Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-X1100 czy Yamaha RX-V577, Taga 606 czy Jamo S626 czy Wharfedale Obsidian

Jarosław Bula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mniej więcej od 2-3 tygodni poszukuję coś do stworzenia kina domowego

Po 1 pokój: 3,6 x 6 m kw

Po 2 preferencje odsłuchowe: 65% kino 35% muzyka (głównie radio albo coś z youtube chyba że impreza)

Po 3 żona woli jak jej gra z tyłu (więc stereo odpada)

Po 4 wifi plus radio internetow

Kasa do wydania - max 3000 -mozna lekko przekroczyć

Poszperałem i oto co znalazłem w zestawach

lece od najtańszych i na razie biore bez suboofera - na pewno dokupie

Kolumny TAGA

DENON AVR-X1100 3D + TAGA TAV606 v.3 za 2500

Yamaha RX-V577 + TAGA TAV-606 v.3 za 2500

Yamaha RX-V677 + TAGA TAV-506 v2 za 2700

DENON AVR-X2100 3D + TAGA TAV506 v.2 za 2800

DENON AVR-X1100 3D + TAGA TAV806 F/S/C za 2850

Yamaha RX-V677 + TAGA TAV-606 SE za 3200

DENON AVR-X2100 3D + TAGA TAV606 SE za 3300

Yamaha RX-V577 + TAGA PLATINUM v.2 za 3300

Kolumny JAMO

YAMAHA RX-V577 + JAMO S626 lub S606 HCS3 za 3000

DENON AVR-X1100 3D + JAMO S626 lub S606 HCS3 za 3000

Kolumny Wharfedale

Yamaha RX-V577 + Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP za 3000

DENON AVR-X1100 + WHARFEDALE OBSIDIAN 600 za 3050

I tak mozna brnąc dalej i dalej i po 100 zł dokładać i cena rośnie i rośnie ale nie o to chodzi

Muszę wybrać dobrze stosunek cena/jakość i nie ukrywam że najtańsza pogrubiona wersja za 2500 byłaby najbardziej kwotowo korzystna

ALe jeśli już coś wybrać to ciężko 0 Denon czy Yamaha - Taga czy Jamo czy te Obsidiany

Prosze o pomoc bardzo

Witaj,

Do Twouch parametrów proponuję Ci :

Yamaha RX-V577 + Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP za 3000

To dobrze wybrany zestaw. Nie sugeruj się tym że w większości przypadków Obsidiany występują z amplitunerami Denona. To po prostu ten sam dystrybutor. Yamaha daje Ci więcej złącz, jest bardziej przestrzenna. A obsidiany bedziesz mógł podłączyć po Bi-ampingu co pomoże ci w odsłuchach 35% muzyki.

Poluj jeszcze na promocyjne zestawy 577. Są do nich dodawane słuchawki !!

Witam

Byłem wjednym sklepie posłuchać ale mieli tylko Jamo s626 z interesujących mnie i wyższe wharfedale. Posłuchałem na yamaha 577 i na denonie 1100 i jakoś bardziej przypadło mi do gustu denon

Szkoda że nie mieli tych obsidianów - mam nadzieje że w sobote uda mi pojechac do jednego sklepu audio i przesłuchać obudwie kolumny na obydwóch amplitunerach

ech bede sie miotał jeszcze pewnie z 2-3 tygodnie co kupić. Sprzedawca mi powiedział że Obsidiany i Jamo s626 to to samo jest tylko od innych producentów czy to prawda?

