Skocz do zawartości
IGNORED

Dyktat korporacyjny chce likwidacji polskiego węgla.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Doktorku wracaj do kraju i rób rewoltę, zapraszam, działaj i przestań p...... bez sensu.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Nierentowne kopalnie rząd chce sprzedać górnikom za 1 zł. Górnicy nie są tym zainteresowani. Głupi nie są. No, bo jak np. szef związków zawodowych zarabia ponad 180.000 zł za podburzanie przeciwko oszczędnościom - to ciężko się pozbyć takich pieniędzy.

chrzanisz... z pamięci.

co ma piernik do wiatraka?

Przez to zdaje sie dłuzej pracuja.

A ten "twój" transport kołowy na kopalni to jak wygląda? Ty w ogóle byłeś kiedyś na kopalni czy tak sobie z nudów i zawiści dywagujesz?

Może popisz o rolnictwie?Jeszcze nie ma decyzji a sepy już krąża:

I na pewno zarobi jak weźmie górnikowi barbórkę.

A sprecyzuj o jakiej zawisci piszesz?

Rozumiem, ze Ty za to jestes dolowym i sie na tym znasz. Ja niestety nie bylem nawet w Wieliczce. Czy to mnie dyskwalifikuje jako glos w dyskusji? Za to jestem kulturalny, w przeciwienstwie do Ciebie. A sznurek do artykulu znajdziesz w googlach.

Za to napisze tyle. Mam dosc doplacania do roznych grup: rolnikow, ksiezy, gornikow. Nade mna nikt nie zaplacze jak strace prace, podobnie jak nad rzeszami Polakow zatrudnionych w szeroko rozumianej gospodarce.

A co do podatkow od wegla. Niech sie Polacy zdecyduja. Czy Czechow wydobywajacych w Polsce tez rzad ma zwolnic z podatkow, zwlaszcza od kopalin. Czy ma zwolnic z podatkow od wydobycia gazy lupkowego (ustawa kilka miesiecy temu przeszla, choc wydobycie to jeszcze tylko piesn przyszlosci).

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Do wszystkich mądralińskich co się na górnictwie znają i uważają, że tam taka kasa i ho ho niech się zatrudnią i pracują jak kret pod ziemią i wtedy pogadamy tu na forum, egoiści co to nowoczesnych udają a pojęcia nie mają o tym jak ta praca wygląda, dyskutanci papierowi. Do kopalni do roboty i wtedy pisać te brednie czy może się górnikom to należy albo tamto.

Ojej normalnie podaj konto już pędzę przelew solidarnościowy zrobić...

Zostań policjantem, a jakaś łajza Cię zastrzeli - pieniądze mniejsze niż w górnictwie.

Zostań ratownikiem w pogotowiu, ktoś Cię AIDS zarazi, albo sklepie po buzi jakiś pijak - pieniądze mniejsze.....

Zostań salową w szpitalu, pobabrasz się w ... - pieniądze mniejsze....

Zostań śmieciarzem, cudne zapachy na co dzień - pieniądze mniejsze......

Zostań panią w sklepie za 1500 zł brutto, cały dzień na nogach.....

Sam się weź Kolego górniku (nawet netowy) do roboty, tylko nie wyciągaj pensji z naszych podatków to raz.

Dwa górnikiem nie zostaje się na podstawie wyroku sądowego z nadrukiem dożywocie, także przestań pitoloć propagandę na poziomie pani jadzi z budki z majtkami.

Górnicy mają przywileje z czasów komunistycznych, 13, 14 deputaty, nadal nie zauważyli iż jest dziki kapitalizm, bezrobocie, a PRL i Gierek dawno minął. Może im jeszcze sklepy dla górników przywrócić ???

A jak im cos nie pasi to w autokar do w-wy i burda z policją - Kolejna słabość państwa, bo za taką akcję delegalizacja związku który to organizował, zapłata za najmniejszą szkodę i z milion grzywny, za napad na policjanta - odsiadka. Następna demonstracja byłaby w 100% pokojowa. Ale jak mówię słabość państwa.

