Skocz do zawartości
IGNORED

Charlie (Hebdo) is my darling

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Obywatele to ten socjał biorą - i taką maja korzyść.

Jesli ktoś nie rozumie czum jest państwo obywatelskie powinien skorzystać z "okazji do siedzenia cicho"..

Albo nie ch bierze szabelke i rudza na tych innych onych - tylko daleko od Polski proponuję.

Wszystko fajnie, tylko skoro ktoś decyduje o sprowadzaniu imigrantów na socjal, znaczy że mu się to opłaca. Obywatelom to się na pewno nie opłaca - będą płacili zwiększone podatki, a dostaną mniej socjalu.

Ci emigranci to właśnie są obywatele. Nie obywatel, nie dostanie socjału. Innego rozdziału Państwo nie może czynić.

A Tobie sie marzy kolejny nazizm i selekcja rasowa po prostu, tylko lawirujesz i że tylko nie zauważyć dokąd zmierzasz

Sąd w Paryżu ZAKAZAŁ dzisiejszego marszu przeciwko radykalnym islamistom, ponieważ taki marsz jest "islamofobiczny". Super!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednocześnie planuje się dodruk jeszcze 4 milionów egzemplarzy szmatławca "Charlie Hebdo" ponieważ ten opluwa i chrześcijan więc jest DOBRY:

Ukryta Zawartość

Kilkuset szmatogłowców jest gotowych w każdej chwili przeprowadzić kolejny krwawy zamach w Europie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ci emigranci to właśnie są obywatele. Nie obywatel, nie dostanie socjału. Innego rozdziału Państwo nie może czynić.

W momencie przyjazdu imigrant jeszcze nie jest obywatelem. A ktoś jednak decyduje o umożliwieniu mu wjazdu.

Ja cały czas właśnie próbuję bronić zasad odpowiedzialności jednostkowej i równości obywateli wobec prawa, które niektórzy chcieliby zanegować w imię walki z terroryzmem.

PS. Mamy 3 wartości:

- brak terroryzmu islamskiego

- socjal

- zasady (równość wobec prawa, odpowiedzialność jednostkowa)

Niestety są one wobec siebie w konflikcie, musimy wybrać 2 z 3. Odrzucenie zasad w imię wyrzucenia islamistów - to właśnie byłby w istocie narodowy socjalizm

Zapewne masz wrażenie że jesteś elokwentny. Jednego takiego "elokwentnego" wyeksportowaliśmy do Parlamentu Europejskiego.

Kilkuset szmatogłowców jest gotowych w każdej chwili przeprowadzić kolejny krwawy zamach w Europie:

Ukryta Zawartość

Każdy będzie uśpionym terrorystą, dopóki Izrael nie wybije brodatych mahmetów a kraje europejskie nie zaczną stosować kryterium obywatelstwa państw UE i nie zaczną wydalać emigrantów.

Bo na razie to maja tę europejskość tylko w gębie.

Ukryta Zawartość

dopóki Izrael nie wybije brodatych mahmetów

Dlaczego zwalać ten obowiązek na Izrael? Żeby miłujący pokój antysemici w zach. Europie i Polsce dostali nowe argumenty?

Ja cały czas właśnie próbuję bronić zasad odpowiedzialności jednostkowej i równości obywateli wobec prawa, które niektórzy chcieliby zanegować w imię walki z terroryzmem.

Nic nie chce zanegować.Uważam,że gdyby było prawo o odpowiedzialności o jakiej pisałem,żyło by się bezpieczniej.Nie neguje takie rozwiązanie tego o czym piszesz.Utrudnia zdecydowanie podejmowanie decyzji o pójście w stronę ekstremizmu.

Nic nie chce zanegować.Uważam,że gdyby było prawo o odpowiedzialności o jakiej pisałem,żyło by się bezpieczniej.Nie neguje takie rozwiązanie tego o czym piszesz.Utrudnia zdecydowanie podejmowanie decyzji o pójście w stronę ekstremizmu.

Jeżeli można ukarać dziadka czy kuzyna za wyczyny danej jednostki, to jest to właśnie zanegowanie zasady odpowiedzialności jednostkowej. Wszyscy wiemy że w rodzinach (rdzennych, europejskich) bywają "czarne owce" - którym często przyjemność sprawiłoby dokopanie rodzinie przez np. udział w zamachu terrorystycznym.