Panowie co z was za Chłopy,tylko żona,w co drugim poście żona to żona tamto,niech idzie do sklepu i kupi sobie waciki,a tak na serio.pomyśl o tym i żona będzie zachwycona zapewniam,koniecznie kolor premium gold,raz i na jakiś czas ci wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kupuj chłopie nawet się nie zastanawiaj,wiem co piszę

Te kolumny grają na prawdę dobrze i ta cena,masz 3,5 zł i zestaw mucha nie siada,amp ma pre-out na fronty,kolejna zaleta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja sie kobity nie boje ale jak mi ma potem buczeć przez kilka miesięcy to niech se lepiej posłucha

marantz ok ale kurde nie ma wbudowanego wifi a na tym mi zależy

a z tymi kolumienkami to znowu zonka mam

ja sie kobity nie boje ale jak mi ma potem buczeć przez kilka miesięcy to niech se lepiej posłucha

marantz ok ale kurde nie ma wbudowanego wifi a na tym mi zależy

a z tymi kolumienkami to znowu zonka mam

wifi dokupisz za parę zł,a kolumny nawet się nie zastanawiaj ,lepsze od tych wszystkich które podałeś,i tak wszystko jest china,cena bardzo dobra,a grają jak sporo droższe.Tagi to przyzwoite kolumny tylko ludzie ich nie znają,bo wolą kupić albo dupiaste Jamo,lub mniej dupiaste MA.

może to wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na początku wybierania kolumn wybrałem sobie Taga Harmony TAV 606 i tak siedziałem długo przy nich zanim mi koleś ze sklepu wybił z głowy

Co jeden to inaczej

a 806 nie wybierałem bo cena wysoka

ale chyba jednak to okazja ale coś za tanie mi na tej aukcji allegro

ale jakis tańszy amplituner troche 1,4 za głosniki plus 2,2 za ampek to za dużo

chce sie w 3 zmiescić lub nieco powyżej

To kup byle co bo za 3 tys kupisz kiepski amplitun er z kiepskimi kolumnami,

Tago 606 to inna bajka inna półka kosztuja 1 tys komplet.Aukcja z allegro jest ok sam u nich kupiłem Platinium 120 za sporo mniej niz gdzie indziej z gw nówki.

Nie zależy mi na tym abys kupił akurat to ale 500 zł to nie majatek,a gra warta swieczki,amplitunery które chciałes kupiż to krutko mówiąc gówno i to straszne,tak wiec kup moze nawet jakis najtańszy Pioneer za 800 zł i tak bedzie to grało tak samo,odpisałem tylko dlatego że jesteś nowym forumowiczem,i chciałem abyś sie nie dał wkrecic w rady dystrybutorów lub wielu mądrali zrobisz jak uważasz.

Ukryta Zawartość

i Yamahę 677, to najwyższy model amplitunera w tym zestawieniu.

Dlaczego nie doczytałem się tutaj zadnej propozycji odnośnie subwofera a ten subwofer to minimum, lepiej by było TSW 120 lub 200.

z Obsidianami i Jamo daj sobie spokój bo na pewno nie masz tyle miejsca w pokoju żeby je rozstawić.

Ukryta Zawartość

eech

już nie wiem co robić

czyli Jamo 626 i te wharefeldy Obsidian odrzucić i wziąść TAgę???

Po liczbach postów sądzę że macie rację i tak jak na początku skupię się na wyborze Tagi -

Bardzomi się podobają wizualnie te Azure - ale i te 606 też fajnie wyglądają

Kurde nie wiem już co robić - wybrać Azure za 1400 F-60 ipotem dokupić suba czy jednak 606 za ok 1100 i też dokupić suba później

No i kwestia amplitunera - widzę że już wyżej mi proponujecie niż za ok 1650 yamahe 577 czy denon 1100 albo Denon 2000

Ukryta Zawartość

albo to

Ukryta Zawartość

i dzisiaj zauważyłem ze w sieciówce euro rtv agd yamaha 677 za 1999 zeta

hmm

już sam nie wiem

Ukryta Zawartość

i Yamahę 677, to najwyższy model amplitunera w tym zestawieniu.