Sorry praca ciężka ja to szanuję, ale niech będzie normalna pensja. Co druga grupa ma przywileje jak co najmniej jak "kierowca bombowca" i broni ich nie patrząc na rzeczywistość, a z drugiej strony skomlenie jak to źle w kraju... Ale od moich przywileji - poszoł won !!! Bo .... moje, a jak moje to k***a święte !!!

Ja jestem za likwidacją przywilejów górników, rolników, drwali, kowali - w sumie połowy narodu....

Na górnictwie się nie znam - podobnie jak 99% narodu, ale liczyć umiem i mówię basta.....

jest dziki kapitalizm

Kapitalizm w Polsce nie jest dziki tylko kompradorski.

Gdyby w PL byłdziki kapitalizm to ten kraj by po 20 latach NORMALNEGO rozwoju dużo lepiej wyglądał.

Kolega był teraz w PL na Święta i Sylwestra. Wrócił zdołowany.

Mówi, że pić mógł tylko z tymi co robią na Zachodzie i wpadli do domu przywitać Nowy Rok między swymi.

Kolesie co nie wyjechali z Polski to nie tylko na piwo ale i na rachunek za telefon nie mieli.

Doktorku wracaj do kraju i rób rewoltę, zapraszam, działaj i przestań p...... bez sensu.

Gdzieś mam. Sam sobie rób.

A może jesteś z ubeckiej watahy i pilnujesz, by "tu nie było rewolucji"?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Wczoraj podali że zysk Całej kampani Węglowej wyniósł ( by ) 1 mld zł , ale 2 mld zł to wydatki na pensje administracji . Na tym polegał fenomen Czechów którzy kupili ,, nierentowną " kopalnię Silesia od razu stała się rentowna po ograniczeniu administracji do niezbędnego minimum oraz na usprawnieniu pracy ( przejście na ciągłe wydobycie .

Próbuje się ludziom prać mózgi że górnicy dużo zarabiają ( a jak wiadomo Polak równa w dół i jak ma ktoś więcej trzeba zabrać bo pewnie ukradł ) i że są sami sobie winni ( tak ciężką pracą chyba ) .

Wczoraj jeden z przedstawicieli PO na pytanie czemu jak rosła rentowność z kopalni w poprzednich latach nie cięli kosztów administracji żeby wypracować zyski tylko podwajali w tym czasie koszty administracji : nie bardzo wiedział co powiedzieć wydukał że to były dobre czasy i je przespali :) moim zdaniem nie przespali . przecież nie powie że mnożyli niepotrzebne stanowiska dla swoich . Górnicy potwierdzają że przychodzą na kopalnie ludzie z namaszczenia na stanowiska którzy nie mają pojęcia o kopalni jest nad człowiekiem 5 poziomów i stanowisk a żadne decyzyjne , 4 do parzenia kawy i brania kasy jeden do za***rdala... i jeszcze jak będzie podskakiwał to się w mediach zrobi z niego krzykacza że chapie 13 i 14 żeby odwrócić uwagę społeczeństwa od prawdziwych darmozjadów i złodziei .

Jeszcze jedną ciekawą sprawę wczoraj ogłosił GUS pensje lekarzy w ciągu ostatnich 5 lat wzrosły o 117 % inne zawody nie zbliżają się w tej pieciąlatce do 20 % . Jakby ktoś się zastanawiał czemu służba zdrowia jest coraz mniej wydolna mimo zwiększającej się liczby lekarzy i czemu brakuje pieniędzy na leczenie to ma już odpowiedź .

Gdzieś mam. Sam sobie rób.

A może jesteś z ubeckiej watahy i pilnujesz, by "tu nie było rewolucji"?