Dlatego dość trudno mi jest sobie wyobrazić taką konstrukcję prawną. Powiedzmy że rdzenny europejczyk przystąpi do dżihadu - co zrobić z jego rodziną?

Wypad do czwartego pokolenia włącznie za terroryzm.Tylko najpierw trzeba takie prawo ogłosić.Wtedy będzie cisza i spokój.

Jeśli młody będzie chciał rozrabiać a będzie miał świadomość,że jego matka,ojciec,brat,siostra,wujek i cała rodzina zostanie pozbawiona majątku i wyrzucona,głęboko się zastanowi zanim wrzuci gdzieś granat.

Dla takich ludzi tylko wet za wet,czapka za kapelusz,innego prawa nie rozumieją.

Modrzew, karać można tylko osobę, która popełniła przestępstwo. Niestety na tym opiera się cywilizowany świat.

Jak po pijaku Cię złapią za kółkiem, to idziesz siedzieć Ty, a nie Twoje dzieci czy żona, prawda?

Można połączyć te dwie opcje. W Europie wprowadzić zero socjału

Gratuluję pomysłu.

Jak będziesz miał wypadek w pracy, albo chorobę i Cię wywalą to życzę powodzenia w dziadowaniu. Dzieci Cię przyjmą na garnuszek?

Powrót po dłuższej przerwie...

Co Izrael wywołał?

Ułomnych przez internet

Modrzew, karać można tylko osobę, która popełniła przestępstwo. Niestety na tym opiera się cywilizowany świat.

Jak po pijaku Cię złapią za kółkiem, to idziesz siedzieć Ty, a nie Twoje dzieci czy żona, prawda?

Ale ta fundamentalna zasada jest zbyt trudna do pojęcia dla teoretyków demokracji.

Niestety mylisz się. Osoby mające prawo do pobytu bez obywatelstwa też dostają socjal.

Gratuluję pomysłu.

Jak będziesz miał wypadek w pracy, albo chorobę i Cię wywalą to życzę powodzenia w dziadowaniu. Dzieci Cię przyjmą na garnuszek?

To z kolei teoretycy wolnego rynku. Na każdą chorobę znają tylko jedną receptę. Której jednak nigdy nie wypróbują na sobie, ale zawsze polecają ją innym.

----

Po zamachach i akcji w BE podejrzanych było 13 osób, aresztowano 5, z czego 3 wypuszczono warunkowo.

Ktoś ma jeszcze jakies pytania?

Rozumiecie - wypuszczono osoby podejrzane o uczestnictwo w zamachach i chodza teraz po ulicy.

Owszem, podejrzany nie znaczy skazany, etc. ale bez jaj...

Niestety mylisz się. Osoby mające prawo do pobytu bez obywatelstwa też dostają socjal.

Wiec nie ma problemu żeby to zmienić. Napisałem wyraźnie już wyżej. Dopóki kraje UE nie zaczną stosować kryterium obywatelstwa tylko kategorie swoich resentymentów kolonialnych, to nie ograniczą napływu imigrantów.

To z kolei teoretycy wolnego rynku. Na każdą chorobę znają tylko jedną receptę. Której jednak nigdy nie wypróbują na sobie, ale zawsze polecają ją innym.

Widzę wpadasz do baru i próbujesz wszystkich po kątach rozstawiać. Kolejny raz się mylisz, bo ze mnie taki zwolennik wolnego rynku jak z koziej dupy trąba.

----

Po zamachach i akcji w BE podejrzanych było 13 osób, aresztowano 5, z czego 3 wypuszczono warunkowo.

Ktoś ma jeszcze jakies pytania?

Rozumiecie - wypuszczono osoby podejrzane o uczestnictwo w zamachach i chodza teraz po ulicy.

Owszem, podejrzany nie znaczy skazany, etc. ale bez jaj...

Podejrzany może być każdy, co nie znaczy, że są do tego podstawy. Zależnie od tego kto podejrzewa. Wyślij im Macierowicza, on się na tym zna. Areszt wydobywczy działa lepiej niż podtapianie przez CIA.