Dlaczego nie doczytałem się tutaj zadnej propozycji odnośnie subwofera a ten subwofer to minimum, lepiej by było TSW 120 lub 200.

z Obsidianami i Jamo daj sobie spokój bo na pewno nie masz tyle miejsca w pokoju żeby je rozstawić.

pokój hmm - salon otwarty o szerokosci niestety tylko 3,80 m ale długości prawie 10 metrów - ale w 1/3 to stół biesiadny i kominek pod schodami a w 2/3 na sofa stoliczek fotele i na długiej ścianie TV - z jednej strony są 2 metry napostawienie kolumny a z drugiej 3,5 metra

Ale spać mi nie daje jeszcze ten amplituner Denon x2000 w porównaniu do Yamahy 677

cena za denona 2000 plus tagi azure to by było jakieś 3100

yamaha 677 plus tagi 606 to też ta sama cena

i co teraz?

już nie patrzcie na ten zestaw jaki napisałem - po prostu coś z tych z niskiej półki za kwotę około 3200 max

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde nie wiem już co robić - wybrać Azure za 1400 F-60 ipotem dokupić suba czy jednak 606 za ok 1100 i też dokupić suba później

Faktycznie niezła zagwozdka... Czy wybrać kolumny w super ofercie za 1100, które normalnie kosztują aż o całe 200zł więcej, czy wybrać kolumny za 1400zł, które normalnie kosztują ok 2,5 tys...

Kolumny mają dużo większy wpływ na dźwięk od amplitunera, czy to będzie Denon 2000 czy Yamaha 675 - jeden pieron, niewielka różnica. Bierz najlepszy, żeby się zmieścić w cenie. Na pewno nie opłaca się brać żadnej Yamahy 677 ani innej z tej serii (jeszcze nie, dopóki nie wejdzie nowa seria...).

Faktycznie niezła zagwozdka... Czy wybrać kolumny w super ofercie za 1100, które normalnie kosztują aż o całe 200zł więcej, czy wybrać kolumny za 1400zł, które normalnie kosztują ok 2,5 tys...

nie rozumiem tych dwóch aukcji tego samego sprzedawcy na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny mają dużo większy wpływ na dźwięk od amplitunera, czy to będzie Denon 2000 czy Yamaha 675 - jeden pieron, niewielka różnica. Bierz najlepszy, żeby się zmieścić w cenie. Na pewno nie opłaca się brać żadnej Yamahy 677 ani innej z tej serii (jeszcze nie, dopóki nie wejdzie nowa seria...).

Budżet przekraczam więc zostaje mi coś za max 1700 - denon avr-x1100 lun yamaha 577 albo coś podobnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie to wygląda na pomyłkę, 1400 to cena za same fronty Azure F-60 prawdopodobnie. Możesz zadzwonić i zapytać. Ten sprzedawca to jakiś kombinator patrząc na komentarze, dlatego lepiej upewnij się przed zakupem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Michał Kolos <[email protected]>

01:31 (5 minut temu)

do mnie

tak

Dnia Środa, 14 Stycznia 2015 01:21 Allegro <[email protected]> napisał(a)

Wiadomość od: Bulion_ (129)

Strona z przedmiotem: TAGA HARMONY AZURE F-60 C-40 S-40 + GRATIS ! PROMO

Treść wiadomości

i ostatnie pytanie

ile głośników wchodzi w skład zestawu? 5?

2 fronty

2 tylne i 1 centralny?

W ciągu ostatnich 2 miesięcy:

i chyba jest ok

Zadzwoniłem dzisiaj i wg sprzedającego nie ma żadnej pomyłki

dodatkowo polecił mi amplituner pionieer 529za 1299

Ukryta Zawartość

te amplitunery mnie interesują lub jakiś inny w podobnej cenie

Denon x1100

Ymaha 577

i doszedł Pionieer vsx 824k

no może do max 2000 moge dojść

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój z Pionkiem. Wyznacz sobie cenę za ampla i kup za nią możliwie jak najwyższy model z wcześniejszej linii np z ubiegłego roku.

Ppopatrz na Onkyo 616, dobra,mocna maszyna obsługująca każdą impedancję kolumn,Denona 2313

Ukryta Zawartość

Marantza

Ukryta Zawartość

jest wyprzedaż

albo tą Yamahę

Ukryta Zawartość

jest nieco powyżej 2 tys ale się opłaca.