Ot metoda, obrażać, rzucać inwektywy, nie znasz mnie, a od Ubeków wyzywasz. To Ci odpowiem, za młody jestem na watahę, ale nie dam się rolować przez najbardziej uprzywilejowaną kastę w tym kraju, a jeśli będzie rewolta jak ty to mówisz, to ty się nie musisz martwić. I nie generalizuj, że tak tu jest źle, źlke mają miernoty co nic nie potrafią, co myślą, że dalej komuna jest i się za nich zrobi wszystko, a jak już ktoś się czegoś dorabia, to te same miernoty zaczynają pluć jadem, takie to polskie przecież. Więc siedź na swojej imigracji i nie wracaj, bo po co i do czego, ale nie podburzaj i gówna nie rozsiewaj panie mądry.

Jacm powielasz kłamstwa mediów. Pracuję na Silesii. Kopalnia jeszcze długo nie osiągnie zysku operacyjnego, bo bardzo dużo tam zainwestowali . Ostatnie dwa miesiące to porażka. Nie płacili za usługi firmom, obcięli ludziom pensje, ale co najważniejsze nigdy nie było tam zwolnień-nawet w administracji, bo taka była umowa ze związkami. Ostatnio byli na minusie jakieś 80 mln. My przejeliśmy filozofię geniusza Karpat Balcerowicza- Restrukturyzacja= zwolnienia+ likwidacja.

ZA pieniądze które wydajemy na węgiel z Rosji utrzymujemy tam 20 000 górników a nie stać nas utrzymać w kraju 5 000 górnikó ( nie stać bo nasz górnik ma garba w postaci administracji i rządu ) . Belgowie zastanawiają się nad ponownym otwarciem kopalni będą sprzedawać węgiel do Polski :)

Jacm powielasz kłamstwa mediów. Pracuję na Silesii. Kopalnia jeszcze długo nie osiągnie zysku operacyjnego, bo bardzo dużo tam zainwestowali . Ostatnie dwa miesiące to porażka. Nie płacili za usługi firmom, obcięli ludziom pensje, ale co najważniejsze nigdy nie było tam zwolnień-nawet w administracji, bo taka była umowa ze związkami. Ostatnio byli na minusie jakieś 80 mln. My przejeliśmy filozofię geniusza Karpat Balcerowicza- Restrukturyzacja= zwolnienia+ likwidacja.

Ostatni czas to węgiel tańszy o połowę napisz jak było rok temu .

I najważniejsze odpowiedz sobie na pytanie dlaczego węgiel staniał .

Tu masz wiele mówiący wykres dlaczego tracicie pracę a za chwilę będziecie czyimiś parobkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcą was wykończyć rosyjskim węglem tak samo jak przykład poniżej :

Pracowałem w Fabryce Łożysk Tocznych , łożyska szły na cały świat do czasu aż rynek zalały gówniane jakościowo łożyska z Chin . Zamknięto fabrykę 8 000 ludzi na bruk ( nie było chałasu w TV ) .

Zgadnijcie kto kupił tę fabrykę za przysłowiowy grosz po jej upadku . Chińczyk .

Chińczycy obecnie produkują tam świetne jakościowo łożyska mają zyski zatrudniają z roku na rok coraz więcej ludzi .

Im się opłaca :)

Opłaca się bo praca wygląda tak są zamówienia zatrudniają , są przestoje ( pierwsze lata po przejęciu ) zwalniają . ( obecnie od paru lat zwiekszają zatrudnienie .

Ukryta Zawartość

Poza tym węgiel polski jest zasiarczony i pełno w nim kamieni.

rosyjski i czeski jest jeszcze gorszy.

Ale ponadto masz racje, dobrych pokładów już nie mamy bo je zalaliśmy.

Australijski węgiel kamienny na ten przykład wydobywany jest najczęściej metodą odkrywkową, taśmociągi ładują go wprost do wagonów. U nas często leży 1 km pod ziemią w warstwach o grubości jednego metra. Dlatego węgiel Australijski w Szczecinie jest tańszy niż polski.