Widzę wpadasz do baru i próbujesz wszystkich po kątach rozstawiać. Kolejny raz się mylisz, bo ze mnie taki zwolennik wolnego rynku jak z koziej dupy trąba.

A masz jakieś problemy z czytaniem? Bo chyba nie załapałeś sensu wpisu

Wiec nie ma problemu żeby to zmienić. Napisałem wyraźnie już wyżej. Dopóki kraje UE nie zaczną stosować kryterium obywatelstwa tylko kategorie swoich resentymentów kolonialnych, to nie ograniczą napływu imigrantów.

Zrozum, że to nie takie łatwe: przyjeżdżają np. Polacy do UK, pracują tam 4 lata, nie mają obywatelstwa, ale przebywają legalnie i płacą podatki. Rodzi im się dziecko, stają się bezrobotni - płacili podatki, dokładali się do kasy, a Ty im chcesz to odebrać w imię walki z terroryzmem islamskim.

Pisałem, że zgadzam się, że trzeba uderzyć w uprawnienia socjalne takich nierobów próbujących wyzyskać system, ale nie przekreślać socjal całkowicie. Tylko, że łatwiej mieć takie poglądy, niż pomysły konkretne na ich przeprowadzenie bez czynienia większysz szkód niż pożytku.

Oburzenie skłania nas często do rzucania prostych recept w zacietrzewieniu - też tak mam. Ale po chwili namysłu niestety nie ma prostych rozwiązań, bo żyjemy w skomplikowanym świecie, a proste recepty w takich okolicznościoach zazwyczaj nie świadczą o geniuszu pomysłodawcy, tylko właśnie o jego prostocie umysłowej.

A masz jakieś problemy z czytaniem? Bo chyba nie załapałeś sensu wpisu

Nie, nie załapałem: o zwolennikach wolengo rynku napisałeś w odpoweidzi na fragment mojego wpisu, więc jak miałem to zrozumieć?

Polacy sa obywatelami UE.

Ale Ci korzystający z socjalu islamiści i muzułmanie także. I to jest problem własnie.

----

W międzyczasie skupiłbym się na tym co jest od razu możliwe: zaradzeniu wyjazdom ekstremistów na szkolenia do Syrii i innych państw.

Dziś obradują nad tym szefowie MSW w UE.

Dla mnie prosta sprawa: ktoś wyjeżdża do Syrii lub innych krajów i sa wobec niego uzasadnione podejrzenia o udział w szkoleniach --> jest to bilet w jedną stronę. Rodzina, która pojedzie go odwiedzić = bilet w jedną stronę.

Znając życie niestety, nawet jeśliby coś takiego wprowadzili, to zaraz byłaby sprawa w ET w Strassbourgu i uznane by to zostało za naruszenie praw człowieka...

Nie, nie załapałem: o zwolennikach wolengo rynku napisałeś w odpoweidzi na fragment mojego wpisu, więc jak miałem to zrozumieć?

Bo napisałeś szybciej niż przeczytałeś.

Teraz lepiej :

>Wyświetl post Użytkownik toptwenty dnia 17.01.2015 - 12:32 napisał

Można połączyć te dwie opcje. W Europie wprowadzić zero socjału<

Gratuluję pomysłu.

I wśród nich najmniej jest korzystających z zabezpieczeń socjalnych w dodatku przywilej skorzystania wymaga najpierw podjęcia pracy i przepracowania określonego czasu,

Zazwyczaj. Pisałem wcześniej, że w BE nie musisz pracować, by dostać zasiłek dla bezrobotnych, bezterminowy, a potem przejść na emeryturę państwową. Do tego masz dodatki mieszkaniowe, na dzieci, socjalne, transportowy, szkolny, etc. Z tego oni żyją. U mnie za ścianą mieszka 5 osobowa rodzina - z samego dodatku na dzieci ciągnie 1000 Euro miesięcznie. Ona nie pracuje, on pracuje w kratkę. Stać ich na wynajem domu z ogrodem, samochód, skuter. A to jest typowy obrazek.

Jak teraz oddzielisz tą pomoc socjalną od takiej dla rodziny, która ma faktycznie trudną sytuację, ale nie może podjąć pracy, etc.?