Amplituner też ma wpływ na to jak zagrają kolumny. Chodzi o to jak będzie i cz będzie potrafił je wysterować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak Panowie jedno jest pewne:

Aby kupić dobry i tani sprzęt to trzeba kupić 2: jeden dobry a drugi tani

Jednak trzeba coś wypośrodkować

dariusz napisał o chowaniu pieniędzy w skarpete - może i masz racje ale najpierw trzeba je mieć i jak sie miesięcznie zarabia 2,4k tylko to trzeba wybrać coś znacznie tańszego - jakbym zarabiał 7-8k na miesiąc sądzę że nie było by problemu wybrać coś extra np. za kwote 7-8 k za komplet, dlatego twoje słowa są nie na miejscu.

A o i jeszcze zawracanie gitary - nikt ci nie każe odpisywać i czytać słów ludzi którzy nie mają za dużo dochodów a chcą coś mieć stosunkowo dobre cena/jakości

W sobotę wybieram się na odsłuch - mają tam Tagi Azure i 606 i 506 Jamo 626 i Obsidiany - posłucham tego na jednym amplitunerze - wybiorę najlepszy dźwięk i kolumny i potem skupie się na amplitunerze

Sprzedający do którego się udam telefonicznie poleca mi wybrać lepsze kolumny do stosunkowo niższej półki cenowej amplitunera - dlatego że jak sam mi powiedział nie wykorzytysam wielu funkcji z tych co oferują nowe amplitunery. tańszy z większą mocą z pominięciem niektórych bajerów jak 4k czy 3D

Popatrzcie na jego aukcje może coś z amplitunerów zobaczycie ciekawego - jakoś tak zaczyna do mnie przemawiać Pioneer ze względu na moc

Ukryta Zawartość

Odsłucham i potem mogę gdzieś kupić np. na wcześniej pisanej aukcji Taga Azure za 1399 za komplet

Nie chce kupować kota w worku - wiem że jest gwarancja zwrotu 14 dni ale ......

Ukryta Zawartość

dariusz napisał o chowaniu pieniędzy w skarpete - może i masz racje ale najpierw trzeba je mieć i jak sie miesięcznie zarabia 2,4k tylko to trzeba wybrać coś znacznie tańszego

chciałbym tyle zarabiać, jest coś takiego jak cierpliwość albo raty.

jakbym zarabiał 7-8k na miesiąc sądzę że nie było by problemu wybrać coś extra np. za kwote 7-8 k za komplet, dlatego twoje słowa są nie na miejscu.

wydaje Ci się, dopiero byłby problem, wskoczyłbyś na wyższą półkę cenową i dopiero byłoby urwanie gwizdka.

Sprzedający do którego się udam telefonicznie poleca mi wybrać lepsze kolumny do stosunkowo niższej półki cenowej amplitunera - dlatego że jak sam mi powiedział nie wykorzytysam wielu funkcji z tych co oferują nowe amplitunery. tańszy z większą mocą z pominięciem niektórych bajerów jak 4k czy 3D

ja powiedziałbym inaczej, za cenę kupna jakiegoś nowego amplitunera z niskiej półki lepiej kupić wyższy model z wcześniejszej serii lub dwie serie wczesniej też bez bajerów.

Jednak Panowie jedno jest pewne:

Aby kupić dobry i tani sprzęt to trzeba kupić 2: jeden dobry a drugi tani

Jednak trzeba coś wypośrodkować

dariusz napisał o chowaniu pieniędzy w skarpete - może i masz racje ale najpierw trzeba je mieć i jak sie miesięcznie zarabia 2,4k tylko to trzeba wybrać coś znacznie tańszego - jakbym zarabiał 7-8k na miesiąc sądzę że nie było by problemu wybrać coś extra np. za kwote 7-8 k za komplet, dlatego twoje słowa są nie na miejscu.