Ukryta Zawartość

Po to są podatki by rząd stymulował cenę dóbr napływających z zagranicy, taki system obronny dla własnego przemysłu. Tym samym tez można dorżnąć ojczysty przemysł jak to właśnie ma miejsce.

[

Pracowałem w Fabryce Łożysk Tocznych , łożyska szły na cały świat do czasu aż rynek zalały gówniane jakościowo łożyska z Chin . Zamknięto fabrykę 8 000 ludzi na bruk ( nie było chałasu w TV ) .

Zgadnijcie kto kupił tę fabrykę za przysłowiowy grosz po jej upadku . Chińczyk .

Chińczycy obecnie produkują tam świetne jakościowo łożyska mają zyski zatrudniają z roku na rok coraz więcej ludzi .

Im się opłaca :)

Niestety nie jest to jedyny przykład. Polakom się nigdy nic nie opłaca.

Ukryta Zawartość

Wczoraj jeden z przedstawicieli PO na pytanie czemu jak rosła rentowność z kopalni w poprzednich latach nie cięli kosztów administracji żeby wypracować zyski tylko podwajali w tym czasie koszty administracji : nie bardzo wiedział co powiedzieć wydukał że to były dobre czasy i je przespali :) moim zdaniem nie przespali . przecież nie powie że mnożyli niepotrzebne stanowiska dla swoich

Twoje zdanie jest jak najbardziej prawdziwe. W Kompanii Węglowej z pełowskiego klucza partyjnego zatrudniono... 1700 ludzi na psu na budę potrzebnych synekurach. Nie mają oni zielonego pojęcia o górnictwie ale kaskę tną aż miło!

Więc siedź na swojej imigracji i nie wracaj,

Ależ nie zamierzam. :) Bym musiał się z koniem na głowy zamienić.:)

A powiedz - skoroś za młody na watahę to może jesteś resortowe dziecko i dlatego w Polsce masz tak dobrze?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

<br />Niestety nie jest to jedyny przykład. Polakom się nigdy nic nie opłaca. <br />

Niestety spożywka - Społem , Stocznia , FSO Żerań .

Prawie 40 mln naród Politechnik inżynierów a fabryki samochodów rząd nie potrafi utrzymać .

Lidle i Biedronki zyski generują rekordowe i odprowadzają za granicę . Jak je generują łupiąc Polskich dostawców dając im najniższe możliwe ceny za produkty a same nakładają jak największe marże . Jakość spożywki przez to spada społeczeństwo ubożeje miejsca pracy za najniższą a ktoś w Portugalii zaciera ręce miliardy z Polski płyną .

Ależ nie zamierzam. :) Bym musiał się z koniem na głowy zamienić.:)

A powiedz - skoroś za młody na watahę to może jesteś resortowe dziecko i dlatego w Polsce masz tak dobrze?

Hmm, no nie resortowe, widzisz, sam się bez pomocy musiałem wydźwignąć, tak da się, tylko trzeba zap....... a nie jechać na garbie innych i wyciągać ręce, bądź uciekać. I kończę z Szanownym Panem rozmowę, bo Szanowny tylko innych obrzucać syfem potrafi, wszędzie u Szanownego Ubecja, Resortowe dzieci, klika i inne takie, rozumiem, żeś w nacji PisoKatoloTalibańczyków, bo na podstawie wypowiedzi Szanownego Pana, można dojść do takich właśnie wniosków.

Dziękuję za rozmowę.

Jak czytamy w raporcie, najważniejszy jest wzrost ilości wydobycia surowca przy tych samych kosztach. Bez tego spółki nie wytrzymają międzynarodowej konkurencji.

Jasne kur... wytrzymają wyścig z całym światem i nadwyżką eksportu nad importem i zachłannością pojedyńczych decydentów .

Tylko kopalnia pod ziemią nigdy nie wygra kosztowo z odkrywkową naziemną .

