Skocz do zawartości
IGNORED

Szczotkowanie aluminum

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

czy ktoś mi może podpowiedzieć kto w PL szczotkuje duże powierzchnie aluminium 70x50 cm grubość 6mm ?

Artur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę zadzwonić i dopytać.

Ukryta Zawartość

Kiedys pracowale mw firmie ktora takie cos robila. PAs szlifierski 80-120, nastepnie walek z wlokniny podlaczony do wiertarki.

Panowie ja potrzebuję zrobić tego całkiem sporo ok 12 płyt następnie obrobić CNC a następnie wykonać anodowanie.

Dziś dzwoniłem w 5 miejsc i każdy mnie zlał, dowiedziałem się że przemysłowo nie robi się takich rzeczy bo aluminium "wybucha" cokolwiek to znaczy..

Można zamówić w hucie ale ilości liczone w tonach ..

Chyba że ktoś mi podpowie jak wykonać mega estetyczną płytę wierzchnią wzmacniacza, zastanawiałem się nad polerowaniem elektrochemicznym a następnie anodowaniem ..

Ma być cycuś glancuś ...;-)

No to wyszczotkuj ręcznie papierem 120. Kto powiedział że tylko proste rysy są estetyczne. Możesz porobić rysy chaotycznie lub w okręgi, łuki, inne dekoracyjne ślady niż po papierze ściernym. Będzie wyglądało bardziej spartańsko, ale ręczna robota, rękodzieło artystyczne jest teraz w cenie.

C

Możesz porobić rysy chaotycznie lub w okręgi, łuki, inne dekoracyjne ślady niż po papierze ściernym. Będzie wyglądało bardziej spartańsko, ale ręczna robota, rękodzieło artystyczne jest teraz w cenie.

Można okrągłą tarczą, coś jak w Jeff Rowland.

• Redaktorzy

W pewnych warunkach pyl aluminiowy może tworzyć mieszankę wybuchową.

Podobnie dzieje się z pyłem drzewnym, zbożowym, węglowym.

Tyle pamiętam ze szkoły.

Szczegóły trzeba wygooglać.

Muszą być spełnionych 5 warunków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Niebezpieczeństwo polega na tym, iż Al w połączeniu z wodą tworzy reakcji w której wydziela się czysty wodór.

Zachodzi na powierzchni styku woda / glin

Pył aluminiowy to ogromna powierzchnia na powiedzmy 1 kg materiału, ztąd też dość szybka reakcja, wodór z powietrzem to samoczynny buum....

takie to cuda ..

Ciekawy jest stop "magneziak", czyli stop glinu z magnezem, potrafi strzelać w piecach (ponoć).

• Redaktorzy

Pytanie jakie masz aluminium , ponieważ nie każde aluminium można ano dodać.

Anodować? Większość dostępnych stopów lekkich można anodować. Jednak efekty mogą być różne. Wystarczą wtrącenia niektórych pierwiastków chemicznych w stopie i po anodowaniu np. na czarno zostanie bardzo dużo jasnych kropeczek.

W Gdyni nie powinni Ciebie zlać. Poza tym to faktycznie aluminium musi być czyste i sprawa nie jest tak prosta.

Jeżeli aluminium jest bez specyfikacji / karty pochodzenia to mogą się tego nie podjąć z uwagi na ryzyko niespodzianek.......... Pozatym w Googlach w ciągu 1 - 3 sekund znalazłem kilkanaście tysięcy galwanizerni - na całym świecie ;) Poniżej jeden z moich wyników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Gdyni nie powinni Ciebie zlać. Poza tym to faktycznie aluminium musi być czyste i sprawa nie jest tak prosta.

Jeżeli aluminium jest bez specyfikacji / karty pochodzenia to mogą się tego nie podjąć z uwagi na ryzyko niespodzianek.......... Pozatym w Googlach w ciągu 1 - 3 sekund znalazłem kilkanaście tysięcy galwanizerni - na całym świecie ;) Poniżej jeden z moich wyników

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi, jednak wątek zdryfował troszkę ..

Moim głównym problemem jest szczotkowanie. Kwestia rodzaju aluminium czy anodowania ma w tej chwili drugorzędne znaczenia bo jak kolega zauważył galwanizerni jest bardzo dużo. Niestety problem pojawia się w momencie obróbki blachy. Blachy z huty z reguły są nie foliowane co powoduje że przychodzą porysowane. Galwanizernia oczekuje że przedmiot będzie posiadał idealną powierzchnię bo proces trawienia i galwanizowania to mikrometry powłoki a rysy są z reguły głębsze. Gdyby to był mały przedmiot wziął bym szlifierkę oscylacyjną do ręki i spolerował przedmiot w przypadku 2 arkuszy blach zaczyna być to problem ..;-)..

Czy ktoś z szanownych kolegów szkiełkował/śrutował alu ? Jaki to daje efekt ?

Ukryta Zawartość

Moim głównym problemem jest szczotkowanie. Kwestia rodzaju aluminium czy anodowania ma w tej chwili drugorzędne znaczenia bo jak kolega zauważył galwanizerni jest bardzo dużo.

Nie to jest najważniejszy problem.

Pisałeś że oczekujesz cycuś wykonania a teraz że coś ma drugorzędne znaczenie!