A o i jeszcze zawracanie gitary - nikt ci nie każe odpisywać i czytać słów ludzi którzy nie mają za dużo dochodów a chcą coś mieć stosunkowo dobre cena/jakości

W sobotę wybieram się na odsłuch - mają tam Tagi Azure i 606 i 506 Jamo 626 i Obsidiany - posłucham tego na jednym amplitunerze - wybiorę najlepszy dźwięk i kolumny i potem skupie się na amplitunerze

Popatrzcie na jego aukcje może coś z amplitunerów zobaczycie ciekawego - jakoś tak zaczyna do mnie przemawiać Pioneer ze względu na moc

Ukryta Zawartość

Odsłucham i potem mogę gdzieś kupić np. na wcześniej pisanej aukcji Taga Azure za 1399 za komplet

Nie chce kupować kota w worku - wiem że jest gwarancja zwrotu 14 dni ale ......

napisałeś to sam więc 500 zł pewnie mozna było by wtskrobać.

Pierwsza sprawa ludzi nie zamożnych chyba raczej nien stać na buble które chcesz kupić.

Podałem ci amplituner który kosztował około 1 tys wi,ecej ,oraz podobnie kolumny.

Zaoszczedzasz tym sposobem 2 tys i masz zestaw wart około 5 tys i grający już przyzwoicie,ale ty sprawdzasz sprzedawców zmieniasz koncepcie ,pisałem że znam sprzedawce i sam u nie go kupowałem ,bez problemów,jak ktos ma 300 aukcji to celowo pewne zestawy obniża,bo kolor np mniej popularny,lub szuka miejsca w magazynie.

Co do zarobków to pomyśl zarabiasz 2,4 a pracodawca płaci jeszcze i zus i ubezpieczenie ,oraz podatek,to już wychodzi sporo więcej,może więcej własnej inicjatywy

Ukryta Zawartość

Podałem ci amplituner który kosztował około 1 tys wi,ecej ,oraz podobnie kolumny.

Zaoszczedzasz tym sposobem 2 tys i masz zestaw wart około 5 tys i grający już przyzwoicie,ale ty sprawdzasz sprzedawców zmieniasz koncepcie ,pisałem że znam sprzedawce i sam u nie go kupowałem ,bez problemów,jak ktos ma 300 aukcji to celowo pewne zestawy obniża,bo kolor np mniej popularny,lub szuka miejsca w magazynie.

Ale aukcja kończy sie w niedziele a w sobotę chce to sam uslyszeć - chyba byś chciał wiedzieć co w "trawie piszczy" i na własnej skórze ocenić czy mi się to podoba czy nie

powiedziałbym inaczej, za cenę kupna jakiegoś nowego amplitunera z niskiej półki lepiej kupić wyższy model z wcześniejszej serii lub dwie serie wczesniej też bez bajerów.

Może źle się wysłowiłem: kupić amplituner wyższej półki po niższej cenie który wyszedł 2-3 lata temu

Daruj sobie Yamahe, miałem ja jakiś czas, masakra nie dziwi. Stare Onkyo 507 bije ja na głowę jakością dźwięku. Co z tego , ze ma najnowsze technologie, jak dźwiękowo to plastik i nie da się słuchać.

Dzisiaj oglądam oferty na ceneo amplitunerów i model z ub. roku

Pioneer VSX-924 za 1680 zł

Ukryta Zawartość

A co do kolumn to cały czas jestem przy Taga Harmony Azure jak wcześnij mi zaproponowano w cenie 1399 zł

razem nieznacznie przzekroczone 3000 więc jest ok

przy kolumnach dają 20m kabla 2,5kw i to powinno wysatrczyć - do tego wieszaki na satelity i adapter wifi i max 3250 wyjdzie

jednak tylko jedna osoba odradziła mi Pionka ale na elektrodzie opinie na temat pionków są dobre

Ukryta Zawartość

Raczej nikt z branży względnie zorientowany w temacie by sobie taniego Pioneera nie kupił, tutaj też jakoś takich użytkowników wielu nie widać....

Zostałbym przy opcji Denon Yamaha, najrozsądniej coś z zeszłorocznych modeli wybrać...