Jacm -I tu jest sedno problemu. Dlaczego nie dało się ograniczyć zalewu badziewnych łozysk z Chin. To samo jest z węglem. Parlamentyści, będący na pasku prywatnych składów węgla mówią, że nie da się ograniczyć Importu z Rosji. To dlaczego Rosja może objąć embargiem nasze jabłka, ale ich węgla się nie da?

W okolicach Warszawy tona g.. z Rosji kosztuje tyle samo co tona polskiego węgla. Więc pytam kto zaoszczędzi na zamknięciu polskich Kopalń.

Tylko ta odkrywkowa nie jest zaraz za miedzą.

Gdyby przejął ją jakiś skośnooki, to może dałaby radę.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jacm -I tu jest sedno problemu. Dlaczego nie dało się ograniczyć zalewu badziewnych łozysk z Chin. To samo jest z węglem. Parlamentyści, będący na pasku prywatnych składów węgla mówią, że nie da się ograniczyć Importu z Rosji. To dlaczego Rosja może objąć embargiem nasze jabłka, ale ich węgla się nie da?

W okolicach Warszawy tona g.. z Rosji kosztuje tyle samo co tona polskiego węgla. Więc pytam kto zaoszczędzi na zamknięciu polskich Kopalń.

Weź kredyt, kup statek węgla w Australii, przypłyń do Szczecina, rozwieź barkami po miastach, sprzedaj, spłać kredyt, odłóż na PKO, za resztę kup statek węgla w Australii - itd.

Kto Ci broni?

fabryki samochodów rząd nie potrafi utrzymać .

Fabryke samochodów ma utrzymywać właściciel, a nie rząd.

<br />Weź kredyt, kup statek węgla w Australii, przypłyń do Szczecina, rozwieź barkami po miastach, sprzedaj, spłać kredyt, odłóż na PKO, za resztę kup statek węgla w Australii - itd.<br /><br />Kto Ci broni?<br />

Nikt dorobię się błyskawicznie znam ten mechanizm i takich co tak robią . Znam też efekt ich działań . Ich firma to jedna osoba a w efekcie padają jak muchy kolejne zakłady produkujące to samo co on sprowadza ale tam pracuje po 20 osób . Jeden importer ma milion w 3 miesiące w zamian pada parę zakładów rzemieślników w Polsce .

To co zaimportuję musi ktoś kupić a żeby mógł to kupić musi na to zarobić gdzie to zrobi ?

Ukryta Zawartość

Zarabiają dyrektorzy, wezmą milionowe odprawy i do końca życia nic robić nie muszą, nie jestem ze śląska, nie mam tam rodziny ani nie pracuję w kopalni, za to korzystam z dobrodziejstwa pracy górników w chłodne zimowe dni i potrafię uszanować ich ciężką z narażeniem życia pracę.

Ukryta Zawartość

<br />Fabryke samochodów ma utrzymywać właściciel, a nie rząd. <br />

Nigdy tego nie utrzyma jak mu będą sprowadzać tani chłam .

Na dziś kupujesz zajechanego Pasata który Niemiec zamiast zezłomować sprzedaje za 10 000 zł a Polak kupuje odpicowany z cofniętym licznikiem za 20 000 zł . Wyprodukuj auto w tej cenie mistrzu .

Czemu Polak nie kupi nowego za 80 000 zł sam wiesz . Brykę za 200 000 kupi ten jeden co sprowadza ubrania z Chin , węgiel z Rosji itd itp .

Nigdy tego nie utrzyma jak mu będą sprowadzać tani chłam .

Widocznie nabywcy wolą tani chłam niż drogie samochody rodzimej produkcji. Decyduje klient.

Co do węgla:

Ukryta Zawartość

To co zaimportuję musi ktoś kupić a żeby mógł to kupić musi na to zarobić gdzie to zrob

A jak jest dotychczas?

Ukryta Zawartość

tylko po co jak kopalnie mogły juz dawno same ten wegiel sprzedawc.A tak robiły to miedzy innymi zwiazki zawodowe z tych kopaln.Cala nadwyzke brali i biora posrednicy.