Ja nie mam recepty, i to mnie frustruje. :-(

Ale Ci korzystający z socjalu islamiści i muzułmanie także. I to jest problem własnie.

----

W międzyczasie skupiłbym się na tym co jest od razu możliwe: zaradzeniu wyjazdom ekstremistów na szkolenia do Syrii i innych państw.

Tak jest, ale dyskutujemy z tu z tępymi prawicowcami, dla którzy obcięcie głowy jest receptą na ból dupy.

A oni właśnie twierdzą że winny teroryzmowi jest napływ islamistów do Europy. Wiec stosowanie kategorii obywatelstwa jest prostym sposobem na niewpuszczanie imigrantów z krajów islamskich.

Oczywiście rzeczywistość jest odmienna niż wmawiana nam przez forumową pajdoprawicę.

Jest tak jak napisałeś.

Większość terrorystów islamskich w Europie to już są obywatele krajów UE z urodzenia. I są oni wykorzystywani przez terroryzm islamski działający zza granicy.

Gdyby chcieć z nimi walczyć sposobem prawicowców to trzeba by powiedzieć jasno, że należy zastosować kategorię narodowości i wyznania islamskiego, by ich wszystkich wydalić z krajów Europy zachodniej... Pozostaje nadal wtedy retoryczne pytanie - dokąd oraz do którego pokolenia??? Potomków Maurów też wydalić z Francji??? Do Afryki czy na Antarktydę? Skutki takich pomysłów są w Europie znane z niedawnej historii.

Nasi teoretycy forumowi żeby sobie nie zadawać tak niewygodnych pytań i nie być przyrównanymi do neonazistów, wpadli na inny znakomity pomysł retoryczny. Proponują zabrać wszystkim socjał - o to jest pomysł??? Dzięki takiemu podejściu do zagadnienia mogą się już uważać za liberałów, a nie neonazistów.

Ale efekt tego pomysłu jest jednakowo aspołeczny i ukrywa tylko szmatławe intencje.

Równie dobrze mogą zaproponować odebranie powietrza - żeby zgasić islamski ogień. A że wszyscy się poduszą jednakowo, to mało istotne dla prawicowych i liberalnych uzdrowicieli z ich jedną receptą na wszytko.

Zazwyczaj. Pisałem wcześniej, że w BE nie musisz pracować, by dostać zasiłek dla bezrobotnych, bezterminowy, a potem przejść na emeryturę państwową.

To jest wdrażanie koncepcji minimalnego dochodu społecznego. Czyli płacenia ludziom by nic nie robili ale mogli konsumować. Czyli socjał potrzebny jest do istnienia kapitalizmu.

Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ograniczenia przez kryterium obywatelstwa.

Zawsze tak jest - albo jesteś obywatelem i masz dostęp do socjału albo nie jesteś ale nabywasz uprawnienia poprzez prace w i na rzecz społeczności dającej zabezpieczenie socjalne.

Są to podstawowe zasady społeczeństwa obywatelskiego.

Jak teraz oddzielisz tą pomoc socjalną od takiej dla rodziny, która ma faktycznie trudną sytuację, ale nie może podjąć pracy, etc.?

Ja nie mam recepty, i to mnie frustruje. :-(

Nijak, Żyjemy w epoce postindustrialnej (znaczy Europa bo my to w pańszczyźnianej wiosce), w której płacić ludziom trzeba za nicnierobienie żeby kapitał miał konsumentów i zajmował się jeszcze w ogóle produkcją, a nie tylko globalną spekulacja.

Zwłaszcza dlatego, że to nie jest powodem islamskiego terroryzmu w Europie.

Terroryzm islamski bazuje na ludziach którzy te prawa nabyli. To nie są ani imigranci zarobkowi ani obcy przebywający czasowo by korzystać z zasiłków. Terrorystami islamskimi w Europie są obywatele krajów europejskich pracujący i korzystający z przywilejów tak samo jak wszyscy inni. Nie można ich rozdzielić bo społeczeństwo obywatelskie nie stosuje kryterium narodowości i wyznania do selekcjonowania ludzi na tych bardziej czy mniej wartościowych lub niebezpiecznych.