Ja dawno temu anodowałem w Gdańsku, w jakiejś stoczni jachtowej. Robili dwa razy te same elementy. Za pierwszym razem wyszły podłużne wtrącenia w kolorze tlenku. Za drugim razem było zadowalająco jak na standardy DIY. Blacha nie była ze złomowca, tylko odpady po-produkcyjne z mojej firmy. Gatunek PA-6, ze świadectwem składu z huty.

Odnośnie szczotkowania,

do aluminium stosuje się szczotki z nylonowym włosiem.

Ukryta Zawartość

Ja używam drugą, tą od dołu.

post-819-0-04353800-1421311516_thumb.jpg

Co prawda jest ona przeznaczona do chromoniklu, ale przy mniejszych obrotach, alu też wygląda ok.

Jeszcze kilka słów odnośnie anodowania, obróbki itp.

W Polsce nikt nie zagwarantuje obróbki i wykończenia w jakości, jaka jest na sprzętach sklepowych. Powtarzam nikt.

Znam przykłady polskich producentów audio, którzy starali się coś zawojować. Kończyło się tym że co trzecia dostawa spełniała standardy jakościowe. Czyli dwie dostawy w kibel.

A więc u kogo, Niemcy lub Chiny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pa6 nie nadaje sie do anodowania - zbyt duzo domieszek. lepiej Pa11 lub 13 a najlepiej czyste alu.

a ze w polandzie wlasciwie nigdzie nie poanodujesz dobrze to prawda. o szczotkowaniu to juz wogole zapomnij.

za to slyniemy z jablek i kurczakow.

... i dodałbym jeszcze ... i z kaczek ;) Poza tym to w Gdyni też szczotkują, czasem trzeba cierpliwie poczekać.

Robiłem u nich kiedyś kilka drobiazgów - efekt może być. Zamawiałem dwa rodzaje, drapane o nieco głębszej i rozciągniętej fakturze i typowo szczotkowane o bardzo regularnej i płytkiej... Niema się do czego doczepić. Co prawda było to parę lat temu. Można zadzwonić i się dopytać czy dalej to ciągną w wersji dla bardziej wymagających. Oprócz tego można spróbować zadzwonić do Lęborka - słuchy chodzą że też coś tam próbują zawojować ;) Dla przykładu na renowacje ( szczotkowanie też ) czekałem chyba ze 2 lata - zamówienie nietypowe bo w wersji Gold . Niebyło łatwo ale po odebraniu produktu finalnego do dzisiaj mam uśmiech od ucha do ucha ;)

• Redaktorzy

a ze w polandzie wlasciwie nigdzie nie poanodujesz dobrze to prawda. o szczotkowaniu to juz wogole zapomnij.

za to slyniemy z jablek i kurczakow.

Trzeba dodać jeszcze kilka słów o pilnowaniu procesu technologicznego w anodowniach/galwanizerniach. Niestety nie wszystkie polskie firmy dbają o czystość cieczy w wannach, nie wymieniają roztworów kwasów itp. Mam dwie koleżanki, które pracowały w galwanizerniach i opowiadały mi co tam się działo. Tak to bywa jak właściciel walczy jak może żeby zarobić i często musi oszczędzać na chemii, która do tanich rzeczy nie nalezy. Nie wspominając o BHP i poparzeniach ciała, które zdażają się.

Ukryta Zawartość

Satyniarka przystawka

Ukryta Zawartość

Jak ktoś chce się bawić w domciu czy garażu w robienie np. paneli do sprzętu audio no to ... to nie jest takie proste :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panel jest kopią ( cały radmor ) innego zacnego radmora i został zamówiony w galwanizerni u nich w Gdyni. Związek jest.. - panel był robiony kompleksowo u nich, szczotkowany też. Piszę to dlatego że czekałem ponad 2 lata. Wbrew pozorom mieli duże problemy by zrobić to dobrze.

Hej,

Dziękuję za odpowiedzi..

Niestety Radomor nie nie robi obróbki mechanicznej w tej chwili, jedynie galwanizują i to też z wielką łaską. Najlepiej jak bym zamówił galwanizowanie 5 ton aluminium. Po wszystkich dyskusjach wychodzi na to że galwanizowanie dużych powierzchni to czysta ruletka zależna od jakość aluminium jaka wyjedzie z huty. Dobrym kompromisem do anodowania i obróbki skrawaniem jest PA11.

Kolor czarny wychodzi ok srebrny może nie wyjść.

Kwestia szczotkowania nie została ogarnięta, oczywiście można robić to metodą domowa i tutaj dziękuję za podpowiedzi jednak powtarzalność i jakość stoi pod dużym znakiem zapytania.

Artur

Cześć. Pierwszy raz na forum, więc nie strzelajcie proszę.

Co do szczotkowanego aluminium - jak będziesz kiedyś na Pd Polski to zapraszam.

Zrobisz sobie próbę i sam uznasz czy efekt jest zadowalający. Przy takich powierzchniach wymagana jest pewna wprawa. Jak masz otwory - będzie trudniej.

Do wyboru masz szczotkę nierdzewną i tworzywową, satynę na oponce fliselinowej, szkiełkowanie (mój faworyt odnośnie wyglądu), a jak się uprzesz to i piaskowanie (nie polecam).

Zasady są takie - jako hobbysta robisz wszystko samemu, nic za to nie płacisz, niestety ryzyko jest Twoje.

Irek.N.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.