<br />A jak jest dotychczas? <br />

Jeżdzę trochę po Polsce dotychczas padają sklepy jak muchy . Jeszcze 3 lata temu znaleźć lokal było cieżko dziś wybieram na ulicy gdzie mi się podoba . Jeszcze mają ludzie emerytury ( już niedługo za 20 lat system padnie na razie nie straszą bo chcą być u władzy ) powiedzą jak górnikom w ostatniej chwili ,, rozjeba.. się " . Wyjechało ok 3 mln ludzi na stałe jeszcze więcej wyjeżdza regularnie do pracy . Bardzo dużo ludzi pozakładało własne firmy bo nie ma dla nich pracy .

Jak myślisz ile jeszcze system wytrzyma takie dojenie przez pojedyńczych cwaniaczków ?

<br />Widocznie nabywcy wolą tani chłam niż drogie samochody rodzimej produkcji. Decyduje klient.<br />

Gdzie ty się uczyłeś ? Niemiec kupuje używane auta ? decyduje zasobność porfela a on zależny jest od gospodarki .

Każdy może być pośrednikiem w handlu węglem, np. dział zbytu kopalni Bytomiu. Tak samo jak w rolnictwie - wszyscy krzyczą na pośredników handlu kartoflami itp - kto im broni skupować kartofle i zbijać majatek? Narzekalnictwo, brak inicjatywy, mentalność sowiecka.

Jeżdzę trochę po Polsce dotychczas padają sklepy jak muchy . Jeszcze 3 lata temu znaleźć lokal było cieżko dziś wybieram na ulicy gdzie mi się podoba . Jeszcze mają ludzie emerytury ( już niedługo za 20 lat system padnie na razie nie straszą bo chcą być u władzy ) powiedzą jak górnikom w ostatniej chwili ,, rozjeba.. się " . Wyjechało ok 3 mln ludzi na stałe jeszcze więcej wyjeżdza regularnie do pracy . Bardzo dużo ludzi pozakładało własne firmy bo nie ma dla nich pracy .

Jak myślisz ile jeszcze system wytrzyma takie dojenie przez pojedyńczych cwaniaczków ?

Gdzie ty się uczyłeś ? Niemiec kupuje używane auta ? decyduje zasobność porfela a on zależny jest od gospodarki .

Dlaczego Niemiec? Dyskutujemy o Polsce. Nikt do Niemiec nie sprowadza taniego chłamu samochodowego - a może miałeś na myśli, ze sprowadza?

Jdecyduje zasobność porfela a on zależny jest od gospodarki .

Nareszcie mądre zdanie.

Zresztą nie widuję jakoś na polskich drogach masowo tego chłamu. To się kończy.

<br />Co do węgla:<br />

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) />

Fuck to już dawno powinno być wprowadzone w życie a nie jak się już mleko rozlało . Wiesz jak się coś spierd... to i ja umiem naprawić rząd jest po to żeby przewidywać za wczasu pewne sprawy nie uważąsz ? kto decyduje o ustanawianiu prawa my czy oni ? Już od dawna mówiono o koncesjowaniu teraz będą pierd... że chcą pomóc ?

<br />Dlaczego Niemiec? Dyskutujemy o Polsce.<br />

Małą podpowiedź odpowiedz sobie na pytania .

Ile w Niemczech jest zakładów samochodowych a ile tam mieszka ludzi i ile jest takich zakładów w Polsce i czy produkcja samochodów to technologia kosmiczna ?

<br />Zresztą nie widuję jakoś na polskich drogach masowo tego chłamu. To się kończy. <br />

Ile widzisz Polskich aut na Polskich drogach ?

Ukryta Zawartość

Koncesjonowanie podyktowane interesm górników kosztem reszty społeczeństwa. Zróbmy koncesjonowanie wszystkiego i nastanie raj na ziemi. Zacznijmy od koncesjonowania możliwości wpisów na Bocznicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.