Skocz do zawartości
IGNORED

Recabling słuchawek z dużym budżetem

SomekPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Pytasz zapewne o sklepy. Oba hificollective i adiophonics są 100% zaufane. W Audiohonics ceny są nieco niższe, ale wysyłka droższa, w hificollective odwrotnie.

A może sprawdź kawałek Silver UP-OCC wire Neotecha, przyznam że nie miałem tego, a cena nie jest straszna.

Skoro miedź jest czysta, to nie wydaje mi się technicznie uzasadnione płacić więcej za srebro. I tak większość toru w urządzeniu to miedź, aluminium, lutowie, mosiądz jakieś tam rzeczy.

SomekPoland A nie możesz tak? Ewentualnie wtyczki se podmienisz, bo coś innego chyba chciałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SomekPoland A nie możesz tak? Ewentualnie wtyczki se podmienisz, bo coś innego chyba chciałeś.

Ukryta Zawartość

Posiadam ten kabelek. Jakiś czas używałem go z HD 600. Gra Lepiej niż "fabryczny", lecz szału nie ma.

Lepiej od Audeosa zagrał przewód Michała Wyroby:

Ukryta Zawartość

Trochę niewygodny w użyciu (sztywna wstęga), ale wart swojej ceny.

Najlepiej spisał się przewód bardzo drogi z USA:

Ukryta Zawartość

Wybór końcówek bardzo duży, długości przewodu też. Jeśli ktoś ma nadmiar kasy, to można spróbować bo warto.

Mogłem zaryzykować model wyżej i teraz trochę żałuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o to, żeby zrobić samemu :)

Ukryta Zawartość

Odpowiedzi udziela mechanika kwantowa na YES!

Wychodząc z modeli bardzo uproszczonych klasycznych, które są nagminnie (i gminnie) w użyciu, rzeczywiście trudno to pokumać!

No tak, to by wszystko tłumaczyło ;-).

Ciekawi mnie tylko globalne niedouczenie fachowców od miernictwa którzy jakoś o tym nie wspominają mimo, że czasem mierzą naprawdę małe napięcia czy prądy z wielką precyzją.

Jestem Europejczykiem.

Miernictwo zajmuje się pomiarem określonych wartości. Coś równa się tyle, a tyle. Ewentualnie kilkunastu wartości na raz, albo jakiegoś widma w postaci słupków. Zmysł słuchu i mózg przetwarza szerokie spektrum, potrafi określić wynik z miliona wartości w jednej chwili, przenieść to do ciągłego przetwarzania danych w czasie rzeczywistym, porównywać różne zmiany, również zmieniające się w czasie. Skoro wszyscy słyszą różnicę, to znaczy że ona jest i wpływa na działanie układu.

Podniecające.

Mały kłopot w tym, że nie wszyscy słyszą różnicę, a przy zastosowaniu odpowiedniej metodologii kłopot robi się większy. Ale przy tak poetyckich sformułowaniach wszelkie wątpliwości bledną i tracą znaczenie.

Zwłaszcza, że kasa budzi szacunek ;-).

Jestem Europejczykiem.

Od niedawna dostępne dla ludzi są kamery termowizyjne. To taka subtelna różnica ustawić i patrzeć na ekran kamery termowizyjnej zamiast latać z termometrem przez trzy dni i robić notatki. To że nie mierzyliśmy pewnych rzeczy w szkole, nie znaczy że w pewnych firmach mierzy się rzeczy zupełnie nietypowe. Te firmy czy wojsko nie muszą ujawniać wszystkich tajemnic.

Skoro są to rzeczy zmysłowo odczuwalne, to z pewnością są mierzalne. I nie jest to żadna super technologia pomierzyć takie różnice, o ile się chce.