W tym budżecie np. Denon AVR X2000 ... bo ma moim zdaniem dużo wygodniejszą obsługe niż Yamaha...

Daruj sobie Yamahe, miałem ja jakiś czas, masakra nie dziwi. Stare Onkyo 507 bije ja na głowę jakością dźwięku

Ciekawe. Które modele porównałeś?

A co do kolumn to cały czas jestem przy Taga Harmony Azure jak wcześnij mi zaproponowano w cenie 1399 zł

najrozsądniej coś z zeszłorocznych modeli wybrać...

Zgadzam się. Lepsza cena

Denon AVR X2000 ... bo ma moim zdaniem dużo wygodniejszą obsługe niż Yamaha...

Nie do końca, na Denonie nie da się nic zrobić bez pilota. A samo menu jest jak z czasów Windowsa NT, Yamaha ma ładniejsze, kolorowe i prostsze menu. Choć fakt język Polski może być dla wielu ułatwieniem.

Prześłuchaj je koniecznie wraz z obsidianami i Quadralami Quintas 5000. Żebyś nie zrobił źle.

No i kupiłem

3 godziny odsłuchiwałem z żoną i dzieciakami i kupiłem amplituner Yamaha - vx477 bo ma to samo co 577 tylko bez wifi - cena po negocjacjach 1320

a co do kolumn to wielu sie nie spodobato co kupiłem i licze że stwierdzicie że badziewie kupiłem ale odsłuchałem

Tagi - 606, 806, Azure

Wharefedale - Obsidiany, Diamond 10,6

Jamo 606, 626

I kupiłem

Avance s777

wybaczcie może mi słoń na ucho nadepnął ale kurna najlepiej mi to grało - żona która mab. dobry słuch i śpiew - śpiewa w półprofesjonalnym chórze w wieloma sukcesami na śląsku też jej się te kolumny najlepiej podobały

Ukryta Zawartość

dałem za nie 1600 -może mi wciśli kit ale dla mnie to grało najbardziej wyraźnie

Wszystkie kolumny były odsłuchiwane na tych samych ustawieniach i na tym samym amplitunerze

Ukryta Zawartość

a zapomniałem dodać

słuchane na muzyce a dokładniej jedna z moich ulubionach kapel - METALLICA a utwór do przesłuchu super nadający się to : ONE

wybaczcie może mi słoń na ucho nadepnął ale kurna najlepiej mi to grało - żona która mab. dobry słuch i śpiew - śpiewa w półprofesjonalnym chórze w wieloma sukcesami na śląsku też jej się te kolumny najlepiej podobały

Szczerze nie znam tych kolumn :)

ALE

To że wybrałeś sprzet dla siebie po odsłuchach stawia Cie w gronie ludzi ze słuchem właśnie.

Duża część oso wybiera sprzet po czytaniu forów i innych opini ludzi którzy pisza tak lub siak tylko dlazysku. BRAWO!!

Gratuluję wyboru. Opisz coś wiecej o kolumnach, może innym się przyda taka informacja.

• 3 tygodnie później...

Chłopaki powiedzcie co będzie fajniej, przejrzyściej i głośniej grało TAGA 606 SE + Denon 1100 czy Obsidian 600 HCP + Denon 1100? Pokój 20m2. Muzyka/Film 50/50. Noi słoń na ucho mi nadepnął. Czy może jakiś inny ampli w tym przedziale cenowym? Aha i czy do tych obsidianów konieczny będzie sub skoro mają głośnik niskotonowy z boku? Sorry ale jestem kompletnym laikiem. Dostałem soundbara Samsunga HW H430 z TV i go sprzedałem bo chciałem sobie KD zbudować do 3500tys. Mam nadzieje, że dobrze zrobiłem z tym soundbarem i te zestawy będą głośniejsze i lepsze?

Czytając Twój post polecam Ci wybrać zestaw 5.1 Magnat Monitor Supreme na amplitunerze Onkyo.

Sąsiadom żyć nie dasz a i Twoje ucho coś usłyszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.