Wiec metoda walki z nimi jest tylko jedna - urwać łeb hydrze. Ale nie żadną "wojną z terroryzmem", bo to bzdura propagandowa wysmażona na potrzeby usprawiedliwiania wojen o ropę przez USA. Terroryści nie mają armii i frontu wojny, tylko ideologię, a na front ideologii nie da się wysłać armii .

Terroryzm islamski w Europie może zgasić Izrael, bo jest od niego najbliżej. Kiedy jeszcze bliski wschód był terenem wpływów Anglii, to właśnie Żydzi prowadzili tam syjonistyczny terroryzm. Izrael powstał jako państwo wyznaniowe i do tej pory jest państwem wyznaniowym tak samo jak otaczający go islam. I tylko Izraelici mogą w tej chwili spowodować że terroryzm zniknie z Europ. Mogliby wybić wszystkich brodatych mahmetów i to by załatwiło sprawę. Tylko że nie mają w tym interesu bo Izrael żyje z pieniędzy USA i całego przemysłu zbrojeniowego. USA natomiast z interesów swoich korporacji na bliskim wschodzie.

Terroryzm islamski to tylko taki odpad który mogą wykorzystywać żeby przekonywać Europe do swoich racji geopolitycznych.

Tak jest, ale dyskutujemy z tu z tępymi prawicowcami, dla którzy obcięcie głowy jest receptą na ból dupy.

A oni właśnie twierdzą że winny teroryzmowi jest napływ islamistów do Europy. Wiec stosowanie kategorii obywatelstwa jest prostym sposobem na niewpuszczanie imigrantów z krajów islamskich.

Oczywiście rzeczywistość jest odmienna niż wmawiana nam przez forumową pajdoprawicę.

Jest tak jak napisałeś.

Większość terrorystów islamskich w Europie to już są obywatele krajów UE z urodzenia. I są oni wykorzystywani przez terroryzm islamski działający zza granicy.

Gdyby chcieć z nimi walczyć sposobem prawicowców to trzeba by powiedzieć jasno, że należy zastosować kategorię narodowości i wyznania islamskiego, by ich wszystkich wydalić z krajów Europy zachodniej... Pozostaje nadal wtedy retoryczne pytanie - dokąd oraz do którego pokolenia??? Potomków Maurów też wydalić z Francji??? Do Afryki czy na Antarktydę? Skutki takich pomysłów są w Europie znane z niedawnej historii.

Nasi teoretycy forumowi żeby sobie nie zadawać tak niewygodnych pytań i nie być przyrównanymi do neonazistów, wpadli na inny znakomity pomysł retoryczny. Proponują zabrać wszystkim socjał - o to jest pomysł??? Dzięki takiemu podejściu do zagadnienia mogą się już uważać za liberałów, a nie neonazistów.

Ale efekt tego pomysłu jest jednakowo aspołeczny i ukrywa tylko szmatławe intencje.

Równie dobrze mogą zaproponować odebranie powietrza - żeby zgasić islamski ogień. A że wszyscy się poduszą jednakowo, to mało istotne dla prawicowych i liberalnych uzdrowicieli z ich jedną receptą na wszytko.

No to zgoda - udało się ustalić, że się zgadzamy, a wydawało mi się na początku, że iskrzy.. ;) Ach ten ten i brak bezpośredniego kontaktu.

Nijak, Żyjemy w epoce postindustrialnej (znaczy Europa bo my to w pańszczyźnianej wiosce), w której płacić ludziom trzeba za nicnierobienie żeby kapitał miał konsumentów i zajmował się jeszcze w ogóle produkcją, a nie tylko globalną spekulacja.

Zwłaszcza dlatego, że to nie jest powodem islamskiego terroryzmu w Europie.

Terroryzm islamski bazuje na ludziach którzy te prawa nabyli. To nie są ani imigranci zarobkowi ani obcy przebywający czasowo by korzystać z zasiłków. Terrorystami islamskimi w Europie są obywatele krajów europejskich pracujący i korzystający z przywilejów tak samo jak wszyscy inni. Nie można ich rozdzielić bo społeczeństwo obywatelskie nie stosuje kryterium narodowości i wyznania do selekcjonowania ludzi na tych bardziej czy mniej wartościowych lub niebezpiecznych.