W słuchawkach kabel ma dużo mniejszy wpływ niż w kolumnach, ponieważ głośnik ma wyższą impedancję dla w.cz. Mogli dobrać jedynie wartość pojemności względem rezystancji kabla. Ale tutaj i tak kot pogrzebany, ponieważ niektóre wzmacniacze słuchawkowe mają rezystor szeregowy na wyjściu, a niektóre nie. Więc mogli sobie dobierać - na zdrowie. To konstruktor wzmacniacza powinien uwzględnić możliwość występowania różnych kabli. O jakość przewodnika i dielektryka prawdopodobnie nie zadbali. Jakość materiału wtyczek też ma znaczenie. Zabawa i optymalizacja kabla pod wzmacniacz jak najbardziej wskazana

Ja uważam, że pojemność może przeszkadzać bardziej, bo tu będzie mniejsza wydajność prądowa wzmacniacza, ale powiedzmy, że to nie ma znaczenia.

Dlaczego nie zrobić na próbę kabla o minimalnej długości i uzyskane brzmienie potraktować jako najlepsze możliwe do uzyskania, a potem dopiero próbować to powtórzyć na kablach za nierozsądną cenę?

Wcale kabel o minimalnej długości nie będzie idealny, ponieważ nie filtruje częstotliwości ponadakustycznych. Będzie dobry tylko w wypadku, jeżeli będziemy mieli idealnie zaprojektowany wzmacniacz z dobrą filtracją.

Przy 16 ohmowych krótki kabel może pomóc, ale trochę i nie zawsze.

Jakoś mi nie pasuje te filtrowanie. Rozebrałem kilka sztuk dousznych i kabel wyglądał na lice, więc doskonale przenosił nawet w.cz.

Więc na b.krótkim kablu nie zagra dobrze?

Też kiedyś rozbierałem i była lica. Po kiego grzyba nie wiem, może dłużej wytrzymuje taki kabel, nie występują jakieś trzaski przy zaginaniu. No to nie jest radio żeby licę stosować.

Ja bym sobie dla testu tym okablował, cena niska, więc nie zaboli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posrebrzane do audio? Nie... a potem mity wśród braci powstają że srebro gra ostro...

Mam tutaj Słuchaweczki Philips shp9500. Bardzo fajny nowy model, polecam z resztą. Biorę 3 metrowy kabelek i mierzę. Podobno to dobry kabelek.

Pojemności pomiędzy wszystkimi żyłami wzajemnie 250pF - typowa wartość w układach odprowadzania zakłóceń w akustyce lub typowa dla tej długości kabla, właściwie spora.

Indukcyjność 22uH - bardzo dużo jak na tak krótki kabelek. 4 razy więcej niż zwykły drut. Czyli znów filtracja dobrana do charakterystyki impedancyjnej głośnika albo przypadek.

Rezystancja około 2 ohmy - wartość duża, wszystko przemyślana filtracja. Żeby nie było za dużo ani za mało. Wydaje mi się że ten kabelek nie powstał przypadkiem. Jeżeli nie powstał przypadkiem, to jest dobrany specjalnie do tych głośników i ich charakterystyki impedancji.

Wszystko wskazuje że w Philipsach jest to cienki drucik 0.2mm z cienką izolacją, mocno spleciony. A kabel jest gruby dla wzmocnienia.

EDIT:

Osz w pizdziet, źle zmierzyłem te wartości bo nie uwzględniłem rezystancji przewodu dużej :)

Wspólna masa też ma 2 Omy? To by oznaczało spory przesłuch...jak odłączysz jeden kanał sygnału do wzmka, to w tym kanale powinno coś grać w słuchawce - w tym kanale bez sygnału.

Znalazłem źródło przewodów do kabla głośnikowego wersji pierwszej: przewód QED Ruby ;)

Niezła myśl. Przynajmniej tanio. Jedna żyłka ma 0,15mm średnicę, to malutko. Te 9 kabli które są w środku to one też są izolowane polietylenem?

Wygląda na to że masa ma też 1,8 ohma. Chodzi o to że powstaje na niej spore napięcie i dodaje się do drugiej niby masy?

Jak masa jest wspólna, to jest tak: przez kanał L idzie sygnał np. 340mV, płynie prąd 0,34/34=0,01A, co daje na 2 Om 0,020 mV i to się dodaje lub odejmuje w kanale R, proporcje sygnału właściwego do tego mniejszego są niezależne od poziomu sygnału. Może tak lepiej gra.

