i samemu ocenić.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Opisz proszę konfigurację swojego systemu oraz preferencje brzmieniowe.

Obecna konfiguracja:

- amplituner Marantz SR6006 (jako tuner radiowy/switch HDMI/DAC)

- "staruszek" wzmak Denon PMA-1500AE (pożyczony)

- kolumny Monitor Audio RX6 (fronty).

Z powyższego zestawu jestem zdecydowany zostawić jedynie kolumny MA.

Jako źródeł muzyki używam: Squeezebox Touch i Mac z Audirvaną.

Na obu urządzeniach korzystam często ze Spotify.

Moje preferencje brzmieniowe są dosyć nietypowe, bo nie lubię słuchać muzyki głośno.

Wiem, że dla sprzętu to nie lada wyzwanie, żeby odtworzyć muzykę w efektowny sposób przy niskim poziomie głośności.

Nie cierpię dudniącego basu, a bardzo lubię kiedy wokal jest wysunięty do przodu.

Co do preferencji muzycznych, to: rock, progressive rock, indie, trochę elektroniki, odrobina klasyki i ciekawe wokale (szczególnie żeńskie ;)).

Docelowy zestaw miałby być również używany do odtwarzania dźwięku w filmach (źródła: BoxeeBox, dekoder cyfrówki - oba mogą być podłączone po Toslinku).

Swoje rozterki opisywałem już w innych wątkach (m.in. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przy okazji Evolution 50CD zainteresował mnie również wzmak Creek Evolution 50A.

Nie znam jego specyfiki, więc nie wiem czy dobrze się uzupełnia z Monitor Audio, czy jest wręcz odradzany...

Ukryta Zawartość

Zacznę od porównania z odtwarzaczem Arcam - niestety CDS27 nie jest jeszcze dostępny, tak więc nie chcę jeszcze oceniać i opisywać brzmienia urządzenia po krótki, kilkuminutowym odsłuchu. W przypadku Arcama możemy spodziewać się równego, dobrze wypełnionego, raczej spokojnego przekazu. Creek jest bardziej otwarty, dynamiczny, przejrzysty. Wybór jednak zależy od konfiguracji całego systemu. Proszę jednak zwrócić uwagę, że nie są to funkcjonalnie identyczne urządzenia. Creek jest świetnym przetwornikiem z transportem CD, natomiast Arcam odtwarzaczem strumieniowym z CD.

Wracając do konfiguracji Creek z kolumnami Monitor Audio. Takie zestawy są nierzadko wybierane przez naszych Klientów po odsłuchach w salonie. To brzmienie raczej jasne, wesołe, dynamiczne, szybkie, otwarte. Creek z Monitor Audio potrafi stworzyć przekaz zawierający dużo detali, szczegółów natomiast bez agresji i szorskości. Efekt końcowy zależy także w dużej mierze od akustyki pomieszczenia. Bardzo często taka konfiguracja sprawiała bardzo dużo przyjemności użytkownikom, dając otwarty, dynamiczny dźwięk także podczas cichych odsłuchów. Natomiast mieliśmy także sytuacje, w których akustyka pomieszczenia dodatkowo uwypuklała górę pasma, która zaczynała dominować, wtedy należało szukać innej konfiguracji.

Tak więc zdecydowanie proponuję odsłuch elektroniki w Twoim pomieszczeniu, tylko tak sprawdzimy, czy jest to brzmienie, które szukasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.