Wiec metoda walki z nimi jest tylko jedna - urwać łeb hydrze. Ale nie żadną "wojną z terroryzmem", bo to bzdura propagandowa wysmażona na potrzeby usprawiedliwiania wojen o ropę przez USA. Terroryści nie mają armii i frontu wojny, tylko ideologię, a na front ideologii nie da się wysłać armii .

Terroryzm islamski w Europie może zgasić Izrael, bo jest od niego najbliżej. Kiedy jeszcze bliski wschód był terenem wpływów Anglii, to właśnie Żydzi prowadzili tam syjonistyczny terroryzm. Izrael powstał jako państwo wyznaniowe i do tej pory jest państwem wyznaniowym tak samo jak otaczający go islam. I tylko Izraelici mogą w tej chwili spowodować że terroryzm zniknie z Europ. Mogliby wybić wszystkich brodatych mahmetów i to by załatwiło sprawę. Tylko że nie mają w tym interesu bo Izrael żyje z pieniędzy USA i całego przemysłu zbrojeniowego. USA natomiast z interesów swoich korporacji na bliskim wschodzie.

Terroryzm islamski to tylko taki odpad który mogą wykorzystywać żeby przekonywać Europe do swoich racji geopolitycznych.

Arku, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem: proponujesz albo anihilację totalną Bliskiego Wschodu, albo nic?

Anihilacja nie wchodzi raczej w grę - już teraz mamy wojnę z ISIS, ale nie bardzo wiadomo co potem? Bo ta wojna jest pokłosiem tego, ze po obaleniu Saddama nikt nie miał rozsądnego pomysłu na Irak. To teraz zbieramy żniwo.

Alternatywą jest zrobienie czegoś w Europie. Albo nawet nie alternatywą -to jest element układanki. Bo każdy widzi, ale tylko niektórzy mówią głośno, że z populacją muzułmańską w Europie jest problem. Problem polega na tym, że by go rozwiązać Europa musiałaby się cofnąć do wieków średnich i wojny 30letniej i zasady cuius regio eius religio, a to po prostu niemożliwe. Do hitlera i kryterium rasowego powrotu też zdecydowanie nie ma i chyba każdy rozsądny się z tym zgodzi (wspominanie o tym jest w ogóle uwłaczające godności dyskutantów i powadze dyskusji). Ale problem pozostaje.

Być może to jest faktycznie zawężenie myślowych horyzontów i oportunistyczne złożenie na ołtarzu doraźnych potrzeb swoich wartości, ale Europejczycy w większości chyba nie są zadowoleni z faktu, że muzułmanie (nawet jeśli tylko ich część radykalna), którzy w Europie zostali przyjęci pod względem materialnym (z ich Europejczyków pieniędzy) mordują tych, którzy ich w gościnę przyjęli. Można powiedzieć, że Ci zwolennicy rozprawienia się z problemem, to ograniczeni egoiści; można z drugiej strony powiedzieć, że bardzo trudno oczekiwać od nich empatii i otwartości w sytuacji, gdy w europ. miastach wybuchają bomby i gdy słychać sygnały o przyznawaniu dalszych rozległych przywilejów mniejszości muzułmańskiej, gdy słychać o problemach społ. z nią związanymi, etc.

Wybór postaw, w jakie jesteśmy niejako wpychani obecnie jest dość kiepski i zawężony: albo otwarty, empatyczny głupiec, który daje się nabierać na deklaracje pokojowe, poprawność polityczną i jest przez to łupiony i wyśmiewany, przez, tych których obdarowuje VS. zamknięty, zradykalizowany, oportunistyczny ksenofob-nacjonalista.

Gratuluję pomysłu.

Jeżeli obecne trendy się utrzymają, i w Zachodniej Europie dojdzie do wojny domowej przy 20 - 30% udziale muzułmanów w całkowitej populacji, kasy na socjal i tak zabraknie.

Zero socjału to pomysł misiomora. On jest moderatorem, wie co pisze. Ale ja się z nim zgadzam.

Im więcej socjału, tym większe bezrobocie. Zasiłki niech płacą organizacje dobroczynne - Armia Zbawienia i Caritas. Nie rządy.

Ależ praktycy, miszczu, doświadczeni praktycy. Na tę chorobę polecamy tę jedną receptę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.