Można by coś takiego symulować rezystorem mając kabel o minimalnej rezystancji i zobaczyć, co będzie. Słyszałeś pewnie jak grają słuchawki bez podłączonej masy.

Jak masa jest wspólna, to jest tak: przez kanał L idzie sygnał np. 340mV, płynie prąd 0,34/34=0,01A, co daje na 2 Om 0,020 mV i to się dodaje lub odejmuje w kanale R, proporcje sygnału właściwego do tego mniejszego są niezależne od poziomu sygnału. Może tak lepiej gra.

Można by coś takiego symulować rezystorem mając kabel o minimalnej rezystancji i zobaczyć, co będzie. Słyszałeś pewnie jak grają słuchawki bez podłączonej masy.

Tak, to bardzo duże wpływanie tych napięć. Może to dla efektu przestrzennego - dźwięku w środku głowy bardziej? Ale utrata informacji i dynamiki musi być.

Jedna żyłka ma 0,15mm średnicę, to malutko.

Jak dajesz kable oddzielnie do każdego przetwornika (2x2) nie ma to takiego znaczenia, jak w 3-przewodowych kablach ze wspólną masą. Dla 3 m będzie to ok. 2x3=6 Om, zależy jaką impedancje mają słuchawki.

Jak dajesz kable oddzielnie do każdego przetwornika (2x2) nie ma to takiego znaczenia, jak w 3-przewodowych kablach ze wspólną masą. Dla 3 m będzie to ok. 2x3=6 Om, zależy jaką impedancje mają słuchawki.

Tak, ale u mnie ma zostać pod wtyk jack i nie chcę robić takiej pętli masy. 0,15mm - chodziło mi o niską wytrzymałość na rozciąganie.

Tak, to bardzo duże wpływanie tych napięć. Może to dla efektu przestrzennego - dźwięku w środku głowy bardziej? Ale utrata informacji i dynamiki musi być.

Też mi się tak wydaję, że przestrzeń może być lepsza...resztę mogli nadrobić charakterystyką przetworników. Tak czy siak z kablem o mniejszej rezystancji masy powinny zagrać inaczej, ale też nie wiadomo, czy lepiej.

Tak, ale u mnie ma zostać pod wtyk jack i nie chcę robić takiej pętli masy. 0,15mm - chodziło mi o niską wytrzymałość na rozciąganie.

W HD600 kable idą do każdej muszli i tylko we wtyczce się schodzą, więc nie ma problemu z masą.

Więc wydaje mi się że do oddzielnych mas warto się zainteresować wyższą pojemnością kabla i wyższą rezystancją. Jako dodatkowy połykacz zakłóceń.

Pytanie czy takie cieniutkie druciki nie utleniły się w czasie procesu produkcyjnego. Wielkość powierzchni zewnętrznej do pola przekroju znacząca. Utlenienie z zewnątrz na pewno jest, to że wejściowo materiałem była miedź 5N, to nie znaczy że te cienkie druciki nie mają głębokiego utlenienia po powierzchni.

W dodatku szybsze stygnięcie takiego drucika po pociągnięciu. Chyba że proces stygnięcia jest wydłużony w atmosferze ochronnej.

Jest to jakiś problem, ale chyba nie w momencie, jak robi się taki kabel na chwilę najtańszym kosztem, aby sprawdzić, czy w ogóle gra warta świeczki.

Moim zdaniem pojemność może zakłócić pracę wzmacniacza, czy wyższa rezystancja wystarczy, to nie powiem. To ma być chyba skrętka, jak ma być pojemność.

Tyle problemów...dlatego wolałbym wiedzieć z całą pewnością, że fabryczny kabel nie jest dobry i dlaczego. Wtedy przynajmniej wiadomo, jaki ma być nowy kabel.

Ta rezystancja kabla kompensuje tą pojemnosć. W dodatku jest to pojemność poniżej 500pF. Impedancja wyjściowa wzmaka jest niska. Nie mają prawa wystąpić problemy. Ja mam teraz wyjście wzmaka dane na uziemienie przez konda CuTF 250pF. I co, daje radę bez rezystora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.